![]() |
![]() |
Hankekoodi: S21996
Hankkeen nimi: Yhdessä katettu 2020-2022
Toimintalinja: 5. Sosiaalinen osallisuus ja köyhyyden torjunta
Erityistavoite: 10.1. Työelämän ulkopuolella olevien työ- ja toimintakyvyn parantaminen
Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.5.2020 ja päättyy 15.3.2022
Toiminnan tila: Toiminta päättynyt
Vastuuviranomainen: Hämeen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
Hakijan virallinen nimi: ViaDia Keski-Uusimaa ry
Organisaatiotyyppi: Kansalaisjärjestö
Y-tunnus: 2496908-6
Jakeluosoite: Valimokuja 1
Puhelinnumero: 050-4609669
Postinumero: 04410
Postitoimipaikka: Järvenpää
WWW-osoite: http://www.viadia.fi/jarvenpaa
Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Henna Kärki
Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: hankepäällikkö/ohjaaja
Yhteyshenkilön sähköpostisoite: eura.neuvonta(at)gov.fi
Yhteyshenkilön puhelinnumero: 050-3589549
Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:
Työttömyys, osattomuuden kokemukset ja sosiaalinen eriarvoisuus ovat osa syrjäytymistä aiheuttavia tekijöitä yhteiskunnassamme. Järvenpääläinen Yhdessä katettu -yhteistyöverkosto edistää ihmisten hyvinvointia sosiaalisella innovaatiolla, mahdollistamalla yhteisöllistä toimintaa ja sosiaalista osallisuutta lahjoitettuja elintarvikkeita hyödyntäen. Verkosto toimii laajassa yhteistyössä ja kehittää uudenlaisia ratkaisuja työelämätaitojen, osallisuuden, toimijuuden ja hyvinvoinnin vahvistamiseen. Hankkeessa juurrutetaan, kehitetään ja laajennetaan yhteistyöverkoston Järvenpäässä toteuttamaa toimintaa. Yhteistyössä toteutettava laaja-alainen ja moniammatillinen työ juurrutetaan hankkeen avulla pysyväksi köyhyyttä ja syrjäytymistä ehkäiseväksi toiminnaksi Keski-Uudellamaalla.
Yhdessä katettu 2020-2022 on ViaDia Järvenpää ry:n hanke, jonka tavoitteena on 1) lisätä työttömien työelämäosallisuuden ja työelämään etenemisen mahdollisuuksia. Hankkeessa kehitetään tapoja, joilla voidaan tukea ja vahvistaa työelämän ulkopuolella ja heikommassa työmarkkina-asemassa olevien työ- ja toimintakykyä ja työelämään etenemistä. Tavoitteena on myös 2) vahvistaa eri toimijoiden aktiiviseen verkostoyhteistyöhön perustuvaa paikallista toimintaa, ja laajentaa sitä myös muihin kuntiin Keski-Uudellamaalla. Hankkeessa tehdään koordinoidusti yhteistyötä kolmannen sektorin, seurakuntien ja julkisen sektorin toimijoiden välillä ja kehitetään uusia yhteistyön malleja. Toiminnan alustana toimii lahjoitusruoan keskitetty logistiikka ja yhteisöllisten ruokailujen koordinointi. Hanketta toteutetaan ViaDia Järvenpää ry:n toimintakeskuksessa, ja yhteistyöverkoston eri toimijoiden toiminnassa. Yhteistyöverkoston logistiikkakeskus eli ruokaterminaali toimii ViaDia Järvenpää ry:n toimintakeskuksessa, jossa lahjoitetun ruoan varastointi ja logistiikka mahdollistavat mielekkäitä työtehtäviä ja osallisuuden kokemuksia työyhteisössä. Yhteistyöverkoston toimijat valmistavat kaikille avoimia yhteisöllisiä aterioita, mikä edistää yhdenvertaisuutta ja vähentää eriarvoisuutta mahdollistamalla erilaisia kohtaamisia ja yhdessä toimimista. Verkoston ruokaterminaalissa ja yhteisöllisissä ruokailuissa tarjotaan työkokeilun, kuntouttavan työtoiminnan, työharjoittelun ja palkkatuetun työn paikkoja pitkäaikaistyöttömille ja työtä tai koulutusta vailla oleville nuorille aikuisille. Hankkeen työllisyyttä edistävässä toiminnassa kehitetään osallistavaa, vahvistavaa, kohtaavaa ja valmentavaa asiakasohjausmallia, joka suuntaa toimintaa tavoitteiden mukaiseen työhön. Tavoitteena on myös 3) juurruttaa toiminta hankkeen aikana kiinteäksi osaksi Keski-Uudellamaalla tehtävää laaja-alaista työllisyyttä ja sosiaalista osallisuutta vahvistavaa työtä. Hankkeen tuloksena saadaan mallinnettua työttömiä vahvistavia ja kohti työelämää edistäviä hyviä käytänteitä. Niiden avulla saavutetaan toivottuja tuloksia ja parempia toimintatapoja yhteistyöhön perustuvassa työllisyyttä edistävässä toiminnassa. Paikallisen laaja-alaisen yhteistyön lujittamisen myötä eri palvelujen vaikutukset paranevat ja työttömien osallisuuden mahdollisuudet lisääntyvät.
