![]() |
![]() |
Hankekoodi: A74362
Hankkeen nimi: SoloENTRE ja Yrittävä kulttuuri
Toimintalinja: 1. Pk-yritystoiminnan kilpailukyky
Erityistavoite: 2.1. PK-yritysten kasvun ja kansainvälistymisen edistäminen
Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.8.2018 ja päättyy 30.6.2021
Toiminnan tila: Toiminta päättynyt
Vastuuviranomainen: Pohjois-Pohjanmaan liitto
Hakijan virallinen nimi: Oulun Yliopisto
Organisaatiotyyppi: Yliopisto
Y-tunnus: 0245895-5
Jakeluosoite: Kerttu Saalasti Instituutti
Puhelinnumero: 0400919332
Postinumero: 85500
Postitoimipaikka: Nivala
WWW-osoite: http://www.oulu.fi/ksi/
Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Leena Eskola
Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: projektipäällikkö
Yhteyshenkilön sähköpostisoite: eura.neuvonta(at)gov.fi
Yhteyshenkilön puhelinnumero: 0400906103
Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:
SoloENTRE ja Yrittävä kulttuuri -hanke (jatkossa SoloENTRE) on keskeinen työkalu yrittävän kulttuurin vahvistamisessa Pohjois-Pohjanmaalla. Sen tavoitteet pohjautuvat maakunnalliseen yrittäjyyskasvatusstrategiaan ja maakuntaohjelmaan.
Yksinyrittäjät ovat merkittävä voimavara talouskasvulle ja työllisyyden kehittymiselle. Yksinyrittäjien lukumäärä Suomessa on lisääntynyt viimeisten kymmenen vuoden aikana noin 40 000:lla. Hanke toteutetaan tiiviissä yhteistyössä kehitystoimintaa ja liiketoiminnan kasvua hakevien yksin- ja mikroyrittäjien kanssa. Tavoitteena on, että noin 70 yksin- ja mikroyrittäjää osallistuu mikroyrittäjyyden palvelukonseptin yhteiskehittämiseen ja nopeisiin kokeiluihin jotka edistävät näiden yritysten kasvu-, työllistämis- ja vientiponnisteluja.
SoloENTRE:ssä päämääränä on lisätä positiivista yrittäjyysviestintää ja muokata toimintaympäristön ilmapiiriä yrittäjyyteen kannustavaksi ja rakentaa yhteistyössä yksin- ja mikroyrittäjien, yrityspalveluorganisaatioiden ja tutkimustoimijoiden kanssa täysin uudentyyppinen mikroyrittäjyyden palvelukokonaisuus, jonka kautta otetaan käyttöön yksinyrittäjien kasvun, työllistämisen ja viennin uudet mahdollisuudet. Hanke tuottaa julkisten yrityspalveluiden käyttöön uudenlaisia joustavia ja yhteisöllisiä palveluita. Tämä toimenpide tukee erityisesti yksin- ja mikroyrittäjien ponnisteluja kohti kestävää kasvua ja uudistumista.
SoloENTRE-hankkeen kolme osatavoitteita ovat yrittäjyysilmaston kehittäminen, avoimet uudet palvelut ja vertaisverkostojen vahvistaminen ja kehittäminen.
Yrittäjyysilmaston kehittäminen
Tuottaa uutta tietoa asenteista yrittäjyyteen ja median välittämistä yrittäjyyden mielikuvista selvittämällä Pohjois-Pohjanmaan nuorten (vs. Global Entrepreneurship Monitor –raportti (GEM); Etelä-Suomi ja Eurooppa), yrittäjien ja opetushenkilöstön asenteita yrittäjyyttä kohtaan sekä median välittämää viestiä yrittäjyydestä. Hanke vaikuttaa yrittäjyysilmastoon positiivisella viestinnällä ja tapahtumilla yhdessä median ja yrittäjäjärjestöjen kanssa. Jos tehtyjen selvitysten tulokset osoittavat yrittäjyyden esteitä, joihin viestinnällä ei voida vaikuttaa, laaditaan toimenpide-ehdotuksia päättäville tahoille. Yrittävää kulttuuria vahvistetaan myös tallentamalla virtuaaliselle alustalle pienyrittäjyystarinoita ja muuta yrittäjyyteen kannustavaa aineistoa. Virtuaalisena alustana käytetään jo olemassa olevaa verkkosivustoa, jota laajennetaan ja johon lisätään hankkeen tuottamaa materiaalia. Hanke osallistuu yrittävää kulttuuria edistävään valtakunnalliseen verkostoyhteistyöhön.
