![]() |
![]() |
Hankekoodi: A75885
Hankkeen nimi: Leipomotuotteiden pakkausmenetelmien kehittäminen
Toimintalinja: 1. Pk-yritystoiminnan kilpailukyky
Erityistavoite: 2.1. PK-yritysten kasvun ja kansainvälistymisen edistäminen
Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 13.1.2020 ja päättyy 31.3.2021
Toiminnan tila: Toiminta päättynyt
Vastuuviranomainen: Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
Hakijan virallinen nimi: PULLA-PIRTTI OY
Organisaatiotyyppi: Keskisuuri yritys
Y-tunnus: 0187112-3
Jakeluosoite: Lepolantie 17
Puhelinnumero: +358505576460
Postinumero: 90410
Postitoimipaikka: OULU
WWW-osoite: www.pullapirtti.com
Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Räinä Hannu
Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: Toimitusjohtaja
Yhteyshenkilön sähköpostisoite: eura.neuvonta(at)gov.fi
Yhteyshenkilön puhelinnumero: 050-5576460
Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:
Tarkoituksena on uusia leipomotuotantolinjojen pakkausmenetelmiä ja näin parantaa tuoteportfoliota. Hygieniaa ja tuoteturvallisuutta pyritään parantamaan uusilla ratkaisuilla. Tarkoituksena on vastata myös laatu- ja tuoteturvallisuussertifikaattien vaatimuksiin. Horisontaalisten tavoitteiden osalta hanke edistää leipomotoiminnan taloudellista kestävyyttä erityisesti leipomotuotteiden pidemmän myyntikelpoisuuden avulla, joka pohjautuu hygieeniseen pakkaamiseen.
Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 140 250
Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 139 606
Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 140 250
Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 139 606
Maakunnat: Pohjois-Pohjanmaa
Seutukunnat: Oulun
Kunnat: Oulu
Jakeluosoite: Lepolantie 17
Postinumero: 90410
Postitoimipaikka: OULU
Suunniteltu: 1, joihin työllistyvät naiset 0
Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joihin työllistyvät naiset 0.00
Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0
Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00
Välitön | Välillinen | |
Ekologinen kestävyys | ||
Luonnonvarojen käytön kestävyys | 5 | 2 |
Nykyinen kahden pussituskoneen järjestelmä rieskanpussituksessa voidaan korvata yhdellä uudella koneella. Näin sähköä käyttävien koneiden määrä vähenee. Uudet ratkaisut mahdollistvat energiaa syövien uunien paremman hyötykäytön, jolloin valmistettuja tuotteita saadaan tehtyä enemmän kilowattituntia kohden. | ||
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen | 4 | 0 |
Sähkönkulutuksen odotetaan pienenevän huomattavasti sähköuunien paremman hyötykäytön avulla. Uunien hukkalämpöjä vähentämällä ja ilmakehään pääsevien lämpökaasujen vähentämisen osalta pienennetään leipomon luonnolle aiheuttamaa kuormitusta. | ||
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus | 3 | 0 |
Luonnon monimuotoisuuden osalta Pulla-Pirtin tavoitteena on kannustaa kuluttajia valitsemaan elintarvikkeita, jotka ovat alkutuotannosta lähtien tuotettu raaka-aineita tehokkaasti käyttäen. | ||
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) | 2 | 0 |
Pakkauslinjastojen mahdollistama parempi tuotannon toimivuus vähentää hukkaa niin ylituotannossa, raaka-aineissa kuin energiassa pienentäen leipomon kasvihuonepäästöjä. | ||
Natura 2000 -ohjelman kohteet | 0 | 0 |
Hankkeen luonteesta johtuen sillä ei ole todennettavissa olevia vaikutuksia Suomen Natura 2000 -verkoston alueisiin. | ||
Taloudellinen kestävyys | ||
Materiaalit ja jätteet | 5 | 0 |