Hankkeessa saadaan aikaan rakenteita, jotka mahdollistavat toiminnan jatkumisen entistä kehittyneempänä ja laajempana. Hankkeen jälkeen toiminta on juurtunut ja laajentunut Keski-Uudenmaan alueelle, ja toimii omavaraisena ja kumppanuuksien avulla. Työelämäosallisuutta mahdollistava, toimijuutta ja osallisuutta vahvistava yhteisöllinen toiminta edistää työttömien kokonaisvaltaista hyvinvointia ja etenemistä kohti työelämää. Työmarkkinoille kiinnittyminen ja työn tekeminen ovat kestäviä keinoja torjua eriarvoisuuden kokemuksia ja syrjäytymistä. Kiinnittyminen yhteiskuntaan tapahtuu työn ja työyhteisöön kiinnittymisen kautta. Hankkeen toimilla edistetään sosiaalisesti ja ekologisesti kestävää kehitystä.
Hanke on yhteiskunnallisesti ajankohtainen ja paikallisesti merkittävä.
Hankkeen varsinaisena kohderyhmänä ovat
1) eri syistä työelämän ulkopuolella olevat, 18-64 -vuotiaat Uudenmaan Te-toimistossa työttömänä työnhakijana olevat henkilöt.
Hankkeen toimenpiteet kohdistuvat erityisesti vaikeasti työllistyviin henkilöihin, kuten pitkäaikaistyöttömiin, koulutusta tai työtä vailla oleviin nuoriin aikuisiin sekä maahanmuuttajiin.
Hankkeen työllistämistä edistäviin toimenpiteisiin tavoitetaan hankkeen aikana 60 henkilöä.
2) yhteistyöverkoston toimijat ja muut hankkeen yhteistyötahot Keski-Uudellamalla. Hankkeen kohderyhmänä on yrityksiä, järjestöjä, seurakuntia,sekä kaupunkien ja Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymän toimijoita. Hanke mahdollistaa uusien ja innovatiivisten toimintatapojen ja yhteistyömuotojen toteuttamista, sekä mukanaolon osallisuutta ja hyvinvointia lisäävässä toiminnassa. Hankkeen avulla verkoston toimijat voivat jatkossakin toteuttaa osallistavaa ja yhteisöllisyyttä vahvistavaa toimintaa, sekä kokeilla uusia toimintatapoja. Näissä tilaisuuksissa välillisen kohderyhmän ihmiset voivat kohdata toisiaan, mikä vahvistaa osallisuuden ja yhteisöllisyyden kokemista.
Hankkeen välillisiä kohderyhmiä ovat kaikki yhteisöllisiin ruokailuihin osallistuvat asiakkaat ja erityistarpeessa olevat henkilöt, joiden sosiaalinen osallisuus on uhattuna.
Verkoston yhteisöllisten ruokailujen kautta tavoitamme sekä varsinaista että välillistä kohderyhmää yhteensä yli 10 000 henkilöä kuukausittain, eli n. 5% alueen väestöstä.
Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 135 308
Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 135 206
Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 135 308
Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 135 206
Maakunnat: Uusimaa
Seutukunnat: Helsingin
Kunnat: Hyvinkää, Järvenpää, Tuusula, Kerava
Jakeluosoite: Valimokuja 1
Postinumero: 04410
Postitoimipaikka: Järvenpää
Suunniteltu: 0
Toteutunut seurantatietojen mukaan: 1
Suunniteltu: 60
Välitön | Välillinen | |
Ekologinen kestävyys | ||
Luonnonvarojen käytön kestävyys | 0 | 0 |
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen | 0 | 0 |
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus | 0 | 0 |
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) | 0 | 0 |
Natura 2000 -ohjelman kohteet | 0 | 0 |
Taloudellinen kestävyys | ||
Materiaalit ja jätteet | 3 | 6 |
Hävikkiruoan hyötykäyttö aterioiden valmistamiseen ja ihmisille ravinnoksi on kiertotalouden periaatteiden mukaista, kestävää kehitystä ja vähähiilisyyttä edistävää toimintaa. | ||
Uusiutuvien energialähteiden käyttö | 0 | 0 |
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen | 3 | 0 |
Hankkeessa hyödynnetään paikallisten kauppiaiden ja elintarviketuotannon hävikkiruokaa aj ohjataan se paikallisten tarvitsevien ravinnoksi. | ||
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen | 8 | 7 |
Toiminnan avulla lisätään syrjäytymisvaarassa olevien kuntalaisten hyvinvointia ja osallisuutta tuottamalla näille kohdennettuja palveluita. | ||
Liikkuminen ja logistiikka | 0 | 0 |
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus | ||
Hyvinvoinnin edistäminen | 10 | 7 |
Hankkeessa edistetään terveyttä ja hyvinvointia tarjoamalla mahdollisuutta osallistua työelämäosallisuutta lisäävään toimintaan. Osallisuuden myötä merkityksellisyyden kokemukset lisääntyvät ja yksinäisyys vähenee. Hankkeen myötä myös edullisten tai maksuttomien ruokailujen tarjonta lisääntyy paikkakunnalla, mikä lisää hyvinvointia hankkeen välillisessä kohderyhmässä. Yhteisöllisinä aterioina tarjoiltu lämmin ruoka toimii hyvinvoinnin ja terveyden edistäjänä. | ||
Tasa-arvon edistäminen | 5 | 5 |
Hankkeen toiminta ei kohdistu erityisesti kumpaankaan sukupuoleen, vaan tavoitteena on sekä naisten että miesten yhdenvertainen mahdollisuus hyötyä hankkeen toimenpiteistä. Miesten suurempi osuus kohderyhmässä huomioidaan myös hankkeen toteutuksessa. | ||
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus | 8 | 8 |
Hanke noudattaa yhdenvertaisuuden periaatteita. Sen valmistelussa, toteutuksessa, seurannassa ja arvioinnissa toimitaan syrjimättä mitään ihmisryhmiä. Hankkeen suunnittelussa, toteutuksessa ja arvioinnissa huomioidaan, että toiminnan laatu paranee, kun ihmisten erilaisuus otetaan huomioon. Kaikkia ihmisiä kohdellaan hankkeessa yhdenvertaisina. Hankkeen toiminta vahvistaa kohderyhmiin kuuluvien henkilöiden yhdenvertaisempaa asemaa yhteiskunnassa, kun se vähentää kohderyhmien heikko- osaisuutta ja köyhyyttä, syrjäytymisriskiä. Yhteinen ateriointi tai yhdessä työskentely tasoittaa erilaisten ihmisryhmien välisiä ennakkoluuloja ja asenteita. Tuomalla erilaiset ihmisryhmät yhteen samaan tilaan mahdollistetaan erilaisuuden ja monimuotoisuuden kohtaaminen, edistetään tasa-arvoa ja moniarvoisuutta sekä vähennetään sosiaalista etäisyyttä ihmisryhmien välillä.Hankkeessa toteutettavat yhteisölliset ruokailut ovat kaikille avoimia tilaisuuksia. Niihin voi osallistua kuka tahansa sukupuoleen, ikään,etniseen tai kansalliseen alkuperään, kansalaisuuteen, kieleen, uskontoon, vakaumukseen, mielipiteisiin, vammaisuuteen, seksuaaliseen suuntautumiseen tai muuhun henkilöön liittyvään katsomatta. Tilaisuudet on tarkoitettu mahdollistamaan erilaisten ihmisten yhdenvertainen kohtaaminen. Yhteisen ruokapöydän äärellä kaikki ovat tasavertaisia keskenään. Yhteisöllisyys ja osallisuus toteutuvat yhdessä tekemällä ja ruokailemalla, henkilöiden ominaisuuksiin katsomatta. Siinä toteutuu yhdenvertaisuuden periaate. | ||
