![]() |
![]() |
Hankekoodi: A78722
Hankkeen nimi: European Region of Gastronomy Saimaa Management Project 2022–2023
Toimintalinja: 2. Uusimman tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen
Erityistavoite: 4.1. Tutkimus-, osaamis- ja innovaatiokeskittymien kehittäminen alueellisten vahvuuksien pohjalta
Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.4.2022 ja päättyy 31.12.2023
Toiminnan tila: Toiminta päättynyt
Vastuuviranomainen: Etelä-Savon maakuntaliitto
Hakijan virallinen nimi: Etelä-Savon Maakuntaliitto
Organisaatiotyyppi: Kuntayhtymä
Y-tunnus: 0215839-7
Jakeluosoite: Mikonkatu 5
Puhelinnumero: 0405491681
Postinumero: 50100
Postitoimipaikka: Mikkeli
WWW-osoite: http://www.esavo.fi
Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Katriina Säisä
Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: vs kehittämispäällikkö, kulttuuri ja matkailu
Yhteyshenkilön sähköpostisoite: eura.neuvonta(at)gov.fi
Yhteyshenkilön puhelinnumero: +358 40 631 5721
Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:
European Region of Gastronomy Saimaa Management Project 2022–2023 -hanke on yhteistyö- ja koordinointihanke, jonka tavoitteena on luoda Saimaan alueelle tiivis ruoka- ja kulttuurimatkailun yhteistyöverkosto. Tavoitteena on lisätä merkittävästi Saimaan ruoka- ja kulttuurimatkailun tunnettavuutta ja elinkeinolähtöistä palvelutarjontaa alueellisesti, kansallisesti ja kansainvälisesti. Hanke luo toimialarajat ylittävää kehittämistoimintaa ja verkostoja Saimaan ruoka- ja kulttuurimatkailun ympärille ekologisesti ja sosiaalisesti kestävästi.Tämä tuo alueelle kansainvälistä näkyvyyttä, osaamista ja kontakteja.
Hankkeen yhtenä tuloksena on Saimaa ERG 2024 -statuksen saaminen ja toimintaedellytysten luominen yhteisesti Etelä- ja Pohjois-Karjalan sekä Etelä-Savon alueelle. Toimintaan liittyy keskeisesti seuraavat toimenpiteet:
1) Yhteisen Saimaan ruoka- ja kulttuurimatkailun viestinnän luominen ja koordinointi
2) Kansainvälisen yhteistyön lisääminen ja hyödyntäminen Saimaan ruoka- ja kulttuurimatkailussa
3) Saimaan alueen muiden toimijoiden kokoaminen yhteistyöhön Saimaa European Region of Gastronomy 2024 juhlavuoden järjestämiseen ja resurssointiin
Hankkeen konkreettisena tuloksena syntyy:
- yhteistyöverkosto ja jäsentynyt hankekokonaisuus, jossa hanketoimijat ja resurssit ovat osoitettavissa
- yhteistyössä muiden hankkeiden kanssa ideoituja ja pilotoituja ruoka- kulttuurimatkailureittejä, jotka testataan tässä hankkeessa
Taste Saimaa-sivusto (mallina Taste Savo ja Taste Slovenia) joka linkittyy maakuntien matkailusivustoihin, sekä muuta aiheeseen liittyvää viestintä- ja markkinointimateriaalia.
- aktiivinen työskentely osana kansainvälistä ERG-platform-verkostoa, tuloksena kehittyä kanditaattistatuksesta viralliseksi ERG-alueeksi
- kansainvälinen ruoka- ja kulttuurimatkailua edistävä yhteistyöverkosto IGCAT-organisaation tuella
Lyhyen aikavälin tuloksena hanke mahdollistaa Saimaa European Region of Gastronomy 2024 statuksen saamisen. Pitkän aikavälin tuloksena Saimaan ruoka- ja kulttuurimatkailu edistää laajalti alueen elinkeinolähtöisen toiminnan kehittämistä.
Hankkeen rahoittajina toimivat Etelä-Savon, Etelä-Karjalan ja Pohjois-Karjalan maakuntaliitot sekä Savonlinnan, Mikkelin, Lappeenrannan, Imatran, Joensuun ja Kiteen kaupungit. Lisäksi omarahoitukseen osallistuvat Pohjois-Karjalan, Etelä-Karjalan ja Etelä-Savon kauppakamarit sekä Lake Saimaa ry ja Kaakkois- Suomen ammattikorkeakoulu (XAMK
Pääkohderyhmät ovat ruoka- ja kulttuurimatkailuun kiinteästi liittyvät tahot; matkailu- ja kulttuurialan yritykset, luovien alojen toimijat sekä erilaiset alueella toimivat kehittämis- ja koulutusorganisaatiot, joiden kilpailuedellytyksiä parannetaan yhteistyöllä.
