![]() |
![]() |
Hankekoodi: A76699
Hankkeen nimi: Satakuntalaisen ruokaketjun ilmastokestävyysohjelma
Toimintalinja: 2. Uusimman tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen
Erityistavoite: 4.1. Tutkimus-, osaamis- ja innovaatiokeskittymien kehittäminen alueellisten vahvuuksien pohjalta
Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.1.2021 ja päättyy 31.12.2022
Toiminnan tila: Toiminta päättynyt
Vastuuviranomainen: Pirkanmaan liitto
Hakijan virallinen nimi: Pyhäjärvi-instituuttisäätiö sr
Organisaatiotyyppi: Säätiö
Y-tunnus: 0773351-4
Jakeluosoite: Sepäntie 7
Puhelinnumero: 02 838 0600
Postinumero: 27500
Postitoimipaikka: KAUTTUA
WWW-osoite: http://www.pyhajarvi-instituutti.fi
Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Marko Antero Jori
Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: Kehittämispäällikkö
Yhteyshenkilön sähköpostisoite: eura.neuvonta(at)gov.fi
Yhteyshenkilön puhelinnumero: 0503801621
Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:
Hankkeen päätavoitteena on ohjata ja tukea satakuntalaisen ruoantuotantoketjun siirtyä ilmastoystävällisempään tuotantoon tukemalla Satakunnan biokiertotalouden kasvuohjelmassa määritettyjen toimenpiteiden toteutumista. Jotta kaikki ruokaketjussa toimivat yritykset ja toimijat pystyisivät reagoimaan ripeään muutokseen, Satakunnan bio- ja kiertotalouden kasvuohjelman tueksi on luotava tavoiteohjelma ja toimenpiteet, jotka sitovat satakuntalaisen ruokaketjun toimijat kehittämään arvoketjujaan. Tavoitteena on, että kaikkia ruoantuotantoketjun resursseja (mm. maaperä, vesi, ilma, ihmiset, osaaminen) hyödynnetään ekologisesti, eettisesti ja sosiaalisesti kestävällä tavalla. Käytössä olevan biopääoman resurssitehokas hyödyntäminen ilmastoystävällisesti on aikamme suurin haaste, sekä taloudellisesti että ekologisesti. Resurssi- ja energiatehokkuuden kehittämisellä on kuitenkin paitsi valtava potentiaali ilmastohyötyjen tuottajana, myös yhä kasvavan taloudellisen säästöpotentiaalin sekä imagohyötyjen tarjoajana ruokaketjussa toimiville yrityksille – siksi sen saavuttamiseen olisikin hyvä ponnistella alan osaajien kanssa yhteistyössä uuden ohjelman tarjoamalla tuella.
Yritykset, tutkimus- ja koulutusorganisaatiot.
Kuluttajat, kehittämisorganisaatiot, oppilaitokset, viranomaiset.
Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 52 781
Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 52 260
Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 52 781
Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 52 260
Maakunnat: Satakunta
Seutukunnat: Pohjois-Satakunnan, Rauman, Porin
Kunnat: Rauma, Kokemäki, Merikarvia, Harjavalta, Pomarkku, Säkylä, Kankaanpää, Huittinen, Siikainen, Pori, Nakkila, Eura, Karvia, Jämijärvi, Eurajoki
Jakeluosoite:
Postinumero:
Postitoimipaikka:
Suunniteltu: 0, joihin työllistyvät naiset 0
Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joihin työllistyvät naiset 0.00
Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0
Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00
Välitön | Välillinen | |
Ekologinen kestävyys | ||
Luonnonvarojen käytön kestävyys | 9 | 7 |
Hankkeen keskeisimpiä tavoitteita on kestävä tuotanto- | ||
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen | 8 | 8 |
Hankkeen päätavoite on ohjata satakuntalainen tuotanto kohti ilmastoystävllistä tuotantoa. | ||
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus | 7 | 7 |
Kestävä, luonnonmukainen tuotanto tukee monimuotoisuutta | ||
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) | 7 | 7 |
Kestävän tuotannon perusedellytyksiä | ||
Natura 2000 -ohjelman kohteet | 0 | 0 |
Taloudellinen kestävyys | ||
Materiaalit ja jätteet | 9 | 0 |
Pyritään tehostamaan resurssien tehokasta käyttöä ja sivuvirtojen hyödyntämistä. | ||
Uusiutuvien energialähteiden käyttö | 8 | 0 |
Keskeinen osa ilmastoystävällistä tuotantoa on uusiutuvan energian käytön lisääminen | ||
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen | 8 | 7 |
Ilmastokestävä tuotanto tukee paikallisen elinkeinon olemassaoloa ja kehittämistä | ||
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen | 8 | 8 |
Alan osaaminen Satakunnassa kasvaa huomattavasti | ||
Liikkuminen ja logistiikka | 8 | 7 |
Raaka-aineiden ja sivuvirtojen tehokkaampi kierto tehostaa myös logistiikkaa ja vähentää liikkumista | ||
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus | ||
Hyvinvoinnin edistäminen | 7 | 7 |
Toimialan kasvun mahdollistaminen lisää hyvinvointia alueella, sekä taloudellista että sosiaalista hyvinvointia | ||
Tasa-arvon edistäminen | 0 | 0 |
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus | 0 | 0 |
Kulttuuriympäristö | 0 | 7 |
Luonnonmukaisempi tuotanto kehittää ja ylläpitää kulttuuriympäristöjä | ||
Ympäristöosaaminen | 9 | 8 |
Hankkeen keskeisiä sisältöjä |
Satakuntalaisen ruokaketjun ilmastokestävyysohjelma -hankkeen (SILKE) päätavoitteena oli ohjata ja tukea satakuntalaisen ruoantuotantoketjun siirtymistä ilmastoystävällisempään tuotantoon tukemalla Satakunnan biokiertotalouden kasvuohjelmassa määritettyjen toimenpiteiden toteutumista. Keskeisenä toimenpiteenä oli luoda Satakunnan bio- ja
kiertotalouden kasvuohjelman tueksi on tavoiteohjelma ja toimenpiteet, jotka sitouttaisi satakuntalaisen ruokaketjun toimijat kehittämään arvoketjujaan.
Tavoite- ja toimenpideohjelman valmistelu käynnistettiin sähköisellä kyselyllä toimijakentässä. Kyselyä täydennettiin lisäksi yli 20 yrityksen haastatteluilla. Tavoitteena oli selvittää toimijoiden vähähiilisyyskehityksen osaamistarpeita, resurssi- ja aikataulutarpeita, joiden avulla laadittiin ilmasto- ja vähähiilisyys -SWOT -analyysi satakuntalaiselle biotalousklusterille. SWOT -analyysin pohjalta valmisteltiin toimenpideohjelma, jota työstettiin lisäksi alan toimijoiden kanssa yhteisessä työpajassa. Tuloksena syntynyt toimenpideohjelma julkistettiin maaliskuussa 2023-