![]() |
![]() |
Hankekoodi: A75552
Hankkeen nimi: Älykäs ja kansainvälinen Etelä-Savo - Mikroista kasvua (MikroX)
Toimintalinja: 2. Uusimman tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen
Erityistavoite: 4.1. Tutkimus-, osaamis- ja innovaatiokeskittymien kehittäminen alueellisten vahvuuksien pohjalta
Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.1.2019 ja päättyy 31.8.2021
Toiminnan tila: Toiminta päättynyt
Vastuuviranomainen: Etelä-Savon maakuntaliitto
Hakijan virallinen nimi: Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy
Organisaatiotyyppi: Ammattikorkeakoulu
Y-tunnus: 2472908-2
Jakeluosoite: Patteristonkatu 3D
Puhelinnumero: 040 655 0555
Postinumero: 50100
Postitoimipaikka: Mikkeli
WWW-osoite: http://www.xamk.fi
Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Noora Talsi
Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: tutkimusjohtaja
Yhteyshenkilön sähköpostisoite: eura.neuvonta(at)gov.fi
Yhteyshenkilön puhelinnumero: 040 648 5020
Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:
Hankkeen tavoitteena on edistää älykkään erikoistumisen strategiaan pohjautuvien teemojen maakunnallista kehittämistä sekä mikroyritysten kansainvälistymistä kansainvälisiä verkostoja, yhteistyömuotoja ja osaamista hyödyntäen ja tätä kautta edistää maakunnan elinvoimaisuutta.
Hankkeen isot tavoitteet ovat:
- Vahvistaa maakunnan mikroyritysten osaamista kansainvälisesti kilpailukykyiselle tasolle tuomalla yritykset mukaan innovaatioekosysteemien toimintaan
- Lisätä maakunnan älykkään erikoistumisen osaamisen näkyvyyttä kansainvälisillä foorumeilla
- Lisätä yrittäjyysverkostojen luontevia johdannaisia eteläsavolaisten yritysten kehittymisen ja kansainvälistymisen mahdollistamiseksi
- Jalkauttaa kansainvälistä tutkimusosaamista maakunnan elinkeinojen kehittämiseen yhteistyöverkostojen kautta ja vahvistaa maakunnallista yhteistyötä.
- Rakentaa Etelä-Savon alueelle mikroyritysten ja yritysrajapinnan tutkimus-, kehitys- ja
innovaatiotoimijoiden (TKI-toimijat) MikroEntre toimintamalliin pohjautuva kasvu-, kansainvälisyys- ja vientikokeiluverkosto.
Hankkeen toimenpiteet jakautuvat työpaketteihin seuraavasti:
TP1: Alueen älykkään erikoistumisen kärkialojen innovaatioekosysteemien vahvistaminen ja mikroyritysten saaminen mukaan kehittämis- ja kansainvälistämisverkostoihin
Työpaketissa kartoitetaan älykkään erikoistumisen kärkien (metsä, vesi, ruoka) mukaisesti maakunnan kehittämisen kannalta perustelluimmat olemassa olevat verkostot ja edistetään yritysten osallistumista verkostoihin, niissä syntyviin hankkeisiin ja niiden toimenpiteisiin.
Mikroyritykset otetaan hyödynsaajina osaksi maakunnallisia innovaatioalustoja ja verkostoja, jolloin ne pääsevät suoraan osaksi globaaleja verkostoja. Osallistujayritysten kanssa kehitetään uutta osaamista älykkään erikoistumisen kärkialoilla ja tehdään yritystutkimusta mm. maakunnan yritysten osaamisen ja kansainvälisyyden tason selvittämiseksi. Lisäksi yhdessä yritysten kanssa pilotoidaan kehittämisaihioita, jotka edistävät osaltaan alueen vahvuuksia. Pilotointeja toteutetaan ÄES-teemojen mukaisesti.
TP2: Mikroyritysohjautuvan kasvu-, kansainvälisyys- ja vientikokeiluverkoston rakentaminen.
