![]() |
![]() |
Hankekoodi: A78623
Hankkeen nimi: VarsiFood - Varsinais-Suomen ruokaketjusta älykkäitä ja ilmastoviisaita tulevaisuuden ruokaratkaisuja
Toimintalinja: 8. REACT-EU:n EAKR-toimenpiteet
Erityistavoite: 12.2. Tutkimus- ja innovaatiotoiminnan kehittäminen erityisesti digitalisaation edistämisen ja yhteiskunnan hiilineutraalisuustavoitteen toteutumisen näkökulmasta
Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.1.2022 ja päättyy 31.8.2023
Toiminnan tila: Toiminta päättynyt
Vastuuviranomainen: Uudenmaan liitto
Hakijan virallinen nimi: Turun yliopisto
Organisaatiotyyppi: Yliopisto
Y-tunnus: 0245896-3
Jakeluosoite: Turun yliopisto
Puhelinnumero: 0293505000
Postinumero: 20014
Postitoimipaikka: Turun yliopisto
WWW-osoite: http://www.utu.fi
Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Mari Norrdal
Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: kehityspäällikkö
Yhteyshenkilön sähköpostisoite: eura.neuvonta(at)gov.fi
Yhteyshenkilön puhelinnumero: 0405502471
Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:
VarsiFood-hanke edistää maakunnan innovatiivisen ruokaketjun erityisosaamisalueiden kestävää kehitystä ja alueen ruokaketjun profiloitumista kansallisesti ja kansainvälisesti. Hankkeessa keskitytään kestävän kehityksen innovaatioaihioiden tunnistamiseen ja edelleen kehittämiseen niin tutkimus- kuin yrityskentässäkin. Innovaatioaihioiden tavoitteena on edistää luonnonvarojen kestävää käyttöä, materiaalien ja jätteiden hyötykäyttöä sekä hyvinvointia edistävien aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittymistä. Hankkeessa pilotoidaan toimintamalli, jossa ruokaketjun tutkijoita, opiskelijoita ja yritysryhmiä tuetaan uusien innovaatioiden kehityksen alkumetreillä. Tämä edistää alueen elinkeinorakenteen kestävää kehitystä, lisäten tutkijoiden ja yritysten verkottumista ja uusien yhteistyömallien syntymistä. Lääke- ja teknologiateollisuuden rinnalle, myös ruokapuolelle rakennetaan oma sektorikohtainen innovaatiopolku. Polku liitetään kansalliseen ruokaketjun yhteiskehittämiseen. Lisäksi hankkeen avulla kootaan yhteen alueen ruokaketjun yrityksille suunnatut testausalustat, rakennetaan yhteisviestintä ja pilotoidaan niiden tiedontuottoa. Hankkeen päätyttyä Varsinais-Suomen ruokaketjussa on tunnistettu kestävän kehityksen innovaatioita, ja työtä niiden kehittämiseksi on aloitettu yhteistyössä yritysryhmien ja tutkimuslaitosten kanssa. Lisäksi alueelle jää pilotoitu toimintamalli innovaatiotyön jatkamiseksi, ruokaketjun älykkään erikoistumisen vahvistamiseksi ja alueen elinkeinorakenteen kestävyyden edistämiseksi.
- Varsinais-Suomen ruokaketjun yritykset laajasti alkutuottajista, jalostajiin, logistiikkaan, kauppaan, julkisiin ruokapalveluihin ja HoReca sektorille.
- Varsinais-Suomen koulutus-, kehitys- ja tutkimusorganisaatiot; elintarvikealan lisäksi myös arvoketjulle palveluita tuottavat tai niistä hyötyvät yritykset (teknologia- ICT -yritykset ja sijoittajat).
Ruokaketjun innovaatioiden käyttäjinä ja niistä hyötyjinä ovat luultavasti viimekädessä kuluttajat. Ei pelkästään Varsinais-Suomessa vaan globaalisti. Lisäksi näemme, että hyöty on luettavissa maakuntaan elinkeinoelämän kehityksen sekä elintarvikeketjua ilmasto- ja luontoystävällisempään suuntaan vievien innovaatioiden kautta koko yhteiskuntaan.
Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 247 613
Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 231 871
Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 309 517
Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 289 840
Maakunnat: Varsinais-Suomi
Seutukunnat: Åboland-Turunmaan, Vakka-Suomen, Salon, Turun, Loimaan
Kunnat: Somero, Mynämäki, Aura, Koski Tl, Nousiainen, Oripää, Salo, Vehmaa, Sauvo, Turku, Taivassalo, Kustavi, Paimio, Rusko, Naantali, Kemiönsaari, Masku, Lieto, Pöytyä, Pyhäranta, Loimaa, Laitila, Raisio, Kaarina, Uusikaupunki, Marttila, Parainen
Jakeluosoite:
Postinumero:
Postitoimipaikka:
Suunniteltu: 0, joihin työllistyvät naiset 0
Toteutunut seurantatietojen mukaan: 4.00, joihin työllistyvät naiset 2.00
Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0
Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00
Välitön | Välillinen | |
Ekologinen kestävyys | ||
Luonnonvarojen käytön kestävyys | 5 | 8 |
Hankkeen yhtenä toimenpiteenä on tunnistaa uusia ruokaketjun kestävän kehityksen innovaatioita ja edistää niiden kehitystä. Uusien innovaatioiden vaikutus vai olla kestävyyden näkökulmasta merkittävä. | ||
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen | 0 | 5 |
Hankkeen yhtenä toimenpiteenä on tunnistaa uusia ruokaketjun kestävän kehityksen innovaatioita ja edistää niiden kehitystä. Uusien innovaatioiden vaikutus vai olla kestävyyden näkökulmasta merkittävä. Esimerkkinä uudet viljely ja tuotantoteknologiat. | ||
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus | 0 | 5 |
ankkeen yhtenä toimenpiteenä on tunnistaa uusia ruokaketjun kestävän kehityksen innovaatioita ja edistää niiden kehitystä. Uusien innovaatioiden vaikutus vai olla kestävyyden näkökulmasta merkittävä. Esimerkkinä uudet viljelyteknologiat ja uusien raaka-aineiden käyttö, jotka lisäävät luonnon monimuotoisuutta. | ||
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) | 0 | 3 |
ankkeen yhtenä toimenpiteenä on tunnistaa uusia ruokaketjun kestävän kehityksen innovaatioita ja edistää niiden kehitystä. Uusien innovaatioiden vaikutus vai olla kestävyyden näkökulmasta merkittävä. Esimerkkinä uudet viljely- ja jalostusteknologiat, jotka vähentävät ravinnevalumia ja tuotannon kasvihuonekaasuja. | ||
Natura 2000 -ohjelman kohteet | 0 | 0 |
Taloudellinen kestävyys | ||
Materiaalit ja jätteet | 4 | 5 |
Hankkeen yhtenä toimenpiteenä on tunnistaa uusia ruokaketjun kestävän kehityksen innovaatioita ja edistää niiden kehitystä. Uusien innovaatioiden vaikutus vai olla kestävyyden näkökulmasta merkittävä. Esimerkkinä uudet biopohjaiset materiaalit ja teknologiat ruokahävikin seuraamiseksi. | ||
Uusiutuvien energialähteiden käyttö | 0 | 5 |
Hankkeen yhtenä toimenpiteenä on tunnistaa uusia ruokaketjun kestävän kehityksen innovaatioita ja edistää niiden kehitystä. Uusien innovaatioiden vaikutus vai olla kestävyyden näkökulmasta merkittävä. Esimerkkinä biojätteen hyötykäyttö. | ||
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen | 8 | 8 |
Hanke edistää VS alueen innovatiivisen ruokaketjun toimijoiden kestävää kehitystä. Mahdollistaa tutkijoiden ja yritysten kohtaamisen ja tukee erilaisten toimintatapojan kautta uusien kestävän kehityksen innovaatioiden ja uusien yritysten syntymistä alueelle. | ||
