![]() |
![]() |
Hankekoodi: S22697
Hankkeen nimi: OSUVA - nuorten ja nuorten aikuisten digitaitojen sparraus
Toimintalinja: 9. REACT-EU:n ESR-toimenpiteet
Erityistavoite: 12.3. Digitaalisten taitojen parantaminen
Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.1.2022 ja päättyy 31.8.2023
Toiminnan tila: Toiminta päättynyt
Vastuuviranomainen: Etelä-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
Hakijan virallinen nimi: Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy
Organisaatiotyyppi: Ammattikorkeakoulu
Y-tunnus: 2472908-2
Jakeluosoite: PL 68 (Patteristonkatu 3 D)
Puhelinnumero: 040 655 0555
Postinumero: 50101
Postitoimipaikka: Mikkeli
WWW-osoite: http://www.xamk.fi
Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Elisa de Boer
Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: Projektipäällikkö
Yhteyshenkilön sähköpostisoite: eura.neuvonta(at)gov.fi
Yhteyshenkilön puhelinnumero: 050 473 2527
Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:
OSUVA - nuorten ja nuorten aikuisten digitaitojen sparraus -hankkeen tavoitteena on Etelä-Savon alueen 16-35-vuotiaiden digitaalisten taitojen parantaminen. Hankkeen varsinaisena kohderyhmänä ovat nuoret sekä nuoret aikuiset, joilla usein ajatellaan olevan erityisen hyvät digitaidot, mutta todellisuudessa heidän digitaalinen osaamisensa on tasoltaan hyvin vaihtelevaa. Mikäli osaaminen on puutteellista, se voi vaikeuttaa opiskelua sekä työllistymistä tai olla jopa esteenä niille. Puutteet digiosaamisessa voivat myös vaikeuttaa yhteiskunnan toimintaan osallistumista sekä erilaisten palvelujen käyttämistä. Erilaisten digitaalisten toimintojen hallinta- ja ohjaustaidot sekä kyky hyödyntää monipuolisesti digitaalisia alustoja sekä ratkaisuja ovat tulevaisuudessa myös tärkeä osa keskeistä työelämäosaamista.
Tavoitteet:
Hankkeessa kehitetään kohderyhmän digitaitoja heidän työllistymisensä edistämiseksi koulutusten, workshoppien sekä yksilöohjauksien avulla. Tietoa kohderyhmän digitaitojen kehittämistarpeista suhteessa tulevaisuuden työelämän vaatimuksiin hankitaan kartoituksilla ja kyselyllä, joissa selvitetään nuorten digitaitojen puutteet. Tavoitteena on myös vahvistaa kohderyhmään kuuluvien osallistujien kykyä tuoda omaa osaamistaan esille digitaalisilla alustoilla työllistymisen edistämiseksi. Lisäksi vahvistetaan heidän osaamistaan vapaa-ajalla, opinnoissa sekä harrastuksissa hankitun osaamisen tunnistamiseen sekä hyödyntämiseen työnhaussa. Tavoitteena on, että hankkeen kehittämistoiminta tuottaa ratkaisuja nuorten ja nuorten aikuisten digitaalisten taitojen kehittämiseen opintojen ja työllistymisen tueksi. Hankkeessa pilotoitavat sekä kehitettävät nuorten sekä nuorten aikuisten työllistymistä ja digitaitojen parantamista tukevat ohjausmenetelmät juurrutetaan alueelle ja tavoitteena on, että hankkeessa kehitettyjä materiaaleja voidaan hyödyntää myös valtakunnallisesti.
