![]() |
![]() |
Hankekoodi: A77067
Hankkeen nimi: RoboTry- Uuden sukupolven robotiikan demonstraatiot ja pilotoinnit Pohjanmaan alueen PK-yrityksissä
Toimintalinja: 2. Uusimman tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen
Erityistavoite: 5.1. Yritysten innovaatiotoiminnan vahvistaminen
Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.6.2021 ja päättyy 31.10.2022
Toiminnan tila: Toiminta päättynyt
Vastuuviranomainen: Pirkanmaan liitto
Hakijan virallinen nimi: Centria-ammattikorkeakoulu Oy
Organisaatiotyyppi: Ammattikorkeakoulu
Y-tunnus: 1097805-3
Jakeluosoite: Talonpojankatu 2
Puhelinnumero: (06) 868 0200
Postinumero: 67100
Postitoimipaikka: Kokkola
WWW-osoite: http://www.centria.fi
Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Vähäsöyrinki Jouni Antero
Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: TKI-koordinaattori
Yhteyshenkilön sähköpostisoite: eura.neuvonta(at)gov.fi
Yhteyshenkilön puhelinnumero: 044-7250251
Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:
Hankkeen tavoitteena on tuottaa julkisia demonstraatioita ja pilotointeja sekä niiden avulla tietoa ja konkreettisia ratkaisuja uuden sukupolven robotiikasta, sekä sen hyödynnettävyydestä eri alojen tuotannollisille yrityksille Pohjanmaan alueella koronataantumasta elpymiseen ja liiketoiminnan kehittämiseen.
Demonstraatioista tuotetaan videomateriaalit viestintää ja tiedotusta varten. Kaikki hankkeessa syntyvä tieto on julkista ja yrityksille tarjotaan mahdollisuus osallistua demonstraatioihin tasapuolisesti. Hankkeessa ei tuoteta suoria yrityskohtaisia tukitoimenpiteitä eli ei toteuteta suoraa yrityksen toiminnan kehittämistä (de minimis-tukitoimenpiteitä) vaan yleisiä eri toimialojen tarpeita edustavia demonstraatioita, jonka pohjalta yritykset voivat lähteä itse viemään kehitystyötä eteenpäin hankkeen ulkopuolella.
Kehittämisen työkaluna hyödynnetään Centrian aikaisemmissa hankkeissa kehittämää teknologiansiirtopalvelukonseptia, joka sisältää yrityksissä tapahtuvia nopeita teknologiakokeiluja, demonstraatioita sekä pilotointeja siirrettävillä roboteilla ja laitteilla. Siinä myös välitetään ja siirretään toteutetuissa hankkeissa tuotettuja toimialakohtaisia referenssiratkaisuja teknologian sovellusmahdollisuuksista alueen yritysten käyttöön.
Hankkeen avulla pyritään luomaan uudenlaista tutkimus-, kehitys-, sekä koulutusorganisaatioiden ja yritysten välistä käytännönläheistä kehittämis- ja yhteistyökulttuuria Pohjanmaan alueelle, nostamaan teknologiaosaamisen tasoa, sekä aktivoimaan teknologiainvestointeja yrityksissä.
Toimenpiteet jakaantuvat neljään työpakettiin seuraavasti:
Työpaketti 1: Perehtyminen yrityksen tarpeisiin sekä kehittämis- ja sovelluskohteen määrittely
Demonstraatiokohteiksi valittavien yhteistyöyritysten kanssa käydään läpi yritysten tuotannon automatisointitarpeet, jotta saadaan hahmoteltua tarvittavat toimenpiteet demonstraatioiden toteuttamiseksi. Samalla yritykset perehdytetään uuden sukupolven robotiikan ja automaatiotekniikan mahdollisuuksiin yleisellä tasolla projektihenkilökunnan toimesta. Sen jälkeen, kun useita yrityksiä palvelevat robotiikan sovelluskohteet on tunnistettu ja määritelty, muodostetaan demonstraatioiden toteutussisällön tuottamiseksi kehittämisryhmä, sekä projektihenkilöstön, että yritysten avainhenkilöiden kesken. Kehittämisryhmät luovat asiakasryhmäkohtaisten tarpeiden mukaiset sovellukset ja tuottavat niiden demonstroinnissa tarvittavat tekniset ratkaisut, oheislaitteet ja turvallistamisen menetelmät. Tämän lisäksi ryhmä laatii varsinaiset demonstraatiokohtaiset vaatimusmäärittelyt, joissa määritellään tutkimuksen ja testauksen tavoitteet, rajaukset, ennakoidaan tuloksia ja jatkokehitystarpeita. Keskeistä on löytää uusia lähestymis- ja hyödyntämistapoja robotin, automaation ja ihmisten väliseen vuorovaikutukseen ja tuottaa siten tavoin uuden tyyppistä lisäarvoa yritysten arvoketjuihin.