Työpaketissa rakennetaan mikroyritysten alueellinen yhteistyöverkosto ja kytketään se osaksi valtakunnallista MicroENTRE-mikroyritysverkostoa. MicroENTRE-verkoston tutkittuun tietoon perustuvaa osaamista mikroyritysten kasvun ja kansainvälistymisen edistämiseksi siirretään Etelä-Savon alueelle ja verkoston hyviä käytäntöjä otetaan käyttöön Etelä-Savon alueellisessa mikroyritysten kehittämistoiminnassa. Alueen mikroyrityksille rakennetaan ja otetaan käyttöön virtuaalinen viestintäalusta valtakunnallisen MicroENTRE-mikroyritysverkoston virtuaalisen alustan yhteyteen. Alusta sisältää mm. verkkosivut, yhteydet verkoston yrityksiin ja TKI-toimijoihin, sosiaalisen median ratkaisut, blogit, tapahtumat, virtuaaliset yhteydet mikroyritysryhmien tapaamisiin. Lisäksi alustalla tarjotaan tietoa onnistuneista kasvu- ja vientikokeiluista ja mikroyrityksiin soveltuvista tukipalveluista.
TP 3: Skaalautuvien ja kansainvälisyyttä tavoittelevien mikroyritysten tukitoimet ja toiminnan systematisointi
Mikroyritysten kaupallistamisen ja kasvun edistämistä tavoitellaan nopeilla ja kokeilevilla tuote- ja palvelujulkaisuilla. Samoin pyritään tekemään nopeita ja rohkeita vientikokeiluja ja synnyttämään kasvuyritysten verkosto. Yritysten innovaatiotoiminnan tueksi edistetään eri ÄES-kärkialoilla yhteiskehittämisen muotoja. Avoimen ja hajautetun innovaation menetelmien käyttöönottoa edistetään yrityksissä yleisemminkin, jotta saavutetaan verkostovaikutuksia ja todennettavia hyötyjä, kuten uusia kanavia markkinoille tai uusia yhteiskehitettyjä innovaatioita. Tuote- ja palveluideoiden esilletuomiseksi järjestetään myös pitching-työpajoja yrityksille. Lisäksi yritysten kehittämistoiminnan suuntaamiseksi sovelletaan tarve- ja käyttäjälähtöisen kehittämisen menetelmiä. Niiden avulla voidaan auttaa yrityksiä tunnistamaan tuotteiden ja palvelujen käyttäjien ja kohderyhmien tarpeet ja innovoimaan ja suunnittelemaan uusia tai parannettuja tuotteita ja palveluja yhdessä kohderyhmän kanssa. Yrityksiä opastetaan toimimaan uusilla digitaalisen talouden alustoilla. Tämä voi tarkoittaa käytännössä esimerkiksi vientituotteen tai -palvelun rahoituspotentiaalin testaamista maailmanlaajuisilla joukkorahoitusalustoilla (esim. Kickstarter tai Indiegogo) tai koko yrityksen kasvuvaiheen rahoittamista joukkorahoituksen kautta (esim. Invesdor-alusta).
TP4: Kokemusten, onnistumisten ja tiedon levittäminen alueen yrityksiin.
Työpaketissa tuetaan yritysten kansainvälistymispyrkimyksiä tutkimuksen ja kehittämisen keinoin, yritysten tarpeet edellä. Hankkeen aikana saatuja hyviä kokemuksia ja onnistumisia sekä hankkeen aikana synnytettyä uutta osaamista kootaan systemaattisella tiedonkeruulla ja jaetaan hankkeessa luodulle alueelliselle mikroyritysverkostolle. Hankkeen aikana seurataan älykkään erikoistumisen kärkialojen ja digitalisaation kehitystä sekä kansallisesti että kansainvälisesti ja koostetaan säännöllisesti yrityksiä varten viimeisin relevantti tutkimustieto ja tieto uusimmista teknologioista ja digitaalisista välineistä. Tieto muokataan hankkeeseen osallistuvien yritysten tarpeita vastaavaan muotoon ja pilotoidaan uudenlaisia tiedon ja osaamisen levittämisen menetelmiä kansainvälisiltä foorumeilta tulleen tiedon levittämiseksi mikroyritysten käyttöön sekä kehitetään niihin perustuvia mikroyrityksille räätälöityjä liiketoiminnan kehityspolkuja.
