![]() |
![]() |
Hankekoodi: A75622
Hankkeen nimi: Kansainvälisen yhteistyön, liiketoiminnan ja investointien kehittäminen kaivosteollisuuden globaaleissa arvoketjuissa - GloMine
Toimintalinja: 2. Uusimman tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen
Erityistavoite: 5.1. Yritysten innovaatiotoiminnan vahvistaminen
Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.7.2019 ja päättyy 31.12.2021
Toiminnan tila: Toiminta päättynyt
Vastuuviranomainen: Pohjois-Karjalan maakuntaliitto
Hakijan virallinen nimi: Business Joensuu Oy
Organisaatiotyyppi: Muu yksityisoikeudellinen oikeushenkilö
Y-tunnus: 2921270-1
Jakeluosoite: Länsikatu 15
Puhelinnumero: 0104198000
Postinumero: 80110
Postitoimipaikka: Joensuu
WWW-osoite: http://www.businessjoensuu.fi
Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Ilkka Nykänen
Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: Kehityspäällikkö
Yhteyshenkilön sähköpostisoite: eura.neuvonta(at)gov.fi
Yhteyshenkilön puhelinnumero: 050 518 5736
Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:
Tämä hanke perustuu Itä- ja Pohjois-Suomen alueen yhteistyönä vuosina 2016 - 2018 toteutettuun EAKR –rahoitteiseen AMIC (Arktinen älykäs kaivosklusteri) -projektiin, jonka tavoitteena oli edistää Lapin ja Pohjois-Karjalan kaivannaisalan TKI- ja yritystoimijoiden verkostoitumista ja integroitumista kv-kentällä muihin EU:n kaivannaisalueisiin. AMIC -projektin tuloksena syntyivät Interreg Eurooppa -ohjelmarahoitteinen Smart and Green Mining Regions of EU - REMIX -projekti ja H2020 -ohjelmarahoitteinen Mining and Metallurgy Regions of EU - MIREU -projekti. Tämä hanke pohjautuu kyseisissä hankkeissa luotuihin alueellisiin kumppanuuksiin ja tarvekartoituksiin, jotka ovat perustana tavoitteena oleville yritysten välisille yhteisille investoinneille ja muille hankkeessa toteutettaville käytännön toimenpiteille.
REMIX -hankkeen tukemana Josek Oy jätti lokakuun lopussa 2018 EU:n komissiolle alueiden älykkään erikoistumisen strategiaan perustuvan aloitteen ”Mining Industry and global value chains” ja se hyväksyttiin maaliskuussa 2019. Business Joensuu toimii tämän aloitteen koordinaattorina. Aloitteen keskeisenä tavoitteena on mukana olevien eurooppalaisten alueiden teollisuus- ja palveluyritysten liiketoiminnan kehittäminen ja uusien yhteisten investointien aikaansaaminen. EU:n tavoitteena on nopealla aikavälillä merkittävästi parantaa eurooppalaisten yritysten kilpailukykyä suhteessa kilpaileviin talousalueisiin. Tästä johtuen se tulee panostamaan merkittäviä resursseja erityisesti pk-yritysten (SMEs) kilpailukyvyn parantamiseen. Työkaluna käytetään alueiden älykkääseen erikoistumiseen (smart specialisation) perustuvaa toimintamallia, jossa kansallisvaltioiden sisällä olevat alueet pyrkivät muodostamaan pitkäaikaisia kumppanuuksia muissa EU maissa sijaitsevien alueiden kanssa yhteisten strategisten teemojen alle. EU käyttää näistä nimeä Temaattiset kumppanuudet.”Mining industry and global value chains” -aloitteen tavoitteena on luoda vapaaehtoisia pitkäaikaisia kumppanuuksia niiden alueiden kesken, joissa kaivannaisteollisuuden ja siihen liittyvän pienyritystoiminnan kehittyminen nähdään tulevaisuuden mahdollisuutena ja elinehtona.
