![]() |
![]() |
Hankekoodi: A76262
Hankkeen nimi: Evästä! - Ruokaketjun uudet toimintamallit
Toimintalinja: 1. Pk-yritystoiminnan kilpailukyky
Erityistavoite: 1.1. Uuden liiketoiminnan luominen
Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.9.2020 ja päättyy 31.8.2021
Toiminnan tila: Toiminta päättynyt
Vastuuviranomainen: Pohjois-Savon liitto
Hakijan virallinen nimi: Navitas Kehitys Oy
Organisaatiotyyppi: Muu yksityisoikeudellinen oikeushenkilö
Y-tunnus: 0775736-4
Jakeluosoite: PL 1
Puhelinnumero: 029 1708 800
Postinumero: 78201
Postitoimipaikka: Varkaus
WWW-osoite: http://www.navitas.fi
Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Kokkonen Tuula Anneli
Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: Yritysasiantuntija
Yhteyshenkilön sähköpostisoite: eura.neuvonta(at)gov.fi
Yhteyshenkilön puhelinnumero: 0405127901
Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:
Hankkeen tavoitteena on vahvistaa Keski-Savon ruokaturvaa ja aluetaloutta tulevaisuutta ja mahdollisia tulevia poikkeustilanteita silmällä pitäen rakentamalla uusia liiketoiminta- ja sopimustuotantomalleja sekä palvelukonsepteja .
Hankkeessa verkotetaan laaja-alaisesti elintarvikeketjun toimijoita Keski-Savon seudun alueella. Hanke osaltaan auttaa yrityksiä korona-poikkeustilanteesta toipumiseen sekä vahvistaa alueen toimintakyvyn ja elinvoimaisuuden säilymistä myös mahdollisissa tulevissa poikkeustilanteissa.
Hankkeessa kehitetään asiakas-yritys-rajapintaa uusilla toimintamalleilla. Toimitussopimusmallit luodaan vuoropuhelussa kuluttajan ja yrittäjän kanssa. Kunnan ja yritysten rajapinnassa toimimalla vahvistetaan alueellisen ruokaketjun osuutta suurkeittiöiden hankinnoissa, tällä lisätään alueellista ruokaturvaa ja ruokaketjun laadullista läpinäkyvyyttä. Lisäksi kehitetään uusia toimintamalleja tuottaja- ja jakeluyritysten välille.
Hankkeen tuloksena saadaan kehitettyä uusia, lyhyen ruokaketjun toimintamalleja, jotka vahvistavat Keski-Savon alueen ruokaturvaa ja aluetaloutta, ja jotka vastaavat myös tulevaisuuden poikkeustilanteiden tuomiin haasteisiin.
Hankkeen kolme varsinaista kohderyhmää ovat 1) hankekuntien organisaatiot ja niiden elintarvikehankinnoista vastaavat tahot, 2) paikalliset elintarvikealan yritykset, yksityiset ruokapalvelutoimijat, ravintolat, jatkojalostajat, alkutuottajat sekä 3) kuluttajat.
Hankkeen välillisinä kohderyhminä nähdään alueen ja maakunnan kunnat, kuntapäättäjät, ruokahuoltovastaavat, elintarvikealan yritykset muualla kuin kohdealueella sekä maakunnan asukkaat.
Hankkeessa tehdään yhteistyötä mm. kuntien elinkeinotoimien, uusyrityskeskusten, Pro Agrian, MTK-paikallisyhdistysten ja osuuskunta LähiSavon kanssa.
Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 37 273
Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 35 684
Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 53 248
Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 50 977
Maakunnat: Pohjois-Savo, Etelä-Savo
Seutukunnat: Varkauden, Pieksämäen
Kunnat: Joroinen, Varkaus
Jakeluosoite:
Postinumero:
Postitoimipaikka:
Suunniteltu: 5, joihin työllistyvät naiset 3
Toteutunut seurantatietojen mukaan: 5.00, joihin työllistyvät naiset 5.00
Suunniteltu: 1, joista naisten perustamia 1
Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00
Välitön | Välillinen | |
Ekologinen kestävyys | ||
Luonnonvarojen käytön kestävyys | 2 | 4 |
Hankkeen toimintojen kautta alueen kuluttajien ja kuntaorganisaation toimintatapoja muutetaan kohti kestävämpää kehitystä ja luonnonvarojen kestävää hyödyntämistä paikallisesti. Kuluttajille suunnittelluilla viestinnän toimenpiteillä pystytään tuomaan esille kestävän ruoantuotannon periaatteiden tärkeyttä. | ||
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen | 5 | 8 |
Hankkeen tavoitteena on lisätä alueellista ruokaturvaa myös tulevaisuuden poikkeustilanteissa. Ilmastonmuutoksen myötä sään ääri-ilmiöiden, kuten kuivuuden ja myrskyjen on ennustettu lisääntyvän. Tämä uhkaa globaalia ruoantuotantoa. Hankkeen toiminnoilla pyritään vähentämään yhteiskunnan haavoittuvuutta vahvistamalla lyhyitä ruokaketjuja. | ||
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus | 1 | 5 |
Hankkeessa ei varsinaisesti ole toimia luonnon monimuotoisuuden turvaamiseksi. Pääsääntöisesti kuluttajille kohdistuvalla osallistavalla viestinnällä tuodaan esille myös luonnon monimuotoisuuteen vaikuttavia teemoja, esimerkiksi pölyttäjien merkitys ruoantuotannolle. | ||
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) | 0 | 0 |
