![]() |
![]() |
Hankekoodi: A76695
Hankkeen nimi: Painettava älykkyys turvallisen ruokaketjun mahdollistajana
Toimintalinja: 2. Uusimman tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen
Erityistavoite: 4.1. Tutkimus-, osaamis- ja innovaatiokeskittymien kehittäminen alueellisten vahvuuksien pohjalta
Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.1.2021 ja päättyy 30.6.2023
Toiminnan tila: Toiminta päättynyt
Vastuuviranomainen: Pohjois-Pohjanmaan liitto
Hakijan virallinen nimi: Oulun Yliopisto
Organisaatiotyyppi: Yliopisto
Y-tunnus: 0245895-5
Jakeluosoite: Pentti Kaiteran katu 1, PL 8000
Puhelinnumero: +358 294 48 0000
Postinumero: 90570
Postitoimipaikka: Oulu
WWW-osoite: http://www.ouli.fi
Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Fabritius Tapio Eero Juhani
Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: Professori/yksikönjohtaja
Yhteyshenkilön sähköpostisoite: eura.neuvonta(at)gov.fi
Yhteyshenkilön puhelinnumero: +358407757054
Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:
Elintarvikeketju on yksi yhteiskunnan merkittävistä perustarpeita ylläpitävistä järjestelmistä, jonka toimivuus ja turvallisuus koskettaa käytännössä jokaista kuluttajaa. Monet ruokaketjun keskeiset peruspilarit ovat kehityksen murrosvaiheessa suurelta osin siksi, että turvallista ja terveellistä ruokaa pitää voida tuottaa entistä tehokkaammin ja ympäristöystävällisemmin. Yhtenä keskeisenä tekijänä tässä muutoksessa on ruokaketjun tehostamiseen ja automatisoimiseen liittyvän teknologian kehittäminen, johon tässä hankkeessa keskitytään.
Tämän hankkeen tavoitteena on kehittää painettuun älykkyyteen ja rakenteelliseen elektroniikkaan pohjautuvia teknologisia ratkaisuja (maatalouskoneen hytin jatkuva-aikainen desinfektointilaitteisto, kala-/lihatiskin jatkuva-aikenen desinfektointi sekä levän kasvatuskammio) joilla ruokaketjun turvallisuutta ja omavaraisuutta voitaisiin lisätä. Hankkeessa rakennetaan tutkimus- ja kehitysympäristöjä, jotka kykenevät tarjoamaan tarvittavaa suunnittelu-, valmistus- ja testausympäristön ruokaturvallisuuden parantamisen kannalta merkittävien teknologioiden ja tuotteiden kehittämiseksi kansainvälisille markkinoille. Lisäksi hanke synnyttää aiheeseen liittyvää uutta tieteellistä tietoa.
Hankeosapuolet rakentavat teknologiakehitysympäristön, jossa on tutkimus- ja kehitystoiminnan kannalta oleellinen osaaminen ja kyvykkyys aina simulaatioista ja suunnittelusta kokonaisen järjestelmän valmistukseen ja testaukseen asti.
Toimintaympäristön kyvykkyys todennetaan kolmen teknologiaratkaisun sovelluskohtaisen demonstraattorin avulla, siten että kaikki tuotteistamisen kannalta keskeiset osa-alueet toteutetaan ja analysoidaan. Toimintaympäristön tuotannon ympäristösuorituskyky todennetaan ilmastovaikutuksien osalta elinkaariarviointia hyödyntäen.
Hankkeen myötä Pohjois-Pohjanmaalle syntyy kansainvälisesti merkittävä painettavan älyn ja rakenteellisen elektroniikan osaamis- ja kehittämisympäristö, joka kykenee todennetusti kehittämään ruokaketjun eri aloille soveltuvaa teknologiaa sekä tuottamaan alan uusinta tietämystä ja osaamista. Samalla hanke lisää alueen näkyvyyttä ja tunnettuutta johtavana painettavan älykkyyden ekosysteeminä.
Hankkeen varsinaisia kohderyhmiä ovat
1) Yritykset, jotka tarvitsevat uutta teknologiaa ja ratkaisuja seuraavan sukupolven tuotteisiinsa ja joille painettavan älykkyyden ja rakenteellisen elektroniikan ratkaisut eivät ole vielä tuttuja. Erityisesti elintarvikeketjun toimijat. Liikkuvan kaluston suunnittelijat ja valmistajat.
