![]() |
![]() |
Hankekoodi: A72427
Hankkeen nimi: Ruokalaakso Kuopio - käynnistämissuunnitelma
Toimintalinja: 2. Uusimman tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen
Erityistavoite: 4.1. Tutkimus-, osaamis- ja innovaatiokeskittymien kehittäminen alueellisten vahvuuksien pohjalta
Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.12.2016 ja päättyy 31.5.2017
Toiminnan tila: Toiminta päättynyt
Vastuuviranomainen: Pohjois-Savon liitto
Hakijan virallinen nimi: Itä-Suomen yliopisto
Organisaatiotyyppi: Yliopisto
Y-tunnus: 2285733-9
Jakeluosoite: Kansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen yksikkö, PL 1627
Puhelinnumero: 0294 45 1111
Postinumero: 70211
Postitoimipaikka: Kuopio
WWW-osoite: http://www.uef.fi
Hankkeen yhteyshenkilön nimi: VON WRIGHT ATTE JOHANNES
Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: Professori (emeritus)
Yhteyshenkilön sähköpostisoite: eura.neuvonta(at)gov.fi
Yhteyshenkilön puhelinnumero: 0505376030
Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:
Ruokalaakso Kuopio -käynnistyssuunnitelmassa luodaan edellytykset elintarvikealan keskitetylle, uusinta tietoa hyödyntävälle tuotekehitykselle Pohjois-Savossa. Tavoitteena on vahvistaa maakunnan elintarvikesektorin toimintaedellytyksiä luomalla yhteistyöverkosto alkutuotannon toimijoiden, elintarvikeyritysten sekä tutkimus-, koulutus- ja kehitysorganisaatioiden välille. Keskeisenä toimijana ja hankkeen koordinoijana on Itä-Suomen yliopisto. Yhteistyötahoja ovat Savonia ammattikorkeakoulu, Kehitysyhtiö Savo Grow, Elintarviketurvallisuusvirasto (Evira), Terveyden ja hyvinvoinnin laiots (THL), Teknologian tutkimuskeskus VTT-Oy (VTT)ja Luonnonvarakeskus (Luke) sekä erityisesti elintarvikealan yritykset.
Hankkeen toimenpiteet jakaantuvat kolmeen osakokonaisuuteen (työpakettiin)tuloksineen:
1. Toimintaympäristön kartoistus; tulos: toimijoiden identifiointi ja sitouttaminen
2. Konkreettisten kehittämisalueiden identifiointi; tulos: Toimintaympäristön tarpeiden pohjalta määritetään erityisen keskeiset kehittämisalueet ja - tarpeet ja niiden edellyttämät toimenpiteet
3. Ruokalaakso-Kuopio toteuttamissuunnitelma; tulos: Työpaketissa 2 määritetyille keskeisille kehittämislaueille suunnattavien hankkeiden ja vastuutahojen nimeäminen, toteuttamistavat ja -aikataulut
Hankkeessa luodaan pohja viiden vuoden pilottijaksolle, jonka aikana toteutetaan yritysyhteistyönä tuotekehitystä välittömästi tukevia tutkimushankkeita (ks. työpaketti 3)ja luodaan pohja pysyvälle "Ruokalaakso Kuopio" toimintamallille
Hankkeen varsinaisia kohderyhmiä ovat maakunnan elintarviketuottajat ja elintarvikeyritykset, joiden tarpeita hanke ensisijaisesti palvelee.
Hankkeen avulla voidaan myös ohjata muualla toimivien elintarvikeyritysten sijoittumista Kuopioon.
Välillisiä kohderyhmiä ovat ensiksikin kuluttajat, joiden käytettävissä oleva tuotevalikoimaa paranee sekä laadullisesti että määrällisesti
Kohderyhmäksi voidaan määritellä myös "Ruokalaakso Kuopion" piirissä toimivat tutkijat ja opiskelijat, joiden sijoittumista yliopiston ulkopuoliseen työelämään kiinteytyvät yrityskontaktit parantavat.
