![]() |
![]() |
Hankekoodi: A75911
Hankkeen nimi: Ruokajälki - Pohjois-Pohjanmaan elintarvikeketjujen jäljitettävyyden ja ruokaturvallisuuden kehittäminen
Toimintalinja: 2. Uusimman tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen
Erityistavoite: 4.1. Tutkimus-, osaamis- ja innovaatiokeskittymien kehittäminen alueellisten vahvuuksien pohjalta
Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.4.2020 ja päättyy 30.4.2022
Toiminnan tila: Toiminta päättynyt
Vastuuviranomainen: Pohjois-Pohjanmaan liitto
Hakijan virallinen nimi: Oulun Ammattikorkeakoulu Oy
Organisaatiotyyppi: Ammattikorkeakoulu
Y-tunnus: 2509747-8
Jakeluosoite: Yliopistokatu 9
Puhelinnumero: 020 611 0200
Postinumero: 90570
Postitoimipaikka: Oulu
WWW-osoite: https://www.oamk.fi/fi/
Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Satu Välijärvi
Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: Projektipäällikkö
Yhteyshenkilön sähköpostisoite: eura.neuvonta(at)gov.fi
Yhteyshenkilön puhelinnumero: 040 486 3577
Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:
Ruokajälki-hankkeen tarkoituksena on Pohjois-Pohjanmaan elintarvikearvoketjujen jäljitettävyyden ja ruokaturvallisuuden edistäminen yhteistyössä alueellisten, valtakunnallisten ja EU-tasoisten toimijoiden ja verkostojen kanssa. Hankkeessa (1) mallinnetaan Pohjois-Pohjanmaan elintarviketuotannon arvoketjuja jäljitettävyyden ja ruokaturvallisuusseurannan näkökulmasta pilotointitoiminnan avulla, (2) tuotetaan tietoa arvoketjujen eri vaiheisiin ja tarpeisiin soveltuvista kaupallisista, kehitystyön alla olevista ja potentiaalisista tulevista teknologisista ratkaisuista, (3) kehitetään alkuperä- ja muiden tuotetietojen viestimistä kuluttajille sekä (4) aktivoidaan Pohjois-Pohjanmaalla toimivia elintarvikeketjujen yrityksiä mukaan EU:n älykkään erikoistumisen strategian Agri-Food-teeman verkostojen käytännön toimintaan. Hankkeen toimenpiteet kohdistuvat ensisijaisesti Pohjois-Pohjanmaalla toimiviin elintarvikealan pk-yrityksiin.
Hanke vastaa Pohjois-Pohjanmaan elintarvikeketjuissa toimivien yritysten tarpeeseen kehittää raaka-aineiden ja jalosteiden jäljitettävyyttä ja ruokaturvallisuusseurantaa sekä alkuperä- ja muiden tuotetietojen viestimistä ostajille ja loppukuluttajille.
Hanke toteutetaan 1.4.2020-30.9.2021 välisenä aikana Oulun ammattikorkeakoulun ja Pohjois-Pohjanmaan liiton yhteistyönä.
Hankkeen kohdealueena on Pohjois-Pohjanmaa ja pääkohderyhmänä ja -hyödynsaajina maakunnan elintarvikealan pk-yritykset, joista valitaan yhteistyökumppanit jäljitettävyyden ja ruokaturvallisuusseurannan pilotoinnin ja mallintamisen toteuttamista varten. Pilotoinnin aikana mallinnetaan pilotoitavan tuotantoketjun vaiheet ja mallinnukseen sisällytetään myös vaihtoehtoiset tuotanto- ja logistiikkaketjut, jotta tulokset palvelevat mahdollisimman laajasti koko toimialaa. Kaikille avoin raportointi sisältää vaihtoehtoisten tuotanto- ja logistiikkaketjujen eri vaiheisiin ja tarpeisiin soveltuvat kaupalliset, kehitystyön alla olevat ja potentiaaliset tulevat teknologiset ratkaisut.
