![]() |
![]() |
Hankekoodi: A72412
Hankkeen nimi: Satakunnan elintarviketeollisuuden uudistuminen ja TKI-ulottuvuus - SEUTU
Toimintalinja: 2. Uusimman tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen
Erityistavoite: 4.1. Tutkimus-, osaamis- ja innovaatiokeskittymien kehittäminen alueellisten vahvuuksien pohjalta
Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.12.2016 ja päättyy 31.8.2018
Toiminnan tila: Toiminta päättynyt
Vastuuviranomainen: Pirkanmaan liitto
Hakijan virallinen nimi: Satafood Kehittämisyhdistys Ry
Organisaatiotyyppi: Muu järjestö tai yhdistys
Y-tunnus: 1576995-5
Jakeluosoite: Viialankatu 25
Puhelinnumero: 0405874843
Postinumero: 32700
Postitoimipaikka: Huittinen
WWW-osoite: http://www.satafood.net
Hankkeen yhteyshenkilön nimi: PERÄLÄ PÄIVI HELENA
Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: toimistopäällikkö
Yhteyshenkilön sähköpostisoite: eura.neuvonta(at)gov.fi
Yhteyshenkilön puhelinnumero: 0405874843
Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:
Hankkeen tavoitteena on kehittää pienten ja keskisuurten elintarvikeyritysten tuotekehitykseen, innovaatioprosesseihin sekä tuoteturvallisuuteen liittyvän osaamisen tasoa.Hankkeen tavoitteena on myös lisätä elintarvikeyritysten vientiosaamista ja yritysten välisiä yhteistyömalleja sekä tehostaa elintarvikealan TKI-yhteistyötä kotimaassa ja kansainvälisesti. Toimenpiteinä on yleisellä tasolla tiedon kokoaminen eri lähteistä ja tiedotus hankkeen tarjoamasta osaamisesta räätälöidyissä asiantuntijaluennoissa. Lyhyen aikavälin vaikutuksena Satakunnan pk-elintarvikeyrityksiin jalkautetaan uusinta tutkimustietoa alan kehitystrendeistä. Pidemmän aikavälin vaikutuksena Satakunnan pk-elintarvikeyritykset ovat ottaneet käyttöönsä kestävän kehityksen periaatteet sekä alan parhaita käytäntöjä.
Satakunnan elintarvikealan pk-yritykset sekä kehittämis- ja koulutusorganisaatiot. Kohderyhmälle hankkeen tiedonsiirtoa välitetään räätälöidyissä asiantuntijaluennoissa / seminaareissa / infotilaisuuksissa. Tämän hankkeen myötä kohderyhmälle ei synny de minimis-tukea.
Satakunnan elintarvikealan TKI-foorumin osallistujat, kuluttajat, tukku- ja vähittäiskauppa, terveystarkastajat ja muut viranomaiset
Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 66 528
Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 59 363
Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 80 784
Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 72 105
Maakunnat: Satakunta
Seutukunnat: Pohjois-Satakunnan, Rauman, Porin
Kunnat: Rauma, Kokemäki, Merikarvia, Harjavalta, Pomarkku, Ulvila, Säkylä, Kankaanpää, Huittinen, Siikainen, Pori, Nakkila, Eura, Karvia, Jämijärvi, Eurajoki
Jakeluosoite:
Postinumero:
Postitoimipaikka:
Suunniteltu: 1, joihin työllistyvät naiset 0
Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joihin työllistyvät naiset 0.00
Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0
Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00
Välitön | Välillinen | |
Ekologinen kestävyys | ||
Luonnonvarojen käytön kestävyys | 6 | 7 |
Lähellä tuotettu vähentää luonnon kuormitusta ja päästöjä | ||
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen | 7 | 8 |
Panostamalla mm. jätteen (hukkatuotteiden) määrään, ennakoidaan virhetilanteet ja hallitaan valmistusprosessi. Pitkällä aikavälillä, kiinnittämällä huomiota mm. valaistuksen lähteisiin, saadaan säästöjä sähkönkulutuksessa (kylmätiloissa mm. freoni on kielletty nykylainsäädännössä). | ||
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus | 7 | 8 |
Pyrittäessä kestävään tuotantoon ja kulutukseen, säästetään luonnonvaroja, jolloin näillä toimenpiteillä välillisesti edistetään luonnon monimuotoisuuden säilymistä. | ||
