![]() |
![]() |
Hankekoodi: A77060
Hankkeen nimi: Lapin elintarvikealan koulutuskartoitus
Toimintalinja: 2. Uusimman tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen
Erityistavoite: 4.1. Tutkimus-, osaamis- ja innovaatiokeskittymien kehittäminen alueellisten vahvuuksien pohjalta
Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.9.2021 ja päättyy 31.12.2022
Toiminnan tila: Toiminta päättynyt
Vastuuviranomainen: Lapin liitto
Hakijan virallinen nimi: Lapin ammattikorkeakoulu Oy
Organisaatiotyyppi: Ammattikorkeakoulu
Y-tunnus: 2528792-5
Jakeluosoite: Jokiväylä 11 C
Puhelinnumero: 0207986000
Postinumero: 96300
Postitoimipaikka: Rovaniemi
WWW-osoite: http://www.lapinamk.fi
Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Muje Petri Juhana
Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: Projektipäällikkö
Yhteyshenkilön sähköpostisoite: eura.neuvonta(at)gov.fi
Yhteyshenkilön puhelinnumero: 0407686502
Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:
Lapin elintarvikealan koulutuskartoitus -hankkeessa selvitetään Lapissa elintarvikealalle tarjolla oleva 2. asteen ja korkeakoulutason koulutus ja koulutusta antavien oppilaitosten tulevaisuuden suunnitelmat koulutuksen laajentamisen/supistamisen suhteen. Yritysten näkemyksiä koulutustarpeesta kerätään pääsääntöisesti yhteistyöhankkeista, mutta tätä tietoa täydennetään haastattelujen avulla tarpeen mukaan. Saatuja tuloksia peilataan maakunnallisissa strategioiden ja ohjelmien (mm. Lapin elintarvikeohjelma, Lapin arktisen biotalouden kehittämisohjelma, Lapin maaseutuohjelma) tavoitteisiin. Kerätyn materiaalin ja maakunnallisten tavoitteiden pohjalta laaditaan visio elintarvikealan koulutuksen kehittämiselle. Visiossa huomioidaan myös yhteistyömahdollisuudet maakunnan ulkopuolisten tahojen kanssa erityisesti niiden koulutusten osalta, joissa maakunnan yritys- ja väestöpohja ei anna mahdollisuutta koulutusten taloudelliseen toteutukseen pelkästään Lapissa.
Kyseessä on kertakorvaushanke, jonka tuotoksena syntyy loppuraportti (tilanteen kuvaus, näkyvissä olevat muutokset koulutuksissa, visio tulevasta ja kehittämistarpeet) ja 2 artikkelia (sähköinen/printtimedia), joista toinen julkaistaan ammattifoorumilla ja toinen yleistajuisessa mediassa.
Hankkeen varsinaisiin kohderyhmiin kuuluvat alueen elintarvikealan yritykset ja -toimijat sekä elintarvikealan koulutusta tarjoavat oppilaitokset.
Hankkeen välillisiin kohderyhmiin lukeutuvat alueen yritysten, tutkimuslaitoksen, korkeakoulujen ja ammatillisten oppilaitosten sekä julkisen ja kolmannen sektorin yhteistyön ja verkostojen vahvistaminen. Toiminnan kehittymisen myötä hanke hyödyttää myös alalla toimivia ja sille opiskelevia henkilöitä.
Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 64 280
Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 64 280
Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 80 350
Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 80 350
Maakunnat: Lappi
Seutukunnat: Tunturi-Lapin, Kemi-Tornion, Rovaniemen, Torniolaakson, Pohjois-Lapin, Itä-Lapin
Kunnat: Kolari, Sodankylä, Inari, Ranua, Savukoski, Enontekiö, Pelkosenniemi, Posio, Pello, Tornio, Keminmaa, Ylitornio, Rovaniemi, Salla, Kittilä, Simo, Muonio, Utsjoki, Tervola, Kemijärvi, Kemi
Jakeluosoite:
Postinumero:
Postitoimipaikka:
Suunniteltu: 0, joihin työllistyvät naiset 0
Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joihin työllistyvät naiset 0.00
Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0
Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00
Välitön | Välillinen | |
Ekologinen kestävyys | ||
Luonnonvarojen käytön kestävyys | 0 | 7 |
Vaikutus positiivinen koulutusta ja sitä kautta osaamista kehittämällä. | ||
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen | 0 | 6 |
Vaikutus positiivinen koulutusta ja sitä kautta osaamista kehittämällä. | ||
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus | 0 | 0 |
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) | 0 | 2 |
Koulutus kehittää alueella tapahtuvaa jatkojalostusta, joka vähentää mm. kuljetuksia. Suotuisaa vaikutusta lisää mm. sivutuotteiden parempi hyödynnettävyys elintarvikkeena, joka vähentää syntyvää jätettä ja alentaa sektorilta syntyviä sivuvirtoja. | ||
Natura 2000 -ohjelman kohteet | 0 | 0 |
Taloudellinen kestävyys | ||
Materiaalit ja jätteet | 0 | 5 |
Koulutusta ja osaamista kehittämällä luodaan edellytyksiä myös materiaalien parempaan hyödyntämiseen elintarvikkeena ja siten vähennetään syntyviä sivuvirtoja ja jätettä. Edistää kiertotaloutta. | ||
Uusiutuvien energialähteiden käyttö | 0 | 0 |
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen | 0 | 10 |
Hankkeessa laadittava Lapin maakunnan elintarvikealan koulutuskartoitus kohdentuu suoraan maakunnalliseen osaamisvajeeseen ja siten auttaa kehittämään paikallista elinkeinoa koulutuksen kehittämisen kautta. | ||
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen | 0 | 5 |
Koulutuskartoitus auttaa edelleen kehittämään alueella elintarvikealan koulutusta, ja sitä kautta lisäämään osaamisen pääomaa. | ||
Liikkuminen ja logistiikka | 0 | 5 |
Hankkeen välilisiin vaikutuksiin lukeutuva, elintarvikealan ei toimijoiden verkostojen vahvistamisen vaikutukset olottuvat myös logistiikkaan vähentäen mahdollisesti elintarvikkeiden kuljetuksia saattamalla alueen toimijat paremmin verkostroitumaan keskenään. | ||
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus | ||
Hyvinvoinnin edistäminen | 0 | 5 |
Koulutusta kehittämällä luodaan paremmat mahdollisuudet ja edellytykset edelleen kehittää olemassa olevaa elintarvikealan toimintaa sekä luoda osaamisen kautta uutsia ja innovatiivisia toimintoja ja toimintamalleja. | ||
Tasa-arvon edistäminen | 0 | 0 |
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus | 0 | 0 |
Kulttuuriympäristö | 0 | 0 |
Ympäristöosaaminen | 0 | 5 |
Tarjoaa mahdollisuuksia välillisesti koulutuksen kehittämistarpeiden kautta. |
Hankkeessa toteutettiin yrityskysely Lapin elintarvikeyrityksille. Kysely toteutettiin yritysvierailujen yhteydessä, teams.haastatteluina tai puhelimitse. Kyselyä varten oltiin yhteydessä yhteensä 50 yritykseen, joista kyselyyn vastasi 245 yritystä (50 %). Hankkeessa toteutettiin lisäksi kaksi workshoppia, joihin osallistui yhteensä 24 asiantuntijaa alueellisista ja asiantuntijaorganisaatioista.
Kysely nosti esiin samoja osaamisen kipupisteitä, jotka näkyvät myös valtakunnallisesti elintarvikealan yritysbarometrissa. Haasteet ovat osittain samanlaisia niin pienissä kuin isommissakin yrityksissä. Osaamista kaivataan eniten yrityksen perustoimintoihin,mutta yhtä lailla osaamista tarvitaan lisää myös myynnissä, markkinoinnissa, yrityksen johtamisessa ja talousasioissa. Kolme merkittävintä aluetta, joissa kaivataan osaamisen päivittämistä, olivat perustyö (48 % vastaajista), tuotekehitys ja jatkojalostus (30 %) sekä yrityksen johtaminen ja talous (26 %). Näiden jälkeen korostuivat seuraavina prosessitekniikka sekä ICT-, myynti ja markkinointi. Kyselyn perusteella osaavasta ja sitoutuneesta työvoimasta on pula. Koulutustarpeita on niin leipomoalalla, elintarvikealalla kuin liha-alalla. Perustaitojen kehittämistä kaivataan. Lisäksi kyselyn perusteella havaitaan kokonaisvaltaisen osaamisen kehittämistarpeita olevan paljon niin kädentaidoissa, prosessiosaamisessa, hygieniassa, laadunhallinnassa, myynnissä kuin markkinoinnissa.
Hankkeen tulokset on esitetty tarkemmin julkaisussa Lapin elintarvikealan nykytilan arviointi ja tulevaisuuden koulutuksen suuntaviivat– Koulutustarvekyselyn analysointi, johtopäätökset ja toimenpide-ehdotukset( Romakkaniemi, Hanna-Mari ja Pekkala, Hannu 2023. Pohjoisen tekijät - Lapin
ammattikorkeakoulun julkaisuja 8/2023) (Pdflinkki: http://www.lapinamk.fi/loader.aspx?id=04706f99-acab-45ab-8dcc-9b2357c3e72c))