Avoimet uudet palvelut
Yrityspalveluorganisaatiot kehittävät mm. digitalisaation, yhteisöllisyyden sekä tulevaisuuden työnteon muodot tukevaa palvelutarjontaansa yrittäjyyttä suunnitteleville tai jo yrittäjinä toimiville. Hankkeessa tuotetaan erityisesti yksinyrittäjille suunnattuja palvelukokonaisuuksia vastaamaan työelämän muutoksen johdosta syntyneisiin yrittämisen uusiin muotoihin (osa-aika-/sivutoiminen-, osuuskunta-, freelancer-, kevyt-, moniala-, franchising-yrittäjyys.
Digitalisaatio ja automatisaatio ovat yksi suurimmista yhteiskuntaa ja liike-elämää muuttavista megatrendeistä. Digitaalinen muutos vaikuttaa merkittävästi organisaation potentiaaliin säilyttää kilpailukykynsä ja reagoida jatkuviin muutoksiin. Menestyäkseen digitalisaatiossa organisaatioiden tulee omaksua uusia teknologioita ja innovoida liiketoimintamallejaan. Hanke kehittää ja tuottaa yksin- ja mikroyrityksille sekä yrityspalveluorganisaatioiden käyttöön yrityksen kasvun hallinnan ja digitalisoinnin valmiuksien arvioinnin ja kehittämisen avoimet sähköiset palvelut yhdessä kohderyhmien kanssa. Kehitettävillä palveluilla voidaan tukea yksinyrittäjän ja mikroyritysten kasvun hallintaa ja digitaalisten valmiuksien itsearviointia. Hanke toimii läheisessä yhteistyössä alueen yksin- ja mikroyrittäjien kanssa. Erityisesti yksinyrittäjiä kutsutaan mukaan kokeilemaan, testaamaan, kehittämään ja tuotteistamaan sähköisiä palveluita sekä Mikroyrittäjyyden palvelukokonaisuutta.
Hanke kehittää ja tuottaa uudenlaisen verkkopohjaisen kypsyysmallin yrittävän kulttuurin arvioimiseksi ja päämäärätietoiseen kehittämiseen. Kyseinen palvelu mahdollistaa maakunnallisen strategian toteutumisen seurannan ja vertailukelpoisen tiedon tuottamisen, luotettavan kokonaiskäsityksen muodostamisen yrittävän kulttuurin nykytilasta ja kehittämistarpeista sekä johdettujen toimenpiteiden toteuttamisen sen osa-alueiden kehittämiseksi. Palvelun kehittämisessä hyödynnetään olemassa olevia muutosjohtamisen kypsyysmalleja. Mallin rakenne muodostuu määritellyistä yrittävän kulttuurin kypsyystasoista, prosessifaktoreista ja ydinprosesseista.
Vertaisverkoston vahvistaminen ja kehittäminen
Pohjois-Pohjanmaalla luotu MicroENTRE:n mikroyritysten ydinryhmämalli on mikroyrittäjien vertaisverkosto, joka on laajentunut jo useaan maakuntaan ja sille on jatkuva tarve. Ydinryhmätoiminnan yhteydessä on tullut esille tarve vahvistaa yrityspalvelutoimijoiden asiantuntijuuden jakamista ja vertaistoimintaa. Hanke luo yrityspalvelutoimijoiden (seutukunnalliset, kunnalliset ja yksityiset yrityspalvelut sekä yrittäjäjärjestöt) vertaisverkoston henkilöstön osaamisen kehittämiselle ja vertaistuelle. Verkostotoiminta mahdollistaa osaamisen jakamisen ja vahvistamisen, testattujen käytänteiden ja toimintamallien jakamisen, uudet avaukset ja yhteistyöideat sekä yhteiset asiantuntijaluennot ja -työpajat. Toiminnan kautta osallistujien asiantuntijuus ja osaaminen vahvistuu tiedon ja kokemusten jakamisen ja vertaistuen kautta. Verkoston kautta kerätään yhteiselle verkkosivustolle kaikkien ulottuville esim. yrittäjyystarinoita, yrityspalveluorganisaatioiden palvelutarinoita, kansainvälistymisen ja kasvun malleja.
