![]() |
![]() |
Hankekoodi: A73528
Hankkeen nimi: Satakunnan elintarviketeollisuuden TKI-toiminnan kehittäminen
Toimintalinja: 2. Uusimman tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen
Erityistavoite: 4.1. Tutkimus-, osaamis- ja innovaatiokeskittymien kehittäminen alueellisten vahvuuksien pohjalta
Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.1.2018 ja päättyy 31.5.2019
Toiminnan tila: Toiminta päättynyt
Vastuuviranomainen: Pirkanmaan liitto
Hakijan virallinen nimi: Satakunnan ammattikorkeakoulu Oy
Organisaatiotyyppi: Ammattikorkeakoulu
Y-tunnus: 2388924-4
Jakeluosoite: PL 1001
Puhelinnumero: 044 710 3451
Postinumero: 28101
Postitoimipaikka: Pori
WWW-osoite: http://www.samk.fi
Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Petteri Pulkkinen
Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: Osaamisaluejohtaja, Teknologia
Yhteyshenkilön sähköpostisoite: eura.neuvonta(at)gov.fi
Yhteyshenkilön puhelinnumero: 044 710 3296
Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:
Hankkeen tavoitteena on tukea mikro- ja pk-yritysten osaamisen uudistamista kohti kiertotaloutta, resurssitehokkuutta ja vähähiilisyyttä, sekä samalla rakentaa alueelle elintarviketeollisuuden liiketoimintaekosysteemiä.
Satakunnan erityispiirteet, energia- ja materiaali-intensiivisyys, tekevät siitä ainutlaatuisen kehittämisympäristön, kun siirrytään lineaaritaloudesta luonnonvaroja säästävään kiertotalouteen. Tavoitteena on, että kaikki tuotannossa käytettävät materiaalit kiertävät tehokkaasti, ja energia- sekä materiaalitalous ovat kokonaisoptimoituja. Uudet toimintatavat ja käytännöt, joita näin syntyy, ovat itsessään kasvun ja uuden liiketoiminnan lähteitä. Satakunta voi kehittyä valtakunnallisesti edelläkävijäksi kiertotalouden eteenpäin viejänä. Edelläkävijyys puolestaan vahvistaa Satakunnan elinvoimaisuutta.
Hankkeessa toteutettavissa työpaketeissa luodaan koulutuspilotteja yritysten tarpeista ja aiemmissa hankkeissa esille nousseiden asioiden pohjalta. Tavoitteena on pystyttää ja vakiinnuttaa kehittyvän alan vaatimuksia ja tarpeita seuraava kokonaisuus, joka lisää mm. kiertotalouden koulutusta ja neuvontaa elintarviketeollisuudelle. Lisäksi kartoitetaan hanketoimijoiden mahdollisuudet tuottaa tutkimus- ja innovaatiopalveluja Satakunnan elintarvikeyrityksille hyödyntäen toimijoiden kansallisia ja kansainvälisiä verkostoja. Tavoitteena on muodostaa uusia TKI-palvelukokonaisuuksia yhdistämällä eri toimijoiden osaamisalueita. Hankkeen toteuttajaorganisaatiot suunnitelevat ja pyrkivät järjestämään Satakunnan elintarviketeollisuuden TKI-toiminnan aktivoimiseksi ns. Hackathonin eli haastekilpailun, johon kutsutaan tarvittavia asiantuntijoita mukaan innovaatioyhteistyöhön alueen teollisuuden kanssa. Haastekilpailun aihealue liittyy elintarviketeollisuuden kehitystavoitteisiin. Haastekilpailun ajankohta on vuoden 2019 keväällä.
Hankkeessa kootaan myös yhteen toimijoiden muissa hankkeissa keräämät tiedot yritysten sivuvirtojen hyödyntämisestä ja kehittämistarpeista. Tarvittaessa tehdään lisää haastatteluja esimerkiksi digitalisaation tarpeiden, mahdollisuuksien ja kyvykkyyden selvittämiseksi. Työpaketissa selvitetään myös kiertotalouteen suunnattua koulutustarjontaa. Samalla luodaan sisältöjä kiertotalouden tunnetuksi tekemiseksi.
