![]() |
![]() |
Hankekoodi: A74722
Hankkeen nimi: KumppanuusAkatemia
Toimintalinja: 2. Uusimman tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen
Erityistavoite: 4.1. Tutkimus-, osaamis- ja innovaatiokeskittymien kehittäminen alueellisten vahvuuksien pohjalta
Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.1.2019 ja päättyy 31.7.2021
Toiminnan tila: Toiminta päättynyt
Vastuuviranomainen: Pirkanmaan liitto
Hakijan virallinen nimi: Turun yliopisto
Organisaatiotyyppi: Yliopisto
Y-tunnus: 0245896-3
Jakeluosoite: PL 170
Puhelinnumero: 02 333 51 (vaihde)
Postinumero: 28101
Postitoimipaikka: PORI
WWW-osoite: http://www.utu.fi/tse/pori
Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Päivikki Kuoppakangas
Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: Tutkimuspäällikkö
Yhteyshenkilön sähköpostisoite: eura.neuvonta(at)gov.fi
Yhteyshenkilön puhelinnumero: +358 50 327 1283
Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:
Tavoitteet
Hankkeen tavoitteena on ikäihmisten koti- ja omaishoidon kehittäminen. Hankkeessa kehitetään ikäihmisten kanssa työskentelevien tahojen kumppanuus- ja verkosto-osaamista ja lisätään ymmärrystä palveluiden asiakaslähtöisyyden merkityksestä palveluiden kehittämisessä. Hankkeen tavoitteena on edistää yksityisen ja kolmannen sektorin integrointia osaksi ikäihmisten monitoimijaverkostoa. Lisäksi hankkeessa kehitetään sähköinen alusta (työnimi KumppanuusAkatemia) ikäihmisten hoitoon osallistuvien tahojen verkottamiseen ja verkosto-osaamisen kehittämiseen. Tavoitteena on, että monitoimijaverkoston osaamista kehittämällä voidaan tuottaa paremmin integroituja palvelukokonaisuuksia ja asiakaslähtöisempiä koti- ja omaishoidon palveluita ikäihmisille.
Hankkeen osatavoitteet ovat:
1. vahvistaa eri sektoreiden välistä yhteistyötä ja kehittää monitoimijaverkostojen osaamista, yhdyspintoja, toiminta- ja johtamiskäytäntöjä, keskinäistä luottamusta ja verkostoon sitoutumista.
2. edistää monitoimijaverkoston kumppanuutta ikäihmisten koti- ja omaishoidon palveluissa.
3. vahvistaa monitoimijaverkoston yhteistä ymmärrystä palveluiden asiakaslähtöisyydestä ja sen merkityksestä palvelutuotannossa.
4. luoda “KumppanuusAkatemia” -sähköinen alusta, jota voidaan hyödyntää verkostojen kehittämisen työkaluna.
5. kehittää palvelumuotoilua ikäihmisten palveluiden monitoimijaverkostossa
6. tehdä näkyväksi eri sektoreiden osaamista ja rooleja koti- ja omaishoidon palveluiden tuottamisessa ja tukea yksityisen ja kolmannen sektorin osallisuutta ja liiketoimintaa osana ikäihmisten monitoimijaverkostoa.
7. tukea valtakunnallista koti- ja omaishoidon uudistusta ja siihen liittyvää maakunnallista kehittämistyötä.
Toimenpiteet
Hankkeen keskeiset toimenpiteet ovat ikäihmisten koti- ja omaishoitoon osallistuvan monitoimijaverkoston osaamisen ja sen tuottamien palveluiden kehittäminen sekä toimijoiden kumppanuutta ja verkostoitumista tukevan sähköisen alustan laatiminen.
Hankkeen osatoimenpiteet ovat:
1. Hankkeessa tuotetaan tietoa ikäihmisten koti- ja omaishoidon palveluihin osallistuvan monitoimijaverkoston toiminnasta (TP1)
a. Kuvataan verkostoanalyysin avulla verkostotoimijat
b. Kuvataan verkostossa tapahtuvaa tiedonsiirtoa ja sen esteitä
c. Kuvataan verkoston yhdyspintoja ja laaditaan yhdyspintamääritteitä mm. siirrettävän tiedon ja yhteistyökäytäntöjen osalta
d. Kuvataan kumppanuuden muodostumista monitoimijaverkostoissa
e. Kuvataan, miten ikäihmisen palveluiden asiakaslähtöinen kehittäminen ilmenee verkostotoiminnassa
Tuloksia tuodaan esille hankkeen sähköisellä alustalla, työpajoissa ja seminaareissa, joissa pohditaan saatujen tulosten merkitystä ja kehitetään toimintaa haluttuun suuntaan yhdessä maakunnan ikäihmisten monitoimijaverkoston kanssa.