Uudet pakkausjärjestelmät parantavat pakkaamisen varmuutta, jolloin viallisten pakkauksien määrä vähenee. Pakkausmateriaalin säästö vähentää muovijätteiden määrä. Uudet pakkausjärjestelmät mahdollistavat uudenlaisen suljentamenetelmän, jolloin rautanauhasta suljentaklipsin sisällä päästään eroon. Toimintavarmuuden parantaminen vähentää hävikkiä ja parantaa näin tuotannon toiminnan ennustettavuutta, jolloin pystytään välttämään turha ylituotanto saaden biojäteiden määrä myös pienemmäksi. | ||
Uusiutuvien energialähteiden käyttö | 0 | 0 |
Enegian käyttö tehostuu uunien osalta, mutta pakkausjärjestelmien uusiminen ei suoranaisesti vaikuta uusiutuvien energialähteiden käyttöön. | ||
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen | 5 | 5 |
Pulla-Pirtti käyttää suomalaisia jauhoja ja suurin toimittaja on Utajärveläinen Kinnusen Mylly. Liiketoiminnan kasvaessa myös raaka-aineiden tilausmäärät kasvavat, jolloin paikallisten tavarantoimittajien myynti kasvaa. | ||
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen | 5 | 0 |
Uusien järjestelmien käyttöönotto lisää työntekijöiden ammattitaitoa ja siten kerryttää työntekijöiden henkistä pääomaa. Osaamisperusteisen kasvun mahdollistaa tuotekehityksen uudet mahdollisuudet pakkauslinjastojen uusimisen avulla. | ||
Liikkuminen ja logistiikka | 4 | 0 |
Tuotannosta vähenevä hukka vähentää tarvittavien pakkausmateriaalien sekä raaka-aineiden käyttöä. Hukan minimointi vertaantuu leipomolle suuntautuvien rekkaliikenteen vähenemiseen. | ||
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus | ||
Hyvinvoinnin edistäminen | 6 | 0 |
Pakkaamon melunlähteiden määrä vähenee pakkauslinjojen uudistamisen yhteydessä. Vanhat meluisat koneet saadaan päivitettyä uusiin hiljaisempiin parantaen pakkaajien työympäristöä. Pakkauslinjastojen uusiminen vähentää hukasta aiheutuvaa kiirettä ja stressiä työntekijöillä, parantaen työhyvinvointia. | ||
Tasa-arvon edistäminen | 5 | 0 |
Hukasta johtuvan ylimääräisen kiireen vähentyminen pienentää työntekijöiden fyysistä ja henkistä kuormistusta, jolloin fyysinen kunto tai ikä ei rajoita työntekijän työntekomahdollisuuksia. | ||
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus | 0 | 0 |
Hankkeen luonteesta johtuen sillä ei ole vaikutuksia yhteiskunnalliseen ja kulttuuriseen yhdenvertaisuuteen. | ||
Kulttuuriympäristö | 0 | 0 |
Työntekijöiden kulttuuriympäristöön ei tule huomattavaa muutosta. | ||
Ympäristöosaaminen | 2 | 0 |
Energiatehokkaat ratkaisut vahvistavat Pulla-Pirtin ympäristöosaamista elintarvikeketjun alkutuotannossa. |
Hankkeen tavoite: Oululaisen leipomo-konditoria Pulla-Pirtti Oy:n tarkoituksena on uusia leipomotuotantolinjojen pakkausmenetelmiä ja näin parantaa tuoteportfoliota. Tuotehygieniaa ja tuoteturvallisuutta pyritään parantamaan uusilla ratkaisuilla ja näin kehittää leipomotuotteiden säilyvyyttä. Tarkoituksena on vastata myös kansainvälisten laatu- ja tuoteturvallisuussertifikaattien vaatimuksiin. Hankkeen toteutus: Puolen miljoonan euron investointi aloitettiin pakkausjärjestelmien uusimisella kesäkuussa 2020. Pakkausjärjestelmät kattavat tuotteiden kulun jäähdytyksestä myyntipakkaukseen asti. Hanke saatiin päätökseen toisen pakkausjärjestelmän asennuksen ja onnistuneen käyttöönoton jälkeen 2/2021. Hankkeen tulokset: Kehittyneen pakkausjärjestelmän ansiosta elintarvikkeiden laatu ja tuoteturvallisuus on tarkempaa ja tuotteet on tasalaatuisempia. Tuotehygienia on kasvanut, joka mahdollistaa pidemmän säilyvyyden. Pulla-Pirtti Oy on hyväksytysti, erinomaisin arvosanoin, auditoitu kansainvälisen BRC elintarviketurvallisuusstandardin mukaiseksi. Hankkeelle on myönnetty kehittämisavustusta Kestävää kasvua ja työtä 2014–2020 -Suomen rakennerahasto-ohjelmasta. Avustus on myönnetty leipomotuotteiden pakkausjärjestelmien kehittämiseen.