![]() |
![]() |
Hankekoodi: A72649
Hankkeen nimi: Crossborder Corridor for Business Development
Toimintalinja: 1. Pk-yritystoiminnan kilpailukyky
Erityistavoite: 2.1. PK-yritysten kasvun ja kansainvälistymisen edistäminen
Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.1.2017 ja päättyy 31.12.2018
Toiminnan tila: Toiminta päättynyt
Vastuuviranomainen: Etelä-Savon maakuntaliitto
Hakijan virallinen nimi: Savonlinnan Hankekehitys Oy
Organisaatiotyyppi: Keskisuuri yritys
Y-tunnus: 2520006-8
Jakeluosoite: Puistokatu 1
Puhelinnumero: -
Postinumero: 57100
Postitoimipaikka: Savonlinna
WWW-osoite: http://www.savonlinnanyrityspalvelut.fi
Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Hannu Kurki
Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: toimitusjohtaja
Yhteyshenkilön sähköpostisoite: eura.neuvonta(at)gov.fi
Yhteyshenkilön puhelinnumero: 0444174004
Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:
Hankkeen tavoitteet
1. Hanke tukee uusien yrityksien perustamista Etelä-Savoon ja suomalaisten yritysten etabloitumista Pietariin sekä uusien asiakkaiden sekä luotettavien yhteistyökumppaneiden hankkimista pk-yrityksille. Hanke antaa käytännön kansainvälistymisapua pk-yrityksille, joilla halua ja tarvetta laajentaa liiketoimintaa rajan toisella puolella oleville markkinoille. Hanke toimii Suomesta Venäjälle ja Venäjältä Suomeen. Hankkeella tuetaan myös maakunnan liiketoimintaverkostojen tunnettavuutta Venäjällä ja edistetään niiden välistä Venäjäyhteistyötä. Hanke aikaansaa vähintään 10 tuotannollisen ja 20 palvelualan cross-border pk-yrityksen onnistuneen käynnistymisen.
2. Hankkeella rakennetaan yhteistyöverkosto, joka tukee uuden Luoteisen kehityskäytävän päähän Syväoroon perustettavan prioriteettitalousalueen käynnistymistä ja sen hyödyntämistä uusien teollisten toimijoiden etabloitumiseksi rajan pintaan Savonlinnan talousalueen tuntumaan.
Hanke toimii Luoteisen Kehityskäytävän suomalaisena yhteistyökumppanina laajentaen ja vakiinnuttaen Bridgehead hankkeella jo käynnistettyjä yhteistyöverkostoja (Karjala, Pietari, Moskova ja Minsk/Valko-Venäjä). Yhteistyön konkreettisena tavoitteena on uusien teollisten hankkeiden käynnistyminen prioriteettitalousalueella. Prioriteettitalousalueella tulevaisuudessa toimivat kansainväliset yritykset tulevat myös tarvitsemaan hyvin koulutettua ja kielitaitoista työvoimaa, jota Etelä-Savossa on ylitarjontaa.
Prioriteettitalousalue luo mahdollisuuksia lyhyellä ja pitkällä aikavälillä Parikkalan rajanylityspaikan kansainvälistämiselle, joka onnistuessaan tuottaa kasvavia matkailijavirtoja Pietarista Etelä-Savoon. Hanke toimii myös yritysten tasolla edistämässä Karjalalle ja Etelä-Savolle tärkeää uutta kansainvälistymiskäytävää.
3. Hankkeessa valmistellaan ja pilotoidaan uusyritysneuvontaan perustuvaa cross-border työkalua, jonka käytöllä tavoitellaan cross-border bisneksen laadun parantamista ja onnistuneiden yrityshankkeiden määrän merkittävää lisäämistä. Cross-border työkalun käyttö on suunniteltu laajennettavaksi Saimaan ja Pietarin alueelle ENI-ohjelmahankkeella, jossa ovat mukana Savonlinnan lisäksi Mikkeli, Imatra, Lappeenranta ja yhteistyökumppanina Venäjän puolella on Opora Rossii ja Pietarin teollisuus- ja kauppakamari.