2) Ruokaturvallisuutta ja tehokkuutta parantavaa teknologiaa kehittävät yritykset ja muut toimijat.
3) Yliopistojen ja tutkimuslaitosten tutkijat sekä opettajat.
Välillisenä kohderyhmänä ovat
1) muut julkiset toimijat (hallintoviranomaiset ja alueen päätöksentekijät)
2) alueelle etabloituvat yritykset, 3) kansalliset ja kansainväliset tutkimuskumppanit.
3) Yliopistojen opiskelijat
Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 486 500
Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 474 811
Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 619 500
Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 620 305
Maakunnat: Pohjois-Pohjanmaa
Seutukunnat: Oulun
Kunnat: Oulu
Jakeluosoite:
Postinumero:
Postitoimipaikka:
Suunniteltu: 6, joihin työllistyvät naiset 3
Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joihin työllistyvät naiset 0.00
Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0
Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00
Välitön | Välillinen | |
Ekologinen kestävyys | ||
Luonnonvarojen käytön kestävyys | 2 | 4 |
Kehitettävän teknologian uskotaan tehostavan ruokaketjua mm. vähentämällä hävikkiä välillisesti sekä mahdollistamalla ruoantuotannon lähellä kuluttajaa. | ||
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen | 3 | 2 |
Kehittettävät kasvatusteknolgia mahdollistaa ruoantuotannon lähellä kuluttajaa luonnonolosuhteista riippumattta. Tällöin ruokaketju on vähemmän altis esim. voimakkaille sääilmiöille, joita ilmastonmuutoksen uskotaan aiheuttavan. | ||
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus | 0 | 3 |
Saattaa olla välillisiä vaikutuksia, jos kehitettävää teknologiaa käytetään tulevaisuudessa laajemmassa mittakaavassa ruoantuotannossa. Tällöin nyt ruoantuotannossa käytetyt menetelmät ja maankäyttö saattavat vaikuttaa elinympäristöjen muuttumiseen. | ||
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) | 1 | 4 |
Kehitettävä teknologia mahdollistaa kontrolloidun suljetun kierron kasvatuksen, jolloin ymäristöä kuormittavia päästöjä ei synny. Myös ruokahävikin vähentäminen ja puhdistukseen käytettävien kemikaalien vähentäminen pienetävät vesistöille ja maaperään tulevaa ympäristökuormaa. | ||
Natura 2000 -ohjelman kohteet | 0 | 0 |
Hankkeella ei ole suoraa rajapintaa Natura 2000-ohjelmaan. Mutta epäsuorasti vähentää ympäristökuormitusta, jolla voi olla merkitystä myös Natura-alueiden näkökulmasta. | ||
Taloudellinen kestävyys | ||
Materiaalit ja jätteet | 3 | 3 |
Rakenteellinen/painettava elektroniikka mahdollistavat ympäristöä vähemmän kuormittavan teknologian kehittämisen. Käytetyt menetelmät ovat additiivisia (eli lisääviä), jolloin jätettä syntyy vähemmän kuin perinteisessä elektroniikan valmistuksessa. Kehitettävä teknologia vähentää myös ruokaketjussa tapahtuvaa hävikkiä ja vähentää näin syntyvän jätteen määrää. | ||
Uusiutuvien energialähteiden käyttö | 0 | 3 |
Kehitettävä teknologia mahdollistaa ruoantuotannon kohteissa, joissa esim. maalämmön tai aurinkoenergian käyttö on mielekästä. | ||
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen | 8 | 4 |
Alueeen vahvuuksien kehittämijen painettavan älykkyyden tutkimus- ja kehitysympäristönä tuo jatkuvuutta toimialan kehittymiselle. Kehitettävällä teknolgiaosaamisella ja sen tuotteilla on kansainvälinen kysyntä, joka synnyttää uusia työpaikkoja myös välillisesti. | ||
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen | 3 | 0 |
Kehitettävä tutkimjus- ja kehitysympäristö sekä siihen liittyvä korkealuokkainen osaaminen on tarkoitus valjastaa yrityselämän käyttöön. Mm. testaus- ja analyysipalvelut on alan toimijoiden käytettävissä myös hankkeen jälkeen. | ||