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) | 7 | 8 |
Puhtaan sekä jäteveden käytön hallinnalla ja tehostamisella vaikutetaan ravinnepäästöihin ja sitä kautta pinta- ja pohjaveden laatuun. | ||
Natura 2000 -ohjelman kohteet | 5 | 6 |
Iso osa Satakunnan Natura-alueista on vesistöä. Syntyvän jätteen määrän ja valmistusprosessien hallinnan kautta voidaan välillisesti tai jopa suoraan vaikuttaa ravinnepäästöihin. | ||
Taloudellinen kestävyys | ||
Materiaalit ja jätteet | 7 | 8 |
Materiaalitehokkuuden huomioiminen, esim. Led-valaisimet ovat tuoteturvallisuutensa ja valotehonsa kannalta paremmat kuin loisteputket. Näillä saadaan aikaan myös kustannussäästöjä. | ||
Uusiutuvien energialähteiden käyttö | 8 | 8 |
Edistetään uusiutuvien energiamuotojen käyttöä. | ||
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen | 8 | 8 |
Pyritään tukemaan ja edistämään maakunnan pk-elintarvikeyritysten kasvua. Maakunnallisesti vahva elintarvikeala luo välillisesti hyötyä ja työpaikkoja myös muulle elinkeinotoiminnalle. | ||
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen | 6 | 8 |
Monipuolisella elintarvikevalikoimalla annetaan aineettomien tuotteiden ja palveluiden tuottajille parempi toimintaympäristö. | ||
Liikkuminen ja logistiikka | 6 | 8 |
Paikallisen raaka-ainetuotannon hyödyntäminen pienentää logistiikasta johtuvia kustannuksia ja ympäristövaikutuksia. Lähellä tuotettu vähentää ja lyhentaa kuljetuksia. | ||
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus | ||
Hyvinvoinnin edistäminen | 6 | 7 |
Tiedonsaannin helpottuminen vapauttaa yrityksen resursseja muuhun toimintaan. Ymmärrys oman toiminnan vaikutuksista lisääntyy. | ||
Tasa-arvon edistäminen | 6 | 7 |
Henkilöiden yhdenvertainen kohtelu sukupuolesta riippumatta. | ||
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus | 0 | 0 |
Kulttuuriympäristö | 6 | 8 |
Osa yrityksistä saattaa toimia arvokkaassa kulttuuriympäristössä (esim. Unescon maailman perintökohteiden suoja-alue). Yritysten toimintaedellytysten parantaminen ylläpitää myös kulttuuriympäristöä. | ||
Ympäristöosaaminen | 8 | 8 |
Yrityksiin saati tieto ympäristöarvoista välittyy yrityksen henkilöstön kautta laajemmalle (mm. perheisiin). |
Hankkeen tavoitteena oli kehittää pienten ja keskisuurten pk-elintarvikeyritysten tuotekehitykseen, innovaatioprosesseihin sekä tuoteturvallisuuteen liittyvän osaamisen tasoa. Hankkeen tavoitteena oli myös lisätä elintarvikeyritysten vientiosaamista ja yritysten välisiä yhteistyömalleja sekä tehostaa elintarvikealan TKI-yhteistyötä. TKI-yhteistyön puitteissa tärkeänä toimenpiteenä oli hankehenkilöstön osallistuminen Satakuntaliiton koolle kutsumaan Satakunnan elintarvikealan TKI-foorumiin. Toimenpiteinä yleisellä tasolla olivat tiedon kokoaminen eri lähteistä ja tiedotus hankkeen tarjoamasta osaamisesta räätälöidyissä asiantuntijaluennoissa. Lisäksi tietoa välitettiin uutiskirjeillä ja hanketta toteuttavan tahon nettisivujen kautta.
Hankkeessa on haastateltu henkilökohtaisesti 22 elintarvikealan yrityksen edustajaa Satakunnasta. Yrityshaastattelujen pohjalta tehdyn tarvekartoituksen myötä on pidetty kolme ajankohtaisseminaaria. Tilaisuuksiin osallistui monia elintarvikealan yrittäjiä ja hankehenkilöstöä. Hankehenkilöstö on lisäksi hakenut ja välittänyt tietoa osallistumalla niin kotimaan- kuin ulkomaan tilaisuuksiin. Tietoa on haettu muun muassa ulkomaan messuilta ja erilaisista kotimaan tilaisuuksista.
Hankkeesta on tiedotettu muille sidosryhmille erilaisten palaverien (muun muassa Leipäkori-hanke, Innotori-hanke, Rauman elinkeinotoimi ja Huittisten kaupunki) yhteydessä.