Hankkeesta voi olla hyötyjä myös tuotantoeläimille (lisääntynyt hyvinvointi, parantunut ravitsemus) sekä ympäristölle (pienentyneet päästöt ja hävikit, raaka-.aineiden tehostettu käyttö)
Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 48 867
Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 48 867
Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 61 084
Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 61 084
Maakunnat: Pohjois-Savo
Seutukunnat: Koillis-Savon, Varkauden, Kuopion, Ylä-Savon, Sisä-Savon
Kunnat: Rautavaara, Vesanto, Kuopio, Kaavi, Rautalampi, Sonkajärvi, Suonenjoki, Tervo, Kiuruvesi, Siilinjärvi, Tuusniemi, Keitele, Lapinlahti, Vieremä, Leppävirta, Varkaus, Pielavesi, Iisalmi
Jakeluosoite: Itä-Suomen yliopisto, kansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen yksikkö, PL1627
Postinumero: 70211
Postitoimipaikka: Kuopio
Suunniteltu: 0, joihin työllistyvät naiset 0
Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joihin työllistyvät naiset 0.00
Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0
Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00
Välitön | Välillinen | |
Ekologinen kestävyys | ||
Luonnonvarojen käytön kestävyys | 5 | 5 |
Elintarvikeprosessien kehitys merkitsee raaka-aineiden tehokkaampaa käyttöä ja oienempää hävikkiä (mikäli vasinainen Ruoklaakso-Kuopio hanke toteutuu) | ||
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen | 0 | 0 |
Ilmastonmuutosten suhteen hanke on neutraali | ||
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus | 0 | 0 |
Ei vaikutuksia | ||
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) | 0 | 0 |
Ei vaikutuksia | ||
Natura 2000 -ohjelman kohteet | 0 | 0 |
Ei vaikutuksia | ||
Taloudellinen kestävyys | ||
Materiaalit ja jätteet | 5 | 5 |
Toteutuessaan hanke voi pienentää syntyvän jätteen määrää prosessien tehostuessa. | ||
Uusiutuvien energialähteiden käyttö | 0 | 0 |
Ei vaikutuksia | ||
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen | 5 | 9 |
Elintarviketuotantoa voidaan rakentaa kestävälle pohjlee sekä tehostamalla kestävää alkutuotantoa että elintarvikkeiden jalostusta. | ||
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen | 0 | 0 |
Hankkeella ei vaikutuksia | ||
Liikkuminen ja logistiikka | 5 | 5 |
Hanke toteutuessaan voi ohjata yritysten sijoittumista Kuopioon tai Pohjois-Savoon ja vähentää niiden tuotekehitykseen, tuotantoon ja markkinointiin liittyviä logistisia ongelmia | ||
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus | ||
Hyvinvoinnin edistäminen | 5 | 10 |
Toteutuessaan hanke edistää Pohjois-Savon elintarvikesektoria, työllisyyttä ja yleistä hyvinvointia. | ||
Tasa-arvon edistäminen | 0 | 0 |
Hanke on tasa-arvotavoitteiden suhteen neutraali. | ||
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus | 5 | 5 |
Vahvistamalla Pohjois-Savon merkittävää elinkeinosektoria hanke edistää alueen hyvinvointia ja sen asukkaiden yhdenvertaisuutta muun Suomen asukkaiden kanssa. | ||
Kulttuuriympäristö | 3 | 5 |
Toimiva elintarvikesektori on elävän maaseudun perusedellytys. Maaseudun kulttuurimaisema taas on mitä perinteisin ja luonteenomaisin Pohjois-Savon maisema ja viihtyvyyselementti. | ||
Ympäristöosaaminen | 3 | 5 |
Prosessien ja tuotantotapojen tehostuminen säästää ympäristöä ja luonnonvaroja |
Hankkeen aikana kartoitettiin pohjois-savolaisten elintarvikealan keskeisten toimijoiden (Itä-Suomen yliopisto, Savonia ammattikorkeakoulu, Kehitysyhtiö SavoGrow)sekä sektoritutkimuslaitosten (Luke, Evira) keskinäiset yhteistyövalmiudet sekä maakunnan elintarvikeyritysten tällaiseen yhteityöhön kohdistuvat toiveet. Tarkoituksena oli luoda pohja toimintamallille, jolla varmistetaan elintarvikealan yrityksille yhden luukun palvelukonsepti ja pääsy niiden tarvitsemiin koulutus-, tutkimus-, ja tuotekehityspalveluihin. Lopputuloksena on toimenpide-ehdotus, jossa kunkin toimijan roolit on määritetty ja jossa on hahmoteltu tulevan yhteistyön organisaatio sekä identifioitu maakunnan kehitystarpeet. Ehdotuksessa esitetään varsinaisen Ruokalaakso-hankkeen hakemista yliopiston, Savonian ja SavoGrow:n yhteistyönä siten, että toiminta voitaisiin aloittaa vuoden 2018 alussa.