Pilotointiyhteistyökumppaneiden valinta pohjautuu hankkeen alussa toteutettavaan kartoitukseen maakunnan elintarvikealan yritysten käytössä olevista jäljitettävyyden ja/tai ruokaturvallisuuden seurantaan liittyvistä ratkaisuista sekä yritysten esiin nostamista konkreettisista kehittämiskohteista.
Yrityksiä palvelevan pilotointi- ja mallinnusdokumentaation tuottamisen lisäksi elintarvikealan pk-yrityksiä aktivoidaan mukaan S3 Agri-Food -teeman verkostojen ja hankkeiden käytännön toimintaan ja edistetään sitä kautta tarjolla ja kehitystyön alla olevien jäljitettävyyteen ja ruokaturvallisuuden seurantaan liittyvien ratkaisujen käyttöönottoa yrityksissä.
Toimenpiteitä kohdistetaan myös ravintola- ja matkailualan sekä kaupan alan toimijoihin, jotka toimivat kuluttajarajapinnassa ja mahdollistavat viime kädessä alkuperä- ja muiden tuotetietojen viestimisen kuluttajille. Lisäksi toimenpiteitä kohdistetaan julkisille toimijoille, jotka vastaavat elintarvikehankinnoista ja niihin liittyvien strategioiden valmistelusta. Näihin toimijoihin kohdistuvat toimenpiteet ovat osa vaikutustyötä, jonka kautta edistetään maakunnan elintarvikealan pk-yritysten mahdollisuuksia viestiä loppukuluttajalle raaka-aineiden alkuperään ja tuoteturvallisuuteen liittyvistä teemoista.
Alustava yritysverkosto on muodostettu ELYKE – Elintarvikealan yritysten tarpeet Pohjois-Pohjanmaalla -hankkeessa, johon osallistui kaikkiaan 29 eri yrityksen ja 22 muun organisaation edustajia. Kaikki yritysverkoston elintarvikealan toimijat ovat pk-yrityksiä. Suuryrityksiin ei kohdisteta toimenpiteitä, mutta heidän asiantuntemustaan hyödynnetään kartoitettaessa elintarvikealan pk-yritysten tarpeisiin soveltuvia jäljitettävyyden ja tuoteturvallisuuden seurantaan liittyviä ratkaisuja.
Keskeisimpiä välillisiä kohderyhmiä ovat ICT- ja teknologia-alojen yritykset, jotka saavat tietoa maakunnan elintarvikealan pk-yritysten jäljitettävyyteen ja tuoteturvallisuuden todentamiseen liittyvistä tarpeista. ICT- ja teknologia-alojen yritykset voivat hyödyntää uutta tietoa kehittämällä tarvittavia teknologiaratkaisuja kaupallisiksi tuotteiksi.
Lisääntyneen tiedon ja aktivoituneen kansainvälisen tki-toiminnan kautta hankkeen tuloksista hyötyvät myös alueen koulutusorganisaatiot (erityisesti luonnonvara-, elintarvike- ja ICT-/teknologia-alat), tutkimuslaitokset ja neuvontaorganisaatiot sekä kunnat ja muut julkiset kehitys- ja rahoitusorganisaatiot.
Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 170 692
Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 170 692
Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 243 846
Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 243 846
Maakunnat: Pohjois-Pohjanmaa
Seutukunnat: Raahen, Oulunkaaren, Koillismaan, Ylivieskan, Nivala-Haapajärven, Haapavesi-Siikalatvan, Oulun
Kunnat: Tyrnävä, Taivalkoski, Siikajoki, Oulu, Muhos, Utajärvi, Ii, Alavieska, Ylivieska, Sievi, Kalajoki, Kempele, Reisjärvi, Siikalatva, Pyhäjärvi, Kärsämäki, Merijärvi, Hailuoto, Raahe, Oulainen, Lumijoki, Pudasjärvi, Kuusamo, Haapavesi, Vaala, Pyhäntä, Haapajärvi, Liminka, Nivala, Pyhäjoki
Jakeluosoite:
Postinumero:
Postitoimipaikka:
Suunniteltu: 0, joihin työllistyvät naiset 0
Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joihin työllistyvät naiset 0.00
Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0
Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00
Välitön | Välillinen | |
Ekologinen kestävyys | ||
Luonnonvarojen käytön kestävyys | 0 | 5 |
Tehostuvat tuotantoketjut ja ruokaturvallisuuteen liittyvän seurannan ja todentamisen kehittäminen vähentävät ruokahävikkiä. | ||
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen | 0 | 0 |
Ei vaikutusta. | ||
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus | 0 | 0 |
Ei vaikutusta. | ||
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) | 0 | 3 |
Tehokkuuden lisääntyminen ja ruokahävikin väheneminen pienentävät ilmastovaikutuksia. | ||
Natura 2000 -ohjelman kohteet | 0 | 0 |
Ei vaikutusta. | ||
Taloudellinen kestävyys | ||
Materiaalit ja jätteet | 0 | 5 |
Tehostuvat tuotantoketjut ja ruokaturvallisuuteen liittyvän seurannan ja todentamisen kehittäminen vähentävät ruokahävikkiä. | ||
Uusiutuvien energialähteiden käyttö | 0 | 0 |
Ei vaikutusta. | ||
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen | 2 | 8 |
Hankkeessa edistetään paikallista, alueen vahvuuksiin nojautuvaa elintarviketuotantoa ja kehitetään maakunnan elintarvikearvoketjuja. | ||
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen | 4 | 7 |
Hankkeessa edistetään tuotteiden ja palvelujen kehittämistä elintarvikkeiden jäljitettävyyden ja ruokaturvallisuuden seurantaan ja todentamiseen. Lisäksi edistetään lähiruoan näkyvyyttä. | ||
Liikkuminen ja logistiikka | 4 | 7 |
Hankkeessa edistetään tuotteiden ja palvelujen kehittämistä elintarvikkeiden jäljitettävyyden (ja ruokaturvallisuuden) seurantaan ja todentamiseen. | ||
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus | ||
Hyvinvoinnin edistäminen | 0 | 0 |
Ei vaikutusta. | ||
Tasa-arvon edistäminen | 0 | 3 |
Pohjois-Pohjanmaan pienyritysvaltaisella elintarvikealalla naisten merkitys on suuri, joten alan kehittäminen tukee välillisesti myös tasa-arvoa. | ||
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus | 0 | 3 |
Verrattuna muihin maakuntiin elintarvikealan kehittäminen nostaa Pohjois-Pohjanmaata entistä tasavertaisempaan asemaan mm. teollisuuden moninaisuuden sekä ruokakulttuurin ja -matkailun näkökulmasta. | ||
Kulttuuriympäristö | 0 | 0 |
Ei vaikutusta. | ||
Ympäristöosaaminen | 1 | 5 |
Jäljitettävyyteen ja ruokaturvallisuuteen liittyvän seurannan ja todentamisen sekä lähiruoan näkyvyyden edistämisen kautta voidaan vaikuttaa elintarvikeketjujen ekologiseen jalanjälkeen. |
Ruokajälki-hankkeella edistettiin Pohjois-Pohjanmaan elintarvikearvoketjujen jäljitettävyyttä ja ruokaturvallisuutta yhteistyössä eri toimijoiden ja verkostojen kanssa. Hankkeen työpaketissa 1 kartoitettiin jäljitettävyyssovelluksia ja ruokaturvallisuuden varmistamiseen saatavilla olevia sensoreita sekä yritysten näkemyksiä kehitystarpeista. Selvitysten pohjalta valittiin pilotoitavaksi neljä eri arvoketjua: maito/meijerituotteet, liha/lihatuotteet, kala/kalatuotteet ja luonnontuotteet (marjat, sienet ja yrtit) ja suunniteltiin pilotoinnit yhdessä yritysten kanssa.
