![]() |
![]() |
Hankekoodi: A74776
Hankkeen nimi: Elintarviketeollisuuden kiertotalousinnovaatioympäristö ja kestävä uudistuminen - INNOKIERTO
Toimintalinja: 2. Uusimman tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen
Erityistavoite: 3.2. Uusiutuvan energian ja energiatehokkaiden ratkaisujen kehittäminen
Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.2.2019 ja päättyy 30.9.2022
Toiminnan tila: Toiminta päättynyt
Vastuuviranomainen: Pirkanmaan liitto
Hakijan virallinen nimi: Satafood Kehittämisyhdistys ry
Organisaatiotyyppi: Muu järjestö tai yhdistys
Y-tunnus: 1576995-5
Jakeluosoite: Viialankatu 25
Puhelinnumero: 0405874843
Postinumero: 32700
Postitoimipaikka: Huittinen
WWW-osoite: http://www.satafood.net
Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Päivi Helena Perälä
Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: toimistopäällikkö
Yhteyshenkilön sähköpostisoite: eura.neuvonta(at)gov.fi
Yhteyshenkilön puhelinnumero: 0405874843
Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:
Elintarvikkeiden tuotantoketjun uudistuminen kohti kestävää ruokajärjestelmää ja resurssiviisaita prosesseja on tulevaisuudessa välttämätöntä. INNOKIERTO -hankkeen tavoitteena on vahvistaa satakuntalaisten pk-elintarvikeyritysten energia- tai materiaalitehokkuuteen lisäämiseen liittyvää innovointitoimintaa ja uudistumiskykyä, ja samalla parantaa yritysten kilpailukykyä murroksessa olevilla elintarvikemarkkinoilla. Tavoitteena on luoda Satakuntaan uusi elintarviketeollisuuden kiertotalousprosessien innovaatioympäristö, joka kannustaa uudenlaisten kestävien menetelmien kokeiluun ja pilotointiin. Hankkeen toimenpiteinä kartoitetaan vähähiilisiä elintarvikeinnovaatioita Suomesta ja maailmalta, kehitetään pk-yritysten prosesseja teemapäivissä ja innovaatiotyöpajoissa, ohjataan yrityksiä varautumaan tuleviin toimintaympäristön muutoksiin sekä jalkautetaan parhaita käytäntöjä maailmalta yritysten käyttöön.
INNOKIERTO -hankkeen tuloksena elintarviketeollisuuden pk-yritykset saavat tehokkaasti tietoa uusista alan trendeistä ja pystyvät hyödyntämään asiantuntijoiden tarjoamaa tukea kilpailukykynsä vahvistamiseen sekä toimintaympäristön muutoksiin varautumiseen. Satakuntaan syntyy uusi elintarviketeollisuuden kiertotalousprosessien innovaatioympäristö, joka tukee pienten ja keskisuurten elintarvikeyritysten toimintaa uusien vähähiilisten tuotteiden, prosessien ja palveluiden kehittämiseksi ja kaupallistamiseksi. Innovaatioympäristö takaa pk-elintarvikeyritysten ja kehittämisorganisaatioiden välisen yhteistyön jatkuvuuden Satakunnassa.
Satakunnan elintarvikesektorin pienet ja keskisuuret yritykset sekä ruokaketjun kehittämis- ja koulutusorganisaatiot.
Elintarviketeollisuuden sidosryhmät, kuluttajat, tukku- ja vähittäiskauppa, elintarvikevalvontaa tekevät viranomaiset.
Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 175 000
Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 175 000
Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 175 000
Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 175 000
Maakunnat: Satakunta
Seutukunnat: Pohjois-Satakunnan, Rauman, Porin
Kunnat: Rauma, Kokemäki, Merikarvia, Harjavalta, Pomarkku, Ulvila, Säkylä, Kankaanpää, Huittinen, Siikainen, Pori, Nakkila, Eura, Karvia, Jämijärvi, Eurajoki
Jakeluosoite:
Postinumero:
Postitoimipaikka:
Suunniteltu: 0, joihin työllistyvät naiset 0
Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joihin työllistyvät naiset 0.00
Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0
Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00
Välitön | Välillinen | |
Ekologinen kestävyys | ||
Luonnonvarojen käytön kestävyys | 7 | 8 |
Hankkeessa etsitään ja jalkautetaan yritysten toiminnan tasolle konkreettisia luonnonvarojen, raaka-aineiden ja materiaalien kierrätystä sekä resurssitehokasta käyttöä edistäviä toimintamalleja. | ||
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen | 7 | 8 |
Hankkeessa kartoitetaan ja jalkautetaan vähähiilisiä eli hiilidioksidipäästöjä vähentäviä ratkaisuja elintarviketeollisuuden käyttöön. Hankkeessa tarjotaan yrityksille mm. mahdollisuus määrittää oman toimintansa hiilijalanjälki. | ||
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus | 4 | 6 |
