![]() |
![]() |
Hankekoodi: A76361
Hankkeen nimi: FoodRobo - Ruokarobotiikka ja -automaatioympäristön kehittäminen
Toimintalinja: 2. Uusimman tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen
Erityistavoite: 4.1. Tutkimus-, osaamis- ja innovaatiokeskittymien kehittäminen alueellisten vahvuuksien pohjalta
Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.9.2020 ja päättyy 30.9.2022
Toiminnan tila: Toiminta päättynyt
Vastuuviranomainen: Pohjois-Savon liitto
Hakijan virallinen nimi: Savonia-ammattikorkeakoulu oy
Organisaatiotyyppi: Ammattikorkeakoulu
Y-tunnus: 2629463-3
Jakeluosoite: PL 6
Puhelinnumero: 0447857006
Postinumero: 70201
Postitoimipaikka: Kuopio
WWW-osoite: http://www.savonia.fi
Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Henna Lehikoinen
Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: Projektipäällikkö
Yhteyshenkilön sähköpostisoite: eura.neuvonta(at)gov.fi
Yhteyshenkilön puhelinnumero: 0447856021
Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:
Pohjois-Savossa Ruokalaakso edustaa alueen kehittämiskärjistä elintarvikkeita sekä toimii ravitsemus- ja elintarvikealan ekosysteeminä. Ruokalaakso kokoaa yhteen tutkimuksen, kehittämisen, koulutuksen ja elintarviketeollisuuden osaajat hyvinvointia edistävien elintarvikkeiden ja ruoan asiantuntijuuden ympärille. Ruokalaakson toiminnan piirissä ei tällä hetkellä ole joukkoruokailua, jolla on suuri merkitys ruokahuollolle ja kansanterveydelle Suomessa. Isoimmat joukkoruokailun toimipisteet toimivat jo lähes kuin elintarvikealan tai muun teollisuuden teollisuusyksiköt. Kuitenkin näissä joukkoruokailun toimipisteissä on vielä hyvin käsityövaltaisia toimintamalleja, vaikka teollisuuden kaltainen automaatio sekä tehostaisi toimintaa, että vähentäisi riskejä liittyen etenkin henkilötietosuojaan ja henkilöresursseihin. Varsinkin riskit henkilötietosuojassa, lisääntyneessä työmäärässä ja ihmisten välillä leviävien tartuntojen ehkäisyssä ovat korostuneet koronavirusepidemian myötä, kun ruoan annosjakelua on laajennettu koululaisiin ja riskiryhmiin kuuluvien ikääntyneiden ruoan toimitukset vaativat tehostettua huolellisuutta.
Ruokalaakson tavoitteena onkin laajentaa ekosysteemin toimintaa niin sanotun teollisen joukkoruokailun toimijoiden piiriin. Teollisella joukkoruokailulla tarkoitetaan toimintayksikköjä, joissa valmistetaan teollisessa mittakaavassa ja teollisuuden toimintamalleja muun muassa logistiikasta ja toiminnanohjausjärjestelmistä hyödyntäen päivittäin runsaasti asiakas- ja/tai potilasaterioita.
Ruokalaakson, alueen mallitehdas ja materiaalit -ekosysteemin sekä DigiCenterNSNS:n (Digiteknologian TKI-ympäristö (Digikeskus) -hanke) yhteisenä tavoitteena on edistää yhteistyötä konkreettisen yhteiskehittämisen kautta. Osaamisten yhdistäminen ja niiden tulos tulee tällöin näkyväksi myös yrityksille. Olemassa olevan, toimialat ylittävän osaamisen hyödyntäminen joukkoruokailun automaatioratkaisuissa tukee myös toimialojen yritysten verkostoitumista keskenään, joukkoruokailun toimialan uusiutumista ja mahdollistaa uutta liiketoimintaa myös alihankintaketjuissa.
FoodRobo-hankkeessa kehitetään joukkoruokailun ruoanjakelua automatisoimalla osa ruoanjakeluketjusta hyödyntämällä digitaalisia ratkaisuja. Aterian asiakastieto välitetään toiminnanohjausjärjestelmän kautta ruoan tuotanto-, jakelu- ja seurantajärjestelmään langatonta teknologiaa hyödyntäen. Tämä vähentää nykyistä käsityövaltaisuutta sekä helpottaa mahdollisten virheiden jäljitystä häiriötilanteissa. Hankkeen toiminnan tuloksena myös muut tulevaisuuden tarpeet joukkoruokailun kehittämisestä selkiytyvät ja tämän myötä ruokahuollon varautuminen myös kriisitilanteisiin paranee.
