![]() |
![]() |
Hankekoodi: A76407
Hankkeen nimi: ELOT- Elintarvike- ja luonnontuotteiden teollisen tuotannon kehittäminen Keski-Karjalassa
Toimintalinja: 2. Uusimman tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen
Erityistavoite: 5.1. Yritysten innovaatiotoiminnan vahvistaminen
Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.9.2020 ja päättyy 31.3.2023
Toiminnan tila: Toiminta päättynyt
Vastuuviranomainen: Pohjois-Karjalan maakuntaliitto
Hakijan virallinen nimi: Keski-Karjalan Kehitysyhtiö Oy
Organisaatiotyyppi: Muu yksityisoikeudellinen oikeushenkilö
Y-tunnus: 1934207-8
Jakeluosoite: Kiteentie 9-11 B
Puhelinnumero: 0505020367
Postinumero: 82500
Postitoimipaikka: Kitee
WWW-osoite: http://www.keti.fi
Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Päivi Karhunen
Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: yritysasiantuntija
Yhteyshenkilön sähköpostisoite: eura.neuvonta(at)gov.fi
Yhteyshenkilön puhelinnumero: 0405957870
Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:
ELOT - Elintarvike- ja luonnontuotteiden teollisen tuotannon kehittäminen Keski-Karjalassa -hankkeen kautta mahdollistetaan alan ammattilaisen käytännön asiantuntijatuki alan yrityksille saataville läheltä. Toteutettavilla toimenpiteillä edistetään keskikarjalaisten alalla toimivien ja sille yrittäjyyttä suunnittelevien liiketoiminnan käynnistämistä, kehittämistä, kasvua ja kansainvälistymistä.
Tavoitteena on synnyttää ja kasvattaa uutta teollista liiketoimintaa Keski-Karjalan alueelle elintarvike- ja luonnontuotealalle sekä luoda luonnontuotteiden ja elintarvikkeiden jatkojalostusklusteri Pohjois-Karjalan maakuntaan.
Hankkeen toimenpiteet:
1) Alalla toimivien ja sille toimintaa suunnittelevien yritysten ja yritysryhmien toimialaneuvonta; liiketoiminta- ja kasvustrategioiden laatimisen, päivittämisen ja uudistamisen tukeminen.
2) Erityisasiantuntijavetoiset tilaisuudet eri teemoista; toimialatuntemuksen ja -tiedon, liiketoimintaosaamisen sekä yritysten kasvuhalun ja -kyvyn vahvistaminen.
3) Luonnontuotteiden ja elintarvikkeiden jatkojalostusklusterin luominen; verkostoyhteistyön edistäminen ja tukeminen, verkostokoordinaattorina toimiminen, klusterin toimintamalliehdotus/-ehdotukset.
4) Kaksi kotimaan ja kaksi ulkomaan benchmarking-matkaa alan messuille ja/tai valikoituihin tutustumiskohteisiin.
5) Alan toimijoiden yhteiset koti- ja ulkomaan viestintäkampanjat; alan imagon nostatus, toimijoiden ja tuotteiden tunnettuuden edistäminen.
Hankkeen tuloksena Keski-Karjalan elintarvike- ja luonnontuotealan
1) jatkojalostusta harjoittavien yritysten kokonaismäärä lisääntyy.
2) toimijoiden toimialatuntemus ja -tieto sekä liiketoimintaosaaminen ja
3) yritysten kasvuhalu ja -kyky vahvistuvat.
3) jatkojalostusklusteri syntyy Pohjois-Karjalaan.
4) toimintaan soveltuvat yritystilat ovat tarkoituksenmukaisessa hyötykäytössä.
Keskikarjalaiset elintarvike- ja luonnontuotealan yritykset, seudulle sijoittumista suunnittelevat alan yritykset, alalle liiketoimintaa suunnittelevat.
