![]() |
![]() |
Hankekoodi: A75546
Hankkeen nimi: Proteiinipuuro
Toimintalinja: 1. Pk-yritystoiminnan kilpailukyky
Erityistavoite: 1.1. Uuden liiketoiminnan luominen
Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 19.11.2019 ja päättyy 30.6.2021
Toiminnan tila: Toiminta päättynyt
Vastuuviranomainen: Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
Hakijan virallinen nimi: MIKON LEIPÄ OY
Organisaatiotyyppi: Pieni yritys
Y-tunnus: 0473963-8
Jakeluosoite: Orimuskatu 71
Puhelinnumero: +358407022046
Postinumero: 33580
Postitoimipaikka: TAMPERE
WWW-osoite: www.mikonleipa.fi
Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Lehtimäki Henri
Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: toimitusjohtaja
Yhteyshenkilön sähköpostisoite: eura.neuvonta(at)gov.fi
Yhteyshenkilön puhelinnumero: +358407022046
Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:
Tarkoitus kehittää ja kaupallistaa proteiinirikas puuro, jota voitaisiin käyttää runsaan energiapitoisuutensa takia vanhusten ja pitkäaikaissairaiden vajaaravitsemuksen hoidossa.
Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 14 990
Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 13 861
Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 14 990
Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 13 861
Maakunnat: Pirkanmaa
Seutukunnat: Tampereen
Kunnat: Tampere
Jakeluosoite: Sammalladonkatu 4
Postinumero: 33580
Postitoimipaikka: TAMPERE
Suunniteltu: 3, joihin työllistyvät naiset 2
Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joihin työllistyvät naiset 0.00
Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0
Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00
Välitön | Välillinen | |
Ekologinen kestävyys | ||
Luonnonvarojen käytön kestävyys | 6 | 5 |
Maidon ja juuston tekemisen sivutuotteena syntyvä hera on osalle meijereitä ongelmajätettä, koska sitä ei saa kaikkialla kaataa viemäriin eikä sitä saa käyttää lannoitteena kuin osan. Hera on kuitenkin ravintoarvoiltaan erinomaista, sen käyttösovelluksia ei vaan ole keksitty käyttää. | ||
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen | 3 | 3 |
Mitä enemmän eläinperäisestä syötäväksi kelpaavasta ruuasta jalostetaan sen pienempi suhteellinen kuormitus ilmastolle. | ||
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus | 0 | 0 |
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) | 3 | 5 |
Kun hera jalostetaan elintarvikkeeksi, sitä ei tarvitse käyttää lannoitteeksi eikä kaataa viemäriin kuormittamaan luontoa. | ||
Natura 2000 -ohjelman kohteet | 0 | 0 |
Taloudellinen kestävyys | ||
Materiaalit ja jätteet | 10 | 5 |
Materiaali käytetään tehokkaammin hyväksi ja jätteen määrä vähenee tai jopa poistuu. | ||
Uusiutuvien energialähteiden käyttö | 0 | 0 |
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen | 5 | 5 |
Hera tulee paikalliselta meijeriltä, jolloin he saavat maksun siitä, joka on ollut heille jonkinlainen ongelma/kulu. | ||
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen | 0 | 0 |
Liikkuminen ja logistiikka | 0 | 0 |
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus | ||
Hyvinvoinnin edistäminen | 10 | 10 |
Tuotteen tarkoitus on parantaa vanhusten ja sairaiden aliravitsemusta ja ehkäistä niistä johtuvia sairauksia/onnetomuuksia esim luun murtumat. | ||
Tasa-arvon edistäminen | 0 | 0 |
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus | 0 | 0 |
Kulttuuriympäristö | 0 | 0 |
Ympäristöosaaminen | 3 | 5 |
Maitotuotteiden tuotannon sivutuotteena syntyvän heran hyötykäyttö meijerissä ja välillisenä vaikutuksena heralle löydettävät uudet hyötykäyttötarkoitukset. |
Hankkeessa kehiteltiin proteiinpitoisia tuotteita vanhusten ja sairaiden vajaaravitsemuksen hoitoon. Kehitellyt tuotteet esiteltiin alan toimijoille ja heille tehtiin kvalitatiivinen haastattelututkimus. Haastatteluista saatujen tuloksien perusteella tehdään tuotteiden jatkokehitystä.