![]() |
![]() |
Hankekoodi: A78065
Hankkeen nimi: Elintarviketeollisuuden kiertotalouden kehittäminen Satakuntavetoisesti Itämeren alueella
Toimintalinja: 8. REACT-EU:n EAKR-toimenpiteet
Erityistavoite: 12.2. Tutkimus- ja innovaatiotoiminnan kehittäminen erityisesti digitalisaation edistämisen ja yhteiskunnan hiilineutraalisuustavoitteen toteutumisen näkökulmasta
Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.6.2021 ja päättyy 30.4.2022
Toiminnan tila: Toiminta päättynyt
Vastuuviranomainen: Pirkanmaan liitto
Hakijan virallinen nimi: Satakunnan ammattikorkeakoulu Oy
Organisaatiotyyppi: Ammattikorkeakoulu
Y-tunnus: 2388924-4
Jakeluosoite: PL 1001
Puhelinnumero: 0447103451
Postinumero: 28101
Postitoimipaikka: Pori
WWW-osoite: http://www.samk.fi
Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Martti Latva
Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: Johtava hankepäällikkö
Yhteyshenkilön sähköpostisoite: eura.neuvonta(at)gov.fi
Yhteyshenkilön puhelinnumero: 0447103060
Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:
Satakunnassa elintarviketeollisuudella on hyvin merkittävä rooli ja kansallisesti satakuntalainen elintarviketuotanto näkyy hyvin vahvana. Elintarviketeollisuudessa kehitetään ja tuodaan markkinoille koko ajan uusia tuotteita vastaamaan kuluttajien tarpeisiin ja vaatimuksiin. Elintarviketeollisuuden tuotantoketjun uudistuminen kohti resurssiviisaita prosesseja on välttämätön. Kiertotalouden kannalta elintarviketeollisuus on kokonaisuus, jota pitää vahvistaa ja siihen kohdistuu paljon odotuksia. Sivuvirroista on mahdollista eristää monenlaisia komponentteja, joita voisi käyttää esim. lääketeollisuuden raaka-aineina. Kuitenkin useimmat toteutukset tällä hetkellä suuntautuvat bioenergian tuottamiseen, joka lienee helpoin tapa hyödyntää tuotannossa syntyviä sivuvirtoja. Yksi keskeinen tähän johtava tekijä on määrä. Usein satakuntalaisen ja suomalaisen elintarviketuotannon kapasiteetit eivät välttämättä tuota riittävän isoja sivuvirtoja niihin perustuvan kannat-tavan liiketoiminnan synnyttämiseksi ja ylläpitämiseksi. Keskeistä olisi synnyttää yhteistyö Itämeren alueen valtioiden välille, jotta riittävät kapasiteetit saavutettaisiin. Itämeren alue on perusteltu toimintaympäristö, koska kuljetusmatkat sivuvirtojen kierrätettävälle ainekselle pysyvät kohtuullisina. Yleisemminkin yhteistyö Itämeren alueen toimijoiden kanssa on erinomainen mahdollisuus Satakunnan elintarviketeollisuudelle ja sen monipuoliselle rakentamiselle.
Osaamisen sekä tutkimus-, osaamis- ja innovaatiokeskittymien vahvistamista varten haettavassa hankkeessa kootaan Itämeren alueen konsortio, jonka kanssa valmistellaan ja haetaan rahoitusta Interreg Central Baltic -haussa liittyen bio- ja kiertotalouden kasvuun. Kumppanina Interreg Central Baltic -haussa tulee toimimaan Satafood Kehittämisyhdistys ry.
Haettava hanke (kv-lump sum) vahvistaa Satakunnan elintarviketuotannon ja kiertotalouden kansainvälisiä verkostoja ja vie ne osaksi kansainvälistä Itämeren alueen tutkimus- ja kehittämistoimintaa. Keskeisenä tavoitteena on luoda verkosto elintarviketeollisuuden kiertotalouden osaamisen vahvistamiseksi Itämeren alueen yhteistyössä. Verkostoa voidaan myöhemmin laajentaa Itämeren alueen ulkopuolelle ja se toimii pohjana monenlaiselle kehitystoiminnalle.
Elintarviketeollisuus on tärkeä osa biotaloutta, jonka kasvua pitää parantaa ja toisaalta kotimaisen oman elintarviketuotannon olemassaolo ja hyvinvointi ovat äärimmäisen tärkeitä, ja tärkeys korostuu enemmän vielä aina poikkeustilanteissa kuten esim. pandemia-aikana.
Itämeren alueella toimivat elintarvikealan tutkimus- ja koulutusorganisaatiot sekä yritykset.
Itämeren alueella toimivat elintarviketeollisuuden yritykset ja viranomaiset sekä oppilaitokset.
Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 31 783
Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 31 783
Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 39 730
Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 39 730
Maakunnat: Satakunta
Seutukunnat: Pohjois-Satakunnan, Rauman, Porin
Kunnat: Rauma, Kokemäki, Merikarvia, Harjavalta, Pomarkku, Ulvila, Säkylä, Kankaanpää, Huittinen, Siikainen, Pori, Nakkila, Eura, Karvia, Jämijärvi, Eurajoki
Jakeluosoite:
Postinumero:
Postitoimipaikka:
Suunniteltu: 0, joihin työllistyvät naiset 0
Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joihin työllistyvät naiset 0.00
Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0
Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00
Välitön | Välillinen | |
Ekologinen kestävyys | ||
Luonnonvarojen käytön kestävyys | 1 | 8 |
Kiertotalous teemana jo lähtökohtaisesti edesauttaa luonnonvarojen kestävyyteen. Luonto on lisäksi elintarviketeollisuuden liiketoiminnan kannalta tärkeä resurssi, jonka hyödyntämisen kestävyys otetaan huomioon tässä hankkeessa valmisteltavassa kansainvälisessä hankkeessa. | ||
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen | 1 | 8 |
Elintarviketeollisuus ala, mihin ilmastonmuutos vaikuttaa suoraan ja on olennaisen tärkeää, että sen negatiiviset vaikutukset saadaan eliminoitua tai ainakin minimoitua. Käytännössä kaikenlainen elintarviketeollisuuden kehittäminen pienentää ilmastonmuutoksen sille aiheuttamia riskejä. | ||
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus | 0 | 2 |
Elintarviketeollisuuden kiertotalouden kehittäminen saattaa joiltain osin vaikuttaa luonnon monimuotoisuuden säilymiseen, kun joidenkin raaka-aineiden saanti sivuvirroista voi korvata aiemmin luonnosta erikseen eristetyn raaka-aineen. | ||
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) | 0 | 4 |
Kiertotalouden kehittäminen vaikuttaa aina jossain määrin vähentävästi päästöihin veteen ja ilmaan. Sovelluksesta riippuu kuinka paljon. | ||
Natura 2000 -ohjelman kohteet | 0 | 0 |
Ei olennainen hankkeelle. | ||
Taloudellinen kestävyys | ||
Materiaalit ja jätteet | 1 | 9 |
Elintarviketeollisuuden kiertotalouden kehittäminen vaikuttaa lähtökohtaisesti jätteiden määrään, materiaalien hyötykäyttöön ja kierrätykseen sekä energia- ja materiaalitehokkuuteen. | ||
Uusiutuvien energialähteiden käyttö | 1 | 8 |
Elintarviketeollisuuden kiertotalouden kehittäminen edistää vähähiilisyyttä. | ||
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen | 2 | 9 |
Satakunnassa elintarviketeollisuudella on iso merkitys alueen hyvinvoinnille ja kehittämiselle, mikä on todettu mm. Satakunnan maakuntasuunnitelmassa. | ||
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen | 0 | 0 |
Ei olennainen hankkeelle. | ||
Liikkuminen ja logistiikka | 0 | 3 |
Lähellä tuotettu elintarvike vähentää kuljetusta ja logistiikan tarvetta ja tätä kautta edistää vähähiilisyyttä. | ||
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus | ||
Hyvinvoinnin edistäminen | 0 | 2 |
Laadukkaat ja terveelliset elintarvikkeet omalta osaltaan lisäävät hyvinvointia. | ||
Tasa-arvon edistäminen | 0 | 0 |
Ei olennainen hankkeelle. | ||
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus | 0 | 0 |
Ei olennainen hankkeelle. | ||
Kulttuuriympäristö | 0 | 0 |
Ei olennainen hankkeelle. | ||
Ympäristöosaaminen | 0 | 0 |
Ei olennainen hankkeelle. |
Hankkeen tavoite oli koota Itämeren alueen yhteistyöverkosto sekä laatia ja jättää rahoitushakemus, missä Satakuntalaisia toimijoita mukana, Interreg Central Baltic -rahoitushakuun koskien elintarviketeollisuuden kiertotalouden kehittämistä.
Hankkeessa käytiin lukuisia keskusteluja useiden suomalaisten, ruotsalaisten, ahvenanmaalaisten ja virolaisten organisaatioiden kanssa. Lopullinen muodostettu verkosto koostui kuudesta organisaatiosta, joista kaksi on Ruotsista, kaksi Virosta ja kaksi Suomesta. Nämä ovat SEI Tallinn (Stockholm Environment Institute Tallinn Center SA) (Viro), EMU (Eesti Maaülikool, Estonian University of Life Sciences) (Viro), HS Konsult AB, Hushållningsskällskapet (Ruotsi), SLU (Sveriges Lantbruksuniversitet, Swedish University of Agricultural Sciences) (Ruotsi), Satafood Kehittämisyhdistys ry. (Suomi) sekä Satakunnan ammattikorkeakoulun Tutkimuskeskus WANDER (Suomi).
Hankekonsortion kokouksia järjestettiin neljä kappaletta. Varsinainen ensimmäinen järjestäytymiskokous tapahtui 18.1.2022.
Hakemus jätettiin Central Baltic -ohjelman käyttämään Jems-järjestelmään 30.3 2022.