Elintarvike- ja luonnontuote raaka-aineen tuottajat ja toimittajat
Elintarviketuotantokäyttöön soveltuvien tilojen omistajat; Keski-Karjalan seudun kunnat ja yritykset
Elintarvike- ja luonnontuotealan toimijat Keski- ja Pohjois-Karjalassa; seudulliset kehittämisyhtiöt, oppilaitokset, kunnat sekä alan yritysten muut sidosryhmät
Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 220 089
Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 214 389
Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 270 112
Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 263 116
Maakunnat: Pohjois-Karjala
Seutukunnat: Keski-Karjalan
Kunnat: Tohmajärvi, Rääkkylä, Kitee
Jakeluosoite:
Postinumero:
Postitoimipaikka:
Suunniteltu: 0, joihin työllistyvät naiset 0
Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joihin työllistyvät naiset 0.00
Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0
Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00
Välitön | Välillinen | |
Ekologinen kestävyys | ||
Luonnonvarojen käytön kestävyys | 5 | 5 |
Toimiala huomioiden osallistuvien yritysten liiketoiminnassa, tuotekehityksessä ja tuotannossa tärkeää huomioida. | ||
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen | 3 | 3 |
Toimiala huomioiden osallistuvien yritysten tuotantoketjussa tärkeää huomioida. | ||
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus | 2 | 2 |
Toimiala huomioiden osallistuvien yritysten tuotantoketjussa tärkeää huomioida. | ||
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) | 2 | 3 |
Toimiala huomioiden osallistuvien yritysten tuotantoketjussa tärkeää huomioida. | ||
Natura 2000 -ohjelman kohteet | 0 | 0 |
Ei ole hankkeen keskeinen tavoite | ||
Taloudellinen kestävyys | ||
Materiaalit ja jätteet | 3 | 3 |
Toimiala huomioiden osallistuvien yritysten tuotantoketjussa tärkeää huomioida mm. sivuvirtojen hyödyntämisen näkökulmasta. | ||
Uusiutuvien energialähteiden käyttö | 2 | 2 |
Toimiala huomioiden osallistuvien yritysten tuotantoketjussa tärkeää huomioida. | ||
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen | 5 | 4 |
Pk-yrittäjyys lisää paikallista elinvoimaa ja lisää kestävää kehitystä. | ||
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen | 0 | 0 |
Ei ole hankkeen keskeinen tavoite | ||
Liikkuminen ja logistiikka | 3 | 3 |
Toimiala huomioiden osallistuvien yritysten tuotantoketjussa tärkeää huomioida. | ||
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus | ||
Hyvinvoinnin edistäminen | 3 | 3 |
Toimiala huomioiden osallistuvien yritysten tuotantoketjussa tärkeää huomioida mm. turvallisten ja puhtaiden raaka-aineiden ja ainesosin valinnassa. | ||
Tasa-arvon edistäminen | 0 | 0 |
Ei ole hankkeen keskeinen tavoite | ||
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus | 5 | 5 |
Seudullisesti ja maakunnallisesti alueiden elinkeinoelämän kehittymisen kautta merkitystä. | ||
Kulttuuriympäristö | 3 | 3 |
Ruokakulttuurivaikutukset lähituotannon ja tuotekehityksen kautta. | ||
Ympäristöosaaminen | 3 | 3 |
Toimiala huomioiden osallistuvien yritysten tuotantoketjussa tärkeää huomioida. |
ELOT - Elintarvike- ja luonnontuotteiden teollisen tuotannon kehittäminen Keski-Karjalassa -hankkeen kautta
mahdollistettiin alan ammattilaisen käytännön asiantuntijatuki alan yrityksille. Toteutettavilla
toimenpiteillä edistettiin keskikarjalaisten ja maakunnan alalla toimivien ja sille yrittäjyyttä suunnittelevien liiketoiminnan
käynnistämistä, kehittämistä, kasvua ja kansainvälistymistä. Tavoitteena oli synnyttää ja kasvattaa uutta teollista liiketoimintaa Keski-Karjalan alueelle elintarvike- ja
luonnontuotealalle sekä luoda luonnontuotteiden ja elintarvikkeiden jatkojalostusklusteri Pohjois-Karjalan maakuntaan.
Hankkeen toimenpiteet:
1) Alalla toimivien ja sille toimintaa suunnittelevien yritysten ja yritysryhmien toimialaneuvonta; liiketoiminta- ja
kasvustrategioiden laatimisen, päivittämisen ja uudistamisen tukeminen.
2) Erityisasiantuntijavetoiset tilaisuudet eri teemoista; toimialatuntemuksen ja -tiedon, liiketoimintaosaamisen sekä
yritysten kasvuhalun ja -kyvyn vahvistaminen.
3) Luonnontuotteiden ja elintarvikkeiden jatkojalostusklusterin luominen; verkostoyhteistyön edistäminen ja tukeminen,
verkostokoordinaattorina toimiminen, klusterin toimintamalliehdotus/-ehdotukset.
4) Kaksi kotimaan ja kaksi ulkomaan benchmarking-matkaa alan messuille ja/tai valikoituihin tutustumiskohteisiin.
5) Alan toimijoiden yhteiset koti- ja ulkomaan viestintäkampanjat; alan imagon nostatus, toimijoiden ja tuotteiden
tunnettuuden edistäminen.
Hankkeen tuloksena Keski-Karjalan elintarvike- ja luonnontuotealan
1) jatkojalostusta harjoittavien yritysten kokonaismäärä on lisääntynyt kolmella.
2) toimijoiden toimialatuntemus ja -tieto sekä liiketoimintaosaaminen ja
3) yritysten kasvuhalu ja -kyky ovat vahvistuneet. Yritykset ovat etsineet itselleen kansainvälisiä markkinoita sekä sunnanneet tuotekehitystä enemmän jo valmiiksi kansainväliseen markkinaan, kuten Keski-Eurooppaan, Kauko- ja Lähi-itään.
3) jatkojalostusklusteri on vahvasti muotoutumassa Pohjois-Karjalaan. Hankkeen aikana on suunniteltu klusteriin saatavaksi sitä tukevaa tuotekehitys- ja tutkimustoimintaa. Elintarvike- ja luonnontuoteyritysten verkosto on tiivistynyt ja vahvistunut.
4) toimintaan soveltuvat yritystilat ovat jatkossa paremmin tarkoituksenmukaisessa hyötykäytössä, kun Kiteen Puhoshallille sijoittuva pakastekuivauslaitos aloittaa toiminnan ja saa kylkeensä uutta jalostusliiketoimintaa, jota on jo hankkeen aikana käynnistynyt.