Kulttuuriympäristö | 0 | 0 |
Ympäristöosaaminen | 2 | 2 |
Hankkeen toimintaan osallistuvien henkilöiden ympäristöosaaminen vahvistuu, kun työtehtävät edistävät kestävän kehityksen periaatteita. Hankkeessa myös tiedotetaan toiminnan myönteisitä ympäristövaikutuksesta. Ruokaterminaalissa opetellaan jätteiden lajitteluun ym. ympäristöosaamiseen liittyviä asioita. |
Yhdessä katettu 2020-2022 -hankkeessa Keski-Uudenmaan alueella toimivan yhteistyöverkoston toimintaa kehitettiin ja vakiinnutettiin, jotta sen toimivaksi havaittu malli voisi jatkossakin tuottaa monipuolisia toimintatapoja ja yhteisöllisiä ratkaisuja paikkakunnan ihmisten työllisyyden, osallisuuden ja kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin lisäämiseksi. Yhteistyön lujittaminen erilaisten toimijoiden välillä ja laaja monialainen yhteistyö tuottaa yhtenäisempiä palveluja heikommassa asemassa oleville ihmisille. Yhteistyö voimaannuttaa mukana olevia yhteisöjä ja niiden jäseniä. Hankkeessa saatiin juurtumaan alueelle aiemmassa hankkeessa aikaansaatu malli lahjoitetun hävikkiruoan varastoinnista ja keskitetystä logistiikasta työllistämisen mahdollistajana, ja ruoan hyödyntämisestä yhteisöllisissä ruokailuissa.
Hankkeen tavoitteena oli työttömien osallistujien työelämävalmiuksien parantaminen ja sosiaalisen osallisuuden vahvistaminen hankkeen toiminnassa. Lahjoitettujen elintarvikkeiden keskitetty varastointi ja logistiikka mahdollistivat yhteistyöverkostossa monipuolisen yhteisöllisen toiminnan järjestämisen ruoan yhteyteen. Yhteistyöverkoston toiminta tarjosi hankkeessa mielekkäitä työtehtäviä kohderyhmän ihmisille sekä vahvisti mukana olevien toimijoiden yhteisöllistä työtä. Hankkeen toiminnassa toteutui 44 työllistymistä edistävän toiminnan paikkaa. Osallistuneiden työelämäosallisuus lisääntyi ja osallisuuden kokemukset vahvistuivat. Noin kolmannes osallistujista jatkoi hankkeen toiminnasta koulutukseen tai työhön.
Hankkeessa tavoiteltiin myös yhteistyön lisääntymistä, laajentumista ja vakiintumista eri toimijoiden välillä parempien palvelujen saamiseksi ihmisille. Tavoitteena oli myös verkostoyhteistyön laajentuminen muiden kuntien alueelle ja kumppanuudet yritysten kanssa. Yhteistyöverkoston toiminta laajeni Keski-Uudenmaan alueella, ja mukaan tuli uusia toimijoita. Eri toimijoiden välinen yhteistyö jatkui, lisääntyi ja syveni hankkeen aikana. Hankkeen toiminnassa mukana olevien toimijoiden määrä tuplaantui seitsemästä neljääntoista. Laaja ja tiivis kolmannen-, julkisen sektorin sekä seurakuntien yhteistyö ja tiedonvaihto vakiintuivat toimintatavaksi, ja allianssimallinen yhteistyö jatkuu myös hankkeen jälkeen.
Hankkeessa selvitettiin mahdollisuuksia ja vaihtoehtoja Yhdessä katettu –toiminnan rahoitukselle hankkeen jälkeen. Yrityskumppanuuksille rakennettiin pohjaa hankkeessa vakiinnuttamalla ja kuvaamalla sen luotettava toimintamalli. Toimintaa mallinnettiin ja sen hyviä käytäntöjä jaettiin yhteistyössä valtakunnallisten hankkeiden kanssa. Hanke saatiin toteutettua onnistuneesti ja toimintaa voitiin järjestää koronapandemian aiheuttamista poikkeusoloista huolimatta.