![]() |
![]() |
Hankekoodi: A75796
Hankkeen nimi: Otsonoidun veden biologinen vaste
Toimintalinja: 1. Pk-yritystoiminnan kilpailukyky
Erityistavoite: 1.1. Uuden liiketoiminnan luominen
Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 14.1.2020 ja päättyy 31.12.2021
Toiminnan tila: Toiminta päättynyt
Vastuuviranomainen: Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
Hakijan virallinen nimi: SUORAHAPETUS OY
Organisaatiotyyppi: Mikroyritys
Y-tunnus: 3106220-4
Jakeluosoite: Joensuunkatu 7
Puhelinnumero: +358405309611
Postinumero: 24100
Postitoimipaikka: SALO
WWW-osoite: www.eod.fi
Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Kantola Timo
Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: tj
Yhteyshenkilön sähköpostisoite: eura.neuvonta(at)gov.fi
Yhteyshenkilön puhelinnumero: +358405309611
Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:
Selvitetään EOD teknologialla tuotetun otsonoidun veden biologinen vaste tunnettuihin haitallisiin mikrobeihin ja muodostetaan matriisi oikean tehon määrittämiseksi kuhunkin käyttötarpeeseen. Tutkitaan veden EOD-menetelmällä otsonoinnin ominaisuudet ja vaikutukset.
Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 50 000
Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 50 000
Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 50 000
Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 50 000
Maakunnat: Varsinais-Suomi
Seutukunnat: Salon
Kunnat: Salo
Jakeluosoite: Joensuunkatu 7
Postinumero: 25660
Postitoimipaikka: MATHILDEDAL
Suunniteltu: 5, joihin työllistyvät naiset 2
Toteutunut seurantatietojen mukaan: 4.00, joihin työllistyvät naiset 2.00
Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0
Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00
Välitön | Välillinen | |
Ekologinen kestävyys | ||
Luonnonvarojen käytön kestävyys | 10 | 3 |
Teknologia säästää energiaa eikä pilaa käsiteltävää vettä. | ||
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen | 0 | 0 |
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus | 4 | 5 |
Vähentää ruuan hävikkiä ja resistenssin muodostumista. | ||
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) | 9 | 5 |
Vähentää ympäristöä kuormittavien kemikaalien käyttöä. | ||
Natura 2000 -ohjelman kohteet | 0 | 0 |
Taloudellinen kestävyys | ||
Materiaalit ja jätteet | 7 | 5 |
Vähentää jätteen muodostumista | ||
Uusiutuvien energialähteiden käyttö | 0 | 0 |
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen | 7 | 0 |
Demokratisoi veden otsonointijärjestelmien käytön myös pienille toimijoille. | ||
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen | 4 | 0 |
Kerätään tietopääomaa | ||
Liikkuminen ja logistiikka | 0 | 0 |
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus | ||
Hyvinvoinnin edistäminen | 4 | 2 |
Luomme terveellistä ympäristöä | ||
Tasa-arvon edistäminen | 0 | 0 |
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus | 0 | 0 |
Kulttuuriympäristö | 0 | 0 |
Ympäristöosaaminen | 6 | 6 |
kehittyy, ajattelu kemikaalien korvaamisesta luonnollisella teknologialla lisääntyy. |
Hankkeen lähtökohtana oli kerätä olemassa olevaa tutkimusaineistoa otsoniveden tehosta ja sen hyödyntämisen mahdollisuuksista niin, että kehitettäessä ja pilotoitaessa uutta teknologiaa, kaikki pohjautuu ja tukeutuu tieteellisesti todistettuun faktaan. Hankkeen edetessä teknologian testauksessa saavutetut tulokset kartuttivat ja vahvistivat vankalle tieteelliselle pohjalle rakennettua kokonaisuutta. Hankkeessa testattiin Suorahapetus Oy:n kehittämää, elektrolyysiin perustuvaa veden otsonointiteknologiaa ja todennettiin sen soveltuvuus mikrobiologisen varmuuden parantamiseksi alkutuotannon ja elintarviketeollisuuden kohteissa. Otsoniveden vaikutukset näkyivät tuotannon tehostumisena, kasviterveyden paranemisena, hyvänä pintapuhtautena ja tilojen vaihtelevien mikrobitasojen tasaantumisena. Hankkeen aikana elintarviketeollisuudessa tutkittiin ja testattiin teknologialla tuotetun otsoniveden vaikutusta mikrobitasoihin, kun otsonivettä käytettiin prosessivetenä ja pesuissa. Elintarviketeollisuudessa hyvät pintapuhtaus- ja tuotesäilyvyystulokset pysyivät yllä kemikaalien väistymisestä huolimatta, ilman mikrobiologinen laatu parani merkittävästi, saavutettiin säästöjä pesu- ja desinfiointikäsittelyissä, viemärit saatiin huuhdeltua puhtaaksi haittamikrobeista ja tuotannon mikrobiologista varmuutta saatiin vahvistettua. Hankkeen aikana myös alkutuotannossa tutkittiin ja testattiin teknologialla tuotetun otsoniveden vaikutusta haittamikrobien hallitsemisessa. Esimerkiksi mansikkatunnelissa haitallisten mikrobien määrä väheni, kasvien taudinaiheuttajat saatiin pidettyä kurissa ja mansikan satohävikki laski 30 %:sta 3 %:iin. Samat tulokset saavutettiin kahtena peräkkäisenä kesänä. Teknologian todettiin myös soveltuvan integroitavaksi olemassa oleviin kasvihuoneiden vesi- ja pesujärjestelmiin. Hankkeen aikaisessa laitekehitysvaiheessa otsoniveden tuottamisessa oleelliset parametrit löydettiin ja ne saatiin optimoitua niin, että kehitetty laitteisto tuottaa veteen toistettavaa otsonipitoisuutta Suorahapetus Oyn kehittämän teknologian avulla vesijohtoveden ominaisuuksien vaihtelusta huolimatta. Otsonivesi todettiin tarkastelluissa ympäristöissä turvallisemmaksi ja vähintään yhtä tehokkaaksi kuin perinteiset kemikaalit. Se on ympäristöystävällinen, elintarviketurvallinen ja terveysturvallinen vaihtoehto perinteisille puhtauden ylläpidon kemikaaleille, jonka avulla alkutuotannon ja elintarviketuotannon prosesseja voidaan tehostaa ja mikrobiologista varmuutta parantaa. Näiden tekijöiden vuoksi se sopii erinomaisesti alkutuotannon ja elintarviketeollisuuden mikrobihaasteiden torjumiseen ja mahdollistaa ympäristöä kuormittavien puhdistusaineiden käytön merkittävän vähentämisen.