Hankkeen tulokset kohdistuvat erityisesti seuraaviin pääkohtiin:
1. Maakunnan innovaatioekosysteemit (mm. EcoSairila, Sininen biotalous, Memory Campus, Puun modifioinnin osaamiskeskittymä) vahvistuvat kun mikroyritykset tulevat niihin vahvemmin mukaan. Tämä hyödyttää sekä mikroyrityksiä että suurempia yrityksiä, jotka saavat mikrojen kautta uutta osaamista.
2. Etelä-Savon mikroyritysten ja TKI-toimijoiden välinen yhteistyö nostetaan uudelle tasolle ottamalla käyttöön alueelle täysin uusi mikroyritysvetoinen toimintamalli.
Kasvua ja kansainvälistä liiketoimintaa tavoittelevat mikroyritykset ohjaavat ensimmäistä kertaa kohdealueen kasvu- ja vientitoimintaa mikä varmistaa konkreettiset yritysvaikutukset. Autetaan tuote- ja tuotantokeskeisiä organisaatioita kehittämään ja tunnistamaan kasvumahdollisuuksia paremmin skaalautuvien digitaalisten palveluiden muodossa.
3. Hankkeessa otetaan nopeutetusti käyttöön nopeiden kokeilujen periaate mikroyritysten kehittämisessä. Periaatteen mukaisesti verkostossa (1) toistetaan nopeita kasvu- ja vientikokeiluja sekä (2) digitaalisen transformaation kokeiluja, (3) mahdollistetaan kasvuyritysverkoston syntyminen, (4) arvioidaan kokeilujen tuloksia ja (5) hyödynnetään oppiminen seuraavissa kokeiluissa. Edellä kuvattuja vaiheita toistetaan ja todennetut onnistumiset (6) levitetään alueella ja kansallisesti sekä (7) systematisoidaan tuloksista verkoston ja laajemman ekosysteemin toimintamalli.
4. Syntyvän yritysverkoston aktiivisen toiminnan kautta toiminta-alueen kasvavia ja kansainvälistyviä mikroyrityksiä koskeva luotettava tieto lisääntyy mediassa sekä päättäjien ja yritysrajapinnan toimijoiden keskuudessa.
5. Toiminta-alueen mikroyritysten merkittävä kasvu- ja vientipotentiaali otetaan käyttöön ja pohjoisten harvaan asuttujen alueiden kasvu- ja vientiyrittäjyyden erityishaasteita ratkaistaan.
6. TKI-toimijat sitoutuvat uudenlaisen mikroyritysten kasvuympäristön rakentamiseen yhteistyössä Suomen muiden mikroyritysvaltaisten alueiden mikroyritysten ja TKI-toimijoiden kanssa. Hanke levittää kokeiluista syntyneet kokemukset ja onnistumiset tehokkaasti näillä alueilla.
7. Alueen mikro- ja pk-yritysten digitalisaatioon liittyvä osaaminen ja toiminta digitaalisilla alustoilla lisääntyy
8. Itä- ja Pohjois-Suomen osaamisverkoston yhteistyötä vahvistetaan mikroyritysten hyödyksi ja varmistetaan mikroyritysten näkyminen ELMO-kehittämistyössä.