Liikkuminen ja logistiikka | 0 | 3 |
Kehitettävä ruoantuotantoteknologia mahdollistaa lähituotannon, joka vähentää tavaroiden tarpeetonta kuljettamista. | ||
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus | ||
Hyvinvoinnin edistäminen | 4 | 5 |
Ruokaturvallisuus on jokaisen kuluttajan hyvinvoinnin kannalta keskeinen tekijä,sillä on suoria vaikutuksia jokaisen kuluttajan elämään. Lisäksi kehitystoiminta tähtää uusien tuotteiden kaupalliseen hyödyntämiseen ja uuden liiketoiminnan syntyyn, jolla on positiivinen vaikutus työpaikkojen säilyvyyteen ja uusien työpaikkojen syntyyn alueella. | ||
Tasa-arvon edistäminen | 0 | 0 |
Hankeen ei katsota merkittävästi vaikuttavan tasa-arvon edistämiseen. | ||
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus | 0 | 0 |
Hankeen ei katsota merkittävästi vaikuttavan yhdenvertaisuuden edistämiseen. | ||
Kulttuuriympäristö | 0 | 0 |
Ei tunnistettuja vaikutuksia kulttuuriympärsitöön. | ||
Ympäristöosaaminen | 5 | 2 |
Uuden teknolgian elinkaarianalyysin pohjalta tietoisuus rakenteellisen elektroniikan ja painettavan älykkyyden osalta paranee. Tätä tutkimusta ei ole vielä tehty systemmaattisesti. |
Elintarvikeketju on yksi yhteiskunnan perustarpeita ylläpitävistä järjestelmistä. Sen tehokas toiminta ja turvallisuus koskee käytännössä jokaista kuluttajaa. Tuotannon yksi merkittävistä kehityskohteista on terveellisen ja turvallisen ruoan valmistuksen tehostaminen ympäristöystävällisesti. Hankkeen tavoitteena olikin ruoan tuotannon turvallisuus, automatisointi ja ympäristöystävällisyyden tehostaminen. Elintarviketeollisuuden tarpeita ja uusia innovaatiomahdollisuuksia painetun älyn teknologiasovelluksille, tunnistettiin hankkeessa yrityshaastattelujen, Roundtable-keskustelujen ja InnoFest-tapahtumien avulla. Samalla hankkeessa keskityttiin kehittämään uusia teknologiaratkaisuja jatkuva-aikaisen desinfiointijärjestelmien kehittämiseksi ruoantuotannon eri vaiheissa esim. maatalouskoneiden hyteissä tai kala-/lihatiskeissä hyödyntäen painettuun älykkyyteen ja rakenteellisen elektroniikkaan pohjautuvia ratkaisuja. Lisäksi hankkeessa kehitettiin levän kasvattamiseen soveltuvaa teknologiaa.
Hankkeessa valmistetun optisen desinfiointijärjestelmän (LED-lasilaminaatti) avulla demonstroitiin automatisoitua ja jatkuvaa desinfiointia, joka hyödyntää valon ja fotoreaktiivisien pinnoitteiden antibakteerisia ominaisuuksia. Desinfioinnin tehokkuutta arvioitiin mikrobiviljelymenetelmällä. Järjestelmää ja optista desinfektiokykyä arvioitiin myös mallintamalla ja simuloimalla valaisinrakennetta. Optisen desinfektiojärjestelmän kustannuksia ja ympäristövaikutuksia arvioitiin hyödyntämällä elinkaariarviointia ja elinkaarikustannuslaskentaa. Ruokaturvallisuuden ylläpitämisen lisäksi hankkeessa demonstroitiin tuotannon tehostamista tutkimalla levän kasvatusalustaa, jonka pohjana toimii reometri-konsepti ja LED-lasilaminaattirakenne, kasvuprosessin kiihdyttämiseksi. Tietoa ruokaturvallisuudesta ja tuotannon tehostamisesta on tuotettu eri tutkimusyhteisöille sekä alan yrityksille julkaisemalla tieteellisiä artikkeleita ja järjestämällä eri ruokaturvallisuuden ja ruoantuotannon tapahtumia, kuten messuja ja seminaareja.
Syntynyt tietotaito ja menetelmät lisäävät Oulun yliopiston, Luonnonvarakeskuksen, Oulun ammattikorkeakoulun, VTT:n sekä Oulun alueen osaamista ja kykyä tuottaa innovaatioratkaisuja ruoantuotannon ja ruokaturvallisuuden tutkimuksen ja yritysmaailman tarpeisiin.