Hankkeen toteuttaja on Savonia-ammattikorkeakoulu, jonka vastuullisen ruokatuotannon painoala hallinnoi ja koordinoi hanketta. Vastuullisen ruokatuotannon matkailu- ja ravitsemisalalla on osaamista joukkoruokailun erityispiirteistä ja toiminnasta. Savonian konetekniikka ja DigiCenterNS tuovat hankkeeseen osaamista robotiikasta, automatisaatiosta ja digitalisaatiosta. Pohjois-Savossa on ylipäätään erityisosaamista digitalisaatiosta, datan hallinnasta sekä asiakkaiden ravitsemuksellisten erityistarpeiden huomioimisesta, jotka kaikki luovat perustan joukkoruokailun tulevaisuuden uusien tehostamis- ja liiketoimintamahdollisuuksien syntymiselle. Hankkeen toimintaa tukevat asiantuntemuksellaan professorit Itä-Suomen yliopiston sovelletulta fysiikalta, ravitsemustieteeltä sekä VTT:ltä datan hallinnan ja elintarviketeknologian painoalueilta.
Tämä FoodRobo hanke linkittyy suoraan meneillään oleviin Ruokalaakso- (A73605), Digiteknologian TKI-ympäristö (A74338) ja 3D-tulostusympäristön kehittäminen (A74159) -hankkeisiin.
Hankkeen kohderyhmänä ovat ruokapalveluista vastaavat toimijat. Nämä toimijat voivat olla ruokapalvelujen tuottajia (kunnat/kaupungit/yksityiset) tai ruokapalvelujen ostajia (esim. palvelutalot).
Hankkeen välillisiä kohderyhmiä ovat ruokapalvelujen työntekijät ja asiakkaat sekä digitaalisia ja automaatioratkaisuja tarjoavat yritykset. Lisäksi välillisiä kohderyhmänä ovat alan opettajat ja kehittäjät.
Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 99 405
Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 80 343
Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 139 008
Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 114 818
Maakunnat: Pohjois-Savo
Seutukunnat: Koillis-Savon, Varkauden, Kuopion, Ylä-Savon, Sisä-Savon
Kunnat: Rautavaara, Vesanto, Kuopio, Kaavi, Rautalampi, Sonkajärvi, Suonenjoki, Tervo, Kiuruvesi, Siilinjärvi, Tuusniemi, Keitele, Lapinlahti, Vieremä, Leppävirta, Varkaus, Pielavesi, Iisalmi
Jakeluosoite:
Postinumero:
Postitoimipaikka:
Suunniteltu: 2, joihin työllistyvät naiset 1
Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joihin työllistyvät naiset 0.00
Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0
Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00
Välitön | Välillinen | |
Ekologinen kestävyys | ||
Luonnonvarojen käytön kestävyys | 5 | 6 |
Ruoanjakelun automatisoinnin avulla lisätään toiminnan tehokkuutta ja vähennetään ruokahävikkiä ruokapalveluyrityksissä. | ||
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen | 4 | 4 |
Automaation tavoitteena on optimoida resurssien käyttöä. | ||
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus | 0 | 0 |
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) | 0 | 0 |
Natura 2000 -ohjelman kohteet | 0 | 0 |
Taloudellinen kestävyys | ||
Materiaalit ja jätteet | 5 | 6 |
Ruoanjakelun automatiosinnilla pystytään optimoimaan raaka-aineiden tarve ja ruokajätteen määrä vähenee. Tiedon siirtäminen digitaaliseen muotoon vähentää paperin tarvetta. | ||
Uusiutuvien energialähteiden käyttö | 0 | 0 |
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen | 7 | 5 |
Hankkeessa parannetaan ruokapalveluyritysten toimintaedellytyksiä automatisaation ja digitalisaation avulla. | ||
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen | 6 | 5 |
Hankkeessa yhdistetään eri alojen osaamista ja synnytetään uusia toimintatapoja. | ||
Liikkuminen ja logistiikka | 4 | 4 |
Tiedon siirtäminen digitaaliseen muotoon vähentää inhimillisiä virheitä logistiikassa. | ||
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus | ||
Hyvinvoinnin edistäminen | 8 | 8 |
Automatisaation ja digitalisaation avulla vähennetään yksitoikkoisen manuaalisen ruoanjakelun osuutta työssä. Näin lisätään työntekijöiden hyvinvointia. | ||
Tasa-arvon edistäminen | 5 | 5 |
Uuden tekniikan tuominen ruokapalveluihin lisää miesten kiinnostusta perinteisesti naisvaltaisiin työtehtäviin. | ||
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus | 0 | 0 |
Kulttuuriympäristö | 0 | 0 |
Ympäristöosaaminen | 3 | 3 |
Raaka-aine- ja paperijätteen väheneminen |
FoodRobo-hankkeen tavoitteena oli joukkoruokailun ruoanjakeluketjun digitalisoiminen, joukkoruokailun tehostamistarpeiden selvittäminen ja tulevaisuuden kehittämissuunnitelman tekeminen.
