![]() |
![]() |
Hankekoodi: A77953
Hankkeen nimi: Makua ruokahukasta
Toimintalinja: 8. REACT-EU:n EAKR-toimenpiteet
Erityistavoite: 12.1. Pk-yritystoiminnan vahvistaminen erityisesti digitalisaation ja vihreän talouden näkökulmasta
Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 31.5.2021 ja päättyy 31.12.2022
Toiminnan tila: Toiminta päättynyt
Vastuuviranomainen: Hämeen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
Hakijan virallinen nimi: NORDIC UMAMI COMPANY OY
Organisaatiotyyppi: Mikroyritys
Y-tunnus: 3184625-2
Jakeluosoite: Joukolantie 3 A 1
Puhelinnumero: +358400470450
Postinumero: 00610
Postitoimipaikka: HELSINKI
Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Mäkinen Outi
Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: Toimitusjohtaja
Yhteyshenkilön sähköpostisoite: eura.neuvonta(at)gov.fi
Yhteyshenkilön puhelinnumero: 0400470450
Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:
Hankkeessa kehitetään fermentointimenetelmiä, jotka skaalataan teollisen mittakaavan pilottiprosessiksi makukomponenttien tuottamiseen. Hankkeessa kehitettävät fermentointimenetelmät pilkkovat kasvisperäistä hukkaa, kuten sivuvirtoja ja elintarvikelaatuista hävikkiä umamia ja muita makukomponentteja sisältäviksi tuotteiksi. Makukomponentit tuotteistetaan ensisijaisesti kuluttajatuotteiksi kotimaisille ja kansainvälisille markkinoille.
Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 83 919
Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 45 319
Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 83 919
Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 45 319
Maakunnat: Uusimaa
Seutukunnat: Helsingin
Kunnat: Espoo
Jakeluosoite: Karantie 2
Postinumero: 02630
Postitoimipaikka: ESPOO
Suunniteltu: 0, joihin työllistyvät naiset 0
Toteutunut seurantatietojen mukaan: 1.00, joihin työllistyvät naiset 1.00
Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0
Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00
Välitön | Välillinen | |
Ekologinen kestävyys | ||
Luonnonvarojen käytön kestävyys | 10 | 8 |
Innovaatiomme hyödyntää sivuvirtoja ja ruokahävikkiä eli vähentää jätteeksi menevää materiaalia. Lisäksi tuotteemme profiloidaan käytettäväksi nimenomaan kasvipohjaisten tuotteiden maustamiseen, mikä parantaa välillisesti luonnonvarojen käytön kestävyyttä edistämällä kasvisruokailua. | ||
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen | 0 | 0 |
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus | 3 | 0 |
Pyrimme käyttämään monipuolisesti erilaisia raaka-aineita, huomioiden luonnon monimuotoisuuden. | ||
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) | 0 | 6 |
Raaka-ainevalinnoillamme on välillinen vaikutus näihin kaikkiin. Lisäksi tuotamme vaihtoehtoa soijasta valmistetulle tuotteelle, mikä vähentää usein problemaattista soijapavun tuotantoa. | ||
Natura 2000 -ohjelman kohteet | 0 | 0 |
Taloudellinen kestävyys | ||
Materiaalit ja jätteet | 10 | 0 |
Sen lisäksi että käytämme hävikkivirtoja, pyrimme prosessillamme hyödyntämään raaka-aineet mahdollisimman perusteellisesti. Jos sivujaetta jää omasta prosessistamme, pyrimme kehittämään siitä tuotteen joko omaan portfolioon tai yhteistyössä kumppanin kanssa (esim. Keran Halleilla on hyvin moninaisia ja innovatiivisia yrityksiä) | ||
Uusiutuvien energialähteiden käyttö | 0 | 0 |
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen | 8 | 0 |
Espoon Keraan on kehittymässä ruokainnovaatioiden, kulttuurin ja liikunnan keskus, jonka osana olisimme. Keskitämme hankintamme myös mahdollisimman lähelle Etelä-Suomen alueelle. | ||
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen | 0 | 0 |
Liikkuminen ja logistiikka | 0 | 0 |
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus | ||
Hyvinvoinnin edistäminen | 0 | 4 |
Tuotteemme mahdollistaa kotimaisen ja kiertotalouden raaka-aineista tuotetun mausteen kuluttamisen, sekä edistää kasvipohjaisen ruuan käyttöä. | ||
Tasa-arvon edistäminen | 1 | 0 |
Pyrimme parhaamme mukaan edistämään tasa-arvoa palkkauksella ja viestinnällisillä valinnoilla. | ||
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus | 1 | 0 |
Pyrimme parhaamme mukaan edistämään yhdenvertaisuutta palkkauksella ja viestinnällisillä valinnoilla. | ||
Kulttuuriympäristö | 0 | 0 |
Olemme mukana luomassa uutta suomalaista ruokakulttuuria | ||
Ympäristöosaaminen | 0 | 0 |
Kehitämme sivujakeiden käyttöä, josta voi olla hyötyä muillakin teollisuuden aloilla. |
Hankkeessa kehitettiin fermentointimenetelmä- ja teollisen mittakaavan prosessi makukomponenttien tuottamiseen elintarvikekelpoisesta hävikkimateriaalista. Lopputuotteeksi jalostettu umaminen maustekastike kehitettiin kotimaisille ja kansainvälisille markkinoille.