Toimenpiteet
WP1: Hankkeessa tarjotaan käytännön kansainvälistymisapua pk-yrityksille hyödyntäen Bridgehead -hankkeessa luotua ja toimivaksi havaittua Business Intelligence palvelumallia, jossa kokenut asiamies omalla osaamisellaan ja verkostoillaan käytännössä auttaa, tukee ja selvittää cross-border liiketoiminnan käynnistämisessä. Business Intelligence malli tarkoittaa ohjausprosessia, jolla päästään helposti hyviin tuloksiin uuden cross border liiketoiminnan käynnistämisessä. Prosessin aloittaa pieni yritystapahtuma (”suppilo”), joissa jaetaan konkreettista, yrityksille tarpeellista cross border liiketoimintaan liittyvää täsmätietoa asiasta aidosti kiinnostuneille yrityksille. Tapahtumaan osallistuneista yrityksistä valikoidaan vain pari lupaavinta yritystä/suunnitelma-aihiota, joita aletaan yritysneuvojan toimesta tukea ja edistää yritysneuvojan verkostojen avulla. Tällä tavalla saadaan jo lähtökohtaisesti valikoitua aiepiiristä kiinnostuneista yrityksistä ne, joiden onnistumismahdollisuudet ja intressi cross border liiketoimintaan ovat vahvimmalla pohjalla. Mallilla ei tavoitella suurta yritysvolyymiä, vaan aidosti onnistuneita liiketoiminta-avauksia ja kannattavaa yritystoimintaa. Business Intelligence palvelun ns. ”suppilona” toimivat Pietarissa ja Petroskoissa järjestettävät Doing Business in Finland – tilaisuudet, joihin paikalliset teollisuuskauppakamarit kutsuvat omia jäsenyrityksiään. Ko. tilaisuuksissa informoidaan venäläisiä yrityksiä yrityksen perustamisasioissa Suomeen/EU- alueelle, suomalaisesta liiketoimintaympäristöstä, myytävänä olevista yrityksistä ja muista investointimahdollisuuksista sekä kauppakamarien roolista yrityskumppanuuksien edistäjänä rajan molemmin puolin. Markkinatilanteen mukaan hankkeessa tullaan vastaavasti järjestämään Doing Business in Russia – tilaisuudet Etelä-Savossa kohdistettuna täkäläisille yrityksille.
Uusien asiakkuuksien ja luotettavien yhteistyökumppaneiden hankkimiseksi järjestetään kysynnän mukaan toimialoittain (metalliteollisuus, teollisuuselektroniikka, biotalous, puunjalostus, vähittäiskauppa, matkailu) nk. Meeting Pointeja suomalaisten ja venäläisten yritysten välille.
Fokuksena ovat erityisesti Karjalan, Pietarin ja Etelä-Savon yritykset ja keskeisinä kumppaneina Venäjän yritysjärjestö Opora Rossii, kauppakamarit Karjalassa, Pietarissa ja Etelä-Savossa sekä kehitysyhtiöt Saimaan rannalla.
WP2: Hankkeella rakennetaan yhteistyöverkosto, joka tukee uuden Luoteisen kehityskäytävän päähän Syväoroon perustettavan prioriteettitalousalueen käynnistymistä ja sen hyödyntämistä uusien teollisten toimijoiden etabloitumiseksi rajan pintaan Savonlinnan talousalueen tuntumaan.
Hanke toimii Luoteisen Kehityskäytävän suomalaisena yhteistyökumppanina laajentaen ja vakiinnuttaen Bridgehead hankkeella jo käynnistettyjä yhteistyöverkostoja (Karjala, Pietari, Moskova ja Minsk/Valko-Venäjä). Luoteisen Kehityskäytävän kanssa kontaktoidaan potentiaalisia yrityksiä EU:n puolella, rakennetaan Suomessa/EU:n puolella toimiville yrityksille kiinnostava tarjoama (logistiikka, veroedut, liittymät, tontit, kunnallistekniikka, energia) ja hyödynnetään Bridgehead –hankkeessa saatua tietoa ja kokemusta muista nk. freezone-alueista (Minsk, Kaluga, Pihkova). Hankkeella tuetaan ja edistetään aikaansaatuja neuvotteluprosesseja.