Toimenpiteet: Hankkeen aikana kohderyhmälle toteutettavat koulutukset ja workshopit sekä matalan kynnyksen yksilöohjaukset järjestetään yhteistyössä alueen oppilaitosten sekä nuorten ja nuorten aikuisten työllistymisen ja uraohjauksen parissa toimivien asiantuntijoiden kanssa. Koulutuksissa ja workshopeissa sekä yksilöohjauksissa sparrataan osallistujia käyttämään tulevaisuuden työelämässä tarvittavia digitaalisia taitoja sekä erilaisia digitaalisia alustoja ja ratkaisuja. Hankkeen toiminnassa pilotoidaan digitaalisen osaamisen vahvistamiseen soveltuvia menetelmiä erityisesti työllistymisen edistämisen näkökulmasta ja hyvät ideat sekä käytännöt juurrutetaan alueelle. Hankkeen koulutukset sekä workshopit ja yksilöohjaukset ovat erityisesti suunnattu toiselta asteelta valmistumassa oleville opiskelijoille, jotka ovat hakemassa töihin tai jatkokoulutukseen sekä korkea-asteelta erityisesti aloittaville sekä valmistumassa oleville opiskelijoille. Näiden lisäksi osa koulutuksista, workshopeista sekä yksilöohjauksista suunnataan selkeästi oppilaitoksista jo valmistuneille sekä työtä hakeville kohderyhmäläisille, jotka kaipaavat sparrausta digitaalisten taitojen parantamiseen erityisesti oman osaamisen päivittämisen, työelämässä etenemisen ja jatkokouluttautumisen näkökulmasta. Jotta hankkeen toiminta vastaa tavoitteita sekä kohderyhmän tarpeita parhaalla mahdollisella tavalla, suunnitellaan toiminta yhdessä hankkeelle koottavan toimijaverkoston sekä kehittäjäryhmän kanssa. Toimijaverkosto kootaan alueella toimivista nuorten sekä nuorten aikuisten työllistymisen ja uraohjauksen parissa toimivista asiantuntijoista ja kehittäjäryhmään kootaan sekä nuorten parissa toimivia ammattilaisia, että kohderyhmän edustajia. Hankkeen alussa toiminnan tueksi tehdään kartoituksia sekä kysely, joissa selvitetään kohderyhmän sekä yhteistyökumppaneiden tarpeita nuorten sekä nuorten aikuisten digitaitojen parantamiseksi sekä selvitetään mitkä ovat tärkeimmät nykyiset ja tulevaisuuden työelämätaidot ja kuinka omaa osaamista voi tuoda parhaiten esille digitaalisilla alustoilla ja ratkaisuilla työllistymisen tueksi. Hankkeen aikana julkaistaan sparrausopas, jossa mallinnetaan hankkeessa pilotoituja ja kehitettyjä nuorten ja nuorten aikuisten digitaalisten taitojen vahvistamiseen liittyviä ohjausmenetelmiä työllistymisen tueksi.
Tulokset: Hankkeen alussa tehdään muuttuvan työelämän digitaalisiin osaamisvaatimuksiin liittyvä kartoitus sekä kysely hankkeen kohderyhmälle digitaitojen kehittämistarpeista. Hankkeen toiminnan tueksi muodostetaan lisäksi toimijaverkosto ja kehittäjäryhmä. Kartoituksen, kyselyn sekä toimijaverkoston ja kehittäjäryhmän yhteistoiminnan tuloksena syntyy tietoa alueen nuorten ja nuorten aikuisten digitaalisten taitojen kehittämistarpeista. Näihin tarpeisiin vastataan järjestämällä hankkeen kohderyhmälle koulutuksia ja workshoppeja sekä yksilöohjausta. Hankkeen aikana kohderyhmälle järjestettävissä koulutuksissa ja workshopeissa sekä yksilöohjauksissa osallistujien digitaidot ja työllistymisvalmiudet paranevat. Koulutuksissa ja workshopeissa sekä yksilöohjauksissa testataan erilaisia toiminnallisia ohjausmenetelmiä sekä digitaalisia ratkaisuja osallistujien työllistymisen sekä digitaitojen parantamisen tueksi. Hankkeen aikana järjestettyjen koulutusten ja workshoppien sekä yksilöohjausten pohjalta valmistuu nuorten ja nuorten aikuisten digitaalisia työelämävalmiuksia tukeva menetelmällinen kokonaisuus ja sparrausopas, jotka juurtuvat alueella tehtävään ohjaustyöhön sekä osaksi Xamkin kaikille avointa koulutuskokonaisuutta. Materiaalit tarjotaan myös osaksi avointen oppimateriaalien kirjastoa valtakunnallisesti hyödynnettäviksi. Hankkeen toimintaan osallistumisen kautta vahvistetaan kohderyhmään kuuluvien digitaalista osaamista sekä lisätään heidän mahdollisuuksiaan yhteiskunnan toimintaan osallistumiseksi ja digihyvinvoinnin parantamiseksi sekä edistetään heidän työllistymistään. Tuloksena on hankkeeseen osallistuvien nuorten ja nuorten aikuisten digitaalisen osaamisen lisääntyminen, joka tukee työllistymistä.
