![]() |
![]() |
Hankekoodi: A74420
Hankkeen nimi: RUOKARIIHI - Osaava elintarviketalous Pohjois-Pohjanmaalle
Toimintalinja: 2. Uusimman tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen
Erityistavoite: 4.1. Tutkimus-, osaamis- ja innovaatiokeskittymien kehittäminen alueellisten vahvuuksien pohjalta
Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.1.2019 ja päättyy 31.12.2021
Toiminnan tila: Toiminta päättynyt
Vastuuviranomainen: Pohjois-Pohjanmaan liitto
Hakijan virallinen nimi: Oulun Ammattikorkeakoulu Oy
Organisaatiotyyppi: Ammattikorkeakoulu
Y-tunnus: 2509747-8
Jakeluosoite: Yliopistonkatu 9
Puhelinnumero: 020 611 0200
Postinumero: 90570
Postitoimipaikka: Oulu
WWW-osoite: http://www.oamk.fi/fi/
Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Ronja Kuorikoski
Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: Projektipäällikkö
Yhteyshenkilön sähköpostisoite: eura.neuvonta(at)gov.fi
Yhteyshenkilön puhelinnumero: 050 326 1309
Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:
RUOKARIIHI - Osaava elintarviketalous Pohjois-Pohjanmaalle -hankkeen tarkoituksena on Pohjois-Pohjanmaan elintarviketalouden strategian 2017-2025 jalkauttaminen. Tavoitteena on edistää ICT:n ja muiden teknologioiden käyttöä elintarvikealan yrityksissä, lisätä elintarvikealan yritysten keskinäistä ja toimialarajat ylittävää yhteistyötä sekä edistää elintarvikealan yritysten kansainvälistymistä.
Hankkeen aikana järjestetään mm. ICT:n ja muiden teknologioiden mahdollisuuksia elintarvikealan yrityksissä esitteleviä opintomatkoja ja teematilaisuuksia, elintarvikealan yritysten keskinäistä ja toimialarajat ylittävää yhteistyötä edistävä Matchmaking-tapahtuma ja maakunnallisia lähiruokatreffit-tapahtumia, Pohjois-Pohjanmaan maakuntaosasto kansainvälisille ruoka-alan ammattimessuille sekä kotikansainvälistymistä edistäviä kulttuuri- ja ruokamatkailun teematilaisuuksia. Lisäksi viestintä ja tiedottaminen ovat olennainen osa hankkeen toimenpiteitä.
Hankkeen tuloksena elintarvikealan yritysten tietoisuus ICT:n ja muiden teknologioiden mahdollisuuksista tuotannon ja liiketoiminnan kehittämisessä lisääntyy, uusien ja/tai uudenlaisten yrityssymbioosien syntymisen mahdollisuudet elintarvikealalla kasvavat niin toimialan sisällä kuin myös toimialarajat ylittäen, ja elintarvikealan yritysten kansainvälistymisvalmiudet kehittyvät. Pitkällä aikavälillä parannetaan edellytyksiä elintarvikealan yritysten kannattavuuden, viennin, liikevaihdon ja työllistämisvaikutuksen kasvulle, jonka lisäksi maakuntaan saadaan tuotua monialaista elintarvikealan osaamista myös maakunnan ja Suomen ulkopuolelta hankkeen aikana avattujen uusien yhteyksien kautta.
Hanke toteutetaan 1.1.2019-31.12.2021 välisenä aikana Oulun ammattikorkeakoulun (Oamk) ja Luonnonvarakeskuksen (Luke) yhteistyönä.
Hankkeen kohdealueena on Pohjois-Pohjanmaa ja pääkohderyhmänä ja -hyödynsaajina maakunnan elintarvikealan yritykset. Näitä ovat esimerkiksi Huovisen Leipomo (Timo Kyllinen Oy), Hätälä Oy, Kasvishovi Oy, Kinnusen Mylly Oy, Kotirannan Vihannesjaloste Oy, Kujalan tila (Tmi Ranta Timo Johannes), Kurkelan Rieskaleipomo Oy, Kuusamon Juusto Oy, Kylmänen Food Oy, Laitakarin Kala Oy, Maustaja Oy, Pohjolan Peruna Oy, Sonnisaari panimo Oy, Vaalan Juustola Oy, Vihiluodon Kala Oy ja Viskaalin Oy.