Kumppanuuden syventäminen ja yhteistyön rakentamisen alkuvaihe on noin kaksi vuotta kestävä etukäteen suunniteltu kehittämisprosessi, joka käynnistyy mukanaolevien alueiden erityspiirteiden ja osaamisen kartoituksella. Prosessin tukena toimivat EU:n komission valitsemat ja kustantamat konsultit. Kahden vuoden työn lopputuloksena verkostolle syntyy business plan, jossa määritellään ne toimenpiteet ja rahoitusinstrumentit, joilla yhteisesti sovittuja tavoitteita lähdetään toteuttamaan. Keskiössä ovat yritykset ja yhteiset eurooppalaiset investoinnit. Kumppanuuden (S3P) tavoitteena on saada aikaan yhteisiä teollisuusinvestointeja, kuten esim. laajan mittakaavan pilotit, alueiden väliset teknologiakeskittymät ja muut alueiden väliset projektit.
Tällä hankkeella resurssoidaan kumppanuuden johtamisen vaatimia käytännön toimenpiteitä, jotka toteutetaan kahden työpaketin avulla:
TP 1 Kansainvälisen verkoston rakentaminen, koordinointi ja kehittäminen. Päävastuu Business Joensuu Oy, osatoteutus Digipolis Oy:
Toimenpiteet perustuvat ”Mining Industry and global value chains” kansainvälisen konsortion johtamiseen ja Digipolis Oy:n pitkäaikaiseen klusteritoiminnan johtamisen ja asiantuntemuksen hyödyntämiseen yritysten liiketoiminnan kehittämisessä. Kansainväliset kumppanuudet avaavat yrityksille uusia mahdollisuuksia liiketoiminnan kehittämiseen ja komission myöntämä ”S3P status” tarvittavien investointien rahoittamiseen.
TP 1.1 Osaamisen ja liiketoimintamahdollisuuksien kartoittaminen
TP 1.2 Teollisuusyhteistyö ja konkreettisten investointiprojektien kartoitus
TP 1.3 Toimintasuunnitelman laatiminen ja rahoituksen suunnittelu
Kaivosteollisuuteen liittyen Euroopassa on käynnistynyt Advanced Materials for Batteries -temaattinen kumppanuus ja Pohjois-Karjala on päättänyt hakeutua mukaan kumppanuuteen. GloMine -hankkeen projektipäällikkö toimii myös Pohjois-Karjalan kontaktihenkilönä kyseisessä temaattisessa kumppanuudessa ja osallistuu konsortion yhteisiin tapaamisiin. Projektipäällikkö toteuttaa toimenpiteitä sekä tämän Glomine -hankkeen että Älykkäät ekosysteemit Pohjois-Karjalassa -hankkeen tukemana.
TP 2 Teollisuus ja palveluyritysten klusterityön jalkauttaminen ja kehittäminen. Päävastuu Digipolis Oy, osatoteutus Business Joensuu Oy
Työpaketti 2 perustuu Digipoliksen pitkäaikaiseen klusteritoiminnan johtamiseen ja asiantuntemukseen. Työpaketin tavoitteena on tuoda Digipoliksen osaaminen yhteisen eurooppalainen konsortion käyttöön ja jalostaa sitä edelleen osana eurooppalaista yhteistyömallia. Toisaalta tavoitteena on eurooppalaisen yhteistyön ja markkinapotentiaalinen tuominen Digipoliksen klusteriyrityksen käyttöön. Digipolis Oy:n kehittämä Arktisen teollisuuden ja kiertotalouden klusteri on toimialarajat ylittävä klusteri, joka yhdistää pohjoisen luonnonvaroja jalostavat yritykset ja näiden arvoketjut. Työpaketti jakaantuu seuraaviin kokonaisuuksiin:
TP 2.1 Klusterityön jalkauttaminen
TP 2.2 Kansainvälisen verkostoyhteistyön vahvistaminen klusterinäkökulmasta
TP 2.3 Kestävyyden johtaminen pk-yrityksissä
Pitkällä aikavälillä maakuntien teollisuutta palvelevan pk-sektorin kilpailukyky globaalissa kilpailussa paranee ja alueiden vetovoima lisääntyy.
