![]() |
![]() |
Hankekoodi: A75460
Hankkeen nimi: Ympärivuotinen kaupunkiviljely ja lähiruoan tuottaminen Kemissä - hydroponisen laitteiston investointi
Toimintalinja: 2. Uusimman tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen
Erityistavoite: 3.2. Uusiutuvan energian ja energiatehokkaiden ratkaisujen kehittäminen
Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.1.2020 ja päättyy 30.6.2022
Toiminnan tila: Peruuntunut
Vastuuviranomainen: Lapin liitto
Hakijan virallinen nimi: Kemi-Tornionlaakson koulutuskuntayhtymä Lappia
Organisaatiotyyppi: Kuntayhtymä
Y-tunnus: 2109309-0
Jakeluosoite: Urheilukatu 6
Puhelinnumero: 050 359 8406
Postinumero: 95400
Postitoimipaikka: Tornio
WWW-osoite: http://www.lappia.fi
Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Jarmo Tapani Saariniemi
Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: toimipaikkapäällikkö
Yhteyshenkilön sähköpostisoite: eura.neuvonta(at)gov.fi
Yhteyshenkilön puhelinnumero: 0400 337 169
Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:
Ympärivuotisen kaupunkiviljely ja lähiruoan tuottaminen Kemissä - hydroponisen laitteiston ivestointi - hankkeen tavoitteena on kokeilla arktisen alueen potentiaalia tuottaa hydroponisen viljelyn ja suljetun kierron avulla ravintoa paikallisiin tarpeisiin ympärivuotisesti. Kivijalkakaupan murroksessa useat liiketilat kaupunkien keskustoissa ovat tyhjentyneet ja hankkeen tavoitteena on tarkastella, voisiko tiloja ja niiden ikkunapintoja hyödyntää vesiviljelyn tarpeisiin. Hankkeen tavoitteena on käynnistää Kemin kaupungissa ympärivuotista kaupunkiviljelyä, kokeilla uudenlaisia viljelymenetelmiä. Hankkeen avulla haetaan ratkaisuja resurssiviisaan kaupungin toimintaan. Hanke mahdollistaa ratkaisujen löytämisen arktisen alueen kaupunkiviljelyn toteuttamiseen, ilmastonmuutoksen torjuntaan, vesien rehevöitymisen ehkäisemiseen,lähiruokatuotannon lisäämiseen vähähiilisyyden periaatteiden edistämiseen sekä YK:n Agenda 2030 kestävän kehityksen tavoitteiden toteuttamiseen paikallistasolla. Hankkeen välillisenä tavoitteena on lisätä sosiaalista hyvinvointia ja kasvattaa osallisuutta, edistää vähähiilisyyden periaatteiden sekä YK:n Agenda 2030 kestävän kehityksen tavoitteiden toteutumista. Hanke tukee Kemin kaupunkistrategian Vihreä Kemi- tavoitteita ja toteuttaa Kemin kaupungin ja koulutuskuntayhtymä Lappian kumppanuussopimuksen sisältöjä.
Hankkeen toimenpiteet ympärivuotisen kaupunkiviljelyn ja lähiruoan tuottaminen Kemissä investointihankkeen toteutus jakautuu yhteen työpakettiin:
TP1. Hydroponisen viljelyn testaaminen ja pilotointi
Toimenpiteet:
- Hydroponisen viljelyn pilottilaitoksen suunnittelu, kilpailuttaminen ja rakentaminen.
- Laitteiston asennus.Asennetaan tilattu laitetoimitus sekä kytketään siihen sähköt ja vesi.
- Ympäristön käyttöönotto ja testaus. Testataan ympäristöä sekä hankitaan osaamista eri tuotantoihin soveltuvasta valo- sekä kastelu-, ja ravinnereseptiikasta.
- Toiminnan esittely kaupunkilaisille ja yrityksille (avoimet ovet 2 x vuodessa)
- Tiedottaminen hankkeesta ja tuloksista.Hankkeesta tiedotetaan lehdistötiedottein sekä sosiaalisen median välineiden avulla sekä Ammattiopisto Lappian ja Kemin kaupungin Intrassa.
Kehittämishankeaikana parannetaan kaupunkiviljelyn edellytyksiä, luodaan puitteet kaupunkiviljelyn toteuttamiselle ja tutkitaan tarvittavia teknisiä ratkaisuja, kuten siirtolapuutarhan, syötävän puiston, kattoviljelyn tai yhteiskäyttökasvihuoneen perustamisen edellytyksiä kaupunkiympäristössä. Yhtenä ratkaisuna investointihankkeessa pilotoidaan kaupunkikeskustan ruokatuotantoon hydroponisen viljelyn järjestelmää. Lisäksi kehittämishankkeen aikana selvitetään edellytykset teollisuuden hukkalämmön hyödyntämiseen kasvihuoneviljelyssä. Lisäksi hankeaikana selvitetään mahdollisuudet suljetun ravinnekierron kasvihuoneviljelyyn. Kaupunkilaisia osallistetaan kaupunkiviljelyyn erilaisten kurssien ja neuvonnan avulla.
Hankkeen tuloksena Kemin hiilidioksidipäästöt vähenevät, paikallistalous vahvistuu ja ruokahuollon omavaraisuusaste kasvaa. Kemiläisten osaaminen, osallisuus ja ympäristötietoisuus paranee. Lappian osaaminen vesiviljelyn edellytyksissä, kaupunkiviljelyn edistämisessä sekä uusien toimintamallien jalkauttamisessa vahvistuu.