Työpaketti 2: Pilotoinnit ja demonstraatiot yrityksissä, sekä julkisissa tapahtumissa
Tämän jälkeen suoritetaan varsinaiset yrityksissä tapahtuvat käytännön mittakaavan pilotoinnit ja demonstraatiot, joiden avulla siirretään robotti- ja automaatiotekniikan osaamista yritysten avainhenkilöille sekä kerätään tietoa teknologian toimivuudesta ja sen kehitystarpeista jatkotoimenpiteitä varten. Yrityspilotoinnit ja demonstraatiot toteutetaan kolmessa vaiheessa seuraavasti:
Ensimmäisessä vaiheessa siirretään mobiilit demonstraatiolaitteistot yrityksen tiloihin ja perehdytetään pilotointiin osallistuva henkilökunta laitteiden ja järjestelmien käyttöön. Koska kysymyksessä on yritykselle uusi teknologia ja laitteet, josta ei ole aikaisempia käyttökokemuksia, niin kiinnitetään erityistä huomiota niiden käyttöön liittyvään työturvallisuuteen. Toisessa vaiheessa suoritetaan varsinaiset käytännön demonstraatiot ja pilotoinnit. Siinä yrityksen avainhenkilöt käyttävät demonstrointilaitteistoja osana tuotantoprosessiaan tutkien sen toimivuutta, soveltuvuutta sekä synnyttämää lisäarvoa ja mahdollisia kehittämistarpeita. Projektin henkilökunta osallistuu demonstraatioiden käytännön toteutukseen tukien sitä ja keräten tietoa syntyvistä kokemuksista ja jatkokehitystarpeista. Pilotointi ja demonstraatiovaihe yrityksessä kestää 1-5 päivää riippuen sovelluksen tai siihen liittyvän prosessin kompleksisuudesta.
Jokaisesta demonstraatiosta tuotetaan monipuolista ja informatiivista videomateriaalia, jonka avulla voidaan tehokkaasti välittää tietoa uuden sukupolven robotiikan erilaisista soveltamis- ja hyödyntämismahdollisuuksista alueen tuotannollisille yrityksille. Materiaalin jakaminen tapahtuu kotisivujen, Centrian sosiaalisen median kanavien, sekä uutiskirjeiden välityksellä. Kun demonstraatiot ja pilotoinnit on suoritettu, rakennettu sovellus puretaan ja siirretään takaisin Centriaammattikorkeakoulun tiloihin uudelleen käyttöä varten.
Työpaketti 3: Simulaatiot ja teknologiainvestoinneilla saavutettavien hyötyjen mallintaminen
Tarvittaessa demonstraatiot voidaan toteuttaa myös simulaatioiden avulla, joka on erittäin nopea ja kustannustehokas tapa, jossa ei tarvitse siirtää fyysisiä laitteita yrityksiin eikä rakentaa oheislaitteita, telineitä, tarttujia yms. Simulaatiomallin avulla voidaan varioida erilaisia ratkaisumalleja ja todentaa teknologiainvestoinnin vaikutukset koko tuotantoprosessille. Simuloinnin avulla voidaan selvittää miten paljon tuotteiden läpimenoaika nopeutuu, miten se vaikuttaa resurssitarpeisiin, miten demonstroitu sovellus muuttaa työnkulkua ja työmenetelmiä, saavutetaanko työturvallisuuteen tai talouteen liittyviä parannuksia ja etuja, millainen olisi tarvittavan järjestelmän takaisinmaksuaika jne. Simuloinnilla tuotetaan yrityksille tietoa ja osaamista investointipäätöksenteon tueksi, sekä muille yrityksen eri avainhenkilöille, kuten työn johdolle, työturvallisuuden kehittämiseen liittyville henkilöille, sekä sovellettavaa teknologiaa työssään käyttäville henkilöille relevanttia tietoa ja osaamista uuden sukupolven robotiikan ja automaatiotekniikan soveltuvuudesta ja sen tuottamasta lisäarvosta.