Lyhyellä aikavälillä kartoitetaan tällä hetkellä kaivannaisklusterissa mukana olevat ja mahdolliset potentiaaliset yritykset sekä relevantit sidosryhmät, aktivoidaan yrityksiä osallistumaan kumppanuuteen ja sitä kautta saadaan yrityksiä mukaan investointiprojekteihin.
Hankkeen konkreettisia tuloksia ovat
- hankkeen toimenpiteisiin osallistuu 45 yritystä, joista puolet Pohjois-Karjalasta ja puolet Digipoliksen alueelta
- kansainvälisiin konsortioihin mukaan pääsee 10 yritystä - jakautuu puoliksi toteuttajien kesken
- pitkäaikaisia kumppanuuksia syntyy alueiden ja yritysten välille
- hyödyntää EU:n erityisasiantuntijoiden tuki liiketoiminnan ja rahoituksen suunnittelussa
- uuden liiketoiminnan ja investointien aikaansaaminen
- uusien eurooppalaisten alueiden mukaan saanti S3P -verkostoon - verkostoon saadaan 3 uutta aluetta
- tiedon jakaminen ja konkreettisten yhteistyömahdollisuuksien kartoittaminen Advanced Materials for Batteries -kumppanuusverkoston kanssa
GloMine hankkeen / S3P temaattisen kumppanuuden tavoitteena on mukana olevien alueiden pitkäaikainen yritysten välinen yhteistyö ja yhteisten teollisuuspohjaisten investointien aikaan saaminen. Temaattisen kumppanuuden ”Mining Industry and global value chain” kick off tilaisuus pidettiin Brysselissä 19.9., jossa alueet esittelivät osaamistaan ja yhteistyön kannalta kiinnostavia businessalueita. Tilaisuus käynnisti alueiden välisen syvemmän kartoitusvaiheen ”mapping phase”, jossa alueiden kompetenssia ja intressejä kartoitetaan yksityiskohtaisemmin ja pyritään löytämään yhteisiä yritysten välisiä intressejä. Tämä vaihe valmistuu vuoden loppuun mennessä. ”Mapping phase” -työtä koordinoi Komission valitsema konsulttitoimisto Ecorys.
Tähän liittyen GloMine hankkeen suunnitteluvaiheessa ei kohderyhmänä olevia yrityksiä ole määritelty tarkasti eikä sopimuksia hankkeeseen osallistumisesta ole tehty. Tässä yhteydessä hankesuunnitelmaan kirjatut yritykset ovat niitä, joilla on jo luontaiset yhteydet alan teollisuuteen. Syksyn aikana tullaan käymään keskusteluja uusien yritysten kanssa hankkeen toimenpiteisiin osallistumisesta yhteiseen kartoitusvaiheeseen liittyen. Kartoituksen tavoitteena on löytää ne yritykset, joilla on mahdollisuutta hyötyä SP3 verkostosta. Tästä johtuen yritysten nimeäminen etukäteen ei välttämättä takaa niiden kannalta parasta mahdollista tulosta, vaan mukaan pyritään saamaan ne yritykset, joilla on kiinnostus ja etukäteen nähtävissä oleva mahdollisuus osallistua ja hyötyä tulevista match making tilaisuuksista.
Hankkeen kohderyhmänä ovat kaivannaisteollisuuden arvoketjuihin pyrkivät ja niissä jo toimivat teollisuus- ja palveluyritykset. Tällaisia yrityksiä ja organisaatioita ovat esimerkiksi Outokummun Hammaspyörä Oy, Premetec Oy, Kirike oy, Outotec Turula Oy, Newfiro Oy, Boliden Oy, Finncobalt Oy, Mondo Minerals Oy, GTK sekä Digipoliksen alueelta mm. PJ-Metalli Oy, Styrud Boreal Oy, Norrhydro Oy, Geovisor Oy, Comadev Oy, Maanrakennus Alamäki Oy, Atlastica Oy, Astrock Oy, Juvatec Oy, Kokkola LCC Oy, Akkoy Service Oy, Tapojärvi Oy, Outokumpu Stainless, Outokumpu Kemi Mine, Hannukainen Mining Oy, Boliden Kevitsa, Agnico Eagle Kittilä, SMA Mineral Oy, Stress Measurement Company Oy, Wedex Finland Oy, Solid Liner Oy, Palsatech Oy ja Moreenityö Mäcklin Oy.