Tulokset
Hankkeessa tuotetaan uutta tietoa asenteista yrittäjyyteen ja median synnyttämistä mielikuvista yrittäjyyttä kohtaan. Hankkeen tuloksena rakennetaan Mikroyrittäjyyden palvelukokonaisuus, joka sisältää a) työelämän muutoksen johdosta syntyneisiin yrittämisen uusiin muotoihin tuotteistettuja yrityspalveluita sekä b) yksin- ja mikroyritysten kasvun hallintaan ja c) digitaalisten valmiuksien arviointiin ja d) yrittävän kulttuurin kypsyysmallin uudet sähköiset palvelut. Lisäksi hankkeen tuloksena syntyy yrityspalveluorganisaatioiden ja yrittäjäjärjestöjen vertaisverkosto.
Hankkeen kohderyhmä koostuu pohjoisilla harvaan asutulla alueella toimivista yrityksistä ja niiden kehittämisen kannalta keskeisistä yrityspalvelu- ja koulutustoimijoista.
Yksin- ja mikroyrittäjät sekä yritysrajapinnassa toimivat muodostavat hankkeen tulosten tärkeimmät asiakas- ja käyttäjäryhmät. Yksin- ja mikroyrittäjiä sitoutetaan mukaan hankkeeseen heti sen alkuvaiheessa. Hankkeessa hyödynnetään ennen muuta alueella jo toimivia Mikroyritysten kasvualusta -hankkeessa käynnistettyä mikroyritysten ydinryhmiä. Tämän lisäksi hankkeen toimintaan tullaan kutsumaan erityisesti muita alueilla toimivia yksinyrittäjiä. Näin saamme asiakkaat mukaan kehittämään juuri heille suunnattua uutta Mikroyrittäjyyden palvelukokonaisuutta. Hankkeen aikana sen toimenpiteet tulevat tavoittamaan noin 70 yksin- ja mikroyrittäjää. He pääsevät osallistumaan nopeiden kokeilujen kautta mikroyrittäjyyden palvelukokonaisuuden kehittämiseen, testaukseen ja tuotteistamiseen.
Hankkeen tuloksista hyötyvät välillisesti mm. seuraavat tahot:
1. Yrittäjäjärjestöt
2. Kunnalliset, maakunnalliset ja kansalliset päätöksentekijät
3. Viranomaistahot
4. Kansallinen ja kansainvälinen mikroyrittäjyyden asiantuntijayhteisö
Kohderyhmät voivat hyödyntää omassa toiminnassaan hankkeessa tuotettavaa luotettavaa tietoa.
Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 676 960
Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 654 756
Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 959 081
Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 934 366
Maakunnat: Pohjois-Pohjanmaa
Seutukunnat: Oulunkaaren, Raahen, Nivala-Haapajärven, Haapavesi-Siikalatvan, Oulun, Koillismaan, Ylivieskan
Kunnat: Merijärvi, Reisjärvi, Oulainen, Ylivieska, Hailuoto, Sievi, Raahe, Siikalatva, Muhos, Oulu, Utajärvi, Siikajoki, Kalajoki, Ii, Alavieska, Tyrnävä, Lumijoki, Taivalkoski, Kempele, Kärsämäki, Pyhäjärvi, Liminka, Haapavesi, Pyhäjoki, Vaala, Kuusamo, Pudasjärvi, Nivala, Pyhäntä, Haapajärvi
Jakeluosoite:
Postinumero:
Postitoimipaikka:
Suunniteltu: 0, joihin työllistyvät naiset 0
Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joihin työllistyvät naiset 0.00
Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0
Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00
Välitön | Välillinen | |
Ekologinen kestävyys | ||
Luonnonvarojen käytön kestävyys | 1 | 1 |
Ekologisen kestävyyden näkökulmasta tämä hanke on arvioitu pääsääntöisesti neutraaliksi tai jonkin verran myönteiseksi niin välittömien kuin välillisten vaikutusten osalta. | ||
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen | 5 | 5 |
Hanke suosii verkkopohjaisia järjestelmiä ja paperittomuutta, ja siinä hyödynnetään virtuaalisia ympäristöjä. Maaseutualueen elinvoimaisuuden vahvistamisen voidaan välillisesti nähdä vähentävän ilmastonmuutoksen aiheuttamia riskejä. | ||