Mukana olevat yritykset voivat Centria-ammattikorkeakoulun robotti- ja automaatiotekniikan asiantuntijoiden osaamisen tukemana ja pilotoinneissa syntyvää tutkimustietoa hyödyntäen löytää uusia liiketoimintamahdollisuuksia. Tutkimushankkeen tuloksena syntyvät referenssiratkaisut sisältävät mm. testausraportteja, julkaisuja, ja suosituksia erilaisista vaihtoehtoisista teknologiaratkaisuista, mitä valituissa käyttötapauksissa voidaan tehokkaimmin käyttää.
Lisäksi tuotetaan käytännön tietoa, minkälaisia asioita tulee ottaa huomioon teknologiaa käytäntöön sovellettaessa.
Työpaketti 4: Tiedotus ja viestintä
Koska kysymyksessä on vuoden hanketoteutusaika, hankkeen toimenpiteet ja myös tiedotus toteutetaan suoraviivaisesti ja tehokkaasti. Yrityksille tiedotetaan mahdollisuudesta osallistua hankkeen toimenpiteisiin koko Pohjanmaan alueella yrityspalveluorganisaatioiden Concoridan ja Vasekin, sekä yrittäjäjärjestöjen kautta. Tämän lisäksi tehdään suoraa yrityskontaktointia projektihenkilöstön toimesta perustuen aikaisempiin tarvekartoituksiin, alueellisiin yritystietokantoihin ja mm. Concordian ja Vasekin tietoihin yrityskentän tarpeista. Demonstraatioista tuotetaan pääsääntöisesti videotyyppistä tiedotusmateriaalia, joka on havainnollisin tapa välittää tietoa toiminnallisista ratkaisuista.
Pilotoinnit ja demonstraatiot julkisissa tapahtumissa Pohjanmaan alueella
Projektin näkyvyyden ja vaikuttavuuden parantamiseksi Pohjanmaan alueella järjestetään julkisia robotiikan demonstraatiotilaisuuksia yhteistyössä alueellisten kehittäjä- ja koulutusorganisaatioiden kanssa. Niissä siirrettävät robotit ja laitteet viedään julkisiin tapahtumiin, jossa yleisöllä on mahdollisuus tutustua niihin ja kokeilla ohjelmointia käytännössä.
Varasuunnitelmana se, jos koronarajoitukset estävät julkiset tapahtumat, että demonstraatiotilaisuudet pidetään virtuaalisina, kuten webinaareina yms. Niissä esiteltäisiin demonstraatioita ja robotiikan mahdollisuuksia käytännön kokemusten perusteella yhteistyöyritysten tukemana.