Kemiläiset asukkaat, yritykset, yhdistykset ja järjestöt sekä Ammattiopisto Lappian puutarhapuolen opiskelijat.
Matkailijat, yritykset ja yhteisöt, kuten järjestöt ja yhdistykset Kemin ulkopuolella.
Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 35 000
Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 0
Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 50 000
Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 0
Maakunnat: Lappi
Seutukunnat: Kemi-Tornion
Kunnat: Tervola, Kemi
Jakeluosoite:
Postinumero:
Postitoimipaikka:
Suunniteltu: 0, joihin työllistyvät naiset 0
Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0, joihin työllistyvät naiset 0
Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0
Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0, joista naisten perustamia 0
Välitön | Välillinen | |
Ekologinen kestävyys | ||
Luonnonvarojen käytön kestävyys | 10 | 10 |
Ilmastonmuutokseen vastataan hyödyntämällä lähiruokaa ja vähennetään hävikkiin päättyvää ruokaa. Tuodaan uusia innovatiivisia menetelmiä kaupunkiviljelyyn, kuten hydroponinen viljely. Kaupungin toiminnasta tulee resursiviisas. | ||
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen | 10 | 10 |
Kaupunkiviljely sitoo hulevesiä, parantaa ruokaturvaa, vähentää hiilidioksidipäästöjä. | ||
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus | 6 | 8 |
Kaupunkiviljely lisää kiinnostusta ja ymmärrystä ympäristön tilasta ja parantaa siten myös monimuotoisuutta. Lisätään viljelykasvien saatavuutta ja käyttöä viheralueella. Lisätään taajamaluonnon monimuotoisuutta. | ||
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) | 8 | 8 |
Hydroponinen viljely vähentään maankäytön tarvetta ja päästöjä vesistöihin. Kaupunkiviljely vähentää hiilidioksidipäästöjä ja sitoo hiilidioksidia. | ||
Natura 2000 -ohjelman kohteet | 0 | 0 |
Taloudellinen kestävyys | ||
Materiaalit ja jätteet | 10 | 10 |
Kierrätetään ja kompostoidaan, hyödynnetään ravinnekierrossa mahdollisimman pitkään. | ||
Uusiutuvien energialähteiden käyttö | 0 | 0 |
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen | 10 | 10 |
Kestävät ratkaisut tarjoavat mahdollisuuksia kotimarkkinoiden kehittämiseen mm. uusia innovaatioita synnyttäen. Niiden ympärille kehittyy yritystoimintaa, joka puolestaan lisää kaupungin yritysyhteistyötä ja työllisyyttä sekä parantaa alueen taloudellista hyvinvointia. Paikallinen tuotanto ja elintarvikkeiden käyttö lisää yritoiminnan kannattavuutta ja luo uusia työpaikkoja. | ||
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen | 0 | 0 |
Esittelemällä hydroponista viljelyjärjestelmää, kaupunkilaisten tietämys hydroponisesta viljelyssä kasvaa. Hankkeen aikana toteutettavat uudet yhteisöllisyyttä lisäävät toimintamallit luovat uusia sosiaalisia innovaatioita ja hyvinvointia lisääviä palvelukonsepteja. | ||
Liikkuminen ja logistiikka | 7 | 7 |
Hankkeen aikana tuotetaan logistisia ratkaisuja joilla lähiruoka saadaan tehokkaasti hiilijalanjälkeä pienentämällä keittiöihin. | ||
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus | ||
Hyvinvoinnin edistäminen | 9 | 10 |
Kaikkien kuntalaisten tavoitettavissa oleva toiminta luo yhteisöllisyyttä ja hyvinvointia. Uusia innovaatioita synnyttävä toiminta luo ympärilleen yritystoimintaa, joka puolestaan lisää kaupungin yritysyhteistyötä ja työllisyyttä sekä parantaa alueen taloudellista hyvinvointia ja puutarha-alan opiskelijoiden opiskelumotivaatiota. | ||
Tasa-arvon edistäminen | 8 | 9 |
Horisontaalisista periaatteista sukupuolten tasa-arvo ja yhdenvertaisuus toteutuvat hankkeessa sitä kautta, että terveellinen ja puhdas elinympäristö on yksi elämän perusteista. Kaupungin ekologiset ja vähähiiliset ratkaisut luovat koko kaupungin alueelle yhtäläisesti terveelliset asumisolosuhteet ja toimintaympäristöt. | ||
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus | 10 | 10 |
Elinympäristön paraneminen hankkeen edistämän kestävän kehityksen ja vähähiilisten ratkaisujen myötä edistää yhteiskunnallista ja kulttuurista yhdenvertaisuutta, sillä puhdas ja terveellinen elinympäristö on yksi ihmisen perustarpeista ja vaikuttaa kaikkiin ihmisryhmiin samalla tavoin. | ||
Kulttuuriympäristö | 8 | 10 |
Kasvimaa kulttuurin palauttaminen. Ilmansaasteiden väheneminen parantaa rakennusten kestävyyttä, historiallisetkin rakennukset säilyvät paremmin. Kaupungin ekologisissa ratkaisuissa maiseman halutaan säilyvän kaupunkimaisen vehreänä ja kauniina. | ||
Ympäristöosaaminen | 8 | 10 |
Hanke kehittää ympäristöosaamista. Kaupunkilaisten ja organisaatioiden ympäristötietoisuus kasvaa merkittävästi. |
-