Vaikutukset: Lyhyellä aikavälillä hankkeen toiminta edistää osallistujien digitaitojen vahvistumista, työllistymistä sekä eri toimijoiden yhteistyötä. Hankkeen toimenpiteet tukevat positiivista kehitystä myös pitkällä aikajänteellä. Pidemmällä aikavälillä lisätään kohderyhmän työllistymistä digitaalisten taitojen kehittymisen myötä. Nuorten ja nuorten aikuisten työllisyyden ja kouluttautumisen lisääntyminen vakauttaa pitkällä aikavälillä myös aluetaloutta.
Horisontaaliset periaatteet: 1. sukupuolten tasa-arvo huomioidaan ottamalla sukupuolisensitiivisyys ja valtavirtaistaminen huomioon 2. yhdenvertaisuus tarkoittaa sitä, että hankkeen toimenpiteet ovat avoimia kaikille kohderyhmään kuuluville, myös koulutustaustasta sekä työmarkkinatilanteesta riippumatta 3. kestävää kehitystä edistää nuorten sekä nuorten aikuisten digitaalisten taitojen kehittyminen
Hankkeen varsinainen kohderyhmä on Etelä-Savon alueella asuvat nuoret sekä nuoret aikuiset riippumatta tämänhetkisestä koulutustasosta sekä työmarkkinatilanteesta. Nuorilla sekä nuorilla aikuisilla tarkoitetaan tässä 16-35 -vuotiaita. Hankkeen osallistujiksi etsitään nuoria sekä nuoria aikuisia, joiden fokus on työelämään siirtymisessä ja joilla on tarve tuoda omaa osaamistaan esille muun muassa työnhaun näkökulmasta sekä kehittää digitaalisia taitojaan erityisesti työn ja opiskelun tueksi. Digitaalisten taitojen parantaminen edistää työnhaun sujuvoitumisen lisäksi myös opintoihin hakeutumista sekä kiinnittymistä ja niissä menestymistä.
Hankkeeseen osallistuvat kohderyhmäläiset ovat: Etelä-Savon alueen toisen asteen oppilaitosten opiskelijoita, korkeakouluopiskelijoita, työttömiä työnhakijoita, sekä uutta suuntaa uralleen etsiviä työssä käyviä 16-35-vuotiaita nuoria sekä nuoria aikuisia. Hankkeessa tehdään yhteistyötä alueen oppilaitosten, työllisyyspalvelujen sekä nuorten ja nuorten aikuisten parissa ohjaustyötä tekevien tahojen kanssa, joiden kautta osallistujiksi tavoitetaan ryhmiä, kuten opiskelijaryhmiä sekä esimerkiksi Ohjaamo Olkkarin ryhmätoimintaan osallistuvia nuoria. Ryhmille järjestettävien koulutusten ja työpajojen lisäksi edellä esitellylle kohderyhmälle tarjotaan myös matalan kynnyksen yksilöohjauksia, jotka suunnitellaan osallistujien tarpeiden mukaan digitaitojen sparraamiseksi sekä työllistymisen ja koulutukseen ohjautumisen edistämiseksi.