Keskeisimpiä välillisiä kohderyhmiä ovat muut ruokaketjun eri vaiheissa toimivat yritykset, esimerkiksi alkutuotannon, kuljetuksen sekä tukku- ja vähittäiskaupan toimijat. Työllistämisvaikutuksen kautta näiden yritysten kansantaloudellinen merkitys on suuri: Ruokaketju tarjoaa maanlaajuisesti työtä yhteensä noin 340 000 henkilölle, kun elintarviketeollisuuden yritysten henkilöstömäärä on yhteensä noin 38 000 (Hyrylä & Tikkanen 2017: Syksyn 2017 toimialojen näkymät: Elintarviketeollisuus - Tuotannon tehostamista, moderneja tuotantolaitoksia). Lisäksi välillisiin kohderyhmiin kuuluvat ICT- ja teknologia-alan yritykset, ravintola- ja matkailualan yritykset, alueen oppilaitokset (erityisesti luonnonvara-ala ja elintarvikeala), tutkimuslaitokset ja neuvontaorganisaatiot sekä kunnat ja muut julkiset kehitys- ja rahoitusorganisaatiot.
Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 276 801
Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 270 884
Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 391 830
Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 383 486
Maakunnat: Pohjois-Pohjanmaa
Seutukunnat: Oulunkaaren, Raahen, Koillismaan, Oulun, Ylivieskan, Haapavesi-Siikalatvan, Nivala-Haapajärven
Kunnat: Ii, Alavieska, Oulainen, Oulu, Reisjärvi, Muhos, Hailuoto, Tyrnävä, Raahe, Merijärvi, Pyhäjärvi, Siikajoki, Taivalkoski, Utajärvi, Sievi, Lumijoki, Kalajoki, Siikalatva, Ylivieska, Kärsämäki, Kempele, Kuusamo, Pyhäntä, Pyhäjoki, Vaala, Pudasjärvi, Haapajärvi, Liminka, Haapavesi, Nivala
Jakeluosoite:
Postinumero:
Postitoimipaikka:
Suunniteltu: 0, joihin työllistyvät naiset 0
Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joihin työllistyvät naiset 0.00
Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0
Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00
Välitön | Välillinen | |
Ekologinen kestävyys | ||
Luonnonvarojen käytön kestävyys | 0 | 5 |
Tehostuvat tuotantoketjut vähentävät hävikkiä ja yritysten välinen yhteistyö parantaa sivuvirtojen hyödyntämistä. | ||
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen | 0 | 0 |
Ei vaikutusta. | ||
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus | 0 | 0 |
Ei vaikutusta. | ||
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) | 0 | 3 |
Tehokkuuden lisääntyminen ja sivuvirtojen entistä parempi hyödyntäminen pienentävät ilmastovaikutuksia. | ||
Natura 2000 -ohjelman kohteet | 0 | 0 |
Ei vaikutusta. | ||
Taloudellinen kestävyys | ||
Materiaalit ja jätteet | 0 | 5 |
Tehostuvat tuotantoketjut vähentävät hävikkiä ja yritysten välinen yhteistyö parantaa sivuvirtojen hyödyntämistä. | ||
Uusiutuvien energialähteiden käyttö | 0 | 3 |
Yritysyhteistyö lisää tiedon ja kokemusten vaihtoa ja tuo esiin hyviä esimerkkejä energiaratkaisuista, joita voidaan kopioida. Lisäksi yritysyhteistyö lisää sivuvirtojen käyttöä myös energiatuotantoon (biokaasu). | ||
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen | 2 | 10 |
Hankkeella edistetään alueen vahvuuksiin nojautuvaa paikallista ja alueellista elintarviketuotantoa ja -yrittäjyyttä. | ||
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen | 0 | 5 |
Hankkeella edistetään alueen vahvuuksiin nojautuvaa paikallista ja alueellista elintarviketuotantoa ja -yrittäjyyttä ja sitä kautta myös alaan liittyvää palvelutoimintaa. | ||
Liikkuminen ja logistiikka | 2 | 8 |
Yritysten välisellä ja erityisesti toimialarajat ylittävällä yhteistyöllä haetaan myös tehokkaampia logistiikkaratkaisuja. | ||
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus | ||
Hyvinvoinnin edistäminen | 2 | 5 |
Verkostoituminen ja yhteistyö sekä vertaistoiminnan kehittyminen lisäävät hyvinvointia erityisesti pienimmissä yrityksissä. | ||
Tasa-arvon edistäminen | 0 | 5 |
Pohjois-Pohjanmaan pienyritysvaltaisella elintarvikealalla naisten merkitys on suuri, joten alan kehittäminen tukee välillisesti myös tasa-arvoa. | ||
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus | 0 | 3 |
Verrattuna muihin maakuntiin elintarvikealan kehittäminen nostaa Pohjois-Pohjanmaata entistä tasavertaisempaan asemaan mm. teollisuuden moninaisuuden ja ruokakulttuurin näkökulmasta. | ||
Kulttuuriympäristö | 0 | 0 |
Ei vaikutusta. | ||
Ympäristöosaaminen | 2 | 5 |
Verkostoituminen ja vuorovaikutus tuo toimijajoukon tietoon myös ympäristöön liittyviä hyviä käytänteitä ja ratkaisuja. |
RUOKARIIHI - Osaava elintarviketalous Pohjois-Pohjanmaalle-hankkeen tarkoituksena oli Pohjois-Pohjanmaan elintarviketalouden strategian 2017–2025 jalkauttaminen. Hankkeen tavoitteena oli edistää ICT:n ja muiden teknologioiden käyttöä elintarvikealan yrityksissä, lisätä elintarvikealan yritysten keskinäistä ja toimialarajat ylittävää yhteistyötä sekä edistää elintarvikealan yritysten kansainvälistymistä.
