![]() |
![]() |
Hankekoodi: A75932
Hankkeen nimi: Puolukkatuoteperhe
Toimintalinja: 2. Uusimman tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen
Erityistavoite: 5.1. Yritysten innovaatiotoiminnan vahvistaminen
Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 21.1.2020 ja päättyy 30.9.2021
Toiminnan tila: Toiminta päättynyt
Vastuuviranomainen: Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
Hakijan virallinen nimi: LAPIN PANIMO OY
Organisaatiotyyppi: Mikroyritys
Y-tunnus: 2719486-1
Jakeluosoite: Teollisuustie 14 B
Puhelinnumero: 0451334410
Postinumero: 96320
Postitoimipaikka: ROVANIEMI
WWW-osoite: https://lapinpanimo.fi/
Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Dutka Arturs
Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: Toimitusjohtaja
Yhteyshenkilön sähköpostisoite: eura.neuvonta(at)gov.fi
Yhteyshenkilön puhelinnumero: 0451334410
Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:
Lapin Panimo Oy kehittää Lapin puolukkaan perustuvan tuoteperheen.
Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 26 350
Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 23 374
Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 26 350
Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 23 374
Maakunnat: Lappi
Seutukunnat: Rovaniemen
Kunnat: Rovaniemi
Jakeluosoite: Teollisuustie 14
Postinumero: 96320
Postitoimipaikka: ROVANIEMI
Suunniteltu: 0, joihin työllistyvät naiset 0
Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joihin työllistyvät naiset 0.00
Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0
Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00
Välitön | Välillinen | |
Ekologinen kestävyys | ||
Luonnonvarojen käytön kestävyys | 10 | 10 |
Kestävä kehitys, marjat ja vesi uusiutuvat raaka-aineet | ||
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen | 10 | 10 |
Lähituotanto vähentää kuljetus matkojen saastekuorma, juomia tuodaan ulkomailta ja Etelä-Suomesta. | ||
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus | 0 | 0 |
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) | 0 | 0 |
Ei vaikutusta | ||
Natura 2000 -ohjelman kohteet | 0 | 0 |
Ei vaikutusta | ||
Taloudellinen kestävyys | ||
Materiaalit ja jätteet | 0 | 0 |
Ei jätteitä, materiaalit Lapin vesi ja marjat | ||
Uusiutuvien energialähteiden käyttö | 10 | 10 |
Panimon sähkö tuotetaan vanhojen vesivoimalaitoisten tuottamalla, päästöttömällä uusiutuvalla energialla. | ||
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen | 10 | 10 |
Lähituotanto, raaka-aineiden hankinta paikallista. Työllistävä vaikutus paikallista. | ||
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen | 10 | 10 |
Lapinn brändin rakentaminen tuo lisää arvoa koko maakunnalle | ||
Liikkuminen ja logistiikka | 10 | 10 |
Paikallinen tuotanto vähentää kaukaa tulevien kuljetusten aiheuttamia haittoja, päästöjä teiden kulumista. | ||
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus | ||
Hyvinvoinnin edistäminen | 10 | 10 |
Lisää hyvintvointia työllistämalla ja terveysvaikutteisilla juomilla | ||
Tasa-arvon edistäminen | 10 | 10 |
Naisia työllistävä | ||
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus | 10 | 10 |
Työpaikkana esimerkillinen: monikansallinen, laaja ikärakenne 22-59 v., monialaista osaamista, miehiä ja naisia 50/50 | ||
Kulttuuriympäristö | 10 | 10 |
Pitää yllä pitkät perinteet omaava juomatehdaskulttuuria Rovaniemellä. | ||
Ympäristöosaaminen | 10 | 10 |
Kestävä kehitys, kiertotalous osataan. |
Puolukkaperhe-hanke aloitettiin, kun haluttiin laajentaa panimon valikoimaa marjaisiin juomiin. Puolukka valittiin siksi, että se on Suomen tärkein luonnonmarja sekä erittäin yleisesti käytetty ja suosittu marja ruokien ja juomien valmistuksessa. Puolukkaa arvostetaan myös sen terveysvaikutusten vuoksi. Se sisältää polyfenoliyhdisteitä sekä kivennäis- ja hivenaineita. Lapissa puolukka on runsaan valon ansiosta erityisen laadukasta ja sadot ovat runsaita. Tämä marja sopii erinomaisesti Lapin Panimon linjaan; "Inspired by the Wilderness". Puolukkaperheeseen suunniteltiin kolmea eri tuotetta: kivennäisvesi, sekoitejuoma (lonkero, hard zeltzer) ja olut. Lopputuotteeksi saatettiin Kaltio Puolukkavesi, Kide Puolukkalonkero ja Malla Sour Olut. Tuotteiden lanseeraus onnistui hyvin ja saavutettiin tavoitteena ollutta tunnettuutta valtakunnallisesti Lapin Panimolle ja sen edustamille arvoille: kotimainen ja lappilainen luonnontuote. Hankkeessa opittiin paras tapa tuottaa marjamehusta kustannustehokkaasti maukkaita ja kuluttajille maistuvia juomia, jotka kirkastavat Lapin Panimon laatubrändiä entisestään.