Prioriteettitalousalueiden perustamisesta päätetään federaatiotasolla Moskovassa. Kehityskäytävähanke tarvitsee onnistuakseen hyviä kansainvälisiä yritysten investointihankkeita. Prioriteettitalousalueen perustaminen edistää kansainvälisen rajanylityspaikan avaamista Parikkalaan, jonka myötä monen eteläsavolaisen yrityksen tulevaisuus näyttää valoisammalta. Hanke toimii yrityslähtöisesti edistäen Karjalalle ja Etelä-Savolle tärkeää uutta kansainvälistymiskäytävää.
WP3: Hankkeessa valmistellaan ja pilotoidaan uusyritysneuvontaan perustuvaa cross-border työkalua, jonka käytöllä tavoitellaan cross-border bisneksen laadun parantamista ja onnistuneiden yrityshankkeiden määrän merkittävää lisäämistä. Cross-border työkalun käyttö on suunniteltu laajennettavaksi Saimaan ja Pietarin alueelle ENI-ohjelmahankkeella, jossa ovat mukana Savonlinnan lisäksi Mikkeli, Imatra, Lappeenranta ja yhteistyökumppanina Venäjän puolella on Opora Rossii ja Pietarin teollisuus- ja kauppakamari.
Työkalu suunnitellaan ja testaan yhteistyössä Opora Rossiin, Teollisuuskauppakamarien (Pietari ja Karjalan Tasavalta) ja Pietarin kaupungin yritysneuvonnan kanssa siten, että työkalu toimii myös suomalaisten Venäjälle pyrkivien pk-yritysten apuna.
Cross Border Business Tool – yritysneuvonnan työkalu on tarkoitettu Suomen ja Venäjän välisen yritystoimintojen käynnistämiseen, yhteisyritysten perustamiseen, suomalaisen yrityksen Venäjälle etabloitumisen tai venäläisen yrityksen Suomeen etabloitumisen työvälineeksi. Työkalussa on huomioitu: yritys/yhteisyritystoiminnan tavoitteet, osakkuudet, investoinnit, rahoituskokonaisuus, 3 vuoden kehityssuunnitelmat sekä mahdollinen Exit - proseduuri, jossa sovitaan yhtiöstä erkaantumisen pelisäännöt. Työkalu rakennetaan kaksikielisenä versiona Suomeksi ja Venäjäksi. Työkalun avulla yritykset/yhteisyritykset pystyvät tuottamaan riittävät materiaalit osakkaille, yhteistyökumppaneille ja rahoittajille.
Työkalua edelleen kehitetään asiakaspalautteen perusteella, ja kieliversioiden lisäksi työkalu lokalisoidaan ottamaan huomioon liiketoimintaympäristö, liiketoimintakulttuuri, verotus, viranomaisasiat ja tarvittavat sertifioinnit.
Hankkeella haetaan luotettavat venäläiset yhteistyökumppanit lokalisointia ja työkalun käyttöä ja kehittämistä varten.
Tulokset
- Hanke aikaansaa vähintään 10 tuotannollisen ja 20 palvelualan cross-border pk-yrityksen onnistuneen käynnistymisen
- Yhteistyö Luoteisen Kehityskäytävän kanssa aikaansaa prioriteettitalousalueelle uusia tuotantolaitoksia, jotka työllistävät eteläsavolaisia yrityksiä ja työntekijöitä
- Yhteistyö Luoteis–Venäjän kehitys- ja yrittäjyysorganisaatioiden kanssa vakiintuu muodostaen pk-yrityksille luontevan cross-border liiketoimintaympäristön
- Uusyritysneuvontaan perustuva cross-border työkalu parantaa cross-border bisneksen laatua ja lisää näin merkittävästi onnistuneiden yrityshankkeiden määrää
Projektin kohderyhmänä ovat kasvupotentiaalia omaavat kansainvälistymisestä (Suomesta Venäjälle, Venäjältä Suomeen/EU-alueelle) kiinnostuneet cross-border pk-yritykset, joita haetaan yhteistyössä kauppakamarien, Opora Rossiin, Pietarin kaupungin yritysneuvontapalvelun ja itäsuomalaisten yrityskehitysorganisaatioiden kanssa.