Hankkeen välillisiin kohderyhmiin kuuluvat Etelä-Savon alueen nuorten kanssa toimivat tahot, kuten oppilaitokset, opiskelijakunnat, opiskelijayhdistykset sekä oppilaskunnat, nuorisovaltuustot, nuorten sekä nuorten aikuisten työllistymisen ja ura- ja opinto-ohjauksen parissa toimivat tahot kuten Ohjaamo Olkkari, työllisyyspalvelut sekä nuorten työpajat, alueen kunnat, järjestöt ja yhdistykset sekä ammattiliitot, alueella toimivat hankkeet sekä paikalliset yritykset.
Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 188 746
Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 178 324
Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 235 933
Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 222 906
Maakunnat: Etelä-Savo
Seutukunnat: Mikkelin
Kunnat: Mikkeli, Puumala, Pertunmaa, Mäntyharju, Hirvensalmi, Kangasniemi
Jakeluosoite:
Postinumero:
Postitoimipaikka:
Suunniteltu: 0
Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0
Suunniteltu: 60
Välitön | Välillinen | |
Ekologinen kestävyys | ||
Luonnonvarojen käytön kestävyys | 1 | 1 |
Hankkeessa kehitetään digitaalisia palvelujen sekä alustojen käyttämistä, jotka vähentävät sekä asiakkaiden, että työntekijöiden liikkumista ja näin myös oman auton käyttöä, joka säästää luonnonvaroja. | ||
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen | 0 | 0 |
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus | 0 | 0 |
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) | 0 | 0 |
Natura 2000 -ohjelman kohteet | 0 | 0 |
Taloudellinen kestävyys | ||
Materiaalit ja jätteet | 0 | 0 |
Uusiutuvien energialähteiden käyttö | 0 | 0 |
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen | 5 | 5 |
Hankkeen toiminnalla ehkäistään kohderyhmään kuuluvien osallistujien putoamista palvelujen sekä työelämän ulkopuolelle. | ||
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen | 5 | 7 |
Hankkeessa kehitetään nuorten digitaalista osaamista. Digitaalisissa ympäristöissä toimiminen tukee vähähiilisyyttä. | ||
Liikkuminen ja logistiikka | 0 | 0 |
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus | ||
Hyvinvoinnin edistäminen | 7 | 7 |
Hankkeen vaikutus nuorten sekä nuorten aikuisten hyvinvoinnin edistämiselle on merkittävä. Hanke edistää osallistujien digihyvinvointia sekä yhteiskuntaan osallistumista. | ||
Tasa-arvon edistäminen | 5 | 5 |
Hanke edistää tasa-arvoista toimintaa siten, että se kohdistuu kaikkiin sukupuoliin ja edistää työllistymisasemassa olevien nuorten sekä nuorten aikusiten osallisuutta sukupuolesta riippumatta. Suomessa on kansainvälisesti tarkastellen ollut melko hyvä mahdollisuuksien tasa-arvo. Siitä huolimatta ihmisten kyky mahdollisuuksien hyödyntämisessä on vaihdellut mm. sosioekonomisen aseman mukaan. | ||
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus | 5 | 5 |
Hankkeella on vaikutusta nuorten sekä nuorten aikuisten yhteiskunnalliseen ja kulttuuriseen yhdenvertaisuuteen. Osallistujien osallisuuden kohennuttua heidän mahdollisuutensa yhteiskunnalliseen ja kulttuuriseen yhdenvertaisuuteen lisääntyvät. | ||
Kulttuuriympäristö | 0 | 0 |
Ympäristöosaaminen | 0 | 0 |
Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun Nuorisoalan tutkimus- ja kehittämiskeskus Juvenian OSUVA - nuorten ja nuorten aikuisten digitaitojen sparraus -hankkeen tavoitteena oli Etelä-Savon alueen 16-35-vuotiaiden digitaalisten taitojen parantaminen. Hankkeen kohderyhmänä olivat nuoret sekä nuoret aikuiset, joilla usein ajatellaan olevan erityisen hyvät digitaidot, mutta joilla todellisuudessa digitaidot ovat hyvinkin vaihtelevalla tasolla. Mikäli osaaminen on puutteellista, se voi vaikeuttaa opiskelua sekä työllistymistä tai olla jopa esteenä niille. Puutteet digiosaamisessa voivat myös vaikeuttaa yhteiskunnan toimintaan osallistumista sekä erilaisten palvelujen käyttämistä. Erilaisten digitaalisten toimintojen hallinta- ja ohjaustaidot sekä kyky hyödyntää monipuolisesti digitaalisia alustoja sekä ratkaisuja ovat tulevaisuudessa myös tärkeä osa keskeistä työelämäosaamista.