RUOKARIIHI-hanke toteutettiin Oulun ammattikorkeakoulun (Oamk) ja Luonnonvarakeskuksen (Luke) yhteistyönä 1.1.2019–31.12.2021 välisenä aikana. Hankkeen päärahoittajana toimi Euroopan aluekehitysrahasto (EAKR) Pohjois-Pohjanmaan liiton kautta.
RUOKARIIHI-hanke järjesti erilaisia tilaisuuksia ICT:n ja muiden teknologioiden käytön edistämiseksi elintarvikealan yrityksissä ja toimialojen törmäyttämiseksi. Hankkeessa toteutettiin toimialojen verkostoitumiseen ja tiedon lisäämiseen tähtäävät kaksi teematilaisuutta ja kotimaan opintomatka Pohjanmaalle. Toinen kotimaan opintomatka peruuntui vähäisen ilmoittautujamäärän vuoksi, johon osaltaan vaikutti syksyllä 2021 nopeasti pahentunut koronaepidemiatilanne. Tapahtuma järjestettiin kuitenkin osittain webinaarin muodossa marraskuussa 2021. Myös elintarvikealan yrityksille suunnattu opintomatka Anuga FoodTec 2021 –messuille (23.-26.3.2021) Kölniin peruuntui koronatilanteen takia.
RUOKARIIHI-hankkeen tavoitteena oli myös edistää elintarvikealan yritysten kansainvälistymistä ja vientiedellytyksiä. Hankkeessa järjestettiin kaksi kotikansainvälistymistä tukevaa kulttuuri- ja ruokamatkailun teematilaisuutta ja koordinoitiin maakuntaosastoa ruoka-alan Internationale Grüne Woche 2020 -messuilla Saksassa. Messuille osallistumista edelsi tutustumismatka vuoden 2019 messuille. Lisäksi hankkeen aikana järjestettiin maakunnan elintarviketuotteiden esittely ulkomaalaisille ruoka-alan kutsuvieraille IAIC 2019 -konferenssissa (The 4th International Agriculture Innovation Conference) Oulun yliopistolla 7.-9.8.2019. RUOKARIIHI-hanke tuotti myös yhteistyössä Ruokajälki-hankkeen kanssa Pohjois-Pohjanmaan elintarviketaloutta esittelevän videon “Turvallista pohjoispohjalaista ruokaa meille ja maailmalle”. Video on tekstitetty sekä suomeksi että englanniksi ja sitä on jaettu myös kansainvälisille verkostoille.
Hanke edisti toimialan verkostoitumista ja yhteistyön edistämistä toteuttamalla vuonna 2021 laajan virtuaalisen Matchmaking –tapahtuman yhdessä Ruokajälki-hankkeen kanssa. Lisäksi hankkeen toimenpiteisiin kuuluivat vuosittaiset Lähiruokatreffit-tilaisuudet ja yritysvierailu, joka toteutettiin Kinnusen Myllylle syksyllä 2021.
Verkostoitumista edistettiin osaltaan myös muissa hankkeen toimenpiteissä, kuten teknologian mahdollisuuksia esittelevissä teematilaisuuksissa ja opintomatkoilla, joissa alan toimijat ja heidän tarjoamansa mahdollisuudet tulivat tutuiksi.
Hankkeen tuloksiin voi tutustua tarkemmin hankkeen kotisivuilla osoitteessa: www.oamk.fi/ruokariihi