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus | 1 | 1 |
Ekologisen kestävyyden näkökulmasta tämä hanke on arvioitu pääsääntöisesti neutraaliksi tai jonkin verran myönteiseksi niin välittömien kuin välillisten vaikutusten osalta. mm. maatilojen jäljitettävyysjärjestelmät vaikuttavat tähän teemaan positiivisesti. | ||
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) | 0 | 0 |
Ekologisen kestävyyden näkökulmasta tämä hanke on arvioitu pääsääntöisesti neutraaliksi niin välittömien kuin välillisten vaikutusten osalta. | ||
Natura 2000 -ohjelman kohteet | 0 | 0 |
Kohteen kannalta neutraali Ekologisen kestävyyden näkökulmasta tämä hanke on arvioitu pääsääntöisesti neutraaliksi, joskin yrityksiä ohjataan Natura-kohteita säästävien ekologisesti kestävien periaatteiden mukaiseen toimintaan. | ||
Taloudellinen kestävyys | ||
Materiaalit ja jätteet | 5 | 5 |
Hanke suosii verkkopohjaisia järjestelmiä ja paperittomuutta. Taloudellisen kestävyyden osalta hankkeella arvioidaan olevan merkittävää välitöntä ja välillistä myönteistä vaikutusta. Hankkeentulokset vahvistavat liiketoimintaosaamista ja parantavat kilpailukykyä. Merkittävää välitöntä ja välillistä vaikutusta arvioidaan olevan myös aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittämisessä. Muiden tavoitteiden osalta nähdään suunnitteluvaiheessa vähäisempiä välittömiä ja välillisiä vaikutuksia. | ||
Uusiutuvien energialähteiden käyttö | 1 | 1 |
Yhteistyöyrityksiä kannustetaan verkostossa huomioimaan uusiutuvan energian tarjoamat liiketoimintamahdollisuudet. Hankinnoissa käytetään mahdollisuuksien mukaan kierrätettäviä materiaaleja. | ||
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen | 10 | 10 |
Harvaan asutun maaseutumaisen alueen yritysten kansainvälistymisen edistäminen vahvistaa niiden kilpailukykyä. Taloudellisen kestävyyden osalta hankkeella arvioidaan olevan merkittävää välitöntä ja välillistä myönteistä vaikutusta paikallisen elinkeinorakenteen kestävään kehittämiseen. | ||
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen | 10 | 10 |
Digitaalisuus on hankkeessa merkittävä tekijä, koska MicroENTRE-palvelukonsepti sisältää kaksi uutta sähköistä pilvipalveluun pohjautuvaa työkalua. Työkalut edistävät yksin- ja mikroyritysten kasvun hallintaa ja digitalisaation hyödyntämistä. Yritysten kasvua ja vientiä tukevat virtuaaliset toimintatavat ovat avainasemassa yrityspalveluorganisaatioiden palveluiden kehittämisessä . | ||
Liikkuminen ja logistiikka | 5 | 5 |
Digitalisaation ja virtuaalisten palveluiden kautta vähennetään yrittäjien tarvetta matkustaa. Sosiaalinen media ja virtuaaliset kommunikaatiokanavat ovat hankkeessa jatkuvassa käytössä. | ||
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus | ||
Hyvinvoinnin edistäminen | 5 | 5 |
Hyvinvoinnin ja tasa-arvon edistäminen, yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus sekä kulttuuriympäristö ja ympäristöosaaminen ovat arviointikohteina kestävän kehityksen sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus –osiossa. Tämän hankkeen arvioidaan vaikuttavan positiivisesti näihin tavoitteisiin sekä välittömästi että välillisesti. | ||
Tasa-arvon edistäminen | 0 | 0 |
Kohteen kannalta neutraali | ||