Hankkeessa kehitettiin kohderyhmän digitaitoja heidän työllistymisensä edistämiseksi koulutusten, työpajojen sekä yksilöohjauksien avulla. Tietoa kohderyhmän digitaitojen kehittämistarpeista suhteessa tulevaisuuden työelämän vaatimuksiin hankittiin kartoituksilla ja kyselyllä. Hankkeen aikana järjestetyn toiminnan avulla vahvistettiin kohderyhmään kuuluvien osallistujien kykyä tuoda omaa osaamistaan esille digitaalisilla alustoilla työllistymisen edistämiseksi. Lisäksi vahvistettiin heidän osaamistaan vapaa-ajalla, opinnoissa sekä harrastuksissa hankitun osaamisen tunnistamiseen sekä hyödyntämiseen työnhaussa. Hankkeen kehittämistoiminnan avulla pystyttiin tuottamaan ratkaisuja nuorten ja nuorten aikuisten digitaalisten taitojen kehittämiseen opintojen ja työllistymisen tueksi. Hankkeessa pilotoitavat sekä kehitettävät nuorten sekä nuorten aikuisten työllistymistä ja digitaitojen parantamista tukevat ohjausmenetelmät juurrutettiin alueelle ja koottiin hankkeen nettisivuille sekä sähköiseen oppaaseen, jotta hankkeessa kehitettyjä hyviä käytänteitä sekä materiaaleja voidaan hyödyntää myös valtakunnallisesti. Sähköinen materiaali on menetelmäopas, jossa mallinnetaan hankkeessa pilotoituja ja kehitettyjä nuorten ja nuorten aikuisten digitaalisten taitojen vahvistamiseen liittyviä ohjausmenetelmiä työllistymisen tueksi. Menetelmiä nuorten digi- ja työnhakutaitojen vahvistamiseen –oppaan lisäksi tuotettiin myös muita materiaaleja, kuten videoita nuorten työnhaun tueksi.
Hankkeen aikana kohderyhmälle toteutetut koulutukset ja työpajat sekä matalan kynnyksen yksilöohjaukset järjestettiin yhteistyössä alueen oppilaitosten sekä nuorten ja nuorten aikuisten työllistymisen ja uraohjauksen parissa toimivien asiantuntijoiden kanssa. Koulutuksissa ja työpajoissa sekä yksilöohjauksissa sparrattiin osallistujia käyttämään tulevaisuuden työelämässä tarvittavia digitaalisia taitoja sekä erilaisia digitaalisia alustoja ja ratkaisuja. Hankkeen toiminnassa pilotoitiin digitaalisen osaamisen vahvistamiseen soveltuvia menetelmiä erityisesti työllistymisen edistämisen näkökulmasta ja hyvät ideat sekä käytännöt juurrutettiin alueelle. Hankkeen koulutukset sekä työpajat ja yksilöohjaukset olivat erityisesti suunnattu toiselta asteelta valmistumassa oleville opiskelijoille, jotka ovat hakemassa töihin tai jatkokoulutukseen sekä korkea-asteelta erityisesti aloittaville sekä valmistumassa oleville opiskelijoille. Näiden lisäksi osa koulutuksista, työpajoista sekä yksilöohjauksista suunnattiin selkeästi oppilaitoksista jo valmistuneille, nivelvaiheessa oleville sekä työtä hakeville kohderyhmäläisille, jotka kaipasivat sparrausta digitaalisten taitojen parantamiseen erityisesti oman osaamisen päivittämisen, työelämässä etenemisen ja jatkokouluttautumisen