![]() |
![]() |
Hankekoodi: S21274
Hankkeen nimi: Yhdessä katettu
Toimintalinja: 5. Sosiaalinen osallisuus ja köyhyyden torjunta
Erityistavoite: 10.1. Työelämän ulkopuolella olevien työ- ja toimintakyvyn parantaminen
Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.2.2018 ja päättyy 30.4.2020
Toiminnan tila: Toiminta päättynyt
Vastuuviranomainen: Hämeen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
Hakijan virallinen nimi: ViaDia Järvenpää ry
Organisaatiotyyppi: Kansalaisjärjestö
Y-tunnus: 2496908-6
Jakeluosoite: Valimokuja 1
Puhelinnumero: 050-460 9669
Postinumero: 04410
Postitoimipaikka: Järvenpää
WWW-osoite: http://www.viadia.fi/jarvenpaa
Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Henna Kärki
Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: hankepäällikkö
Yhteyshenkilön sähköpostisoite: eura.neuvonta(at)gov.fi
Yhteyshenkilön puhelinnumero: 050-3589549
Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:
Köyhyys, yksinäisyys, työttömyys ja kokonaisvaltainen avun tarve ovat lisääntyneet. Järvenpääläisen
yhteistyöverkoston toimijat haluavat yhdessä edistää kaupunkilaisten kokonaisvaltaista hyvinvointia. Edistääkseen tämän tavoitteen toteutumista toimijat pyrkivät kehittämään asukaslähtöistä ja yhteisöllistä kansalaistoimintaa.
Tavoitteena on luoda yhteisöllisyyttä ja työelämäosallisuutta lisäävä toimintamalli, jossa hyödynnetään hävikkiruokaa ja sen logistiikkaa. Yhdessä katettu on järvenpääläisten kolmannen sektorin toimijoiden, seurakuntien ja Järvenpään kaupungin yhteistyöhanke. Hankkeessa kehitetään toimintatapoja heikommassa asemassa olevien sosiaalisen osallisuuden ja työelämävalmiuksien lisäämiseen. Siinä vahvistetaan yritysten, kaupungin, seurakuntien ja kolmannen sektorin välistä yhteistyötä sekä hävikkiruoan hyödyntämiseen liittyvää osaamista. Tavoitteena on tarjota työelämäosallisuutta lisääviä paikkoja pitkäaikaistyöttömille ja koulutusta vaille oleville nuorille. Yhteistyön lisäämisen myötä
eri tahojen osaaminen työelämäpolkujen mahdollistamisessa vahvistuu. Yhteistyössä syntyvä synergia mahdollistaa työelämäpolkujen kehittymisen avointen työmarkkinoiden suuntaan.
Hankkeen aikana vakiinnutetaan hävikkiruokaa hyödyntävä työllistävä toiminta siten, että se jatkuu hankkeen jälkeen luoden järvenpääläisille jatkossakin työelämäpolkuja. Hanketta toteutetaan hävikkiruoan hyödyntämisen yhteydessä. Toimintaa varten on olemassa hävikkiruokaterminaali, johon varastoidaan kauppojen hävikkiruokaa. Hankkeen toimijat valmistavat hävikkiruoasta kaikille avoimia yhteisöllisiä aterioita.
Hävikkiterminaalin keskitetty varastointi ja logistiikka mahdollistavat toiminnan laajentumisen ja yhteisöllisten ruokailujen lisäämisen. Tavoitteena on, että hankkeessa kehitetty ruoka-aputoiminta yhteisöllisinä ruokailuina jatkuu myös hankkeen jälkeen. Hankkeen aikana vakiintuneet käytännöt ovat juurtuneet osaksi toimijoiden toimintakulttuuria. Toimintaa voidaan myös laajentaa Keski-Uudenmaan alueella ja hankkeessa kehitettyä mallia hyödyntää myös muilla paikkakunnilla.
Hanke on yhteiskunnallisesti ajankohtainen ja paikallisesti merkittävä.
Hankkeen varsinaisena kohderyhmänä ovat eri syistä työelämän ulkopuolella olevat, kaikki 18-64 -vuotiaat Uudenmaan Te-toimistossa työttömänä työnhakijana olevat henkilöt. Hankkeen toimenpiteet kohdistuvat erityisesti pitkäaikaistyöttömiin sekä koulutusta tai työtä vailla oleviin nuoriin aikuisiin. Tämän lisäksi hankkeen toiminnassa voi olla mukana ammatillisista oppilaitoksista tulevat opiskelijaharjoittelijat.
