![]() |
![]() |
Hankekoodi: S22540
Hankkeen nimi: Uudenlainen tapa työllistää ja tuottaa palveluja
Toimintalinja: 9. REACT-EU:n ESR-toimenpiteet
Erityistavoite: 12.4. Yritysten ja yrittäjien muutoskyvykkyyden lisääminen
Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.9.2021 ja päättyy 31.10.2023
Toiminnan tila: Toiminta päättynyt
Vastuuviranomainen: Hämeen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
Hakijan virallinen nimi: Careeria Oy
Organisaatiotyyppi: Ammatillinen oppilaitos
Y-tunnus: 2918298-7
Jakeluosoite: Perämiehentie 6
Puhelinnumero: 020 51311
Postinumero: 06100
Postitoimipaikka: Porvoo
WWW-osoite: http://www.careeria.fi
Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Paananen Taina Tuulikki
Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: Kehittämispäällikkö
Yhteyshenkilön sähköpostisoite: eura.neuvonta(at)gov.fi
Yhteyshenkilön puhelinnumero: 040 7266 903
Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:
Hankkeen tavoite
Hankkeen tavoitteena on luoda uudenlaista liiketoimintaa koronasta kärsineille yrityksille ravintola-, matkailu- ja kulttuurialoilla. Uudenlaisen liiketoiminnan avulla yritykset tarjoavat joko omaan toimialaan liittyvää palvelua tai laajentavat palveluiden tarjontaansa toiselle alalle. Toisena tavoitteena on luoda uutta yrittäjyyttä toiminimi- tai kevytyrittäjyyden kautta.
Hankkeen toimenpiteet
Hankkeen toimenpiteinä ovat keskustelut yritysten kanssa, palvelumuotoilut ja fasilitoinnit yrityksille, henkilöstön osaamiskartoitukset ja erilaiset ammatilliset valmennusohjelmat yritysten henkilöstölle. Hankkeen aikana eri alojen toimijat toimivat erilaisissa liiketoimintaverkostoissa tuottaen palveluja joko omalle alalle tai uudelle alalle omana palvelutuotantona, henkilöstövuokrauksen kautta tai alihankintana. Oman yrityksen perustajia ja kevytyrittäjänä yritystoiminnan aloittavia tuetaan yritystoiminnan ja palvelutuotannon aloittamisessa.
Hankkeen tulokset
Hankkeen tuloksena syntyy uudenlaista liiketoimintaa, joka on tuotettu uudenlaisilla menetelmillä ja tuotantotavoilla. Koronasta kärsivät yritykset säilyvät elinvoimaisina ja työllistävät henkilöstöä. Syntyy uusia mikroyrityksiä tuottamaan palveluja.
Hankkeen ensisijaiset kohderyhmät ovat Uudenmaan ja Hämeen alueen ravintola-, matkailu- ja kulttuurialan mikro- ja pk-yritysten (henkilöstöravintolat mukaan lukien ala carte ravintolat, jotka ovat kärsineet koronasta, matkailualan yritykset, kulttuurialan yritykset)
- yrittäjät/omistajat, johto ja esimiehet, joita tuetaan liiketoiminnan kehittämisessä, tulevaisuuden kysyntätarpeiden tunnistamisessa, henkilöstön osaamisen kehittämisessä ja tulevaisuuden kriiseihin varautumisessa
- henkilöstö, jonka ammatillista kehittymistä tuetaan erityisesti tulevaisuudessa keskeisiksi tunnistettujen osaamisten osalta.
Hankkeen välillinen kohderyhmä ovat hoivapalvelualan julkiset ja yksityiset yritykset ja toimijat
- Yritykset, jotka voivat hyötyä palvelujen tuottamisesta uudenlaisin palveluketjuin tai uudenlaisin mallein
- Kunnat, jotka ostavat palveluja ja joilla on palvelujen tuottamisen velvollisuus, voivat vaikuttaa palvelujen sisältöön ja tuotantomalliin ja saada uudenlaisia palvelutuotteita.
Palveluja käyttävät asiakkaat, joiden palvelutarjonta ja -valikoima laajenee.
Oppilaitosten opettajat/kouluttajat ja muu henkilöstö, joiden osaaminen lisääntyy hankkeessa kehitettävien yritys- ja työelämälähtöisten toimintamallien myötä.
Oppilaitosten opiskelijat, joiden saaman opetuksen laatu paranee työelämäyhteistyön lisääntymisen ja henkilöstön osaamisen kasvamisen myötä.
Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 334 552
Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 284 272
Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 373 212
Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 317 121
Maakunnat: Kanta-Häme, Uusimaa
Seutukunnat: Helsingin, Porvoon, Hämeenlinnan, Riihimäen
Kunnat: Espoo, Sipoo, Riihimäki, Hämeenlinna, Porvoo, Askola, Loppi, Hyvinkää, Nurmijärvi, Vantaa, Järvenpää, Tuusula, Pornainen, Hausjärvi, Janakkala, Helsinki, Hattula, Kerava, Mäntsälä
Jakeluosoite:
Postinumero:
Postitoimipaikka:
Suunniteltu: 24
Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0
Suunniteltu: 68
Välitön | Välillinen | |
Ekologinen kestävyys | ||
Luonnonvarojen käytön kestävyys | 0 | 0 |
Ei sisälly hankkeen suoriin tavoitteisiin. | ||
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen | 0 | 0 |
Hankkeen toiminnoilla ei ole vaikutuksia. | ||
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus | 0 | 0 |
Hankkeen toiminnoilla ei ole vaikutuksia. | ||
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) | 0 | 0 |
Ei sisälly hankkeen tavoitteisiin ja toimintoihin. Neutraali tai välillisesti hyvin lievä positiivinen vaikutus esimerkiksi ravitsemisalan resurssiviisauden lisääntymisen kautta. | ||
Natura 2000 -ohjelman kohteet | 0 | 0 |
Ei sisälly hankkeen tavoitteisiin ja toimintoihin. | ||
Taloudellinen kestävyys | ||
Materiaalit ja jätteet | 0 | 0 |
Ei sisälly hankkeen tavoitteisiin. | ||
Uusiutuvien energialähteiden käyttö | 0 | 0 |
Ei sisälly hankkeen tavoitteisiin. | ||
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen | 9 | 6 |
Hanke tukee paikallisen elinkeinoelämän elinvoimaisuutta ja kehittymiskykyä. Hanke tukee siihen osallistuvia työttömyysuhan alaisia henkilöitä parantamaan osaamistaan niin, että heidän mahdollisuutensa työllistyä uudella tavalla paranevat. Hanke lisää yritysten johdon ja työntekijöiden osaamista löytää uusia liiketoimintaratkaisujen muuttuneessa ympäristössä ja lisää siten eri kokoisten yritysten elinvoimaisuutta. Hankeessa vahvistetaan kestävän kehityksen osaamista yrityksissä ja tuodaan esille kiertotalous- ja hiilineutraaliusnäkökulmat liiketoiminnan kehittämisessä huomioitavina asioina ja tukee mm. lähiraaka-aineiden käyttöä ja paikallisen osaamisen hyödyntämistä. | ||
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen | 4 | 4 |
Hanke osittain edistää aineettomien palveluiden rakentamista mm. palvelualoille korvaamaan henkilöiden aiempaa työuraa. Hanke osaltaa edistää paikallisen työvoiman saantia ja työllistymistä. | ||
Liikkuminen ja logistiikka | 0 | 0 |
Ei kuulu hankkeen tavoitteisiin. | ||
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus | ||
Hyvinvoinnin edistäminen | 7 | 5 |
Hanke lisää siihen osallistuneiden irtisanmisuhanalaisten henkilöiden mahdollisuuksia työllistyä, sekä edistää olemassa olevien yritysten ja niissä olevien työpaikkojen säilymistä. Näiden myötä hanke vahvistaa siihen osallistuvien hyvinvointia. | ||
Tasa-arvon edistäminen | 5 | 5 |
Hanke edistää - irtisanimisuhanalaisten työssä pysymistä ja sitä kautta tasa-arvioa työelämässä - osallistujien sellaisen osaamisen kasvamista, joiden avulla he pystyvät jatkossa paremmin pysymään mukana työelämässä - koronasta erityisesti kärsineiden alojen elinvoimaisuutta. Matkailu-, ravintola- ja kulttuurialat ovat naisvaltaisia ja niissä on yrittäjänä ja johtotehtävissä paljon naisia, joten hanke edistää samalla tasa-arvoa työelämässä vahvistaessaan kohdeyritysten elinvoimaisuutta. | ||
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus | 0 | 0 |
Ei sisälly hankkeen tavoitteisiin. | ||
Kulttuuriympäristö | 0 | 0 |
Ei sisälly hankkeen tavoitteisiin. | ||
Ympäristöosaaminen | 3 | 2 |
Hanke tarjoaa yritysten johdolle ja henkilöstölle mahdollisuuden kehittää kiertotalous- ja hiilineutraaliusosaamistaan hankkeen valmennuksissa. |
Koronapandemia loi keväällä 2020 täysin ennakoimattoman toimintaympäristön monille aloille ja yrityksille. UUTTA! -hankkeen (Uudenlainen tapa työllistää ja tuottaa palveluja -hanke) hankehakemusta laadittaessa ”uusi normaali” oli vielä kaukainen tavoite, ja usealla yrityksellä oli selviytymisvaihe meneillään. Erityisesti ravitsemis-, matkailu- ja kulttuurialojen arkea leimasivat yt-neuvottelut, irtisanomiset, lomautukset ja talousvaikeudet.
UUTTA! -hankesuunnitelman lähtökohtana olikin lomautusten ja irtisanomisten kanssa kamppailevien ravitsemis-, matkailu- ja kulttuurialojen yritysten ja henkilöstön tukeminen sellaisten uusien toimintamallien kehittämisessä, joilla edistettäisiin toimialojen välistä verkostoitumista ja palvelutarjonnan laajentumista toiselle alalle.
Hankkeen käynnistyessä syksyllä 2021 – pandemian jo hellittäessä – oltiin kuitenkin tilanteessa, jossa olosuhteet työvoiman saatavuuden osalta olivatkin äkisti kääntynyt täysin päälaelleen: lomautusten ja irtisanomisten sijaan yritykset kamppailivat nyt työvoimapulan kanssa. UUTTA! -hankkeen toimenpiteet keskitettiin muuttuneen toimintaympäristön mahdollisuuksien ja rajoitteiden tunnistamiseen sekä yritysten toimintojen organisointiin ja koordinointiin siten, että yritysten muutoskyvykkyys paranee ja yritykset saavat tukea ja osaamista toimintansa uudistamiseen.
UUTTA! -hanke on tukenut Uudenmaan ja Hämeen ravitsemis-, matkailu- ja kulttuurialojen toimijoiden liiketoiminnan kehittämistä hyvin monipuolisesti. Hankkeen toimenpiteillä on parannettu mm. toimijoiden johtamis-, verkostoitumis-, myynti- ja markkinointi- sekä ennakointiosaamista ja luotu keskustelun ja yhteistyön paikkoja yrittäjien, koulutuksenjärjestäjien ja eri toimialojen edustajien välille. Lisäksi on tuotettu materiaalia yrittäjien hyödynnettäväksi omassa kehittämistyössään sekä oppilaitosten ja muiden tahojen työn ja verkostoitumisen tueksi.