Hankkeella ei ole suoria vaikutuksia kasvihuonekaasupäästöjen vähenemiseen. Ruoantuotannon kasvihuonekaasupäästöistä kuljetuksen osuus on hyvin pieni. | ||
Natura 2000 -ohjelman kohteet | 0 | 0 |
Hankkeella ei ole välittömiä eikä välillisiä vaikutuksia Natura 2000 -ohjelman kohteisiin. | ||
Taloudellinen kestävyys | ||
Materiaalit ja jätteet | 3 | 6 |
Ruoan pakkaaminen suojelee tuotetta säilytyksen ja kuljetuksen aikana. Hyödyntämällä paikallisia lähellä tuotettuja elintarvikkeita pakkaamisen tarve vähenee. Pakkausmateriaalit, kuten rullakkkomuovit, ovat suurkeittiöissä haaste. Vähentämällä pakkaamista syntyvän jätteen määrä pienenee. | ||
Uusiutuvien energialähteiden käyttö | 0 | 0 |
Hankkeella ei ole suoria vaikutuksia uusiutuvan energian käytön edistämiseksi. | ||
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen | 8 | 8 |
Hankkeen toimintojen tavoitteena on vahvistaa ja monipuolistaa paikallista elintarvikeliiketoimintaa. Paikallisten elintarviketoimijoiden toiminnan kehittäminen kehittää suoraan paikallisten resurssien hyödyntämistä. Hanke tähtää paikallisten tuotteiden ja palvelujen hyödyntämiseen kehittämällä uusia liiketoimintamalleja ja palvelumuotoja. | ||
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen | 4 | 5 |
Hankkeessa kehitetään uusia liiketoimintamalleja palvelumuotoilulla ja kumppanuuspöytämenetelmillä. Uusien toimintamallien nähdään sisältävän myös aineettomia malleja, etenkin yrittäjä-kuluttaja-rajapinnassa. | ||
Liikkuminen ja logistiikka | 2 | 4 |
Hankkeen toimintojen kautta elintarvikekuljetusten pituu lyhenee niiltä osin, miten paljon lähellä tuotettuja elintarvikkeita hyödynnetään. Kuntaorganisaation ja suurkeittiöiden osalta elintarvikekuljetuksia on runsaasti, jolloin lähituotteiden käytön lisääntyessä myös logistiikan tarvetta saadaan vähennettyä merkittävästi. | ||
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus | ||
Hyvinvoinnin edistäminen | 5 | 6 |
Hankkeessa on vahvasti esillä alueellisen hyvinvoinnin edistämisen teema. Suosimalla paikallisten elintarviketoimijoiden tuotteita eurot jäävät kiertämään alueelle ja vahvistavat siten myös alueen elinvoimaa. Hanke myös luo yrittäjille uskoa alueelliseen yhteistyöhön ja sitä kautta vakiinnuttaa toimintaa sekä mahdollistaa toiminnan edelleen kehittämisen. Hanke lisää alueen pito- ja vetovoimaa aluetalouden vahvistamisne ja myönteisten mielikuvien kautta. Osallistavan viestinnän avulla myös kuluttajia sitoutetaan yhteisölliseen toimintaan ja alueen elinvoiman edistämiseen. | ||
Tasa-arvon edistäminen | 1 | 1 |
Hanke on sukupuolineutraali eivätkä toiminnat suoraan kohdistu tasa-arvon edistämiseen. Eri sulkupuolten osallistumisen mahdollisuudet huomioidaan hankkeen toimintoja suunniteltaessa ja toteutettaessa. | ||
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus | 2 | 2 |
Lähiruoan ja lähiseudun tuotteiden käytöln edistämisellä vahvistetaan paikallisten yrittäjien toimintamahdoolisuuksien lisäksi myös paikallista kulttuuri-identiteettiä. Ruoka on vahvasti sidottu kulttuuriin, ja hankkeella vahvistetaan seudullista- ja kuntabrändiä puhtaan, ekologisen ja monipuolisen ruokaketjun osaajana. Osallistavalla viestinnällä ja tapahtumilla myös kuluttajia kannustetaan yhteisöllisyyteen. Tapahtumat ovat kaikille avoimia, ja viestintää rakennetaan erilaiset kohderyhmät huomioon ottaen. | ||
Kulttuuriympäristö | 1 | 1 |
Hankkeen kuluttajille suunnatuilla viljely/omavaraisuuskokeiluihin kannustavilla toiminnoilla on mahdollisia positiivisia vaikutuksia kaupunki/taajamarakenteeseen. Lisäksi lähiruoan tuotanto ylläpitää maalaismaista, alueelle tyypillistä maisemaa. | ||
Ympäristöosaaminen | 1 | 1 |
Hankkeen toimintojen myötä kuluttajien tietoisuus oman seutukunnan ruokaketjusta lisääntyy. Samalla voidaan lisätä kuluttajien tietämystä mm. pölyttäjien merkityksestä ruoantuotannolle. |
Hankkeen tavoitteena oli vahvistaa Keski-Savon ruokaturvaa ja aluetaloutta tulevaisuutta ja mahdollisia tulevia poikkeustilanteita silmällä pitäen rakentamalla uusia liiketoiminta- ja sopimustuotantomalleja sekä palvelukonsepteja.
Hankkeessa rakennettiin yhdessä yritysten kanssa uusia laadukkaita palvelukonsepteja ja liiketoimintamalleja kolmella eri yhteistyökentällä ( yrittäjät+ kuluttajat, kunta + yrittäjät, yrittäjät + yrittäjät) Kehitettiin toimintoja ja verkostoja mm. kumppanuuspöydissä. Lisättiin markkinointiosaamista ja eri jakelukanavien käyttöä. Perehdyttiin kumppanuusmaatalouteen kokeilulla, johon osallistui 4 pilottitilaa. Vahvistetiin seudullista- ja kuntabrändiä puhtaan, ekologisen ja monipuolisen ruokaketjun osaajana.