Hankkeen välillisiä kohderyhmiä ovat kaikki järvenpääläiset ruoka-aputyön asiakkaat ja erityistarpeessa olevat henkilöt, joiden sosiaalinen osallisuus on uhattuna.
Välillisenä kohderyhmänä ovat myös hankkeen toimijat ja yhteistyötahot. Hankkeesta hyötyvät yhdistysten, seurakuntien ja järjestöjen sekä Järvenpään kaupungin työntekijät. Hanke antaa mahdollisuuden oppia uusia toimintatapoja ja yhteistyömuotoja, sekä mahdollistaa mukanaolon osallisuutta ja yhteisöllisyyttä lisäävässä kansalistoiminnassa.
Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 87 200
Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 86 621
Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 100 000
Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 99 421
Maakunnat: Uusimaa
Seutukunnat: Helsingin
Kunnat: Järvenpää
Jakeluosoite:
Postinumero:
Postitoimipaikka:
Suunniteltu: 0
Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0
Suunniteltu: 50
Välitön | Välillinen | |
Ekologinen kestävyys | ||
Luonnonvarojen käytön kestävyys | 0 | 0 |
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen | 0 | 0 |
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus | 0 | 0 |
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) | 0 | 0 |
Natura 2000 -ohjelman kohteet | 0 | 0 |
Taloudellinen kestävyys | ||
Materiaalit ja jätteet | 8 | 0 |
Hävikkiruoan hyötykäyttö aterioiden valmistamiseen ja ihmisille ravinnoksi on kiertotalouden periaatteiden mukaista, kestävää kehitystä ja vähähiilisyyttä edistävää toimintaa. | ||
Uusiutuvien energialähteiden käyttö | 0 | 0 |
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen | 7 | 0 |
Hankkeessa hyödynnetään paikallisten kauppiaiden ja elintarviketuotannon hävikkiruokaa aj ohjataan se paikallisten tarvitsevien ravinnoksi. | ||
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen | 8 | 8 |
Toiminnan avulla lisätään syrjäytymisvaarassa olevien kuntalaisten hyvinvointia ja osallisuutta tuottamalla näille kohdennettuja palveluita. | ||
Liikkuminen ja logistiikka | 3 | 0 |
Hävikkiruoan logistiikka kehitetään tehokkaaksi, jolloin elintarvikkeiden kuljetuksesta aiheutuvia ympäristöhaittoja vähennetään. | ||
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus | ||
Hyvinvoinnin edistäminen | 9 | 9 |
Hankkeessa edistetään terveyttä ja hyvinvointia tarjoamalla mahdollisuutta osallistua työelämäosallisuutta lisäävään toimintaan. Osallisuuden myötä merkityksellisyyden kokemukset lisääntyvät ja yksinäisyys vähenee. Hankkeen myötä myös edullisten tai maksuttomien ruokailujen tarjonta lisääntyy paikkakunnalla, mikä lisää hyvinvointia hankkeen välillisessä kohderyhmässä. Yhteisöllisinä aterioina tarjoiltu lämmin ruoka toimii hyvinvoinnin ja terveyden edistäjänä. | ||
Tasa-arvon edistäminen | 5 | 5 |
Hankkeen toiminta ei kohdistu erityisesti kumpaankaan sukupuoleen, vaan tavoitteena on sekä naisten että miesten yhdenvertainen mahdollisuus hyötyä hankkeen toimenpiteistä. | ||
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus | 9 | 7 |