Hankkeen kohderyhminä ovat kaupallistamista, kasvua ja/tai vientiä tavoittelevat eteläsavolaiset mikro- ja pk-yritykset ja niiden kannalta keskeiset yritysrajapinnan tutkimus-, kehitys ja innovaatiotoimijat. Mikroyritys on riippumaton yritys, jonka palveluksessa on vähemmän kuin 10 työntekijää ja jonka vuosiliikevaihto on enintään 2 miljoonaa euroa tai taseen loppusumma enintään 2 miljoonaa euroa (Tilastokeskus 2016). Ensisijainen kohderyhmä on Etelä-Savon kasvu- ja/tai vientiorientoituneet yksinyrittäjät ja mikroyritykset sekä niiden kehittämisen kannalta keskeiset TKI-toimijat koko maakunnan alueella. Hankkeen aikana tavoitteena on 120 mikroyrityksen osallistuminen hankkeen muodostamien ryhmien toimintaan. Näiden lisäksi myös muilla pk-yrityksillä on mahdollisuus osallistua toimintaan. Yritysten sijaintipaikka on Etelä-Savo.
Erityisesti keskitytään metsäalan, ympäristöalan ja ruoka-alan yrityksiin. Kohderyhmään kuuluvat esimerkiksi bio-, energia-, kiertotalous-, ympäristö- ja vesialan yritykset, metsäteollisuus, puutuote- ja puunjalostussektori ja maaseutuyritykset, ruokaketjun toimijat sekä ruokapalveluyritykset Etelä-Savossa. Kohderyhmään kuuluvat lisäksi digitalisaatiota hyödyntävät yritykset sekä digitaalisia teknologioita ja palveluita kehittävät ja tarjoavat yritykset Etelä-Savossa.
Hankkeen tuloksista hyötyvät välillisesti mm. seuraavat tahot:
1. Yrittäjä- ja maatalousyrittäjäjärjestöt sekä kauppakamari
2. Viranomaistahot
3. Alan tutkimus- ja koulutuslaitokset
4. Kansallinen ja kansainvälinen mikroyrittäjyyden asiantuntijayhteisö
5. Muut kunnalliset, maakunnalliset ja kansalliset toimijat
Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 849 485
Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 816 835
Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 1 189 552
Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 1 161 309
Maakunnat: Etelä-Savo
Seutukunnat: Mikkelin, Savonlinnan, Pieksämäen
Kunnat: Mikkeli, Puumala, Sulkava, Pertunmaa, Rantasalmi, Mäntyharju, Enonkoski, Hirvensalmi, Pieksämäki, Kangasniemi, Savonlinna, Juva, Joroinen, Heinävesi
Jakeluosoite:
Postinumero:
Postitoimipaikka:
Suunniteltu: 22, joihin työllistyvät naiset 8
Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joihin työllistyvät naiset 0.00
Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0
Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00
Välitön | Välillinen | |
Ekologinen kestävyys | ||
Luonnonvarojen käytön kestävyys | 9 | 9 |
Hankkeen yhtenä tavoitteena on edistää alueen vesiosaamista, luonnonvarojen ja vesistöjen kestävää käyttöä ja hallintaa, Etelä-Savon maakunnan alueen elinkeinotoiminnan kestävää kehitystä sekä turvata alueen puhdas elinympäristö. | ||
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen | 6 | 8 |
Hanke edistää metsäbiomassojen ja uusiutuvien energialähteiden käyttöä sekä energia- ja materiaalitehokkuutta, ja täten vähentää kasvihuonekaasujen muodostumista. Tutkimusta tehdään yhteistyössä alueen elinkeinoelämän kanssa. Täten vaikutukset ovat myös välittömiä. Tällä hankekokonaisuudella pyritään vastaamaan Etelä-Savossa Sitran esittämään haasteeseen edistämällä alueen kestävää hyvinvointia ja menestystä hiilineutraalista kiertotaloudesta. | ||
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus | 8 | 7 |
Hanke edistää metsien kestävää käyttöä. | ||
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) | 9 | 9 |
