![]() |
![]() |
Hankekoodi: S22788
Hankkeen nimi: KORU - Koulutuksella ruokamaakunta nousuun
Toimintalinja: 9. REACT-EU:n ESR-toimenpiteet
Erityistavoite: 12.4. Yritysten ja yrittäjien muutoskyvykkyyden lisääminen
Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.1.2022 ja päättyy 31.10.2023
Toiminnan tila: Toiminta päättynyt
Vastuuviranomainen: Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
Hakijan virallinen nimi: Seinäjoen Ammattikorkeakoulu Oy
Organisaatiotyyppi: Ammattikorkeakoulu
Y-tunnus: 2539767-3
Jakeluosoite: Kampusranta 9
Puhelinnumero: 020 124 3000
Postinumero: 60320
Postitoimipaikka: Seinäjoki
WWW-osoite: http://www.seamk.fi
Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Taru Mäki
Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: tutkimus- ja kehityspäällikkö
Yhteyshenkilön sähköpostisoite: eura.neuvonta(at)gov.fi
Yhteyshenkilön puhelinnumero: 040 830 4105
Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:
Hankkeessa tavoitteena on elintarvikesektorin yritysten johdon, henkilöstön ja yrittäjien osaamisen lisääminen muutostilanteissa ja koulutuksella edistää siihen osallistuvia oppimaan laadunseurantamenetelmät ja -työkalut, joita tarvitaan ruokatuotteiden valmistuksessa paikallisista raaka-aineista. Koulutukseen osallistuvat voivat hankkeen jälkeen toimia työntekijöinä elintarvikeyrityksissä tai joko yksin tai muutaman henkilön ryhmissä rakentaa uutta ruokayritystoimintaa päivitetyillä tiedoilla ja työkaluilla. Koulutuksen tuloksena osallistujilla on valmiudet vastata nopeasti muuttuvien markkinoiden vaatimuksiin ja eri asiakaspintojen kysyntään paikallisilla markkinoilla esim. kuluttajamyynti paikallisiin kauppoihin, ravintoloihin ja / tai kuntien ruokapalvelusektorille. Hanke sopii myös julkisen tahon ylläpitämiin, vuokrattavissa olevien "pienkeittiöiden" toimijoille, joilla on Y-tunnus, sekä henkilöille, jotka valmistavat räätälöityjä laitteita elintarvikealalle.
Hanke kouluttaa osallistujia elintarvikeprosessin, -lainsäädännön ja liiketalouden vaatimuksista. Koulutuksen jälkeen osallistujat osaavat huomioida hygieeniset toimintatavat elintarviketiloissa. Osallistujat osaavat koulutuksen jälkeen erotella vähäriskisen toiminnan korkeamman riskin elintarvikevalmistuksesta. Hanketoiminnot tapahtuvat koulutuspäivissä ja työpajoissa. Tässä hankkeessa on tarkoitus, että paikalliset / alueelliset elintarviketoimijat verkostoituvat. Osallistujia kannustetaan aktiivisesti yhteistyöhön toistensa kanssa ja luomaan sopivia ryhmiä, jotka mahdollistavat hankkeen jälkeen elintarvikevalmistuksen laajemmassa mittakaavassa. Koulutuksen jälkeen osallistujat osaavat reagoida asiakkaiden (kaupan, ravintoloiden, kuntien ruokapalvelujen) muuttuneisiin tarpeisiin. Erityisesti COVID19-pandemian myötä on havaittavissa, että kuluttajat arvostavat lähellä tuotettua ruokaa ja haluavat ostaa suoraan paikallisilta tuottajilta.
Tavoitteena on parantaa maaseudulla asuvien mahdollisuuksia lisätä maaseudun elinvoimaisuutta ja hankkia elantonsa turvallisella ja maukkaalla lähiruoalla. Tarkoitus on opettaa eteläpohjalaisia osallistujia hyödyntämään hygienia- ja laatumenetelmiä, jotta uusi elintarvikelainsäädäntö täyttyy. Tarkoitus on luoda nopeita ja luotettavia sekä helppokäyttöisiä kirjausjärjestelmiä, joilla prosessin eri vaiheita seurataan laadullisesti. Hankkeessa tuotetut materiaalit ovat julkisesti kaikkien saatavilla.
