![]() |
![]() |
Hankekoodi: A77126
Hankkeen nimi: Elintarvikeketjun huoltovarmuus ja kestävä kasvu koronaepidemiasta elpymisessä Satakunnassa (eKETJU)
Toimintalinja: 2. Uusimman tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen
Erityistavoite: 4.1. Tutkimus-, osaamis- ja innovaatiokeskittymien kehittäminen alueellisten vahvuuksien pohjalta
Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.5.2021 ja päättyy 31.8.2023
Toiminnan tila: Toiminta päättynyt
Vastuuviranomainen: Pirkanmaan liitto
Hakijan virallinen nimi: Pyhäjärvi-instituuttisäätiö sr
Organisaatiotyyppi: Säätiö
Y-tunnus: 0773351-4
Jakeluosoite: Teollisuustie 4
Puhelinnumero: 044 034 4054
Postinumero: 27510
Postitoimipaikka: Eura
WWW-osoite: http://www.pyhajarvi-instituutti.fi
Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Jori Marko
Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: Sisältöjohtaja
Yhteyshenkilön sähköpostisoite: eura.neuvonta(at)gov.fi
Yhteyshenkilön puhelinnumero: 050 380 1621
Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:
Koronaepidemia, covid-19, on osoittanut lähellä tuotetun ruoan ja alueen elintarviketurvan suuren merkityksen rajarajoitusten ja sulkujen aikana. Vaikka Satakunnassa viljan, erikoiskasvien ja lihan tuotanto ja niiden korkea jalostusaste ovat yksi alueen voimavaroista, myös satakuntalainen tuotanto tarvitsee mm. ulkomailta tuotuja tuotantopanoksia. Koronaepidemian aikana olemme siirtyneet aikakauteen, jossa meidän on tunnistettava uusia ratkaisutapoja ennakoimattomien epävarmuuksien kanssa elämisessä. Tähän hanke, ‘Elintarvikeketjun huoltovarmuus ja kestävä kasvu koronaepidemiasta elpymisessä Satakunnassa’(eKETJU) vastaa. Pyhäjärvi-instituutin ja Tampereen yliopiston, Porin yliopistokeskuksen yhteishanke hakee ratkaisuja koronaepidemian aikana satakuntalaisessa elintarvikeketjussa (tuotanto-jalostus-jakelu/vähittäiskauppa) tunnistettuihin riskeihin, heikkouksiin ja uhkiin, jotka voivat vaarantaa elintarvikeketjun yritysten toimintamahdollisuuksia, vaikuttaa työllisyyteen ja siten alueen ruoantuotannon ja elintarvikkeiden jakelun huoltovarmuuteen.
eKETJU-hanke tuottaa yhdessä elintarvikeketjun toimijoiden kanssa kehittämistoimenpide-ehdotuksia, joissa pääpaino on kestävyydellä, resurssiviisaudella ja vähähiilisyydellä. Arvioimme myös tietomallinnuksen mm. koneoppimisen keinoin koronaepidemiassa tunnistettujen herkkyyksien ja uusien kehittämistoimenpiteiden vaikuttavuutta koko ketjussa. Hanketuloksemme: tuotannon kehittämistoimenpidevaihtoehdot ja tietomallinnuksen alustan sovellettavuus vahvistavat satakuntalaisen elintarvikeketjun koronaelvytystä, tuottavat uutta vihreää kasvua parantamalla ruoantuotannon ja jakelun toimintaedellytyksiä ja tukevat satakuntalaisen ruokaketjun toimintoja myös uusissa kriisitilanteissa. Hanketyöstä, väli- ja lopputuloksista tiedotetaan laajasti mm. maakunnan elintarvikesektorin ja digitalisoinnin yhteistyöverkostojen kautta ja alan tapahtumissa sekä kansallisten ja kansainvälisten verkostojen avulla.
Hankkeen varsinaiset kohderyhmät ovat satakuntalaiset sopimusperusteiset kasvinviljely- ja lihantuotantoyritykset sekä elintarvikejalostusyritykset.