Pohjanmaan alueen tuotannolliset yritykset
Välilliset kohderyhmät ovat alueen koulutus- ja kehittäjäorganisaatiot yritysten kanssa tehtävän yhteistyön osalta
Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 136 914
Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 134 360
Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 171 141
Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 168 039
Maakunnat: Pohjanmaa
Seutukunnat: Jakobstadsregionen, Kyrönmaan, Vaasan, Sydösterbottens kustregion
Kunnat: Uusikaarlepyy, Pietarsaari, Vöyri, Laihia, Kaskinen, Pedersören kunta, Mustasaari, Kruunupyy, Kristiinankaupunki, Vaasa, Luoto, Maalahti, Närpiö, Korsnäs
Jakeluosoite:
Postinumero:
Postitoimipaikka:
Suunniteltu: 0, joihin työllistyvät naiset 0
Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joihin työllistyvät naiset 0.00
Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0
Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00
Välitön | Välillinen | |
Ekologinen kestävyys | ||
Luonnonvarojen käytön kestävyys | 4 | 5 |
Robotiikan ja automaation avulla saavutetaan tehokkaammat prosessit joka parantaa resurssien käytön tehokkuutta | ||
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen | 3 | 5 |
Robotiikan ja automaation avulla saavutetaan tehokkaammat prosessit joka parantaa resurssien käytön tehokkuutta | ||
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus | 2 | 4 |
Robotiikan ja automaation avulla saavutetaan tehokkaammat prosessit joka parantaa resurssien käytön tehokkuutta | ||
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) | 1 | 4 |
Robotiikan ja automaation avulla saavutetaan tehokkaammat prosessit joka parantaa resurssien käytön tehokkuutta | ||
Natura 2000 -ohjelman kohteet | 0 | 0 |
Robotiikan ja automaation hyödyntämisen edistämisellä ei voi olla Natura 2000 ohjelman kohteisiin kohdistuvaa vaikutusta | ||
Taloudellinen kestävyys | ||
Materiaalit ja jätteet | 3 | 2 |
Robotiikan ja automaation hyödyntämienen edellyttää mittatarkkoija esivalmisteita, joiden valmistamisessa voidaan optimoida materiaalinkäyttöä | ||
Uusiutuvien energialähteiden käyttö | 0 | 0 |
Robotiikan ja automaation hyödyntämisen edistämisellä ei voi olla uusiutuvien enrgialähteiden käyttöön kohdistuvaa suoraa vaikutusta | ||
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen | 6 | 8 |
Uudistetaan alueellista käsityövaltaista valmistavaa teollisuutta uuden teknologian keinoin ja parannetaan sen kansainvälistä kilpailukylkyä. | ||
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen | 5 | 5 |
Robotiikan ja automaatoin avulla voidaan tuottaa uuden tyyppisiä tuotteita ja saavuttaa uusia asiakkuuksia, jotka puolestaan mahdollistavat niitä tukevien erilaisten aineettomien lisäarvopalvelujen kehittämisen | ||
Liikkuminen ja logistiikka | 5 | 3 |
Automaation lisääminen prosesseihin edellyttää tasaisesti toimivaa materiaalivirtaa, sekä sisä- ja ulkologistiikkaa. Se ohjaa optimoimaan kuljetukset. | ||
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus | ||
Hyvinvoinnin edistäminen | 5 | 5 |
Fyysiesesti ja henkisesti kuormittavien työtehtävien vähetäminen automaation ja robotiikan avulla | ||
Tasa-arvon edistäminen | 8 | 5 |
Hanke parantaa sukupuolista tasa-arvoa erityisesti fyysisesti kuormittavissa työtehtävissä. Robotiikan ja automaation avulla, joiden käyttöönottoa ja hyödyntämistä tällä hankkeella edistetään, voivat samoja työtehtäviä hoitaa sukupuolesta tai fyysisistä erovaisuuksista huolimatta erilaiset henkilöt. | ||
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus | 4 | 5 |
Automaatio mahdollistaa erilaisten ihmisten rekrytoinnin, koska robotiian ja automaation avulla voi samoja tehtäviä hoitaa eri kieli- sukupuoli- tai kulttuuritaustan omaavat henkilöt | ||
Kulttuuriympäristö | 0 | 2 |