Hankkeen välillisinä kohderyhminä ovat alueella asuvat, erilaiset yhdistykset ja organisaatiot sekä IGCAT-verkosto. Välillisenä kohderyhmänä toimivat myös Etelä-Savon, Etelä-Karjalan ja Pohjois-Karjalan alueen matkailijat.
Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 408 000
Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 403 168
Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 502 000
Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 496 958
Maakunnat: Etelä-Karjala, Pohjois-Karjala, Etelä-Savo
Seutukunnat: Joensuun, Mikkelin, Imatran, Lappeenrannan, Savonlinnan
Kunnat: Mikkeli, Puumala, Sulkava, Taipalsaari, Rautjärvi, Pertunmaa, Luumäki, Rantasalmi, Mäntyharju, Enonkoski, Hirvensalmi, Savitaipale, Joensuu, Kontiolahti, Polvijärvi, Outokumpu, Kangasniemi, Liperi, Lemi, Lappeenranta, Savonlinna, Juuka, Ilomantsi, Ruokolahti, Parikkala, Heinävesi, Imatra
Jakeluosoite:
Postinumero:
Postitoimipaikka:
Suunniteltu: 0, joihin työllistyvät naiset 0
Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joihin työllistyvät naiset 0.00
Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0
Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00
Välitön | Välillinen | |
Ekologinen kestävyys | ||
Luonnonvarojen käytön kestävyys | 1 | 2 |
Hankkeen tavoitteet liittyvät lähinnä Itä- ja Järvi-Suomen sosiaalisen, kulttuurisen ja taloudellisen kestävyyden edistämiseen, mutta niillä kaikilla on yhtymäkohta myös ekologiseen kestävyyteen. Saimaan alueen lanseeraama Lake Saimaa - Purest Finland velvoittaa vastuullisuuteen kaikissa kehittämistoimissa. Käytännössä esim. hanketiimi hyödyntää työssään videoneuvotteluja ja -kokouksia matkustuksen aiheuttamien päästöjen vähentämiseksi. | ||
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen | 1 | 4 |
Hankkeella tuotettava tieto ja tulevaisuuden kuva rakentuu Järvi-Suomen alueen puhtauden ja ainutlaatuisuuden varaan. Saimaan alueen lanseeraama Lake Saimaa - Purest Finland velvoittaa vastuullisuuteen kaikissa kehittämistoimissa. Hanke kohdistuu osaltaan ruokamatkailuun ja tässä hankkeessa tavoitteena on lähiruuan käytön kasvattaminen. | ||
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus | 0 | 2 |
Hankkeella ei välitöntä eikä välillistä vaikutusta. Hankkeessa noudatetaan vastuullisen matkailun periaatteita. | ||
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) | 0 | 2 |
Hankkeella ei välitöntä eikä välillistä vaikutusta. Hankkeessa noudatetaan vastuullisen matkailun periaatteita. | ||
Natura 2000 -ohjelman kohteet | 0 | 0 |
Hankkeella ei välitöntä eikä välillistä vaikutusta. Hankkeessa noudatetaan vastuullisen matkailun periaatteita. | ||
Taloudellinen kestävyys | ||
Materiaalit ja jätteet | 0 | 3 |
Hankkeella ei välitöntä vaikutusta. Välillistä siten, että edistetään vastuullisen matkailun ja tapahtumatuotannon periaatteita. | ||
Uusiutuvien energialähteiden käyttö | 0 | 0 |
Hankkeella ei välitöntä eikä välillistä vaikutusta. Hankkeessa noudatetaan vastuullisen matkailun periaatteita. | ||
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen | 1 | 5 |
Hankkeen tavoitteena on vahvistaa ja tukea olemassa olevaa elinkeinorakennetta sekä luoda pohjaa ja edellytyksiä uudenlaisen elinvoiman kehittämiselle alueella. | ||
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen | 1 | 5 |
Kulttuuri- ja matkailupalvelut ovat suurelta osin aineettomia tuotteita ja palveluita, joiden vastuullista kehittämistä hankkeella edistetään. | ||
Liikkuminen ja logistiikka | 1 | 5 |
Hankkeessa pyritään noudattamaan vastuullisen matkailun periaatteita ja kestävien liikkumismuotojen hyödyntämismahdollisuuksia alueella, joka on maantieteellisesti laaja. Sähköiset alustat helpottavat myös logistisessa suunnittelussa. | ||
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus | ||
Hyvinvoinnin edistäminen | 2 | 6 |
Hankkeen keskeisenä tavoitteena on edistää alueen sosiaalista ja kulttuurista kestävyyttä, elvyttää ja elävöittää palvelutarjontaa ja uskoa tulevaisuuteen. | ||