2. Hankkeessa järjestetään kumppanuusjohtamiseen liittyviä työpajoja, joissa kartoitetaan monitoimijaverkostojen johtamiseen liittyviä haasteita ja suunnitellaan, miten ikäihmisten koti- ja omaishoidon palveluita tuottavien ja järjestävien tahojen kumppanuutta voidaan edistää johtamisen keinoin. Työpajat tuottavat kumppanuusjohtamisen sähköisen julkaisun, joka liitetään osaksi KumppanuusAkatemia -alustaa. (TP2)
3. Hankkeessa osallistetaan verkostotoimijoita ja ikäihmisiä palvelujen asiakaslähtöiseen kehittämiseen mm. keskustelemalla heidän kanssaan ikäihmisten palvelutarpeista. (TP1 ja TP3a, 3b)
4. Hankkeessa kehitetään sähköinen KumppanuusAkatemia -alusta (TP3a)
a. kootaan koti- ja omaishoidon monitoimijaverkostoon, verkostotoimintaan, kumppanuuteen ja asiakaslähtöisyyteen liittyvää tietoa alustalle.
b. kootaan ikäihmisten koti- ja omaishoidon verkostotoimijat alustalle, jossa he saavat toisiltaan ja alustalle kootusta tiedosta tukea ja ohjausta oman työnsä kehittämiseen. Alusta toimii asiakaslähtöisten palveluiden kehittämisen innoittajana.
c. jalkautetaan sähköinen alusta monitoimijaverkoston työvälineeksi osaksi verkostotoiminnan ja palveluiden kehittämisen prosessia.
5. Hankkeessa mahdollistetaan palvelumuotoilun ja liiketoimintamahdollisuuksien kehittäminen koti- ja omaishoidon verkoston toimijoille (julkinen sektori, yrittäjät ja kolmas sektori) osallistavin menetelmien toteutetussa työpajatyöskentelyssä. Työskentely mahdollistaa verkottumista, uusien palveluiden kehittymistä sekä palvelu- ja liiketoimintaideoiden integroimista osaksi palvelukokonaisuuksia alustan tarjoamien mahdollisuuksien hyödyntämisen ja vuoropuhelun kautta. (TP3b ja 3c)
Tulokset
Palvelutuotannon siirtyessä laitoshoidosta kotiin annettaviin palveluihin, on entistä enemmän kiinnitettävä huomiota palveluiden integraatioon ja asiakaslähtöisyyteen. Tämä edellyttää toimijoiden verkosto- ja kumppanuusosaamisen kehittämistä ja asiakaslähtöisten toimintatapojen juurruttamista. KumppanuusAkatemia -hanke vastaa tähän tarpeeseen tuottamalla tietoa ja mm. sähköisen julkaisun kumppanuusjohtamisesta ikäihmisen koti- ja omaishoidon monitoimijaverkoston käyttöön. Hankkeen tuloksena toimijoiden verkosto- ja kumppanuusosaaminen kehittyy ja verkoston tuottamien palveluiden integraatio ja asiakaslähtöisyys paranevat. Tämä osaltaan edistää palveluiden vaikuttavuutta. Lisäksi hanke tuottaa sähköisen KumppanuusAkatemia -alustan toimijoiden verkosto- ja kumppanuusosaamisen tueksi. Hankkeen kautta tapahtuvan verkostoitumisen, eri sektoreiden välisen yhteistyön ja ideoinnin kautta mahdollistetaan uusien ideoiden syntyminen liiketoimintaan ja palvelumuotoiluun asiakaslähtöisesti koti- ja omaishoidon palveluissa.
