![]() |
![]() |
Hankekoodi: A74208
Hankkeen nimi: Gastronomic Plan - Pohjois-Savon Gastronominen suunnitelma
Toimintalinja: 1. Pk-yritystoiminnan kilpailukyky
Erityistavoite: 2.1. PK-yritysten kasvun ja kansainvälistymisen edistäminen
Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 9.4.2018 ja päättyy 31.12.2019
Toiminnan tila: Toiminta päättynyt
Vastuuviranomainen: Etelä-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
Hakijan virallinen nimi: SAVONIA-AMMATTIKORKEAKOULU OY
Organisaatiotyyppi: Ammattikorkeakoulu
Y-tunnus: 2629463-3
Jakeluosoite: PL 6
Puhelinnumero: +358 17 2556000
Postinumero: 70210
Postitoimipaikka: KUOPIO
WWW-osoite: http://portal.savonia.fi/amk/fi
Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Iire Antti
Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: TKI-päällikkö
Yhteyshenkilön sähköpostisoite: eura.neuvonta(at)gov.fi
Yhteyshenkilön puhelinnumero: +358 447856925
Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:
Hankkeen tavoitteena on luoda yhdessä elintarvike- matkailu- ja luovien alojen yritysten kanssa näkemys ja visio vastuullisesta European Region of Gastronomy (ERG), Kuopio 2020 alueesta, valtakunnallisesti ja kansainvälisesti tunnetusta ruokamaakunnasta. Tuotoksena syntyy Gastronominen suunnitelma, jonka merkittävä sisällöllinen tavoite on laatia suunnitelma siitä, kuinka yritykset saavat maksimaalisen hyödyn ERG, Kuopio Region 2020 -tunnustuksesta ja kuinka tämä saadaan tuloutettua positiivisena kassavirtana alueen yrityksille. Tavoitteena on myös lisätä yritysten kansainvälisyysosaamista sekä valmiuksia kansainvälisille markkinoille. Hankkeessa myös määritellään 3 sosiaalisen, taloudellisen ja ympäristövastuun indikaattoria, joita mitataan vuosittain. Hanke toimii Pohjois-Savon alueella.
Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 127 710
Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 121 065
Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 182 451
Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 172 951
Maakunnat: Pohjois-Savo
Seutukunnat: Kuopion
Kunnat: Kuopio
Jakeluosoite: Microkatu 1
Postinumero: 70210
Postitoimipaikka: KUOPIO
Suunniteltu: 0, joihin työllistyvät naiset 0
Toteutunut seurantatietojen mukaan: 2.00, joihin työllistyvät naiset 0.00
Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0
Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00
Välitön | Välillinen | |
Ekologinen kestävyys | ||
Luonnonvarojen käytön kestävyys | 0 | 3 |
Hankkeessa vastuullisuus ja kestävän kehityksen periaatteet ovat tärkeässä asemassa. | ||
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen | 0 | 3 |
Hankkeessa vastuullisuus ja kestävän kehityksen periaatteet ovat tärkeässä asemassa, yrityksiä ohjataan kestävän kehityksen asioissa. | ||
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus | 0 | 0 |
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) | 0 | 0 |
Natura 2000 -ohjelman kohteet | 0 | 0 |
Taloudellinen kestävyys | ||
Materiaalit ja jätteet | 0 | 3 |
Hankkeessa vastuullisuus ja kestävän kehityksen periaatteet ovat tärkeässä asemassa. | ||
Uusiutuvien energialähteiden käyttö | 0 | 3 |
Hankkeessa vastuullisuus ja kestävän kehityksen periaatteet ovat tärkeässä asemassa. | ||
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen | 8 | 0 |
Hanke edistä alueen taloudellista ja henkistä hyvinvointia, tukee paikallisuutta. | ||
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen | 8 | 0 |
Hankkeen tavoitteena on kehittää yhdessä yritysten kanssa niiden tuotteita- ja palveluja, mukaan lukien aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen. | ||
Liikkuminen ja logistiikka | 0 | 0 |
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus | ||
Hyvinvoinnin edistäminen | 3 | 5 |
Hanke edistää hyvinvointia lisäävien ja kestävän kehityksen mukaisten tuotteiden kehittämisen, jotka edistävät sekä alueen taloudellista että henkistä hyvinvointia. | ||
Tasa-arvon edistäminen | 0 | 0 |
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus | 0 | 0 |
Kulttuuriympäristö | 6 | 0 |
Hankkeen tavoitteena on alueen ruokakulttuurin säilyttäminen, edistäminen ja tunnetuksi tekeminen. | ||
Ympäristöosaaminen | 0 | 0 |
Pohjois-Savon gastronominen suunnitelma –hanke oli European Region of Gastronomy, Kuopio 2020 –tunnustukseen (ERG) liittyvä osahanke. ERG-tunnustus on potku pitkäjänteiseen vastuullisen ruokamatkailun kehitystyöhön. Gastronominen suunnitelma -hankkeessa laadittiin Pohjois-Savon ensimmäinen gastronominen strategia ja konkreettinen toimintasuunnitelma strategiassa määritellyn vision saavuttamiseksi. Hankkeessa määriteltiin kriteerit, jotka täyttäessään yritykset voivat hyödyntää ERG -tunnusta markkinoinnissaan ja viestinnässään. Kriteerien ohella laadittiin suunnitelma siitä, miten yritykset voivat hyötyä parhaiten alueen saamasta arvostetusta tunnustuksesta. Hankkeessa rakennettiin European Region of Gastronomy, Kuopio 2020 –juhlavuoden ohjelmarunko. Ohjelma koostuu jo olemassa olevista ruokatapahtumista/-festivaaleista ja yritysten tuottamista uudenlaisista ohjelmasisällöistä. Juhlavuonna on myös neljä luonnon antimien keräämiseen liittyvää teemaviikkoa (foraging-teemaviikot). Juhlavuoden avajaiset järjestetään 6.6.2020. Hankkeen aikana koottiin yhteistyössä Juhlavuosi-hankkeen kanssayritysverkosto, jossa oli mukana 70 yritystä tai organisaatiota hankkeen loputtua. Yritysverkosto osallistui erilaisina kokoonpanoina työpajoissa mm. juhlavuoden ohjelman kokoamiseen ja gastronomisen strategian työstämiseen. Hankkeen kautta yritykset pääsivät mukaan kansainväliseen ERG-verkostoyhteistyöhön. Kesällä 2019 muiden ERG-alueen edustajien vieraillessa Kuopiossa yritykset saivat kaipaamaansa tuntumaa kv-vieraiden palveluun. Hankkeessa määriteltiin ERG-alueelle taloudellisen, sosiaalisen ja ympäristövastuun indikaattorit (10 kpl), joita mitataan alueella vuosittain. Mittaamalla saadaan tietoa ERG-kokonaisuuden tavoitteiden toteutumisesta. Vuonna 2019 hankkeessa pilotoitiin IGCAT:in luoma Local Food Gift –konsepti. Pilottityöpaja käynnisti ruoka- ja keittiötavaralahjojen kehitysprosessin Pohjois-Savossa. Pilottityöpajaan osallistui 21 henkilöä 12 eri yrityksestä/organisaatiosta. Työpajat jatkuvat GastroBusiness-hankkeessa vuonna 2020 ja prosessi huipentuu European Food Awardiin, joka järjestetään Kuopiossa kesäkuussa 2020. Awardissa valitaan Euroopan alueen parhaat ruoka- ja keittiötavaralahjat.