![]() |
![]() |
Hankekoodi: A74617
Hankkeen nimi: Kestävä ja paikallinen ruoka yleisötapahtumissa. Case Farmari 2020
Toimintalinja: 2. Uusimman tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen
Erityistavoite: 3.2. Uusiutuvan energian ja energiatehokkaiden ratkaisujen kehittäminen
Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.1.2019 ja päättyy 31.12.2019
Toiminnan tila: Toiminta päättynyt
Vastuuviranomainen: Etelä-Savon maakuntaliitto
Hakijan virallinen nimi: Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy
Organisaatiotyyppi: Ammattikorkeakoulu
Y-tunnus: 2472908-2
Jakeluosoite: Patteristonkatu 3 D
Puhelinnumero: 040 655 0555
Postinumero: 50100
Postitoimipaikka: Mikkeli
WWW-osoite: http://www.xamk.fi
Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Teija Rautiainen
Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: Tutkimuspäällikkö
Yhteyshenkilön sähköpostisoite: eura.neuvonta(at)gov.fi
Yhteyshenkilön puhelinnumero: 0400 872 759
Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:
Isojen, säännöllisesti järjestettävien yleisötapahtumien, kuten messujen, festivaalien, konserttien tai kilpailujen, hiilijalanjälki voi olla merkittävä. Tapahtuman luonne vaikuttaa hiilijalanjäljen kokoon, mutta lähes jokaisessa osa ympäristövaikutuksista syntyy kahvila- ja ruokapalvelujen tuottamisesta. Yleisötapahtumien ruokapalvelut ovat myös erinomainen väylä nostaa esille paikallista ruokaa, osana ruokatarjontaa ja alueen matkailupalveluja. Nämä seikat on huomioitava tapahtuman suunnittelussa riittävän ajoissa ja vuorovaikutteisesti koko ruokapalveluketjun toimijoiden kanssa. Kattava ja riittävän konkreettinen ohjeistus kuitenkin puuttuu.
Hankkeen tavoitteena on luoda edellytykset 1) yleisötapahtuman ruokaan liittyvien palvelujen järjestämiseen vähähiilisesti koko palveluketjussa, 2) paikallisen ruoan ja raaka-aineiden käytölle osana ruokapalveluja ja 3) lisätä keinoja, joilla paikallista ruokaa tehdään näkyväksi kävijöille sellaisenaan ja osana alueen matkailupalveluja.
Hanke kartoittaa olemassa olevia hyviä käytäntöjä, alueen ruokatuottajien kiinnostusta ja mahdollisuuksia osallistua tapahtumiin sekä järjestää työpajoja ja vastaavia toimijoiden osana suunnittelua. Hankkeen tuloksena syntyy toimintaohjeistus tai -konsepti vähähiilisten ja vastuullisten yleisötapahtuminen järjestämiseen Etelä-Savossa.
Hankkeen viitekehyksenä vuonna 2020 Mikkelissä järjestettävä Farmari Maatalousnäyttely.
Hankkeen varsinaiset kohderyhmät ovat ruoka-alan elintarvikeyritykset (alkutuotanto, jalostus), tukkukauppa, logistiikka- ja jätehuoltoyritykset sekä ruokapalveluja tuottavat yritykset ja tapahtuman järjestäjätahot.
Välillisiä kohderyhmiä ovat muut tapahtumajärjestäjät, alan kehittäjät ja tutkijat, kouluttajat, opettajat ja opiskelijat.
Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 54 883
Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 54 883
Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 78 404
Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 78 404
Maakunnat: Etelä-Savo
Seutukunnat: Mikkelin, Savonlinnan, Pieksämäen
Kunnat: Mikkeli, Puumala, Sulkava, Pertunmaa, Rantasalmi, Mäntyharju, Enonkoski, Hirvensalmi, Pieksämäki, Kangasniemi, Savonlinna, Juva, Joroinen, Heinävesi
Jakeluosoite:
Postinumero:
Postitoimipaikka:
Suunniteltu: 0, joihin työllistyvät naiset 0
Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joihin työllistyvät naiset 0.00
Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0
Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00
Välitön | Välillinen | |
Ekologinen kestävyys | ||
Luonnonvarojen käytön kestävyys | 0 | 0 |
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen | 0 | 3 |
Vähähiilisten toimintatapojen huomionti vaikuttaa pitkällä aikavälillä ilmastovaikutusten vähentämiseen. | ||
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus | 0 | 0 |
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) | 0 | 4 |
Vähähiilisten toimintatapojen huomionti vaikuttaa pitkällä aikavälillä kasvihuonekaasujen vähenemiseen vähentämiseen. | ||
Natura 2000 -ohjelman kohteet | 0 | 0 |
Taloudellinen kestävyys | ||
Materiaalit ja jätteet | 2 | 4 |
Hankkeen tulokset mahdollistavat tehokkaamman materiaalivirtojen hallinnan ja ruokahävikin vähentämisen. | ||
Uusiutuvien energialähteiden käyttö | 0 | 0 |
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen | 2 | 4 |
Hanke edestauttaa paikallisten ruoka-alan yrittäjien pääsyä isojen tapahtumien tavarantoimittajiksi ja tukee yrittäjien keskinäistä verkottumista, jotta riittävän suuret volyymit voidaan taata. | ||
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen | 0 | 0 |
Liikkuminen ja logistiikka | 2 | 3 |
Hanke tuo esille miten elintarvikelogistiikkaa voidaan järkevöittää massatapahtuminen järjestemisessä. | ||
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus | ||
Hyvinvoinnin edistäminen | 4 | 6 |
Hanke tukee alueellista ruoka-alaa ja siihen liittyviä elinkeinona. Hanke tuo esille keinoja, miten alueen yritystominnan myönteiseen esilletuontiin massatapahtumien yhteydessä, | ||
Tasa-arvon edistäminen | 3 | 6 |
Hanke tukee alueellista tasa-arvoa, koska monet elintarvike/ruoka-alan yritykset sijaitsevat haja-asutusalueella. Hanke tukee mikro- ja pk-yrittäjien mahdollisuuksia päästä isojen tapahtumien tavarantoimittajiksi. | ||
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus | 0 | 0 |
Kulttuuriympäristö | 0 | 0 |
Ympäristöosaaminen | 0 | 0 |
Hanke nostaa esille vastuullista, vähähiilistä toimintaa, tuottaa toimintaohjeistusta tapahtuman toteuttajille sekä kävijöille. |
Isojen yleisötapahtumien, kuten messujen, festivaalien, konserttien tai kilpailujen, hiilijalanjälki voi olla merkittävä. Lähes jokaisessa tapahtumassa osa ympäristövaikutuksista syntyy kahvila- ja ruokapalvelujen tuottamisesta.
Hanke kartoitti olemassa olevat toimintatavat, menetelmät ja sertifikaatit, joilla yleisötapahtuman ruokapalveluiden hiilijalanjälkeä voidaan pienentää, ohjeistaa henkilökuntaa ja muita toimijoita sekä viestiä asiakkaille. Asiantuntijahaastattelut, kirjallisuuskatsaus ja työpajat nostivat keskeisimmiksi asioiksi, joihin ruokapalvelun tuottaja voi vaikuttaa, ruokalistalistasuunnittelun ja raaka-aine- pakkaus- ja materiaalivalinnat, ruokahävikin ennalta ehkäisyn ja ruokatuotannon energiatehokkuuden. Mikään näistä ei onnistu ilman hyvää, riittävän ajoissa tehtyä suunnittelua ja vuorovaikutusta muiden toimijoiden, kuten tavarantoimittajien kanssa, ja henkilökunnan ja talkoolaisten ohjeistusta.
Ruokapalvelujen hiilijalanjäljen pienentämiseen tulee painetta tapahtuman järjestäjiltä ja yleisöltä, ja siihen kiinnitetään huomioita. Oman alueen raaka-aineiden ja jalosteiden käyttö tapahtumissa tuo lisäarvoa koko ruokaketjulle. Mitä isompi tapahtuma, sen suurempaan rooliin nousee pitkän aikajänteen suunnittelu ja selkeät sopimuskäytännöt, jotta paikalliset tuottajat ja jalostajat pystyvät panostamaan tuotantoon.
Hanke laati toimintaehdotuksen, kuinka paikallinen ruoka, vastuullinen toiminta ja vähähiilisyys näkyvät tapahtuman ruokapalveluissa ja viestinnässä. Tulokset koottiin "Opas kestäviin ruokapalveluihin yleisötapahtumissa"-julkaisuun sekä tietoiskumaiseen paperiseen esitteeseen. Opas löytyy sähköisenä https://www.theseus.fi/handle/10024/267231