Pilotointiin osallistui kuusi edellä mainittuja eri arvoketjuja edustavaa yritystä. Yritykset testasivat menetelmiä lämpötilanseurantaan kuljetuksissa, tuotannossa ja varastoinnissa sekä pikatestausmenetelmiä tuotannon ja tuotteiden laadun kehittämiseksi (esim. suolapitoisuuden testaus) sekä elintarviketurvallisuuden parantamiseksi (esim. listeriatestaus). Hankkeessa kartoitettiin myös lainsäädännön näkökulmia pikatestauksiin ja jäljitettävyysratkaisujen käyttöön yhteistyössä viranomaisten kanssa. Keskusteluissa nousi esille, että ruoan alkuperän ja muiden tuotetietojen jäljitettävyydellä on tärkeä rooli myös ruokahävikin vähentämisessä ja sitä kautta kestävän ruokaketjun rakentamisessa. Kartoitusten, pilotointikokemusten ja -havaintojen sekä pilotoineiden yrittäjien haastattelujen pohjalta tehtiin mallinnukset kahdesta pilotoidusta arvoketjusta: kalaketjusta ja maito/juustoketjusta.
Hankkeen työpaketissa 2 tuotettiin tietoa haastattelujen ja kyselyjen avulla maakunnassa tuotettujen elintarvikkeiden näkyvyydestä ja sen eteen tehtävästä työstä. Kartoituksen avulla voidaan hahmottaa tehokkaita kuluttajaviestintäkeinoja ja niihin liittyviä kehittämiskohteita. Haastateltavina oli kaupan, ravintola-alan ja hankintayksiköiden edustajia. Tietoa saatiin alueen kuluttajien ostotottumuksista ja lähellä tuotettujen elintarvikkeiden näkyvyydestä ja kulutuksesta, kauppojen ja ravintoloiden yhteistyöstä paikallisten tuottajien kanssa sekä lähiruoan käytön hyödyistä. Samalla herätettiin keskustelua lähiruoan näkyvyyden parantamisesta. Lisäksi toteutettiin kyselytutkimus kuluttajien näkökulmien kartoittamiseksi ruuan ostovalintoihin vaikuttavista tekijöistä sekä suhtautumisesta lähiruoka- ja luomutuotteisiin. Hankkeen aikana käynnistyneen Pohjois-Pohjanmaan ruokaverkoston tavoitteena on suunnitella ja kehittää alueen ruoka-alaa. Verkostoyhteistyö tarjoaa väyliä paikallisen tuotannon näkyvyyden edistämiseen myös hankkeessa kootun tiedon pohjalta.
Hankkeen työpaketissa 3 kartoitettiin elintarvikealan kansainvälisiä verkostoja ja niiden toimintamalleja sekä niiden tuottamaa hyötyä maakunnan yrityksille jäljitettävyys- ja ruokaturvallisuusteemaan liittyen. Yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa määriteltiin ja kehitettiin Pohjois-Pohjanmaan roolia S3P Agri-Food/Traceability & Big Data (TBD) sekä European Regions for Inno-vation in Agriculture, Food and Forestry (ERIAFF) -verkostoissa ja jaettiin tietoa niiden toiminnasta eri toimijoille hankkeen ja muiden toimijoiden järjestämissä tapahtumissa, uutiskirjeissä ja kahdenkeskisissä tapaamisissa. Hyvien ja toimivien käytänteiden kartoittamiseksi ja maakuntien välisen yhteistyön lisäämiseksi hankkeessa tutustuttiin myös muissa maakunnissa toteutettuihin toimenpiteisiin, jotka ovat linjassa hankkeen tavoitteiden kanssa. Benchmarkauksen avulla kartoitettiin toimivia käytäntöjä, joita voidaan soveltaa myös Pohjois-Pohjanmaalla.