Digitaalisen järjestelmän toimivuutta testattiin ruoanjakeluketjussa ja yhdistämällä järjestelmä
keskuskeittiön jakelulinjastolle sijoitettavan cobotin toimintaan. Hankkeessa pilotoitiin asiakaskastietojen lukua ateriakortilta konenäkökameran avulla. Tätä varten ateriakortille luotiin QR-koodi, jonka kautta konenäkökamera siirsi tiedot isommalle digitaaliselle näytölle ruoanjakelulinjastolla. Cobotin toimintaa pilotoitiin sairaalan tuotantokeittiön keskitetyssä ruoanjakelussa kaksi kertaa. Vuonna 2021 pilotoitiin juomalasin siirtoa tarjottimelle cobotin avulla, joka todettiin liian hitaaksi toimenpiteeseen. Vuonna 2022 pilotoitiin kulhon siirtoa nopeammalla cobotilla, jonka todettiin pystyvän toimenpiteeseen ihmisen tahdissa.
Saadun palautteen ja keskustelujen pohjalta tultiin kuitenkin johtopäätökseen, että jakelulinjaston automatisointi olisi helpointa tehdä jakelulinjaston päähän. Tästä syystä hankkeessa mallinnettiin robotti, joka pystyisi syöttämään linjastolle tarjottimen, ateriakortin, juomalasit ja ruokailuvälineet. Robotti pystyisi toimimaan ihmisen tahtiin ja auttaisi manuaalisen työn vähentämisessä. Toteuttamishaasteeksi nähtiin sen iso koko tämän hetkisiin tiloihin verrattuna ja yksittäisen laitteen hinta, joka on arvioiden perusteella 100 000 -200 000 e/laite. Mallinnuksen mukaan laite olisi kuitenkin toteutettavissa.
Hankkeessa selvitettiin ruokapalveluiden kehittämishaasteita ja tarpeita neljän tilaisuuden sekä opintomatkan avulla. Tilaisuuksissa saatiin kerättyä suuri määrä tietoa, joiden tärkeysjärjestyksen hahmottamiseksi järjestettiin vielä kaksi työpajaa syyskuussa 2022. Työpajoissa rakennettiin jatkokehityssuunnitelman runko, jonka tärkeimpiä teemoja tarkennettiin viimeisessä ohjausryhmän kokouksessa. Automaation ja teknologisten ratkaisujen kehittäminen nähdään tärkeäksi myös tulevaisuudessa. Jatkokehityshanke haetaan sopivan rahoituskanavan löydyttyä keväällä 2023.
Hankkeessa tehtiin selvitykset ruoka- ja keittiöautomaatioratkaisuista sekä ruoan 3D-tulostamisen mahdollisuuksista Suomessa ja ulkomailla. Hankkeessa kirjoitettiin yhteensä kolme artikkelia, jotka julkaistiin sähköisissä viestintäkanavissa.
Hanke edisti Ruokalaakso-toiminnan laajentamista ruokapalvelualalle ja ymmärtämään alan kehittämishaasteita. Ruokapalvelualan kehittämishaasteena on erityisesti työvoiman saatavuus, joita on mahdollista helpottaa mm. automaatioratkaisujen avulla.