Hankkeen varsinaisina kohderyhminä ovat
- eri aloilla toimivat mikro- ja pk-yritysten henkilöstö ja johto, ml yrittäjät ja itsensä työllistäjät
- irtisanomisuhan alla olevat henkilöt, joilla on kiinnostusta elintarvikkeiden valmistamiseen ja markkinointiin
Kohderyhmä koostuu pääosin mikro- ja pk-yritysten johdosta, henkilöstöstä ja yrittäjistä.
Alustavasti hankkeesta ovat ilmoittaneet kiinnostuneiksi seuraavat pk-yritykset/osallistujat:
- Niemelän marjatila, Kauhajoki
- Harjunjoen mansikka, Lappajärvi
- Nature Paavola Oy, Soini
- Kyyttötila Ylikallio / Luomukarjatila Anne ja pojat, Kauhava
- Pirjon Pakari Seinäjoki Oy, Seinäjoki
- Japanilainen ravintola Juku / Juku Sushi, Seinäjoki
- Myllylammen Marjatila
- Hunajakukka
- Pure Garden Oy
- Andrea Hämeenniemi, Ymmy Foods.
- Leipomo Paula Kahra
- Rintalanmäen Marja / Mäki-Joupin Tila
- Kauhajoen Laatuleipurit Oy
- Lakeuden Hunaja / Suvannon mehiläistila
- Pirula Oy
- Tmi Tunnelmari
Heiltä on olemassa sähköpostiviestit.
Hankkeen välillisenä kohderyhmänä ovat maakunnan elinkeinoelämä, kunnat/kaupungit ja yhteisöt. Välillisenä kohderyhmänä ovat myös tilojen vuokraajat ja palvelujen tarjoajat.
Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 246 707
Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 226 089
Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 308 383
Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 284 685
Maakunnat: Etelä-Pohjanmaa
Seutukunnat: Kuusiokuntien, Suupohjan, Seinäjoen, Järviseudun
Kunnat: Kauhava, Karijoki, Lappajärvi, Alajärvi, Seinäjoki, Ähtäri, Lapua, Kurikka, Kauhajoki, Teuva, Soini, Vimpeli, Evijärvi, Isojoki, Ilmajoki, Alavus, Kuortane
Jakeluosoite:
Postinumero:
Postitoimipaikka:
Suunniteltu: 32
Toteutunut seurantatietojen mukaan: 13
Suunniteltu: 60
Välitön | Välillinen | |
Ekologinen kestävyys | ||
Luonnonvarojen käytön kestävyys | 4 | 5 |
Koulutus parantaa osallistujien ymmärrystä ja osaamista elintarviketuotannosta ja siten parantaa kestävää luontosuhdetta. Tähän on aktiivisia toimenpiteitä työpaketeissa 3 ja 4. | ||
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen | 5 | 6 |
Digitaalisuus ja paikallisesti toteutetut lähipäivät vähentävät osallistujien matkustamista. Kestävä kehitys nousee koulutuksessa voimakkaasti esiin. Tavoitteena on saada hyödynnettyä alueilla sijaitsevia tyhjiä tiloja elintarviketuotantoon. | ||
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus | 0 | 0 |
Hanke on tältä osin neutraali. | ||
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) | 3 | 3 |
Etäkoulutus ja digitaaliset käytänteet vähentävät päästöjä. | ||
Natura 2000 -ohjelman kohteet | 0 | 0 |
Hanke on tältä osin neutraali. | ||
Taloudellinen kestävyys | ||
Materiaalit ja jätteet | 4 | 4 |
Hanke korostaa osaltaan kiertotalousasiaa, jonka lisäksi etsitään uusia ratkaisuja, joilla voidaan tehostaa ruokaketjun energia- ja materiaaliratkaisuja. | ||
Uusiutuvien energialähteiden käyttö | 0 | 0 |
Hanke on tältä osin neutraali. | ||
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen | 8 | 8 |
Hankkeen tavoitteena on työllisyyden kohottaminen ja osaajien pitäminen seutukunnissa maakunnan tärkeimmällä elinkeinoalalla. | ||
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen | 5 | 5 |
Hankkeessa kartoitetaan elintarviketuotantoon soveltuvia tiloja. Tähän on aktiivisia toimenpiteitä työpaketeissa 1 ja 5. | ||
Liikkuminen ja logistiikka | 2 | 3 |