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus | 5 | 5 |
Harvaan asutun alueen elinvoimaisuuden edistäminen on hankkeen tavoitteena. Yrittävän kulttuurin rakentaminen ja sen mittaaminen eri osissa maakuntaa mahdollistaa yhteiskunnallisen yhdenvertaisuuden alueilla. | ||
Kulttuuriympäristö | 5 | 5 |
Kulttuuriympäristön osalta uudenlaisen yrittäjyyskulttuurin edistäminen kaupungeissa ja maaseutumaisilla alueilla on yhtenä pitkäntähtäimen tavoitteena. Hanketta tukevien yritysten kautta voi syntyä lisää hyvinvointiin, kulttuuriin ja kulttuuriympäristöön sekä ympäristöosaamiseen liittyvää liiketoimintaa. | ||
Ympäristöosaaminen | 0 | 0 |
Kohteen kannalta neutraali. |
SoloENTRE ja Yrittävä kulttuuri -hankkeen tavoitteet pohjautuivat maakuntaohjelmaan ja maakunnalliseen yrittäjyyskasvatusstrategiaan. Hankkeessa rakennettiin yhteistyössä yksin- ja mikroyrittäjien, yrityspalveluorganisaatioiden ja tutkimustoimijoiden kanssa uudenlainen mikroyrittäjyyden palvelukokonaisuus, jolla tuetaan yritysten kasvua, työllistämistä ja vientiä. Toimenpiteet tukevat erityisesti yksin- ja mikroyrittäjien kestävää kasvua ja uudistumista.
Hankkeessa selvitettiin yrittäjyyden ilmapiirin nykytilaa tuottamalla tietoa asenteista yrittäjyyteen ja median välittämistä yrittäjyyden mielikuvista. Pohjois-Pohjanmaan nuorten, opetushenkilöstön ja yrittäjien asenteita yrittäjyyttä kohtaan selvitettiin kyselyjen ja haastattelujen kautta, lisäksi median välittämää viestiä yrittäjyydestä tutkittiin painettujen lehtien viestintää analysoimalla. Hanke vaikutti yrittäjyysilmastoon positiivisella viestinnällä ja tapahtumilla yhdessä median ja yrittäjäjärjestöjen kanssa. Yrittävää kulttuuria vahvistettiin myös tallentamalla virtuaalisille alustoille yrittäjyyteen kannustavaa aineistoa. Hanke osallistui yrittävää kulttuuria edistävään valtakunnalliseen verkostoyhteistyöhön.
Hankkeessa kehitettiin digitalisaation, yhteisöllisyyden ja tulevaisuuden työnteon muotoja tukevia palveluita yrittäjyyttä suunnitteleville tai jo yrittäjinä toimiville. Hankkeessa yrityspalvelutoimijat kartoittivat yritysten palvelutarpeet ja tuottivat palvelutarjontaansa erityisesti yksinyrittäjille suunnattuja palveluita. Hanke kehitti ja tuotti lisäksi yksin- ja mikroyrityksille sekä yrityspalveluorganisaatioiden käyttöön yrityksen kasvun hallinnan ja digitalisoinnin valmiuksien arvioinnin ja kehittämisen avoimet sähköiset palvelut yhdessä kohderyhmien kanssa. Hanke kehitti ja tuotti uudenlaisen verkkopohjaisen kypsyysmallin myös oppilaitoksille yrittävän kulttuurin kehittymisen ja yrittäjyyskasvatuksen toteutumisen itsearviointiin ja päämäärätietoiseen kehittämiseen. Palvelu mahdollistaa yrittäjyyskasvatuksen tavoitteellisen seurannan ja tarvittavien toimenpiteiden suuntaamisen saatujen tulosten pohjalta.
Pohjois-Pohjanmaalla luotu MicroENTRE:n mikroyritysten ydinryhmämalli on mikroyrittäjien vertaisverkosto, joka on laajentunut jo useaan maakuntaan ja sille on jatkuva tarve. Toiminnan aikana on huomioitu tarve vahvistaa yrityspalvelutoimijoiden asiantuntijuuden jakamista ja vertaistoimintaa. SoloENTRE ja Yrittävä kulttuuri -hankkeessa kehitettiin yrityspalvelutoimijoiden verkostoyhteistyötä. Toiminnan kautta osallistujien asiantuntijuus ja osaaminen vahvistui tiedon ja kokemusten jakamisen sekä vertaistuen kautta.