Projekti kohdistuu välillisesti kaikkiin kansainvälistymistä harkitseviin/kansainvälistymistä kauppaa harjoittaviin kohdealueiden yrityksiin. Projektin kohderyhmänä voidaan pitää myös hankkeeseen osallistuvien organisaatioiden (Opora Rossii, teollisuus- ja kauppakamarit, kehitysyhtiöt rajan molemmin puolin, AO Luoteinen Kehityskäytävä, Venäjän valtiolliset toimijat (suurlähetystö, kaupallinen edustusto) henkilöstöä, koska yhteistyöverkostojen luominen ja vakiinnuttaminen edistää myös heidän työtään.
Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 135 000
Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 103 715
Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 215 000
Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 165 814
Maakunnat: Etelä-Savo
Seutukunnat: Savonlinnan
Kunnat: Savonlinna
Jakeluosoite: Puistokatu 1
Postinumero: 57100
Postitoimipaikka: Savonlinna
Suunniteltu: 20, joihin työllistyvät naiset 10
Toteutunut seurantatietojen mukaan: 10.00, joihin työllistyvät naiset 5.00
Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0
Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00
Välitön | Välillinen | |
Ekologinen kestävyys | ||
Luonnonvarojen käytön kestävyys | 0 | 0 |
Ei vaikutusto | ||
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen | 0 | 2 |
Biotalousosaamisen viennin edistäminen parantaa kohdemaassa ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähenemistä. | ||
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus | 0 | 0 |
Ei vaikutusta. | ||
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) | 0 | 2 |
Biotalousosaamisen viennin edistäminen parantaa kohdemaassa ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähenemistä. | ||
Natura 2000 -ohjelman kohteet | 0 | 0 |
Ei vaikutusta. | ||
Taloudellinen kestävyys | ||
Materiaalit ja jätteet | 0 | 0 |
Uusiutuvien energialähteiden käyttö | 0 | 3 |
Etelä-Savossa on potentiaalisia biotalouden yrityksiä, joilla on osaamista, halua ja mahdollisuus kansainvälistyä. Hankkeella tuetaan myös näiden yritysten kansainvälistymispyrkimyksiä. | ||
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen | 10 | 0 |
Etelä-Savon elinkeinoelämä hakee haasteellisessa maailmantalouden tilanteessa tukijalkaa Venäjän puolelle perustettavan prioriteettitalousalueelle toteutuvista investointihankkeista, jotka tuovat työpaikkoja talousalueen tuntumaan. Hanke tähtää paikallistalouden vahvistamiseen ja pk-yritysten parempaa kilpailukykyyn ja kansainvälistymiseen, joka myös osaltaan poistaa elinkeinorakenteen riskiä, joka aiheutuu teollisuuden suuryksiköiden kovasta kansainvälisestä kilpailusta, jossa epäonnistuminen aiheuttaa korvaamattomia vaurioita Etelä-Savon alueen työllisyydelle ja elinkelpoisuudelle. | ||
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen | 8 | 0 |
Pietarin ja Karjalan Tasavallan teollisuuskauppakamarien mukaan heillä on jäsenistössään pieniä, innovatiivisia yrityksiä, joilla on kova halu kansainvälistyä. Hanke toimii siltana näiden yritysten kansainvälistymispyrkimyksille. Ja samalla toimii siltana myös talousalueen innovatiivisille yrityksille, jotka hakevat markkinoita Venäjältä. | ||
Liikkuminen ja logistiikka | 4 | 0 |
Hankkeella tuetaan lähialueiden yhteisen markkinan syntymistä, mikä on omiaan vähentämään riippuvuutta globaaleista kuljetusketjuista. | ||
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus | ||
Hyvinvoinnin edistäminen | 7 | 0 |
Hanke tuottaa hyvinvointia ja työllisyysmahdollisuuksia Etelä-Savoon. | ||
Tasa-arvon edistäminen | 0 | 3 |
Hankkeella edistetään eurooppalaisen tasa- arvokäsityksen leviämistä venäläiseen liiketoimintaympäristöön. | ||