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen | 6 | 6 |
Hanke edistää VS alueen innovatiivisen ruokaketjun toimijoiden kestävää kehitystä. Mahdollistaa tutkijoiden ja yritysten kohtaamisen ja tukee erilaisten toimintatapojan kautta uusien kestävän kehityksen innovaatioiden, uusien tuotteiden nja palveluiden syntymistä alueelle. | ||
Liikkuminen ja logistiikka | 0 | 3 |
Hankkeen yhtenä toimenpiteenä on tunnistaa uusia ruokaketjun kestävän kehityksen innovaatioita ja edistää niiden kehitystä. Uusien innovaatioiden vaikutus vai olla kestävyyden näkökulmasta merkittävä. Esimerkkinä uudentyyppiset lähiruoan jakelutavat "älyjääkaapit" | ||
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus | ||
Hyvinvoinnin edistäminen | 5 | 5 |
Hankkeen yhtenä toimenpiteenä on tunnistaa uusia ruokaketjun kestävän kehityksen innovaatioita ja edistää niiden kehitystä. Uusien innovaatioiden vaikutus vai olla hyvinvoinnin näkökulmasta hyvinkin merkittävä. Esimerkkinä uudet ravitsemusinnovaatiot. | ||
Tasa-arvon edistäminen | 5 | 5 |
Luotava innovaatioprosessi toteuttaa quattro helix - toimintamallia osallistamalla tasapuolisesti tutkimuksen, yritykset, julkisen sektorin sekä kuluttajat | ||
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus | 5 | 5 |
Luotava innovaatioprosessi toteuttaa quattro helix - toimintamallia osallistamalla tutkimuksen, yritykset, julkisen sektorin sekä kuluttajat | ||
Kulttuuriympäristö | 0 | 5 |
Ruoka oan vahvasti osa kulttuuriamme. Hankkeessa tunnistetaan ja tuetaan uusien innovaatioiden syntyä VS ruokaketjuun. | ||
Ympäristöosaaminen | 0 | 3 |
Hankkeen yhtenä toimenpiteenä on tunnistaa uusia ruokaketjun kestävän kehityksen innovaatioita ja edistää niiden kehitystä. Uusien innovaatioiden vaikutus vai olla kestävyyden näkökulmasta merkittävä. |
VarsiFood – hankeen tavoitteena oli edistää Varsinais-Suomen innovatiivisen ruokaketjun kestävää kehitystä rakentamalla käytäntöjä, jotka mahdollistavat ruokaketjun toimijoiden yhteistyön ja uusien liiketoimintaideoiden synnyn.
Hankkeessa alueen toimijoita ja osaamista verkotettiin älykkään erikoistumisen ruokaketjun kärkiteemoissa. Työpajojen kautta synnytettiin yritysverkostoja, tutkijoiden ja yritysten sekä opiskelijoiden ja yritysten välistä yhteistyötä. Lisäksi hanke edisti alueen testialustojen tunnettavuutta ja käytännön kokeiluja alustoilla. Hankkeessa rakennettiin ja testattiin toimintamalleja, jotka tuottivat konkreettista hyötyä ruokaketjun toimijoille. Esimerkkejä tällaisista toimintamalleista olivat Flavoria Innovation Festival, Hyllypaikka -kilpailu, yritysryhmän kanvainvälistymispilotointi, Lähiruokakontti Turun kauppatorilla, ruokamatkailuyritysten konseptointityöpajasarja sekä kala-alan yritysten innovaatiokilpailuvalmennus. Hanke nosti ruokaketjun starup yrittäjyyttä näkyväksi säännöllisillä aamukahvitilaisuuksilla ja mentoroi ja ohjasi yrittäjyydestä kiinnostuneita tiimejä alueen kasvuohjelmiin. Michelin vieraille hanke rakensi aamiaistilaisuuden, joka ainutlaatuisella tavalla yhdisti alueen tutkimuskärjet, alueelliset tuottajat ja palkittujen keittiömestarien osaamisen. Hankkeen toimintamalleja jatketaan hanketoteuttajien toimesta myös projektin päätyttyä.