KumppanuusAkatemia hankkeen varsinaisena kohderyhmänä Satakunnan alueella toimivat yritykset ja kolmannen sektorin organisaatiot. Koska hanke kohdistuu ikäihmisten palveluprosessiin, hankkeen kohderyhmään kuuluvat erityisesti yksityisen ja kolmannen sektorin toimijat, jotka toimivat ikäihmisten koti- ja omaishoidon alueella. Yritysten ja kolmannen sektorin osalta hankkeen kohderyhmää ovat lisäksi sellaiset toimijat, joiden palveluita (esim. uusia sähköisiä palveluita) voidaan tulevaisuudessa hyödyntää ikäihmisten koti- ja omaishoidon palvelutuotannossa.
KumppanuusAkatemia -hankkeen välillisiä kohderyhmiä ovat Satakunnan alueen kunnat, jotka hyötyvät siitä, että ikäihmisten palvelut ovat asiakaslähtöisiä ja integroituja. Lisäksi välillistä kohderyhmää ovat muiden toimialojen palveluntuottajat. Suuri osa kuntalaisille tarjottavista palveluista tuotetaan verkostoissa julkisen sektorin hallinnolliset rajat ja eri sektorirajat ylittäen. KumppanuusAkatemia -hankkeessa kehitettävää monitoimijaverkoston toimintaa ja palveluiden yhteiskehittämisen periaatteita voidaan siten hyödyntää kaikilla toimialoilla. Hankkeesta tukea saavat niin uusien palveluiden kuin olemassa olevien palveluiden kehittäjät, työelämän kehittäjäorganisaatiot sekä sellaiset toimijat, jotka voivat hyödyntää hankkeessa kehitettyä sähköistä alustaa. Koska KumppanuusAkatemia -hankkeessa pyritään tukemaan verkostomaisen toiminnan ja asiakaslähtöisten palvelujen kehittymistä kokonaisvaltaisesti, hankkeen tulosten kannalta tärkeitä kohderyhmiä ovat myös hyvinvointialan kehittäjätahot, kuten Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ja Työterveyslaitos. Hanke tuottaa myös tietoa sote-alan mikro- ja pienyritysten liiketoiminnan haasteista, kehityskohteista, vahvuuksista ja mahdollisuuksista tutkimuksen ja elinkeinoyhtiöiden sekä yrittäjäjärjestöjen toiminnan tueksi.
KumppanuusAkatemia -hankkeen välillisenä kohderyhmänä ovat myös koulutusorganisaatiot, jotka voivat hyödyntää hankkeen tuloksia opetuksessaan esim. johtamisen ja organisoinnin pääaineessa verkostojohtamisen, asiantuntijaorganisaatioiden johtamisen ja organisaatiorakenteiden opetuksessa sekä yrittäjyysopinnoissa. Hankkeen tuloksia on mahdollista hyödyntää esimerkiksi Turun yliopiston kauppakorkeakoulun Porin yksikön Asiantuntijaorganisaatioiden liiketoimintaosaamisen maisteriohjelman opintosisältöjen suunnittelussa.
Lisäksi välillistä kohderyhmää ovat palveluita käyttävät ikäihmiset ja heidän omaisensa, jotka hyötyvät paitsi hanketoimenpiteiden myötä syntyvistä uusista palveluista myös ennen kaikkea verkostomaisesta palvelutuotantotavasta, joka mahdollistaa palvelukokonaisuuksien yksilöllisemmän räätälöinnin.
Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 382 592
Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 369 314
Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 546 561
Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 527 592
Maakunnat: Satakunta
Seutukunnat: Pohjois-Satakunnan, Rauman, Porin
Kunnat: Rauma, Kokemäki, Merikarvia, Harjavalta, Pomarkku, Ulvila, Säkylä, Kankaanpää, Huittinen, Siikainen, Pori, Nakkila, Eura, Karvia, Jämijärvi, Eurajoki
Jakeluosoite:
Postinumero:
Postitoimipaikka:
Suunniteltu: 0, joihin työllistyvät naiset 0
Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joihin työllistyvät naiset 0.00
Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0
Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00
Välitön | Välillinen | |
Ekologinen kestävyys | ||
Luonnonvarojen käytön kestävyys | 0 | 0 |
Vaikutus neutraali | ||
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen | 0 | 0 |
Vaikutus neutraali | ||
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus | 0 | 0 |
Vaikutus neutraali | ||
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) | 0 | 0 |
Vaikutus neutraali | ||
Natura 2000 -ohjelman kohteet | 0 | 0 |
Vaikutus neutraali | ||
Taloudellinen kestävyys | ||
Materiaalit ja jätteet | 0 | 0 |
Vaikutus neutraali | ||
Uusiutuvien energialähteiden käyttö | 0 | 0 |
Vaikutus neutraali | ||
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen | 5 | 8 |
Hankkeessa kehitettävässä monitoimijaverkostossa pyritään huomioimaan laajasti erilaiset toimijat. Sekä yksityisen että kolmannen sektorin tuottajat saavat entistä merkittävämmän roolin tulevaisuuden palvelutuotannossa. Tämä huomioidaan myös KumppanuusAkatemia -hankkeessa. Eri sektoreiden toimijoiden hyödyntäminen täysimääräisesti ja aito kumppanuus ikäihmisten koti- ja omaishoidon palveluissa pyritään juurruttamaan koko maakunnan palvelutuotantoon. Siten hankkeella on positiivista vaikutusta paikalliseen elinkeinorakenteeseen. | ||
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen | 8 | 9 |
Hankkeessa kehitetään sote-alan monitoimijaverkostoa, joka mahdollistaa olemassa olevien palveluiden kehittämisen ja uusien palveluiden muotoilun siten, että palvelut ovat asiakaslähtöisiä, vaikuttavia sekä kustannustehokkaita ja silti kannattavan liiketoiminnan mahdollistavia. Myös hankkeessa kehitettävä sähköinen alusta tukee aineettomien palveluiden kehittämistä ikäihmisten koti- ja omaishoitoon. | ||
Liikkuminen ja logistiikka | 0 | 0 |
Vaikutus neutraali | ||
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus | ||
Hyvinvoinnin edistäminen | 7 | 8 |
Hanke edistää kotona asuvien ikäihmisten hyvinvointia tukemalla asiakaslähtöisten palveluiden kehittämistä mahdollistavia palveluntuotantorakenteita ja toimintakulttuuria. | ||
Tasa-arvon edistäminen | 2 | 4 |
Hanke huomioi ikäihmiset ennen kaikkea yksilöinä. Mikäli hankkeessa tunnistetaan sukupuolisidonnaisia palvelutarpeita niihin pyritään vastaamaan kehittämällä uusia palveluita. Hankkeessa huomioidaan ennen kaikkea ikäihmisen sosiaalinen ja taloudellinen tasa-arvo ja kannustetaan monitoimijaverkostoa kehittämään toimintaansa ja palveluita ikäihmisen sosiaalisen- ja taloudellisen epätasa-arvon kaventamiseksi. | ||
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus | 1 | 2 |
Hanke edistää ikäihmisten yhdenvertaisuutta mahdollistamalla koti- ja omaishoidon palveluiden yksilöllisten ja asiakaslähtöisten palveluiden kehittämisen. Tämä edistää kotona asuvien yhdenvertaisuutta suhteessa mm. palveluasunnoissa asuviin iäkkäisiin. Hanke lisää palvelutuottajien yhdenvertaisuutta ottamalla entistä paremmin huomioon yksityisen ja kolmannen sektorin toimijat osana monitoimijamallia. | ||
Kulttuuriympäristö | 0 | 0 |
Vaikutus neutraali | ||
Ympäristöosaaminen | 0 | 0 |
Vaikutus neutraali |
KumppanuusAkatemia-hankkeen tavoitteena oli vahvistaa eri sektoreiden välistä yhteistyötä koti- ja omaishoidon kentässä ja kehittää monitoimijaverkoston osaamista, toiminta- ja johtamiskäytäntöjä. Hankkeen kohderyhmä oli Satakunnan alueella toimivat yritykset ja kolmannen sektorin organisaatiot, erityisesti toimijat, jotka toimivat ikäihmisten koti- ja omaishoidon alueella.
Työpaketissa yksi tehtiin laajat haastattelut palveluverkoston toimijoille. Näiden pohjalta kuvattiin verkosto verkostoanalyysin avulla sekä tarkemmin verkoston rajapintoja ja tiedonsiirtoa ja eri toimijoiden rooleja palveluverkostossa. Tuloksia käytettiin hyväksi verkoston yhteistoiminnan kehittämisessä. Myös eri toimijoiden osaamista pyrittiin tekemään näkyväksi.