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus | 3 | 0 |
EU:n talouspakotteiden aikana ilmapiiri on kiristynyt ja yrittämisen esteitä on syntynyt vaikeuttamaan pk-yritysten kansainvälistymistä. Hanke tukee kulttuurierojen ymmärtämistä kohdealueiden kesken ja edistää näin yhdenvertaisuutta. | ||
Kulttuuriympäristö | 0 | 0 |
Ei vaikutusta. | ||
Ympäristöosaaminen | 4 | 0 |
Hanke tukee biotaloustoimialan kehittymistä ja kansainvälistymistä. |
Crossborder- Hanke on kahden vuoden toiminnoillaan edistänyt pk-yritysten kilpailukykyä ja aktivoinut yrityksiä kasvuun sekä kansainvälistymiseen rajan molemmin puolin. Hanke on rakentanut yhteistyötä teollisuuskauppakamareiden ja muiden yrityskehitysorganisaatioiden kanssa auttaen yrityksiä käytännön tasolla kansainvälistymishankkeissa. Hankkeen aikana on luotu laaja Crossborder-työkalu yrityksille, jonka tarkoitus on helpottaa venäläisiä yrittäjiä käynnistämään liiketoimiaan Suomessa. Työkalun esittelytilaisuus Pietarissa saavutti suuren suosion ja työkalu sai erittäin positiivisen vastaanoton venäläisten yrittäjien keskuudessa. Tapahtumassa järjestetyn lehdistötilaisuuden myötä saavutettiin runsaasti näkyvyyttä niin hankkeelle, kuten myös Savonlinnan seudulle. Työkalu on ladattavissa hankkeen sivujen kautta venäjänkielellä sekä suomenkielellä. Työkalu tulee jatkossa helpottamaan huomattavasti venäläisten yritysten etabloitumista Suomen ja Savonlinnan markkinoille.
Hanke on ollut mukana järjestämässä Doing Business in Savonlinna–tilaisuuksia Venäjällä, joita on toteutettu ja edelleen kehitetty yhteistyössä Pietarin ja Karjalan Tasavallan teollisuuskauppakamareiden kanssa. Tilaisuuksissa on tuotu esille seudun investointimahdollisuuksia, kerrottu yrityksen perustamisesta Suomeen, liiketoimintaympäristöstä ja yrittämisestä Etelä-Savolaisessa liiketoimintakulttuurissa. Hankkeen projektipäällikkö on luonut hankkeen aikana toimivan ja kehittyvän yhteistyöverkoston Suomen, Venäjän ja myös Valko-Venäjän välille. Tilaisuuksiin osallistuvia kansainvälistymisestä kiinnostuneita yrityksiä on autettu liiketoimintaprosessien käynnistämisessä ja näiden aikaansaannoksena on Savonlinnassa aloittanut useampi Venäläinen toimija.
Hanke on ollut mukana järjestämässä Savonlinnan ja Valko-Venäjän talousfoorumia, jossa saatiin hankkeen avustuksella aikaan useita yhteistyöneuvotteluita Savonlinnalaisten sekä Valko-Venäläisten yritysten välille. Hanke on ollut mukana luomassa vahvaa pohjaa Valko-Venäjän ja Savonlinnan väliselle yhteistyölle, joka jatkuu vielä hankkeen jälkeen.
Keskeisin haaste hankkeen toteutuksessa on ollut Venäläisten yritysten pankkiasiointi Suomen puolelle. Talouspakotteista johtuen pankkien vaatimukset venäläisille yrityksille normaalin rahaliikenteen hoitamiseksi voivat johtaa Cross border yritysten käynnistyshankkeiden kaatumiseen.
Crossborder-hanke on tehnyt pitkäjänteisen ja suuren työn saadakseen järjestettyä toimivat yhteistyöneuvottelut Parikkalan Syvänoron rajanylitypaikan osapuolille Suomen ja Venäjän puolella. Pitkäjänteisen työn tuloksena Parikkalan rajanylityspaikan rakentamisessa on saavutettu edistymistä siten, että Logistiikka ja tulliterminaalin rakentaminen on päätetty käynnistää 2019 vuoden aikana ja hankkeen odotetaan valmistuvan vuonna 2020.
Crossborder hanke on ollut mukana luomassa myös hienon ja jatkuvan yhteistyön Savonlinnan oopperajuhlien sekä Moskovan Bolshoi teatterin välille. Tämän yhteistyön tarkoitus on edistää ja kehittää Savonlinnalaista kulttuurityötä ja saada näkyvyyttä Savonlinnan suurimmalle matkailuvaltille, oopperajuhlille.