Hanke noudattaa yhdenvertaisuuden periaatteita. Sen valmistelussa, toteutuksessa, seurannassa ja arvioinnissa toimitaan syrjimättä mitään ihmisryhmiä. Hankkeen suunnittelussa, toteutuksessa ja arvioinnissa huomioidaan, että toiminnan laatu paranee, kun ihmisten erilaisuus otetaan huomioon. Kaikkia ihmisiä kohdellaan hankkeessa yhdenvertaisina. Hankkeen toiminta vahvistaa kohderyhmiin kuuluvien henkilöiden yhdenvertaisempaa asemaa yhteiskunnassa, kun se vähentää kohderyhmien heikko-osaisuutta ja köyhyyttä, syrjäytymisriskiä. Yhteinen ateriointi tai yhdessä työskentely tasoittaa erilaisten ihmisryhmien välisiä ennakkoluuloja ja asenteita. Tuomalla erilaiset ihmisryhmät yhteen samaan tilaan mahdollistetaan erilaisuuden ja monimuotoisuuden kohtaaminen, edistetään tasa-arvoa ja moniarvoisuutta sekä vähennetään sosiaalista etäisyyttä ihmisryhmien välillä.Hankkeessa toteutettavat yhteisölliset ruokailut ovat kaikille avoimia tilaisuuksia. Niihin voi osallistua kuka tahansa sukupuoleen, ikään, etniseen tai kansalliseen alkuperään, kansalaisuuteen, kieleen, uskontoon, vakaumukseen, mielipiteisiin, vammaisuuteen, seksuaaliseen suuntautumiseen tai muuhun henkilöön liittyvään katsomatta. Tilaisuudet on tarkoitettu mahdollistamaan erilaisten ihmisten yhdenvertainen kohtaaminen. Yhteisen ruokapöydän äärellä kaikki ovat tasavertaisia keskenään. Yhteisöllisyys ja osallisuus toteutuvat yhdessä tekemällä ja ruokailemalla, henkilöiden ominaisuuksiin katsomatta. Siinä toteutuu yhdenvertaisuuden periaate. | ||
Kulttuuriympäristö | 0 | 0 |
Ympäristöosaaminen | 0 | 0 |
Yhdessä katettu -hankkeessa järvenpääläinen yhteistyöverkosto kehitti toimintatapoja ja yhteisöllisiä ratkaisuja paikkakunnan ihmisten työllisyyden, osallisuuden ja kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin lisäämiseksi. Hankkeessa saatiin aikaan hyvin toimiva malli lahjoitetun hävikkiruoan varastoinnista ja keskitetystä logistiikasta työllistämisen mahdollistajana, ja ruoan hyödyntämisestä yhteisöllisissä ruokailuissa.
Hävikkiruoan keskitetty varastointi ja logistiikka tarjosivat hankkeessa mielekkäitä työtehtäviä kohderyhmän ihmisille. Hankkeen toiminnassa toteutui 60 työllistymistä edistävän toiminnan paikkaa. Työelämäosallisuus lisääntyi ja osallistuneiden edellytykset edetä työelämässä parantuivat. 28:lle hankkeeseen osallistuneelle muodostui uusia työelämäpolkuja, kun he etenivät hankkeen toiminnasta koulutukseen tai työhön. Hankkeeseen osallistuminen edisti osallistuneiden kokonaisvaltaista hyvinvointia, kun kokemukset työelämästä lisääntyivät, identiteetti vahvistui merkityksellisissä työtehtävissä ja arjen hallinta parani työyhteisöön kuulumisen myötä.
Yhteistyöverkoston ja järvenpääläisten eri toimijoiden välinen yhteistyö kehittyi, tiivistyi ja lisääntyi hankkeen aikana. Yhteistyö toteutui käytännön toiminnassa ja asiantuntemuksen vaihdossa. Hankkeessa toteutettiin moniammatillista, eri sektorirajat ylittävää yhteistyötä uusin tavoin. Laaja ja tiivis kolmannen-, julkisen sektorin sekä seurakuntien yhteistyö käynnistyi hankkeessa, juurtui vakituiseksi yhteistyön muodoksi, ja jatkuu hankkeen jälkeen.
Yhteistyöverkoston toteuttama säännöllinen, yhteisöllisyyttä ja osallisuutta mahdollistava toiminta laajentui hankkeen aikana. Yhteistyöverkoston toimijat innovoivat ja saivat aikaan erilaisia säännöllisiä, kaikille avoimia ruokailuja. Hankkeen toiminnan seurauksena yhteistyöverkostossa järjestetään kuukausittain yli 40 ruokailutilaisuutta, ja toiminta jatkuu hankkeen jälkeen. Yhteisöllisyyttä ja osallisuutta edistävien ruokailujen toteuttaminen juurtui ja vakiintui hankkeen aikana. Ruokailuihin osallistui hankkeen aikana yli 50 000 henkilöä. Lahjoitettuja hävikkielintarvikkeita hyödynnettiin toiminnassa yli 500 000 kg. Verkoston yhteistyöhön saatiin mukaan useita eri yhteistyötahoja.
Hankkeen aikana havaittiin tarve toiminnan laajentumiselle Keski-Uudellamaalla. Yhteistyöverkoston toiminnan kehittäminen, juurruttaminen ja laajentuminen jatkuvat uudessa hankkeessa.