Alueella toimivat elintarviketeollisuuden yritykset
Hankkeen välillisiä kohderyhmiä ovat alueen kunnat, kaupungit ja Satakuntaliitto.
Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 59 500
Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 58 273
Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 73 000
Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 71 494
Maakunnat: Satakunta
Seutukunnat: Pohjois-Satakunnan, Rauman, Porin
Kunnat: Rauma, Kokemäki, Merikarvia, Harjavalta, Pomarkku, Ulvila, Säkylä, Kankaanpää, Huittinen, Siikainen, Pori, Nakkila, Eura, Karvia, Jämijärvi, Eurajoki
Jakeluosoite:
Postinumero:
Postitoimipaikka:
Suunniteltu: 0, joihin työllistyvät naiset 0
Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joihin työllistyvät naiset 0.00
Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0
Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00
Välitön | Välillinen | |
Ekologinen kestävyys | ||
Luonnonvarojen käytön kestävyys | 8 | 8 |
Elintarviketeollisuuden raaka-aineiden materiaalihävikin pienentyminen sekä prosessien energiatehokkuuden parantaminen. | ||
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen | 6 | 6 |
Materiaalihävikin pienentäminen vähentää raaka-ainemäärän tarvetta, jolloin tuotanto ei ole niin riippuvainen sääoloista. | ||
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus | 0 | 0 |
Ei merkittävää vaikutusta hankkeelle. | ||
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) | 8 | 8 |
Prosessien kehittäminen vähentää pohjavesien käyttötarvetta sekä parantaa pintaveden laatua. Samoin kasvihuonepäästöt vähenevät energiatehokkuuden kasvaessa. | ||
Natura 2000 -ohjelman kohteet | 0 | 0 |
Ei merkittävää vaikutusta hankkeelle. | ||
Taloudellinen kestävyys | ||
Materiaalit ja jätteet | 7 | 7 |
Kiertotalouden periaatteiden omaksuminen vähentää sekä materiaalin kulutusta että jätteiden tuottoa. | ||
Uusiutuvien energialähteiden käyttö | 5 | 5 |
Energiatehokkuuden kasvattaminen edellyttää uusiutuvien energiamuotojen, kuten aurinkoenergian, käyttöönottoa. | ||
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen | 8 | 8 |
Kiertotaloutta koskevan tietoisuuden kasvattaminen alueen yrityksissä johtaa koko elinkeinorakenteen kestävään kehitykseen | ||
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen | 0 | 0 |
Ei merkittävää vaikutusta hankkeelle. | ||
Liikkuminen ja logistiikka | 3 | 3 |
Osana hanketta tarkastellaan yritysten kuljetusprosesseja ja etsitään tapoja logistiikan kehittämiseen | ||
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus | ||
Hyvinvoinnin edistäminen | 3 | 3 |
Kiertotalouden huomioiminen teollisuusprosesseissa parantaa ympäristön laatua ja siten ihmisten hyvinvointia | ||
Tasa-arvon edistäminen | 0 | 0 |
Ei merkittävää vaikutusta hankkeelle. | ||
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus | 0 | 0 |
Ei merkittävää vaikutusta hankkeelle. | ||
Kulttuuriympäristö | 0 | 0 |
Ei merkittävää vaikutusta hankkeelle. | ||
Ympäristöosaaminen | 8 | 8 |
Koulutuspilotit, hankkeen aikana ja sen jälkeen tehtävä tiedotttaminen kasvattavat merkittävästi koko kohderyhmän ympäristöosaamista |
Työpaketti 1 muodostui koulutuspilottien suunnittelusta. Työpaketissa yrityksiltä kerättyjen tarvekartoituksien perusteella ilmenneet keskeisimmät koulutustarpeet olivat:
• Kasvun ja kehityksen esteiden kartoittaminen
• Innovaatiot ja tuotekehitys (haasteena vähäiset resurssit)
• asiakastarpeet sekä tulevaisuudennäkymät
• uudet raaka-aineet ja teknologiat
• Myynti, markkinointi
• Digitalisaatio, sovelluskehitys, sosiaalinen media
• Vienti ja kansainvälistyminen
• Laadun kehittäminen ja valvonta, omavalvonta
• analyysit yms. mikrobiologinen ja kemiallinen osaaminen
• Ympäristöasiat, sivuvirtojen hyötykäyttö
• Yritysten välinen yhteistyö
Tarvekartoituksen analysoinnin perusteella löydettiin suurin tarve viidelle AMK-tasoiselle koulutuspilotille, jotka ovat:
• Koulutuspaketti 1: Lainsäädäntö, laadunvalvonta ja riskienhallinta
• Koulutuspaketti 2: Sivuvirrat ja kiertotalous
• Koulutuspaketti 3: Elintarvikeprosessin hallinta
• Koulutuspaketti 4: Innovaatiot ja tuotekehitys
• Koulutuspaketti 5: Markkinointi
Koulutuspakettien pituuden tulee olla lyhyitä ja niiden tulee olla selkeästi kohdennettuja, koska aihealueet ovat laajoja. Koulutukset eivät saa merkittävästi häiritä yritysten normaalia toimintaa. ”Case study”- ja hyötypainotteinen opetus olisi toivottavaa kuten myös omaan yritykseen liittyvien tehtävien työstäminen ja verkostoituminen.
Työpaketti 2 käsitti Tutkimus- ja innovaatiopalvelujen kartoituksen. Selvitettiin hanketoimijoiden mahdollisuudet tuottaa tutkimus- ja innovaatiopalveluja Satakunnan elintarvikeyrityksille hyödyntäen toimijoiden kansallisia ja kansainvälisiä verkostoja tavoitteena muodostaa uusia TKI-palvelukokonaisuuksia yhdistämällä eri toimijoiden osaamisalueita. Tuloksena jalostui ajatus Satakunnan elintarviketeollisuuden TKI-toiminnan aktivoimisesta ns. haastekilpailun avulla. Haastekilpailun alustavan aihealueen muodostavat Kokemäen ja Säkylän alueen elintarviketeollisuuden kiertotalouteen liittyvät kehitystavoitteet. Tavoitteena on hakea ratkaisuja agrobiomassojen (maataloudesta peräisin olevien biomassojen) ja sivuvirtojen taloudellisen arvon maksimointiin. Suunnitellulla AgroBio Innovation Challenge -teemalla on tarkoitus saattaa yhteen keskeiset elintarviketeollisuuden yritykset ja jalostuslaitokset sekä innovatiiviset startupit, tutkimuslaitokset ja korkeakoulut. Kilpailulla haetaan tiimejä, jotka ratkovat Challenge-periaatteella elintarviketeollisuuden ja alkutuotannon sivuvirtojen sekä biomassojen kestävää ja kustannustehokasta hyödyntämistä. Haastekilpailumallin tuki saatiin Business Finlandista, mikä mahdollistaa synnytettyjen ideoiden tehokkaan jatkokehitystyön.
Työpaketti 3:ssa koottiin yhteen aiemmin kerätyt tiedot yritysten sivuvirtojen hyödyntämisestä ja kehittämistarpeista. Tietoa hyödynnettiin koulutuspakettien suunnittelussa. Lisäksi selvitettiin kiertotalouteen suunnattua valtakunnallista koulutustarjontaa. Tarjolla oleva koulutus on vielä hajanaista ja enimmäkseen yksittäisten hankkeiden pohjilta valmisteltua. Kiertotalouden erityispiirteiden hahmottaminen koulutuksen tasolla vaatii eri koulutusalojen ja –yksiköiden yhteistyön kehittämistä. Räätälöidyt lyhyet koulutukset tuovat perinteistä koulutustarjontaa joustavammat mahdollisuudet työelämän koulutustarjonnan vahvistamiseen. Työpaketissa luotiin lisäksi sisältöjä kiertotalouden tunnetuksi tekemiseksi sekä jalostettiin aiemmin kerättyä tietoa.