Robotiikan ja automaatio hyödyntämisen edistämisellä voi olla pieni välillinen vaikutus kulttuuriympäristöjen säilymisen tukemiseen. Esimerkiksi resurssitehokkuuden parantamisen vuoksi pienenevät päästöt kuormittavat vähemmän kulttuurihistoriallisesti arvokasta rakennuskantaa yms ympäristöä | ||
Ympäristöosaaminen | 0 | 0 |
Robotiikan ja automaation hyödyntämisestä johtuvan resurssitehokkuuden parantumisen vuoksi sillä voi olla vähäinen vaikutus myös ympäristötietoisuuden ja -osaamisen parantumiseen |
Hankkeen tavoitteena oli tuottaa julkisia demonstraatioita ja pilotointeja sekä niiden avulla tietoa ja konkreettisia ratkaisuja uuden sukupolven robotiikasta sekä sen hyödynnettävyydestä eri alojen tuotannollisille yrityksille Pohjanmaan alueella koronataantumasta elpymiseen ja liiketoiminnan kehittämiseen. Projektissa kontaktoitiin 65 eri toimialaa edustavaa yritystä ja tapaamisissa selvitettiin yritysten kehitystarpeita liittyen robotiikan ja automaation soveltamiseen tuotannossa. Samalla välitettiin tietoa uuden sukupolven robotiikan erilaisista sovellusmahdollisuuksista. Niiden havainnollistamiseksi toteutettiin kahdeksan erilaista eri toimialojen yritysten toimintaa tukevaa teknologiademonstraatiota yhteistyössä osallistujayritysten kanssa. Nämä sovelluskohteet olivat:
1. Mobiilirobotiikan soveltaminen konepajaympäristön sisäisiin kuljetuksiin
2. Uuden sukupolven yhteistyörobotiikan soveltaminen pienosien joustavaan hitsauskokoonpanoon
3. Mobiilirobotiikka ja automaattinen varastojärjestelmä johdinsarjatuotannossa
4. Venepotkureiden lapojen pinnan hionta yhteistyörobotiikan avulla
5. Yhteistyörobotti pienpanimon tuotteiden pakkauksen automatisoinnissa
6. Virtuaaliohjausratkaisu puutavaran kuormausjärjestelmässä
7. Robottihitsausaseman kappaleiden kiinnitysjigisimulaatio
8. Robotiikan laite-esittelyt ja perehdytykset Centrian laboratorioissa.
Niistä tuotettiin videomateriaalit viestintää ja tiedotusta varten, jotka on julkaistu mm. Centrian Youtube-kanavalla https://www.youtube.com/watch?v=zBY2qrQENBQ&list=PLuPXNHqAVyUBvFYYlmwP0w7Le7fI1Rf6s
Yrityksille on tarjottu mahdollisuus osallistua demonstraatioihin tasapuolisesti. Hankkeessa tuotettiin yleisiä ja julkisia eri toimialojen tarpeita edistäviä demonstraatioita, joita eri yritykset voivat hyödyntää jatkossa toimintansa kehittämistyössä.
Kehittämisen työkaluna on käytetty Centria ammattikorkeakoulun aikaisemmissa hankkeissa kehittämää teknologiansiirtopalvelukonseptia, joka sisältää yrityksissä tapahtuvia nopeita teknologiakokeiluja, demonstraatioita sekä pilotointeja siirrettävillä roboteilla ja laitteilla. Projektin toteutuksessa myös välitettiin ja siirrettiin muissa hankkeissa tuotettuja toimialakohtaisia referenssiratkaisuja teknologian sovellusmahdollisuuksista alueen yritysten käyttöön. Hankkeen avulla
on luotu uudenlaista tutkimus-, kehitys-, sekä koulutusorganisaatioiden ja yritysten välistä käytännönläheistä kehittämis- ja yhteistyökulttuuria Pohjanmaan alueelle, nostettu teknologiaosaamisen tasoa sekä aktivoitu teknologiainvestointeja yrityksissä.
Robotry- hankkeella Centrian mobiili robotiikan sovelluskehitys- ja tutkimuslaboratoriopalvelu-toiminta on laajennettu Pohjanmaan alueelle rekrytoimalla Pietarsaaren kampukselle kolme robottiasiantuntijaa ja pilotoimalla siihen liittyvää palvelukonseptia yrityksille. Palvelukonseptissa hyödynnetään monipuolisesti kehittyneitä simulointityökaluja, jossa demonstraatioiden simulaatioiden lisäksi voidaan mallintaa ja todentaa
teknologiainvestoinneilla saavutettavat hyödyt. Hankkeen avulla on parannettu yritysten edellytyksiä toipua koronan aiheuttamasta toiminnan taantumasta sekä synnyttää uutta liiketoimintaa ja osaamista, joka perustuu digitalisaation tarjoamien teknisten ratkaisuiden ja uusien toimintamallien soveltamiseen sekä niiden avulla tuotettuihin asiakashyötyihin.