![]() |
![]() |
Hankekoodi: A73588
Hankkeen nimi: Selluloosa ja selluloosajohdannaiset elintarvikkeissa
Toimintalinja: 2. Uusimman tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen
Erityistavoite: 4.1. Tutkimus-, osaamis- ja innovaatiokeskittymien kehittäminen alueellisten vahvuuksien pohjalta
Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.9.2017 ja päättyy 31.12.2018
Toiminnan tila: Toiminta päättynyt
Vastuuviranomainen: Etelä-Savon maakuntaliitto
Hakijan virallinen nimi: Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy
Organisaatiotyyppi: Ammattikorkeakoulu
Y-tunnus: 2472908-2
Jakeluosoite: Patteristonkatu 3 D
Puhelinnumero: 01535561
Postinumero: 50100
Postitoimipaikka: Mikkeli
WWW-osoite: http://www.xamk.fi
Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Teija Rautiainen
Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: tutkimuspäällikkö
Yhteyshenkilön sähköpostisoite: eura.neuvonta(at)gov.fi
Yhteyshenkilön puhelinnumero: 0400872759
Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:
Hankkeessa selvitetään mikrokiteisen selluloosan (MCC) ja selluloosajohdannaisten käyttömahdollisuuksia elintarvikkeissa sekä näiden tuotteiden ja niiden valmistusprosessin laatuvaatimuksia elintarvikkeissa käytettäväksi.
Hankkeella vastataan tarpeisiin puun jalostusasteen nostamiseksi kehittämällä korkean lisäarvon tuotteita uusiin käyttötarkoituksiin. Tähän tuo mahdollisuuksia terveyttä ja hyvinvointia edistävien elintarvikkeiden kasvava kysyntä ja sen myötä elintarviketeollisuuden tarve kehittää terveyttä edistäviä ja energiatiheydeltään nykyistä matalampia tuotteita. Elintarvikelainsäädännön sallimien MCC:n ja eräiden selluloosajohdannaisten lisäämisellä saadaan tuotteisiin toivottu rakenne. Ne lisäävät tuotteiden kuitupitoisuutta samalla, kun niillä voidaan korvata ravitsemuksellisesti ei-toivottuja aineosia kuten rasvaa aistinvaraisten ominaisuuksien kuitenkaan heikentymättä.
Hankkeen tuloksena saadaan katsaus erityisesti MCC:n ja yleisesti elintarvikekäyttöön sallittujen selluloosajohdannaisten ominaisuuksiin, valmistusmenetelmiin ja markkinoihin sekä erityisesti MCC:n käyttösovelluksiin eri tyyppisissä elintarvikkeissa. Lisäksi saadaan arvio MCC:n ja siitä jalostettujen tuotteiden potentiaalisimmista käyttökohteista elintarvikkeissa ja suositukset tuotekehitystyölle. Selluloosatuotteiden valmistuksen näkökulmasta saadaan hankkeen selvitysten tuloksena vaatimukset elintarvikekäyttöön kelpaavan MCC:n valmistusprosessille ja lopputuotteelle. Hankkeen tulokset levitetään kohderyhmille suunnattujen julkaisujen kautta. Saatujen tulosten arvioidaan vaikuttavan positiivisesti sellutuotteita kehittävien ja valmistavien tahojen päätöksiin elintarvikelaatuisten tuotteiden valmistamiseksi sekä elintarvikkeiden valmistajien sellutuotteilla saavutettavien etujen hyödyntämiseen. Hankkeella edistetään uuden kuitu- ja elintarviketeknologian osaamisen yhdistävän erityisosaamisalueen syntymistä Kaakkois-Suomen ammattikorkeakouluun.
Hankkeen tulokset kohdentuvat sellutuotteiden kehittäjien ja valmistajien, elintarvikkeiden valmistajien sekä elintarvikekomponentteja elintarviketeollisuudelle toimittavien yritysten toimintaan.
Hankkeen tuloksien arvioidaan kiinnostavan ravinnon terveysvaikutuksista kiinnostuneita kuluttajia, joita voidaan pitää hankkeen välillisenä kohderyhmänä.
Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 57 470
Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 57 470
Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 82 100
Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 82 100
Maakunnat: Etelä-Savo
Seutukunnat: Mikkelin, Savonlinnan
Kunnat: Mikkeli, Savonlinna
Jakeluosoite: Patteristonkatu 3 C
Postinumero: 50100
Postitoimipaikka: Mikkeli
Suunniteltu: 0, joihin työllistyvät naiset 0
Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joihin työllistyvät naiset 0.00
Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0
Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00
Välitön | Välillinen | |
Ekologinen kestävyys | ||
Luonnonvarojen käytön kestävyys | 0 | 0 |
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen | 0 | 0 |
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus | 0 | 0 |
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) | 0 | 0 |
Natura 2000 -ohjelman kohteet | 0 | 0 |
Taloudellinen kestävyys | ||
Materiaalit ja jätteet | 0 | 10 |
Hankkeessa selvitetään mahdollisuuksia nostaa biologisen materiaalin jalostusastetta ja siitä saatavaa lisäarvoa. | ||
Uusiutuvien energialähteiden käyttö | 0 | 0 |
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen | 0 | 0 |
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen | 0 | 0 |
Liikkuminen ja logistiikka | 0 | 0 |
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus | ||
Hyvinvoinnin edistäminen | 0 | 6 |
Hankkeessa selvitetään mahdollisuuksia hyvinvointia lisäävien tuotteiden kehittämiseksi. | ||
Tasa-arvon edistäminen | 0 | 0 |
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus | 0 | 0 |
Kulttuuriympäristö | 0 | 0 |
Ympäristöosaaminen | 0 | 0 |
Hankkeessa tehtiin kirjallisuusselvitys selluloosan ja selluloosajohdannaisten käytöstä elintarvikkeissa. Selvitystyön kohteena olivat näiden tuotteiden ominaisuudet, valmistusmenetelmät, markkinat ja ravitsemuksellinen turvallisuus sekä edelleen käyttömahdollisuudet elintarvikkeissa sekä niiden käytöllä elintarvikkeissa saavutettavat hyödyt. Hankkeessa selvitettiin myös vaatimukset, joita elintarvikelainsäädäntö asettaa elintarvikelaatuisen selluloosan ja selluloosajohdannaisten valmistamiselle. Johtopäätöksinä annettiin kehittämissuosituksia näiden selluloosatuotteiden valmistamiseen ja elintarvikekäyttöön. Selvitystyön painopiste oli mikrokiteiseen selluloosaan (MCC) liittyvissä elintarvikesovelluksissa. Tulokset julkaistiin review-tutkimusjulkaisuna, elintarvikealan ammattilehtiartikkelina sekä yleistajuisen esitteen muodossa.