Välillisiä kohderyhmiä ovat kehittämisorganisaatiot, yliopistot, tutkimuslaitokset, kunnat ja aluehallintoviranomaiset sekä kaivostoimintaan liittyvät kansalaisryhmät.
Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 554 428
Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 419 177
Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 693 035
Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 523 971
Maakunnat: Lappi, Pohjois-Karjala
Seutukunnat: Tunturi-Lapin, Joensuun, Kemi-Tornion, Rovaniemen, Torniolaakson, Pohjois-Lapin, Itä-Lapin
Kunnat: Kolari, Sodankylä, Inari, Ranua, Savukoski, Enontekiö, Posio, Pello, Tornio, Keminmaa, Joensuu, Ylitornio, Kontiolahti, Rovaniemi, Polvijärvi, Outokumpu, Kittilä, Simo, Liperi, Muonio, Ilomantsi, Tervola, Kemi
Jakeluosoite:
Postinumero:
Postitoimipaikka:
Suunniteltu: 0, joihin työllistyvät naiset 0
Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joihin työllistyvät naiset 0.00
Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0
Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00
Välitön | Välillinen | |
Ekologinen kestävyys | ||
Luonnonvarojen käytön kestävyys | 6 | 6 |
Kestävä kaivannaisteollisuus tukee luonnonvarojen asianmukaista käyttöä. | ||
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen | 0 | 3 |
Kaivannaisteollisuuden kautta saadaan mm. akkumateriaaleja, joita tarvitaan esim. sähköautojen yleistyessä. | ||
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus | 0 | 2 |
Kestävä kaivannaisteollisuus huomioi kasvillisuuden ja luonnon monimuotoisuuden. | ||
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) | 3 | 4 |
Kestävällä kaivannaisteollisuudella vaikutetaan näihin teemoihin. | ||
Natura 2000 -ohjelman kohteet | 0 | 0 |
Hankkeella ei ole vaikutusta tähän. | ||
Taloudellinen kestävyys | ||
Materiaalit ja jätteet | 5 | 7 |
Kestävä kaivannaisteollisuus tukee luonnonvarojen asianmukaista käyttöä. Samoin tärkeänä osana on myös metallien tehokas kierrätys ja resurssitehokkuus tuotantoprosesseissa. | ||
Uusiutuvien energialähteiden käyttö | 0 | 3 |
Kestävä kaivannaisteollisuus on merkittävässä roolissa, kun sähköautot ja muut fossiilisen polttoaineen korvaavat energiamuodot yleistyvät. Mm.koboltti on merkittävässä roolissa akkuteollisuudessa mm. sähköautojen yleistyessä. | ||
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen | 3 | 6 |
Kaivannaisteollisuus työllistää toimialan yirtysten lisäksi myös alalle koneita, laitteita ja palveluja tuottavia yrityksiä. Investointien kautta tulee myös vaikutuksia paikalliseen elinkeinorakenteeseen. | ||
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen | 2 | 4 |
Kaivannaisteollisuuteen liittyvä osaaminen kasvaa ja luo pohjaa sekä aineettomille tuotteille että palveluille | ||
Liikkuminen ja logistiikka | 0 | 3 |
Kestavä kaivannaisteollisuus edellyttää myös logistiikan kehittämistä. | ||
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus | ||
Hyvinvoinnin edistäminen | 0 | 4 |
Työllisyyden ja paikallisen elinvoiman kehittyminen edistää myös hyvinvointia. | ||
Tasa-arvon edistäminen | 0 | 0 |
Ei vaikutusta | ||
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus | 0 | 0 |
Ei vaikutusta | ||
Kulttuuriympäristö | 0 | 2 |
Ex-kaivospaikkakunnilla on tärkeää säilyttää kaivostoimintaan liittyviä asioita esim. kaivosmuseoiden välityksellä. | ||
Ympäristöosaaminen | 0 | 4 |
Ympäristöosaaminen korostuu kaivannaisteollisuudessa. |
Tämä hanke perustuu Itä- ja Pohjois-Suomen alueen yhteistyönä vuosina 2016 - 2018 toteutettuun EAKR –rahoitteiseen AMIC (Arktinen älykäs kaivosklusteri) -projektiin, jonka tavoitteena oli edistää Lapin ja Pohjois-Karjalan kaivannaisalan TKI- ja yritystoimijoiden verkostoitumista ja integroitumista kv-kentällä muihin EU:n kaivannaisalueisiin. AMIC -projektin tuloksena syntyivät Interreg Eurooppa -ohjelmarahoitteinen Smart and Green Mining Regions of EU - REMIX -projekti ja H2020 -ohjelmarahoitteinen Mining and Metallurgy Regions of EU - MIREU -projekti. Tämä hanke pohjautuu kyseisissä hankkeissa luotuihin alueellisiin kumppanuuksiin ja tarvekartoituksiin, jotka olivat perustana tavoitteena olleille yritysten välisille yhteisille investoinneille ja muille hankkeessa toteutettaville käytännön toimenpiteille.