Hankkeen tavoitteena oli vahvistaa monitoimijaverkoston yhteistä ymmärrystä palveluiden asiakaslähtöisyydestä ja sen merkityksestä palvelutuotannossa. Hankkeessa kartoitettiin toimijoiden ymmärrystä asiakaslähtöisyydestä ja vahvistettiin asiakaslähtöisen kehittämisen mahdollisuuksia lisäämällä asiakasosallisuutta, nostamalla esiin asiakastarpeita ja välittämällä tietoa asiakaslähtöisyyden erilaisista toteutustavoista yhteistyössä eri toimijoiden kanssa.
Hankkeessa pilotoitiin yhteistä asiakaspalautejärjestelmää eri sektorien toimijoille. Pilotoinnin tarkoituksena oli arvioida ja kehittää palvelujärjestelmän asiakaslähtöisyyttä. Erityisesti kartoitettiin sitä, miltä eri tahojen välinen yhteistyö sujui asiakkaiden näkökulmasta.
Korona-pandemian vaikutuksia palvelujen tuottamiseen kartoitettiin kolmannen sektorin haastattelujen avulla. Tuloksena raportoitiin, millaisia muutoksia koronarajoitukset aiheuttivat järjestöjen palveluihin ja toimintaan sekä yhteistyöhön muiden toimijoiden kanssa ja miten muutoksista saadut opit on mahdollista hyödyntää tulevassa toiminnassa.
Hankkeen verkostotoimijat tuottivat yhdessä ikäihmisille suunnatulle Koti-TV -televisiokanavalle ohjelman, jonka kautta lisättiin ikäihmisten ja palvelujen tuottajien tietoutta erilaisista ikäihmisille ja heidän omaishoitajilleen suunnatuista palveluista.
Osana työpakettia kaksi hankkeessa perustettiin “Kumppanuusjohtamisen työryhmä”, jonka tavoitteena oli kehittää yhteistyötä ja organisointia kotihoidon verkostossa johtamisen keinoin. Työryhmään valittiin edustajia eri sektoreilta ympäri Satakuntaa. Ryhmän keskusteluja käytettiin pohjana kaksiosaisen opaskirjan laadintaan. Näissä kirjoissa hahmotellaan tapoja parantaa verkostoyhteistyötä kotihoidon kentässä toimivien, eri sektoreita edustavien organisaatioiden välillä.
Osana työpaketti kolmosta perustettiin ”Kilpailijoista kumppaneiksi -verkosto" Satakunnan koti- ja omaishoidon toimijoille. Verkoston tapaamisissa verkostoiduttiin ja opittiin tuntemaan toiset alalla toimijat paremmin, kuultiin asiantuntija-alustuksia toivotuista aiheista, pohdittiin yhdessä ratkaisuja mm. yhteistyön ongelmiin ja kehitettiin eteenpäin uusiin palveluihin ja toimintamalleihin liittyviä ideoita. Työpaketti kolmosessa kehitettiin myös toimijoiden palvelumuotoiluosaamista hyödyntämällä palvelumuotoilun menetelmiä verkoston tapaamisissa ja tapahtumissa.
Työpaketissa kolme luotiin sähköinen alusta, joka keskittyy tukeakotiin.fi-sivustolle. Sivuston palveluhakemiston kautta ikäihmisten kotona asumista tukevien palveluiden asiakkaat ja tuottajat saavat tietoa näistä palveluista Satakunnan alueella. Sivustolle on koottu myös kaikki hankkeessa verkoston toimijoiden tueksi tuotettu materiaali esimerkiksi kotihoitopalvelujen johtamiseen ja organisointiin ja asiakaslähtöisten palvelujen suunnitteluun liittyen. Sähköisen alustan osana toimii lisäksi Teams-pohjainen keskustelualusta verkoston toimijoille. Toimijoiden osaamisen kasvattamiseksi hanke järjesti kaikille avoimen luentosarjan, jossa eri luennoitsijat tarkastelivat muun muassa hyvän verkostoyhteistyön edellytyksiä ja osatekijöitä, palvelumuotoilua, asiakaslähtöisen palveluiden toteuttamista ja työhyvinvoinnin osatekijöitä.
Hankkeen tuloksista viestitettiin monilla eri foorumeilla. Hanke järjesti seminaareja ja webinaareja, sekä tuotti blogikirjoituksia. Hanketyöntekijät kävivät esittelemässä hanketta ja sen tuloksia eri tapahtumissa. Hankkeessa tuotettiin erilaisia oppaita ja raportteja.