näkökulmasta. Jotta hankkeen toiminta vastasi tavoitteita sekä kohderyhmän tarpeita parhaalla mahdollisella tavalla, suunniteltiin toiminta yhdessä hankkeelle kootun toimijaverkoston sekä kehittäjäryhmän kanssa. Toimijaverkosto koottiin alueella toimivista nuorten sekä nuorten aikuisten työllistymisen ja uraohjauksen parissa toimivista asiantuntijoista ja kehittäjäryhmään koottiin sekä nuorten parissa toimivia ammattilaisia, että kohderyhmän edustajia. Hankkeen alussa toiminnan tueksi tehtiin kartoituksia sekä kysely, joissa selvitettiin kohderyhmän sekä yhteistyökumppaneiden tarpeita nuorten sekä nuorten aikuisten digitaitojen parantamiseksi sekä selvitettiin mitkä ovat tärkeimmät nykyiset ja tulevaisuuden työelämätaidot ja kuinka omaa osaamista voi tuoda parhaiten esille digitaalisilla alustoilla ja ratkaisuilla työllistymisen tueksi.
Kartoituksen, kyselyn sekä toimijaverkoston ja kehittäjäryhmän yhteistoiminnan tuloksena syntyi tietoa alueen nuorten ja nuorten aikuisten digitaalisten taitojen kehittämistarpeista. Näihin tarpeisiin vastattiin järjestämällä hankkeen kohderyhmälle koulutuksia ja työpajoja sekä yksilöohjausta. Hankkeen aikana kohderyhmälle järjestetyissä koulutuksissa ja työpajoissa sekä yksilöohjauksissa osallistujien digitaidot ja työllistymisvalmiudet edistyivät merkittävästi. Koulutuksissa ja työpajoissa sekä yksilöohjauksissa testattiin erilaisia toiminnallisia ohjausmenetelmiä sekä digitaalisia ratkaisuja osallistujien työllistymisen sekä digitaitojen parantamisen tueksi. Hankkeen aikana järjestettyjen koulutusten ja työpajojen sekä yksilöohjausten pohjalta valmistui nuorten ja nuorten aikuisten digitaalisia työelämävalmiuksia tukeva menetelmällinen kokonaisuus, jota juurrutettiin alueella tehtävään ohjaustyöhön. Hankkeessa tuotetut materiaalit valmistuivat sähköisinä, jotta ne voidaan ottaa myös valtakunnallisesti hyödynnettäviksi. Hankkeen toimintaan osallistumisen kautta vahvistettiin kohderyhmään kuuluvien digitaalista osaamista sekä lisättiin heidän mahdollisuuksiaan yhteiskunnan toimintaan osallistumiseksi ja digihyvinvoinnin parantamiseksi sekä edistettiin heidän työllistymistään. Tuloksena oli hankkeeseen osallistuvien nuorten ja nuorten aikuisten digitaalisen osaamisen lisääntyminen, joka osaltaan tukee myös heidän työllistymistään.
Lyhyellä aikavälillä hankkeen toiminta edisti osallistujien digitaitojen vahvistumista, työllistymistä sekä eri toimijoiden yhteistyötä. Hankkeen toimenpiteet tukivat positiivista kehitystä myös pitkällä aikajänteellä. Pidemmällä aikavälillä pystyttiin edistämään kohderyhmän työllistymistä digitaalisten taitojen kehittymisen myötä. Nuorten ja nuorten aikuisten työllisyyden ja kouluttautumisen lisääntyminen vakauttaa pitkällä aikavälillä myös aluetaloutta.