Tasa-arvon edistäminen | 1 | 5 |
Hankkeen keskeisenä tavoitteena on edistää alueen sosiaalista ja kulttuurista kestävyyttä, tähän sisältyyy hdenvertainen ihmisten ja asioiden kunnioittaminen. | ||
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus | 1 | 6 |
Hankkeen keskeisenä tavoitteena on edistää alueen sosiaalista ja kulttuurista kestävyyttä, joka edistää myös yhdenvertaisuutta. | ||
Kulttuuriympäristö | 1 | 6 |
Hankkeen keskeisenä tavoitteena on edistää alueen sosiaalista ja kulttuurista kestävyys. Tähän liittyen hankkeella luodaan edellytyksiä järvisuomalaisten maisemien, rakennetun kulttuuriympäristön ja arkeologisen perinnön hyödyntämiselle mm. kulttuurimatkailussa ja elinkeinotoiminnassa. | ||
Ympäristöosaaminen | 0 | 2 |
Hankkeen yhtenä tavoitteena on edistää alueen sosiaalista ja kulttuurista kestävyyttä, mikä kytkeytyy vahvasti vastuulliseen alkutuotanto, matkailu - ja ympäristöosaamiseen. |
Itä-Suomen kolme maakuntaa (Etelä-Savo, Etelä-Karjala ja Pohjois-Karjala) muodostavat Saimaa European Region of Gastronomy -alueen vuonna 2024. Hakuprosessi ja juhlavuoden valmistelu oli keskeisessä roolissa Saimaa European Region Gastronomy Management 2022-2023 -hankkeessa. Ylimaakunnallisen hankkeen tavoitteena oli kansainvälisen yhteistyön lisääminen ja hyödyntäminen Saimaan ruoka- ja kulttuurimatkailussa sekä toimijoiden kokoaminen yhteistyöhön. Hankkeen aikana tehtiin toimialarajat ylittävää kehittämistoimintaa, jonka yhtenä tavoiteltavana tuloksena oli European Region of Gastronomy 2024 -status, joka luo kansainvälistä näkyvyyttä, osaamista ja kontakteja alueelle. Status otettiin virallisesti vastaan tammikuussa 2023. Hanke toimi aktiivisesti kansainvälisessä verkostossa ja toi alueelle 4 uutta kansainvälistä kilpailua, joilla edistetään alueen toimijoiden kansainvälistymistä. Juhlavuoden 2024 toteutusta koordinoi European Region of Gastronomy Saimaa Management Project 2023-2025.
Hankkeessa muodostettiin monialaista, ylimaakunnallista yhteistyöverkostoa sekä jäsentynyttä hankekokonaisuutta. Hanke koordinoi yhteistä toimintaa ja loi uusia toiminta-alustoja yhteistyön ja yhteisen kehittämisen työkaluiksi. Alueen pienille ja keskisuurille toimijoille suunnattuun Taste Saimaa Partner -verkostoon liittyi hankkeen aikana 83 yritystä, jotka esitellään verkkosivuilla, sekä Itäisen Suomen helmet -karttasovelluksessa. Sovellus nostaa lisäksi esiin alueemme nähtävyyksiä ja kohteita (jo lähes 300 kohdetta tunnistettuna). Itäisen Suomen elinvoimaisuuden, kulttuurin, gastronomian ja matkailun kehittämishankkeista muodostettuun hankeperheeseen on liittynyt matkan varrella 23 hanketta, joista 14 päättyi vuoden 2023 loppuun mennessä. Hankkeessa toteutettiin yhteensä kymmenen pilotointia tapahtumayhteistyöhön ja reitteihin liittyen. Pilotointeihin osallistui lähes 6500 kävijää. Valmisteluhanke on järjestänyt yli 40 tapahtumaa, joihin on osallistunut lähes 1100 osallistujaa. Hanke on ollut mukana lisäksi 30 tapahtumassa, joista suurin kansainvälinen tapahtuma oli Berliinissä järjestetty Grüne Woche (300 000 kävijää).
Hankkeessa luotiin toimintamallia Saimaan ruoka- ja kulttuurimatkailun yhteiselle viestinnälle. Hankkeen aikana tuotettiin näkyvyysmateriaali sekä Taste Saimaa -brändiaineisto sähköiseen aineistopankkiin, joka on kaikkien yhteistyökumppaneiden hyödynnettävissä. Saimaa European Region of Gastronomyyn liittyen oli lähes 100 mediaosumaa, joista 21 valtakunnallisessa ja 5 kansainvälisessä mediassa, merkittävimpiä; National Geographicin The Cool List 2024, Wall Street Journal ja Forbes.
Hanketta rahoittivat Etelä-Savon, Etelä-Karjalan ja Pohjois-Karjalan maakuntaliitot sekä Savonlinnan, Mikkelin, Lappeenrannan, Imatran, Joensuun ja Kiteen kaupungit. Lisäksi omarahoitukseen osallistuvat Pohjois-Karjalan, Etelä-Karjalan ja Etelä-Savon kauppakamarit sekä Lake Saimaa ry ja Kaakkois- Suomen ammattikorkeakoulu (XAMK).