![]() |
![]() |
Hankekoodi: A76973
Hankkeen nimi: Suobiomassojen käyttömahdollisuudet hyvinvointituotteissa ja -palveluissa sekä elintarvikkeissa.
Toimintalinja: 2. Uusimman tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen
Erityistavoite: 4.1. Tutkimus-, osaamis- ja innovaatiokeskittymien kehittäminen alueellisten vahvuuksien pohjalta
Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.5.2021 ja päättyy 28.2.2023
Toiminnan tila: Toiminta päättynyt
Vastuuviranomainen: Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
Hakijan virallinen nimi: Ranuan kunta
Organisaatiotyyppi: Kunta
Y-tunnus: 0191974-8
Jakeluosoite: Keskustie 34
Puhelinnumero: 0407091445
Postinumero: 97700
Postitoimipaikka: Ranua
WWW-osoite: http://www.ranua.fi
Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Pöykkö Mikko Juhani
Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: Kehittämispäällikkö
Yhteyshenkilön sähköpostisoite: eura.neuvonta(at)gov.fi
Yhteyshenkilön puhelinnumero: 0406623700
Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:
Hankkeen päätavoitteena on selvittää Ranuan kunnan soiden potentiaali ja uudet mahdollisuudet suobiomassan (turpeet, sammal, kasvit suolla) kestävälle ja monipuoliselle käytölle hyvinvointituotteissa ja -palveluissa sekä elintarvikkeissa.
Hankkeella halutaan edistää uuden TKI toiminnan kehittymistä suobiomassojen ja soiden ja turvemaiden ekosysteemipalvelujen ympärille, jonka kautta Ranuan seudun positiivinen aluetalouskehitys mahdollistuisi uusien toiminta-alojen kautta.
Hankkeessa selvitetään Ranuan soiden ja turpeiden raaka-ainepotentiaali hyvinvointituotteiden ja -palvelujen sekä ihmisille ja eläimille tarkoitetun elintarvikekäytön osalta. Raaka-aineiden osalta tehdään alustava tarkastelu kansainvälisten markkinoiden tilanteesta ja potentiaalista.
Raaka-ainetarkastelussa hyödynnetään olemassa olevia suo- ja turvetietovarantoja useammilta eri toimijoilta. Suobiomassojen osalta tehdään selvitys tämänhetkisestä tutkimustilanteesta ja arvioidaan niitä suhteessa Ranuan raaka-ainepotentiaaliin. Raaka-aineiden ja jalostustuotteiden osalta tehdään tilannetarkastelu alan nykytilanteeseen ja potentiaaliin kansanvälisillä markkinoilla, sekä tarkastellaan Suomen tämän hetken alaan liittyvä lainsäädännöllinen tilanne ja mahdollistavuus hyvinvointituote- ja palveluissa sekä elintarvikealalla.
Hankkeen tuloksena saadaan ajantasainen tieto Ranuan suobiomassojen varantopotentiaalista ja arvio niiden käyttömahdollisuuksista hyvinvointituotteissa ja –palveluissa sekä elintarvikkeissa. Lisäksi hankkeen myötä saadaan tietoa markkinoista, tuotteiden, prosessien ja palveluiden kehittämistarpeista. Hankkeessa syntyvän osaamispääoman odotetaan avaavan mahdollisuuksia suobiomassojen kestävän hyödyntämisen tutkimuksen ja elinkeinojen välille, tarjoten siten uusia mahdollisuuksia aluetalouden kehittymiseen ja monipuolistumiseen.
Hankkeen kohderyhmänä ovat suobiomassojen tutkimusta tekevät tutkimuslaitokset ja korkeakoulut, alueen yritykset sekä maanomistajat. Erityisenä kohderyhmänä on matkailu- ja hyvinvointialan yrittäjät, jotka hyödyntävät luonnontuotepohjaisia tuotteita palveluissaan.
Välillisiä kohderyhmiä ovat uusien biotuotteiden kehittäjät ja tutkijat sekä kansalliset ja kansainväliset suosammalten ja turpeen jalostuksesta kiinnostuneet yritykset, soiden käytöstä ja soiden suojelusta vastaavat viranomaiset ja muut soiden käytöstä kiinnostuneet yhteisöt, kehittämisorganisaatiot ja oppilaitokset. Lisäksi kohderyhmiä ovat Lapin maakunnan asukkaat ja Lapissa matkailevat turistit, jotka hyödyntävät kehitettäviä tuotteita ja ovat yritysten asiakkaita.
Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 94 640
Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 87 696
Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 118 300
Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 109 620
Maakunnat: Lappi
Seutukunnat: Rovaniemen
Kunnat: Ranua
Jakeluosoite: Keskustie 34
Postinumero: 97700
Postitoimipaikka: Ranua
Suunniteltu: 0, joihin työllistyvät naiset 0
Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joihin työllistyvät naiset 0.00
Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0
Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00
Välitön | Välillinen | |
Ekologinen kestävyys | ||
Luonnonvarojen käytön kestävyys | 0 | 0 |
Hanke on esiselvityshanke. | ||
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen | 0 | 0 |
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus | 0 | 0 |
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) | 0 | 0 |
Natura 2000 -ohjelman kohteet | 0 | 0 |
Toimenpiteet eivät kohdistu Natura 2000 -ohjelman kohteisiin. | ||
Taloudellinen kestävyys | ||
Materiaalit ja jätteet | 0 | 0 |
Uusiutuvien energialähteiden käyttö | 0 | 0 |
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen | 0 | 0 |
Esiselvitys tähtää siihen, että paikallinen suoluonto ja sen tarjoamat biomassat hyödynnetään kestävällä tavalla paikallisen elinkeinon kestävään kehittämiseen. Ranua on tunnettu suoluonnostaan. Suon biomassoja halutaan opetella käyttämään kestävällä tavalla. | ||
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen | 0 | 1 |
Esiselvitys tuottaa uutta tietoa, jota voidaan mahdollisesti hyödyntää tuotteiden ja palveluiden kehittämisessä tulevaisuudessa. | ||
Liikkuminen ja logistiikka | 0 | 0 |
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus | ||
Hyvinvoinnin edistäminen | 0 | 0 |
Esiselvityksen tuottaman tiedon myötä paikallisista raaka-aineista opitaan uutta ja se voi tuoda työtä ja toimeentuloa Tulevaisuudessa. Vahvistunut elinkeinorakenne tuo toimintaa ja hyvinvointia alueelle. | ||
Tasa-arvon edistäminen | 0 | 0 |
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus | 0 | 0 |
Kulttuuriympäristö | 0 | 0 |
Ympäristöosaaminen | 0 | 0 |
Ranuan kunnan tavoitteena on edistää alueensa luonnonvarojen kestävää käyttöä varsinaisesta raaka-ainetuotannosta kohti korkeamman jalostusarvon tuotekehitystä. Tällä halutaan tukea siirtymää vähähiiliseen yhteiskuntaan kohdentamalla kehitys- ja innovaatiotyötä myös suobiomassojen käytön alalla.
Hankkeen päätavoitteena oli selvittää Ranuan kunnan soiden potentiaali ja uudet mahdollisuudet suobiomassan (turpeet, sammal, kasvit suolla) kestävälle ja monipuoliselle käytölle hyvinvointituotteissa ja -palveluissa sekä elintarvikkeissa. Raaka-aineiden ja jalostustuotteiden osalta hankkeessa toteutettiin alustava tarkastelu kansainvälisten markkinoiden tilanteesta ja potentiaalista. Lisäksi hankkeessa tehtiin selvitys tarvittavista suobiomassojen jalostus- ja käsittelymenetelmistä sekä tarkasteltiin Suomen tämän hetken alaan liittyvä lainsäädäntöä.
Hankkeessa saatiin päivitettyä tietoa Ranuan soiden biomassavarannoista ja arvioita niiden potentiaalisesta käyttämisestä hyvinvointituotteissa ja -palveluissa sekä elintarvikkeissa. Lisäksi saatiin tietoa markkinoista, sekä tuotteiden, palveluiden ja tuotantoprosessien kehittämistarpeista. Hankkeessa syntyneen osaamispääoman odotetaan avaavan mahdollisuuksia suobiomassojen kestävän hyödyntämisen tutkimuksen ja elinkeinojen välille, tarjoten siten uusia mahdollisuuksia aluetalouden kehittymiseen ja monipuolistumiseen.