Hankkeen yhtenä tavoitteena on edistää alueen vesiosaamista, luonnonvarojen ja vesistöjen kestävää käyttöä ja hallintaa, Etelä-Savon maakunnan alueen elinkeinotoiminnan kestävää kehitystä sekä turvata alueen puhdas elinympäristö. Tällä hankkeella pyritään edistämään hallitusohjelman, ravinteiden kierrätyksen vision 2030 tavoitteiden toteuttamista alueellisesti Etelä-Savossa, kansallisesti ja kansainvälisesti Itämeren alueella. Tämä edistää vesistöjen puhtautta, ravinteiden suljettua kiertoa ja kasvattaa osaltaan alueen vesiosaamisesta liiketoimintaa. | ||
Natura 2000 -ohjelman kohteet | 0 | 0 |
Hankkeen toiminta ei kohdistu Natura 2000 –ohjelman alueille | ||
Taloudellinen kestävyys | ||
Materiaalit ja jätteet | 8 | 9 |
Hankkeessa edistetään materiaalien ja jätteiden energia- ja materiaalitehokasta käsittelyä sekä hyötykäyttöä sekä edistetään siihen liittyvää liiketoimintaa. Elintarvikeprosessien ekotehokkuus vähentää myös materiaalien ja jätteiden määrää; ravitsemusturvallisuuden tavoitteena on ohjata vähentämään yksilön ruokahävikkiä ja tekemään oikeita ravitsemusvalintoja; elintarvikkeiden jäljitettävyydellä edistetään kylmäketjuja ja ehkäistään jätteen muodostumista | ||
Uusiutuvien energialähteiden käyttö | 8 | 9 |
Hankkeen tavoitteena on lisätä uusiutuvien energialähteiden käyttöä. | ||
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen | 10 | 10 |
Hanke tukee paikallista elinkeinorakennetta kehittämällä alueen osaamista ja kilpailukykyä. Paikallisia mikro- ja pk-yrityksiä tuetaan digitaalisen liiketoiminnan kehittämisessä. | ||
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen | 8 | 7 |
Hanke edistää asiantuntijapalveluiden kehittämistä sekä sähköisten palveluiden käyttöön ottoa. Tuetaan digitaalisten palveluiden ja tuotteiden käyttöönottoa. | ||
Liikkuminen ja logistiikka | 5 | 5 |
Hanke edistää uusia logistisia ratkaisuja metsätaloudessa. | ||
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus | ||
Hyvinvoinnin edistäminen | 8 | 8 |
Hankkeen kaikilla toimenpiteillä pyritään joko välittömään tai välilliseen hyvinvoinnin edistämiseen. | ||
Tasa-arvon edistäminen | 0 | 5 |
Tarjoamalla erilaisia menetelmiä ja toimintamalleja pyritään tasoittamaan eroja yksilöiden hyvinvoinnissa ja digitaalisten palvelujen käytettävyydessä. | ||
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus | 4 | 4 |
Mikroyrityksille tarjotavan palvelun näkökulmasta. | ||
Kulttuuriympäristö | 4 | 4 |
Ruokakulttuuri. Hankkeella on positiivisia vaikutuksia alueen metsämaisemaan ja metsien käyttöön virkistysalueina. Vesistöjen puhtaus vaikuttaa positiivisesti kulttuuriympäristön säilymiseen. | ||
Ympäristöosaaminen | 10 | 9 |
Hanke parantaa ympäristöosaamista erityisesti hankkeen kohderyhmissä. Hankkeen tulokset voidaan myös hyödyntää Xamkin opetuksessa sekä tulevissa ympäristöturvallisuuden alaan liittyvissä hankkeissa. Hankkeessa vahvistetaan Xamkin ympäristöosaamista verkostoitumalla kansallisesti ja kansainvälisesti sekä aiheeseen liittyvällä tutkimus- ja kehitystyöllä. Hankkeessa tuotetaan tietoa uusimmasta ympäristöosaamisesta ja jaetaan sitä sidosryhmätapaamisissa. |
Hankkeessa rakennettiin Etelä-Savon alueelle Oulun yliopiston Kerttu Saalasti instituutissa kehitetyn MicroENTRE-toimintamallin mukainen mikroyritysverkosto, joka toimii tiiviissä yhteistyössä alueen tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimijoiden kanssa. Keskeinen toimintatapa verkoston toiminnassa ovat ydinryhmäillat, joissa alueen mikroyritykset verkostoituivat hankkeen puitteissa ja illoissa oli vierailevia ulkopuolisia puhujia ja rakentavaa keskustelua liittyen illan teemoihin, jotka valittiin yritysten kehittämisen kannalta ajankohtaisista aiheista. Lisäksi järjestettiin muita tiedon välittämiseen yrityksille ja TKI-toimijolle keskittyviä tapahtumia kuten huhtikuussa 2021 järjestetty Teräväpiirtoa tulevaan -tapahtuma.