Hankkeessa pyritään löytämään kasvillisuuden, eliöiden ja luonnon monimuotoisuuden kannalta edullisia toimintamalleja esimerkiksi ja jalkauttamaan niitä käytännön toiminnan tasolle. | ||
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) | 5 | 8 |
Hanke tähtää sellaisten toimintamallien etsimiseen ja jalkauttamiseen, jonka tuloksena elintarvikeyritysten toiminnan vaikutukset vesistöihin, maaperään ja ilmaan vähenisivät (esimerkiksi jätevesien puhdistus, sivuvirtojen tehokkaampi hyödyntäminen ja kasvihuonekaasupäästöjen minimointi). | ||
Natura 2000 -ohjelman kohteet | 5 | 5 |
Natura 2000 -ohjelman kohteet ja niihin liittyvät erityispiirteet huomioidaan, kun alueiden lähistöllä toimivien yritysten toimintaa suunnitellaan ja kehitetään. | ||
Taloudellinen kestävyys | ||
Materiaalit ja jätteet | 8 | 8 |
Materiaalitehokkuuden kehittäminen, kiertotalousratkaisut, biopohjaisten raaka-aineiden ja pakkausmateriaalien käyttö sekä jätteiden ja sivuvirtojen tehokkaampi hyötykäyttö sekä näihin rohkaiseminen pk-elintarvikeyrityksissä on hankkeen ydintavoite. | ||
Uusiutuvien energialähteiden käyttö | 7 | 8 |
Hankkeessa kartoitetaan ja jalkautetaan tietoa vähähiilisten tuotantomenetelmien ja uusiutuvien energianlähteiden käytöstä pk-elintarviketeollisuuden yritysten prosesseissa. | ||
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen | 8 | 8 |
Satakuntalaisen elintarvikesektorin kestävä kehittäminen ja yritysten toimintaympäristön vahvistaminen maakunnan paikallisista lähtökohdista käsin sekä älykkään erikoistumisen vahvistaminen osaamislähtöisesti ovat hankkeen keskeisimpiä tavoitteita. | ||
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen | 8 | 9 |
Hanke tuottaa tietoa uusimmista innovaatioista ja trendeistä, joita hyödynnetään hankkeen aikana synnytettävässä kiertotalousinnovaatioympäristössä pk-yritysten toiminnan kehittämiseen. | ||
Liikkuminen ja logistiikka | 4 | 5 |
Hankkeessa pyritään hakemaan tietoa pk-elintarvikeyritysten logistiikan optimointimahdollisuuksista sekä esimerkiksi biokaasun käyttömahdollisuuksista elintarviketeollisuuden kuljetusten järjestämisessä. | ||
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus | ||
Hyvinvoinnin edistäminen | 0 | 3 |
Uudet vähähiiliset innovaatiot ja kiertotalousmekanismit voivat luoda uutta liiketoimintaa ja lisää työpaikkoja pk-elintarviketeollisuuuyrityksiin. | ||
Tasa-arvon edistäminen | 0 | 0 |
Henkilöiden yhdenvertainen kohtelu sukupuolesta riippumatta. | ||
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus | 0 | 0 |
Kulttuuriympäristö | 6 | 8 |
Osa yrityksistä saattaa toimia arvokkaassa kulttuuriympäristössä (esim. Unescon maailman perintökohteiden suoja-alue). Yritysten toimintaedellytysten parantaminen ylläpitää myös kulttuuriympäristöä. | ||
Ympäristöosaaminen | 8 | 9 |
Hankkeessa tavoitteena on parantaa pk-elintarvikeyritysten ympäristöosaamisen tasoa ja vahvistaa tietoisuutta erilaisista vähähiilisistä prosesseista sekä kannustaa uusien, innovatiivisien menetelmien käyttöönottoon. |
Innokierto-hankkeessa vahvistettiin satakuntalaisen pk-elintarviketeollisuuden kiertotalouden kehittämiseen liittyvää innovaatiotoimintaa ja uudistumiskykyä. Samalla parannettiin yritysten kilpailukykyä murroksessa olevilla elintarvikemarkkinoilla. Hankkeessa tuotiin elintarvikeyritysten tietoon ajankohtaisia ja uusia ratkaisuja sekä menetelmiä kiertotalouteen ja vastuullisuuteen liittyen. Uuden tiedon avulla yrityksiä kannustettiin ottamaan käyttöön kestäviä menetelmiä omassa toiminnassaan.
Hankkeen teemapäiviä ja työpajoja järjestettiin mm. kiertotaloudesta, energia- ja materiaalitehokkuudesta, elintarviketurvallisuudesta, vähähiilisyydestä sekä vastuullisuudesta. Tilaisuuksista saadun tiedon avulla, yritykset voivat pilotoida tai ottaa käyttöön uusia ratkaisuja oman yritystoiminnan kehittämisessä. Lisäksi hankkeessa haettiin tietoa hankkeen teeman mukaisista uusista innovaatioista ja toimintatavoista Suomessa ja Euroopassa ja tehtiin näistä tiivistelmät ja matkaraportit hankkeen internetsivuille kaikkien hyödynnettäväksi. Hankkeen tuloksena yritykset saivat kattavasti tietoa uusista alan trendeistä ja pystyvät hyödyntämään asiantuntijoiden tarjoamaa tukea kilpailukyvyn vahvistamiseen sekä alalle kohdistuviin uusiin vaatimuksiin.