REMIX -hankkeen tukemana Josek Oy jätti lokakuun lopussa 2018 EU:n komissiolle alueiden älykkään erikoistumisen strategiaan perustuvan aloitteen ”Mining Industry and global value chains” ja se hyväksyttiin maaliskuussa 2019. Business Joensuu toimii tämän aloitteen koordinaattorina. Aloitteen keskeisenä tavoitteena oli mukana olevien eurooppalaisten alueiden teollisuus- ja palveluyritysten liiketoiminnan kehittäminen ja uusien yhteisten investointien aikaansaaminen. EU:n tavoitteena on nopealla aikavälillä merkittävästi parantaa eurooppalaisten yritysten kilpailukykyä suhteessa kilpaileviin talousalueisiin. Tästä johtuen se tulee panostamaan merkittäviä resursseja erityisesti pk-yritysten (SMEs) kilpailukyvyn parantamiseen. Työkaluna käytettiin alueiden älykkääseen erikoistumiseen (smart specialisation) perustuvaa toimintamallia, jossa kansallisvaltioiden sisällä olevat alueet pyrkivät muodostamaan pitkäaikaisia kumppanuuksia muissa EU maissa sijaitsevien alueiden kanssa yhteisten strategisten teemojen alle. EU käyttää näistä nimeä Temaattiset kumppanuudet.”Mining industry and global value chains” -aloitteen tavoitteena on luoda vapaaehtoisia pitkäaikaisia kumppanuuksia niiden alueiden kesken, joissa kaivannaisteollisuuden ja siihen liittyvän pienyritystoiminnan kehittyminen nähdään tulevaisuuden mahdollisuutena ja elinehtona.
Kumppanuuden syventäminen ja yhteistyön rakentamisen alkuvaihe oli noin kaksi vuotta kestävä etukäteen suunniteltu kehittämisprosessi, joka käynnistyi mukanaolevien alueiden erityspiirteiden ja osaamisen kartoituksella. Prosessin tukena toimivat EU:n komission valitsemat ja kustantamat konsultit. Kahden vuoden työn lopputuloksena verkostolle syntyi toimintasuunnitelma, jossa määriteltiin ne toimenpiteet ja rahoitusinstrumentit, joilla yhteisesti sovittuja tavoitteita viedään eteenpäin. Keskiössä olivat yritykset ja yhteiset eurooppalaiset investoinnit. Kumppanuuden (S3P) tavoitteena oli saada aikaan yhteisiä teollisuusinvestointeja, kuten esim. laajan mittakaavan pilotteja, alueiden välisiä teknologiakeskittymiä ja ja muita alueiden välisiä projekteja
Tämä hanke resurssoi kumppanuuden johtamisen vaatimia käytännön toimenpiteitä, joita toteutettiin kahden työpaketin avulla:
TP 1 Kansainvälisen verkoston rakentaminen, koordinointi ja kehittäminen. Päävastuu Business Joensuu Oy, osatoteutus Digipolis Oy:
Toimenpiteet perustuivat ”Mining Industry and global value chains” kansainvälisen konsortion johtamiseen ja Digipolis Oy:n pitkäaikaiseen klusteritoiminnan johtamisen ja asiantuntemuksen hyödyntämiseen yritysten liiketoiminnan kehittämisessä. Kansainvälisten kumppanuuksien tavoitteena oli avata yrityksille uusia mahdollisuuksia liiketoiminnan kehittämiseen ja hyödyntää komission myöntämä ”S3P status” tarvittavien investointien rahoittamiseen.