Hankkeessa käynnistettiin MicroENTRE-mallin mukainen toimialakohtainen teemaryhmätoiminta, joka oli aktiivisinta ruoka-alalla. Yksi keskeinen toimenpide hankkeessa oli mikroyritysten ottaminen mukaan alueellisiin innovaatioekosysteemeihin. Jo pelkästään ruoka-alalla toteutettiin noin 100 kehittämistapaamista hankkeen TKI-asiantuntijoiden ja mikroyritysten edustajien välillä. Mikroyrityksille tehdyt tukitoimet sisälsivät yritysten ja niiden tuotteiden ja palvelujen kehittämistä erityisesti älykkään erikoistumisen kärkialoilla (ruoka, vesi, metsä) sekä näitä aloja poikkileikkaavaan digitaalisuuden teemaan liittyen. Menetelminä sovellettiin muun muassa Lean-kehittämistä ja asiakaslähtöisen kehittämisen menetelmiä.
Hanketoimijat osallistuivat laajasti kansallisten ja kansainvälisten verkostojen toimintaan, jolloin myös alueen mikroyrityksillä oli pääsy näihin verkostoihin. Hankkeen tuloksena käynnistyikin Etelä-Savossa sekä kansallisia että kansainvälisiä TKI-hankkeita, joissa oli mukana alueen mikroyrityksiä. Yhtenä tavoitteena oli myös lisätä maakunnan osaamisen näkyvyyttä kansainvälisillä foorumeilla, tätä toteutettiin monien kansainvälisten julkaisujen kautta ja osallistumalla kansainvälisiin tapahtumiin. Hankkeen puitteissa käynnistyi myös Etelä-Savon digitaalisen innovaatiokeskittymän (Digital Innovation Hub, DIH) kehittämistyö, jonka tavoitteena on muun muassa systematisoida alueen yrityksille tarjottavia digitalisaation kehittämiseen liittyviä palveluja yhden luukun periaatteella.
Hankkeessa kerättiin tietoa alueen mikroyritysten kehittämisen tueksi sekä vapaamuotoisten keskustelujen yhteydessä että systemaattisesti tutkimusmenetelmiä käyttäen. Tutkimukset keskittyivät tutkimaan alueen mikroyritysten kasvuun ja kansainvälistymiseen vaikuttavia tekijöitä, kehittämistarpeita ja kasvuyrittäjien motivaatiotyyppejä. Tulokset osoittivat, että kasvuun vaikutti eniten mikroyrityksen verkostoitumisen aste ja kansainvälisyyteen vaikutti mikroyrityksen innovatiivisuus. Kehittämistarpeista päällimmäisenä nousi esiin parempi tiedottaminen alueen yrityksille suunnatuista mahdollisuuksista. Hanketoimijoilta toivottiin erityisesti liiketoiminnan kehittämiseen ja verkostoitumiseen suunnattuja toimenpiteitä. Kasvuyrittäjyyteen liittyen tunnistettiin useita erilaisia motivaatioita. Hankkeen pääjulkaisu oli ”Mikroyrittäjyyttä kehittämässä – Tuloksia MikroX-hankkeesta”, joka julkaistiin sekä sähköisesti että painettuna kirjana ja toimitettiin hankkeeseen osallistuville mikroyrityksille.