Digitaalisuus ja paikallisesti toteutetut lähipäivät vähentävät osallistujien matkustamista. Lisäksi hankkeessa tuotetut materiaalit ovat pääosin digitaalisia. | ||
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus | ||
Hyvinvoinnin edistäminen | 6 | 7 |
Hankkeen tavoitteena on alueiden osaamisen kohottaminen ja työllisyyden edistäminen. Tällä on suora vaikutus aluetalouteen ja samalla syrjäytymisen vähentämiseen ja hyvinvoinnin edistämiseen. | ||
Tasa-arvon edistäminen | 0 | 0 |
Hanke on tältä osin neutraali. | ||
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus | 2 | 3 |
Hankkeessa pyritään syrjäytymisen vähentämiseen ja hyvinvoinnin edistämiseen. | ||
Kulttuuriympäristö | 0 | 0 |
Hanke on tältä osin neutraali. | ||
Ympäristöosaaminen | 4 | 4 |
Kestävä kehitys ja materiaalien oikea valinta nousee koulutuksessa voimakkaasti esiin. Hanke edistää uuden oppimisen kautta vastuullisempaa toimintaa. |
KORU- koulutuksella ruokamaakunta nousuun
KORU-Koulutuksella ruokamaakunta nousuun hankkeessa tarjottiin 1.1.2022 - 31.10.2023 Etelä-Pohjanmaan alueen elintarvikesektorin pienten ja keskisuurten sekä mikroyrittäjien yritysten johdon ja henkilöstön osaamisen lisäämiseen koulutuskokonaisuuksia, jotka auttavat heitä selviytymään yrityskentän muutostilanteista. Koulutus tarjosi mahdollisuuden luoda olemassa oleville yrityksille uusia toimintatapoja tai mahdollisuuksia kehittää elintarvikeyrittäjyyttä.
Koulutuksissa käytiin laajasti läpi eri elintarvikesektorin keskeisimpiä aihealueita. Hankkeessa käytiin läpi esimerkiksi elintarvikeprosessin, -lainsäädännön ja liiketalouden vaatimuksia. Koulutuksen jälkeen osallistujat osaavat huomioida hygieeniset toimintatavat elintarviketiloissa. Osallistujat osaavat myös erotella vähäriskisen toiminnan korkeamman riskin elintarvikevalmistuksessa.
Koulutukseen osallistuvat voivat nyt hankkeen jälkeen olla rakentamassa uutta ruoka-alan yritystoimintaa päivitetyillä tiedoilla ja työkaluilla. Koulutuksen tuloksena osallistujilla on valmiudet vastata nopeasti muuttuvien markkinoiden vaatimuksiin ja eri asiakaspintojen kysyntään paikallisilla markkinoilla.
Tässä hankkeessa oli mahdollista, että paikalliset ja alueelliset elintarviketoimijat verkostoituvat keskenään. Osallistujia kannustettiin yhteistyöhön toistensa kanssa ja luomaan sopivia ryhmiä, jotka mahdollistavat hankkeen jälkeen elintarvikevalmistuksen laajemmassa mittakaavassa. Koulutus tarjosi myös maaseudulla asuvien mahdollisuuksia lisätä maaseudun elinvoimaisuutta ja hankkia elantonsa turvallisella ja maukkaalla lähiruoalla. Tämän hankkeen vaikuttavuus on koostunut erilaisista koulutuskokonaisuuksista, joista osallistujien on ollut mahdollisuus valita omaa yritystoimintaa parhaiten palvelevat koulutuskokonaisuudet.
Hankkeessa tuotetut materiaalit ovat julkisesti kaikkien saatavilla ja muun muassa SeAMK Tutkii ja Kehittää YouTube-kanavalle on julkaistu kahdeksan opetusvideota, sekä hakkeessa julkaistu opas antaa käytännön vinkkejä aloittavan elintarvikeyrittäjän tarpeeseen. Hyvät toimintamallit – uuden elintarvikeyrittäjän opas.
Opas on saatavilla SeAMK Theseus tietokannassa https://www.theseus.fi/handle/10024/807178.
Oppaan pysyvä osoite https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe20230928137767
KORU koulutuksella ruokamaakunta nousuun hanke budjetti oli 308 383 euroa ja hanketoimijat olivat Seinäjoen ammattikorkeakoulu ja Turun yliopisto. Hanke rahoitettiin REACT-EU-välineen määrärahoista osana Euroopan unionin COVID-19-pandemian johdosta toteuttamia toimia.