![]() |
![]() |
Hankekoodi: A71290
Hankkeen nimi: Minä valitsen ja ympäristö tukee
Toimintalinja: 2. Uusimman tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen
Erityistavoite: 4.1. Tutkimus-, osaamis- ja innovaatiokeskittymien kehittäminen alueellisten vahvuuksien pohjalta
Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.1.2016 ja päättyy 31.10.2017
Toiminnan tila: Toiminta päättynyt
Vastuuviranomainen: Innovaatiorahoituskeskus Business Finland
Hakijan virallinen nimi: Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy
Organisaatiotyyppi: Tutkimuslaitos
Y-tunnus: 2647375-4
Jakeluosoite: PL 1000
Puhelinnumero: 020 722 111
Postinumero: 02044
Postitoimipaikka: VTT
WWW-osoite: www.vtt.fi
Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Närväinen, Johanna
Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: N/A
Yhteyshenkilön sähköpostisoite: eura.neuvonta(at)gov.fi
Yhteyshenkilön puhelinnumero: +358406747905
Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:
Joukkoruokailu (mm. koulu-, opiskelija-, henkilöstö-, ja laitosruokailu) on keskeinen osa suomalaista ruokakulttuuria. Sen merkitys terveyden, työvireyden ja yleisen hyvinvoinnin ylläpitäjänä on tärkeä. Joukkoruokailun kautta on mahdollista tavoittaa useimmat eri ikä- ja sosiaaliryhmiin kuuluvat ja siten tarjotulla ruoalla mahdollista vaikuttaa suomalaisten hyvinvointiin laajasti.
Yksi joukkoruokailun erityisryhmä ovat varusmiehet. Varusmiespalveluksen aikana ruokailu jakautuu kahteen: kehon tankkaukseen muonituskeskuksessa ja maastossa sekä iltavapailla nautittuihin herkkuihin, kuten sotilaskodin munkkeihin (Ojajärvi 2015). Palvelusaikana olisi kuitenkin erinomainen tilaisuus päästä vaikuttamaan nuorten miesten terveyskäyttäytymiseen, jos siihen olisi hyviä keinoja.
Yksilö tekee hyvinvointiin vaikuttavia valintoja päivittäin, mutta valintoihin vaikuttavat monet yksilön sisäiset ja ulkoiset tekijät. Sosiaalinen vuorovaikutus ja ryhmän vaikutus on suuri yksilön valintoihin, etenkin nuorten ja nuorten aikuisten osalta.
Tässä hankkeessa tutkitaan ja kehitetään joukkoruokailun palvelujärjestelmiä ja kartoitetaan edellytyksiä optimoiduille elintarviketuotteille. Syntyvää tietotaitoa voidaan käyttää yhtäältä yksilöiden suorituskyvyn ja hyvinvoinnin tukemiseen ja toisaalta yritysten liiketoiminnan kehittämiseen. Tavoitteena on tutkia valintaympäristöön liittyvien tekijöiden merkitystä tehtyihin ruokavalintoihin, hyvinvointiin ja palautumiseen sekä testata ratkaisujen toimivuutta maasto-olosuhteissa ja niiden vaikutusta varusmiesten suorituskykyyn ja palautumiseen. Lisäksi kehitetään digitaalista ryhmäytymistä motivoinnin tueksi. Hanke hyödyttää liiketoimintaa useilla toimialoilla, joukkoruokailuyrityksistä terveysteknologian toimijoihin.
Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 162 000
Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 160 283
Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 162 000
Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 160 284
Hankkeen toiminta on valtakunnallista
Jakeluosoite: Microkatu 1
Postinumero: 70211
Postitoimipaikka: Kuopio
Suunniteltu: 2, joihin työllistyvät naiset 1
Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joihin työllistyvät naiset 0.00
Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0
Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00
Välitön | Välillinen | |
Ekologinen kestävyys | ||
Luonnonvarojen käytön kestävyys | 0 | 3 |
Joukkoruokailun ruokavalintoja ohjaamalla voidaan tukea myös kestävän kehityksen tavoitteita. | ||
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen | 0 | 3 |
Joukkoruokailun ruokavalintoja ohjaamalla voidaan tukea myös kestävän kehityksen tavoitteita. | ||
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus | 0 | 0 |
Neutraali | ||
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) | 0 | 0 |
Neutraali | ||
Natura 2000 -ohjelman kohteet | 0 | 0 |
Neutraali | ||
Taloudellinen kestävyys | ||
Materiaalit ja jätteet | 0 | 3 |
Joukkoruokailun ruokavalintoja ohjaamalla voidaan tukea myös kestävän kehityksen tavoitteita | ||
Uusiutuvien energialähteiden käyttö | 0 | 3 |
Joukkoruokailun ruokavalintoja ohjaamalla voidaan tukea myös kestävän kehityksen tavoitteita | ||
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen | 5 | 8 |
Hanke tukee paikallisten toimijoiden kilpailukykyä (elintarviketeollisuus, henkilöstöravintolapalvelut ja mittausteknologia) | ||
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen | 8 | 9 |
Hankkeessa kehitetään palvelujärjestelmiä ja kuluttajien valintakäyttäytymiseen vaikuttamista. Lisäksi tuotetaan taustatietoa hyvinvoinnin mittauskenologioiden kehittämistä varten. | ||
Liikkuminen ja logistiikka | 2 | 2 |
Tukee myös logistiikan kehittymistä. | ||
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus | ||
Hyvinvoinnin edistäminen | 5 | 9 |
Hankkeen yhtenä tavoitteena on kehittää työkaluja a) ruokavalintojen ohjaamiseen valintaympäristön muutoksilla sekä b) terveyskäyttäytymisen motivointiin ryhmäytymistä ja jaettuja kokemuksia hyödyntäen. | ||
Tasa-arvon edistäminen | 5 | 5 |
Hankkeessa pyritään löytämään työkaluja erityisesti nuorten miesten motivoimiseen. | ||
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus | 0 | 0 |
Neutraali | ||
Kulttuuriympäristö | 0 | 0 |
Neutraali | ||
Ympäristöosaaminen | 0 | 0 |
Neutraali |
Joukkoruokailu (mm. koulu-, opiskelija-, henkilöstö-, ja laitosruokailu) on keskeinen osa suomalaista ruokakulttuuria. Sen merkitys terveyden, työvireyden ja yleisen hyvinvoinnin ylläpitäjänä on tärkeä. Joukkoruokailun kautta on mahdollista tavoittaa useimmat eri ikä- ja sosiaaliryhmiin kuuluvat ja siten tarjotulla ruoalla mahdollista vaikuttaa suomalaisten hyvinvointiin laajasti.
Yksi joukkoruokailun erityisryhmä ovat varusmiehet. Varusmiespalveluksen aikana ruokailu jakautuu kahteen: kehon tankkaukseen muonituskeskuksessa ja maastossa sekä iltavapailla nautittuihin herkkuihin, kuten sotilaskodin munkkeihin (Ojajärvi 2015). Palvelusaikana olisi kuitenkin erinomainen tilaisuus päästä vaikuttamaan nuorten miesten terveyskäyttäytymiseen, jos siihen olisi hyviä keinoja.
Yksilö tekee hyvinvointiin vaikuttavia valintoja päivittäin, mutta valintoihin vaikuttavat monet yksilön sisäiset ja ulkoiset tekijät. Sosiaalinen vuorovaikutus ja ryhmän vaikutus on suuri yksilön valintoihin, etenkin nuorten ja nuorten aikuisten osalta.
Tässä hankkeessa tutkitaan ja kehitetään joukkoruokailun palvelujärjestelmiä ja kartoitetaan edellytyksiä optimoiduille elintarviketuotteille. Syntyvää tietotaitoa voidaan käyttää yhtäältä yksilöiden suorituskyvyn ja hyvinvoinnin tukemiseen ja toisaalta yritysten liiketoiminnan kehittämiseen. Tavoitteena on tutkia valintaympäristöön liittyvien tekijöiden merkitystä tehtyihin ruokavalintoihin, hyvinvointiin ja palautumiseen sekä testata ratkaisujen toimivuutta maasto-olosuhteissa ja niiden vaikutusta varusmiesten suorituskykyyn ja palautumiseen. Lisäksi kehitetään digitaalista ryhmäytymistä motivoinnin tueksi. Hanke hyödyttää liiketoimintaa useilla toimialoilla, joukkoruokailuyrityksistä terveysteknologian toimijoihin.