Hankkeen välilliset kohderyhmät ovat Satakunnan tutkimus- ja koulutusorganisaatiot, alueelliset kehittämisyksiköt, elinkeinon arvoketjun muut toimijat Satakunnassa.
Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 135 000
Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 128 363
Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 151 875
Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 144 408
Maakunnat: Satakunta
Seutukunnat: Pohjois-Satakunnan, Rauman, Porin
Kunnat: Rauma, Kokemäki, Merikarvia, Harjavalta, Pomarkku, Ulvila, Säkylä, Kankaanpää, Huittinen, Siikainen, Pori, Nakkila, Eura, Karvia, Jämijärvi, Eurajoki
Jakeluosoite:
Postinumero:
Postitoimipaikka:
Suunniteltu: 0, joihin työllistyvät naiset 0
Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joihin työllistyvät naiset 0.00
Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0
Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00
Välitön | Välillinen | |
Ekologinen kestävyys | ||
Luonnonvarojen käytön kestävyys | 6 | 7 |
Hankkeen tavoitteena on luoda kestävän kehityksen mukaisia, luonnonvarojen kestävää käyttöä edistäviä resurssiviisaita ratkaisuja koronaepidemiassa koettuihin tuotannon riskeihin, jotka voivat olla mahdollisia myös uusissa kriiseissä. | ||
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen | 5 | 7 |
Hankkeen tavoitteena on luoda myös ilmastoviisaita vähähiilisiä ratkaisuja tuotannon riskeihin koronaepidemiassa ja muissa mahdollisissa kriiseissä. Hankkeessa vahvistetaan Satakunnan elintarvikesektorin osaamiskeskittymää,joka tukee ilmastonmuutoksen hillintää ja siihen sopeutumista. | ||
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus | 5 | 7 |
Kestävä elintarviketuotanto tukee maaseudun elinympäristöjen monimuotoisuutta | ||
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) | 4 | 6 |
Kestävän kehityksen mukaisiin vähähiilisiin ratkaisuihin tukeutuva elintarviketuotanto edistää toimia, jotka vähentävät ravinnehuuhtoumia vesistöihin, ylläpitävät maaperän kasvukuntoa ja ruoantuotantoa hiilinieluna. | ||
Natura 2000 -ohjelman kohteet | 0 | 0 |
Taloudellinen kestävyys | ||
Materiaalit ja jätteet | 5 | 7 |
Hankkeen tavoitteena on luoda kestävän kehityksen mukaisia, luonnonvarojen kestävää käyttöä edistäviä resurssiviisaita ratkaisuja, mikä tukee myös mm. sivuvirtojen hyödyntämistä ja materiaalien kierrättämistä. | ||
Uusiutuvien energialähteiden käyttö | 7 | 7 |
Hankkeen tavoitteena on luoda myös ilmastoviisaita vähähiilisiä ratkaisuja tuotannon riskeihin ja vahvistaa Satakunnan elintarvikesektorin osaamiskeskittymää,joka tukee ilmastonmuutoksen hillintää ja siihen sopeutumista.Uusiutuvien energialähteiden kehittäminen ja hyödyntäminen on tärkeä osa ilmastoviisasta elintarviketuotantoa. | ||
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen | 8 | 8 |
Hanke tuottaa kriisissä esiintyviin alueen elintarviketuotannon ja jakelun pullonkauloihin resurssi- ja ilmastoviisaita paikallisia resursseja hyödyntäviä ratkaisuja, joilla voidaan elvyttää satakuntalaista elintarvikeketjun yritystä koronaepidemian aikana ja sen jälkeen, tuottaa uutta kasvua sekä vahvistaa paikallista liiketoiminnan ekosysteemiä uusien kriisien kohtaamisessa. | ||
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen | 6 | 6 |