TP 1.1 Osaamisen ja liiketoimintamahdollisuuksien kartoittaminen
TP 1.2 Teollisuusyhteistyö ja konkreettisten investointiprojektien kartoitus
TP 1.3 Toimintasuunnitelman laatiminen ja rahoituksen suunnittelu
Kaivosteollisuuteen liittyen Euroopassa on käynnistynyt Advanced Materials for Batteries -temaattinen kumppanuus ja Pohjois-Karjala on hakeutunut mukaan kumppanuuteen. GloMine -hankkeen projektipäällikkö toimi myös Pohjois-Karjalan kontaktihenkilönä kyseisessä temaattisessa kumppanuudessa ja osallistui konsortion yhteisiin tapaamisiin. Projektipäällikkö toteutti toimenpiteitä sekä tämän Glomine -hankkeen että Älykkäät ekosysteemit Pohjois-Karjalassa -hankkeen tukemana.
TP 2 Teollisuus ja palveluyritysten klusterityön jalkauttaminen ja kehittäminen. Päävastuu Digipolis Oy, osatoteutus Business Joensuu Oy
Työpaketti 2 perustui Digipoliksen pitkäaikaiseen klusteritoiminnan johtamiseen ja asiantuntemukseen. Työpaketin tavoitteena oli tuoda Digipoliksen osaaminen yhteisen eurooppalainen konsortion käyttöön ja jalostaa sitä edelleen osana eurooppalaista yhteistyömallia. Toisaalta tavoitteena on eurooppalaisen yhteistyön ja markkinapotentiaalinen tuominen Digipoliksen klusteriyrityksen käyttöön. Digipolis Oy:n kehittämä Arktisen teollisuuden ja kiertotalouden klusteri on toimialarajat ylittävä klusteri, joka yhdistää pohjoisen luonnonvaroja jalostavat yritykset ja näiden arvoketjut. Työpaketti jakaantui seuraaviin kokonaisuuksiin:
TP 2.1 Klusterityön jalkauttaminen
TP 2.2 Kansainvälisen verkostoyhteistyön vahvistaminen klusterinäkökulmasta
TP 2.3 Kestävyyden johtaminen pk-yrityksissä
Tavoitteena pitkällä aikavälillä on maakuntien teollisuutta palvelevan pk-sektorin kilpailukyvyn parantaminen globaalissa kilpailussa ja alueiden vetovoiman lisääntyminen.
Lyhyellä aikavälillä projektin tavoitteena oli kartoittaa tällä hetkellä kaivannaisklusterissa mukana olevat ja mahdolliset potentiaaliset yritykset sekä relevantit sidosryhmät, aktivoida yrityksiä osallistumaan kumppanuuteen ja sitä kautta saada yrityksiä mukaan investointiprojekteihin.
Hankkeen konkreettisia tavoitteita olivat:
- hankkeen toimenpiteisiin osallistuu 45 yritystä, joista puolet Pohjois-Karjalasta ja puolet Digipoliksen alueelta
- kansainvälisiin konsortioihin mukaan pääsee 10 yritystä - jakautuu puoliksi toteuttajien kesken
- pitkäaikaisia kumppanuuksia syntyy alueiden ja yritysten välille
- hyödyntää EU:n erityisasiantuntijoiden tuki liiketoiminnan ja rahoituksen suunnittelussa
- uuden liiketoiminnan ja investointien aikaansaaminen
- uusien eurooppalaisten alueiden mukaan saanti S3P -verkostoon - verkostoon saadaan 3 uutta aluetta
- tiedon jakaminen ja konkreettisten yhteistyömahdollisuuksien kartoittaminen Advanced Materials for Batteries -kumppanuusverkoston kanssa