![]() |
![]() |
Hankekoodi: A72176
Hankkeen nimi: Tornion Panimo kasvu-uralle
Toimintalinja: 1. Pk-yritystoiminnan kilpailukyky
Erityistavoite: 2.1. PK-yritysten kasvun ja kansainvälistymisen edistäminen
Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 26.5.2016 ja päättyy 31.8.2019
Toiminnan tila: Toiminta päättynyt
Vastuuviranomainen: Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
Hakijan virallinen nimi: TORNION PANIMO OY
Organisaatiotyyppi: Mikroyritys
Y-tunnus: 0969953-2
Jakeluosoite: Panimonranta 3
Puhelinnumero: +358400419902
Postinumero: 95400
Postitoimipaikka: TORNIO
WWW-osoite: www.tornionpanimo.fi
Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Ahokas Mikko
Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: Hallituksen pj.
Yhteyshenkilön sähköpostisoite: eura.neuvonta(at)gov.fi
Yhteyshenkilön puhelinnumero: +358405025249
Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:
Hankkeen keskeisin tavoite on laatia ja toteuttaa suunnitelmat Tornion Panimon tuotannon ja liiketoimintavalmiuksien kehittämiseksi siten, että panimo saadaan voimakkaaseen kasvuun seuraavien vuosien aikana. Osana hanketta selvitetään mahdollisuudet viennin käynnistämiselle.
Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 466 110
Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 443 113
Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 466 110
Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 443 113
Maakunnat: Lappi
Seutukunnat: Kemi-Tornion
Kunnat: Tornio
Jakeluosoite: Lapinkullankatu 1/Panimonranta 3
Postinumero: 95400
Postitoimipaikka: TORNIO
Suunniteltu: 7, joihin työllistyvät naiset 4
Toteutunut seurantatietojen mukaan: 7.00, joihin työllistyvät naiset 3.00
Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0
Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00
Välitön | Välillinen | |
Ekologinen kestävyys | ||
Luonnonvarojen käytön kestävyys | 5 | 5 |
Pienpanimoteollisuus tuottaa lähielintarvikkeita, mikä vähentää kuljetusten aiheuttamaa ympäristön kuormitusta. | ||
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen | 0 | 0 |
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus | 0 | 0 |
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) | 5 | 5 |
Pyrimme toiminnassamme minimoimaan negatiiviset vaikutukset ympäristöön energiatehokkailla menetelmillä. | ||
Natura 2000 -ohjelman kohteet | 0 | 0 |
Taloudellinen kestävyys | ||
Materiaalit ja jätteet | 0 | 0 |
Uusiutuvien energialähteiden käyttö | 5 | 5 |
Panimon tilat lämmitetään maa- ja vesilämmöllä. | ||
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen | 10 | 10 |
Panimotoiminta luo työpaikkoja, tuo markkinoille paikallisia tuotteita ja työllistää välillisesti useita yrityksiä. Hankkeen aikana rakentaminen ja remontointi työllistää suoraan kymmeniä henkilöitä. | ||
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen | 7 | 7 |
Tornion Panimo tulee olemaan merkittävä matkailukohde, mikä vahvistaa Meri-Lapin matkailun vetovoimaa ja tukee laajemminkin palveluelinkeinoja. | ||
Liikkuminen ja logistiikka | 5 | 5 |
Pienpanimoteollisuus tuottaa lähielintarvikkeita, mikä vähentää kuljetusten aiheuttamaa ympäristön kuormitusta. | ||
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus | ||
Hyvinvoinnin edistäminen | 0 | 5 |
Pienpanimo-oluet edustavat maltillisen alkoholinkäytön kulttuuria humalahakuisen juomisen sijaan. Edistämällä pienpanimo-oluiden menekkiä opetetaan samalla vastuullisempaa ja maltillisempaa alkoholin käyttöä. | ||
Tasa-arvon edistäminen | 0 | 0 |
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus | 0 | 0 |
Kulttuuriympäristö | 10 | 10 |
Tornion Panimon elvyttäminen elvyttää vuonna 1873 alkanutta panimo- ja teollisuuskulttuuria Lapissa, mikä edistää osaltaan myös entisen oluttehtaan kulttuuriympäristön säilyttämistä ja kunnostamista. | ||
Ympäristöosaaminen | 0 | 0 |
Hankkeen avulla saatiin tuotannon laajennus toteutettua ja Tornion Panimo Oy:n toiminta kasvu-uralle. Tornion Panimo oli vuonna 2018 Suomen kolmanneksi nopeimmin kasvanut panimo liikevaihdolla mitattuna. Hanke synnytti seitsemän uutta työpaikkaa. Lisäksi hankkeen avulla saatiin vienti avattua Ruotsiin. Neuvotteluja jatketaan viennistä useisiin muihin maihin.