Kestävän kehityksen mukaiset, resurssiviisaat ja vähähiiliset ratkaisut kehittävät satakuntalaista elintarviketjua niin käytännössä että myös osaamisen tunnettavuutena kansallisesti ja kansainvälisesti. Hyvinvoiva elintarviketuotantoketju tuottaa taloudellisen hyvinvoinnin lisäksi aineettomia palveluja kuten satakuntalaista maisemaa ja luontoa virkistykseen ja luonto-, kaupunki- tai maaseutumatkailuun. | ||
Liikkuminen ja logistiikka | 5 | 6 |
Kestävän kehityksen mukaiset hanketavoitteet ohjaavat resurssiviisaisiin ratkaisuihin kriiseissä ja niistä elpymiseen. Nämä ratkaisut tukevat logistiikan kehittämistä ja uusitutuvien energiamuotojen käytön huomioimista niin prosessien energian lähteenä kuin liikenteessä. | ||
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus | ||
Hyvinvoinnin edistäminen | 7 | 7 |
Satakuntalaisen elintarvikesektorin elpyminen koronasta mahdollisimman hyvin lisää liiketoiminnan ekosysteemin vahvuutta mm. työllisyyden ylläpitämistä ja siten edistää alueen sekä taloudellista että sosiaalista ja kulttuurista hyvinvointia kuten fyysistä ja henkistä terveyttä ja harrastemahdollisuuksia. | ||
Tasa-arvon edistäminen | 0 | 0 |
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus | 0 | 0 |
Kulttuuriympäristö | 6 | 6 |
Satakuntalaisen elintarvikesektorin mahdollisimman ketterä elpyminen koronakriisistä ja uusiin mahdollisiin kriiseihin varautuminen luo sekä taloudellista että sosiaalista ja kulttuurista hyvinvointia alueella, mikä vahvistaa myös maakunnan kulttuuriympäristöjen ja rakennuskannan ylläpitämistä ja hoitoa. Tämä edistää alueen asukkaiden ja vierailijoiden kokemia aineettomia hyödykkeitä kuten maisema- ja virkistyspalveluita. | ||
Ympäristöosaaminen | 7 | 8 |
Hanke edistää kestävän kehityksen mukaisia resurssi- ja ilmastoviisaita ratkaisuja, jotka tukevat mm. uusiutuvien energialähteiden käytön, sivuvirtojen hyödyntämisen ja materiaalien kierrättämisen lisäämistä ja siten vahvistavat ympäristöosaamista ja -tietoisuutta. |
eKetju - Elintarvikeketjun huoltovarmuus ja kestävä kasvu koronaepidemiasta -hankkeessa haastateltiin satakuntalaisia maataloustuottajia, elintarvike- ja rehuteollisuuden sekä jakelun/vähittäiskaupan ryhmien edustajia. Haastatteluissa kartoitettiin koronaepidemian aikana tuotantotoiminnassa tunnistettuja riskejä ja heikkouksia, sekä myös oman tuotannon vahvuustekijöitä. Haastattelut (21 kpl) tehtiin 2021/22 vaihteessa.
Tunnistettujen riskien ja vahvuustekijöiden pohjalta hankkeen kolmessa työpajassa v. 2022 keskusteltiin haastateltujen ja alan sidosryhmien edustajien kanssa kehitystoimenpiteistä, joiden avulla voitiin ratkaista tunnistettuja tuotannon ja jakelun pullonkauloja ja kehittää edelleen toiminnan vahvuustekijöitä.Tällaisia kehitystoimenpiteitä ovat mm. tilatason varautumissuunnitelman laatiminen poikkeustilanteita varten sekä kansallisella tasolla siemenvarastojen riittävyys, ja vihannesten siementen ja taimien kotimaisen tuotannon edistäminen.
eKetju-hankkeessa arvioitiin myös millainen rooli ruoantuotannolle on datalla riskien vähentämisessä sekä kehitettiin typpilannoituksen malli, joka on integroitu osaksi Peltodata.fi-palvelun protoilualustaa. Näillä hanketoimilla yhteistyö elintarvikeketjun toimijoiden on tiivistynyt, mikä on varmistamassa tulosten sovellettavuutta käytäntöön. Lisäksi useat hanketulokset ovat avoimesti saatavina julkaisuina hankesivustolla https://pyhajarvi-instituutti.fi/hanke/eketju/