![]() |
![]() |
Hankekoodi: A70710
Hankkeen nimi: Hyvinvointia elintarvikkeista
Toimintalinja: 1. Pk-yritystoiminnan kilpailukyky
Erityistavoite: 2.1. PK-yritysten kasvun ja kansainvälistymisen edistäminen
Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.5.2015 ja päättyy 31.12.2017
Toiminnan tila: Toiminta päättynyt
Vastuuviranomainen: Pohjois-Savon liitto
Hakijan virallinen nimi: Kehitysyhtiö Savogrow Oy
Organisaatiotyyppi: Muu julkisoikeudellinen oikeushenkilö
Y-tunnus: 2660204-2
Jakeluosoite: Jalkalantie 6
Puhelinnumero: 0207 464 600
Postinumero: 77600
Postitoimipaikka: Suonenjoki
WWW-osoite: http://www.sisa-savo.fi
Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Tiainen Olli
Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: toimitusjohtaja
Yhteyshenkilön sähköpostisoite: eura.neuvonta(at)gov.fi
Yhteyshenkilön puhelinnumero: 0207 464 620
Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:
Hyvinvointia elintarvikkeista 1.5.2015 – 31.12.2017
Hyvinvointia tukevien elintarvikkeiden kehittämistä tuetaan erityisesti yrityksissä, joilla on potentiaalia myös kansainvälisille markkinoille. Kehitystyössä paneudutaan erityisesti tuotekehitysprosessin hiomiseen ja tuotantoprosessissa kerättävän tiedon maksimaaliseen hyödyntämiseen sekä elintarvike-, terveys- ja ravitsemusosaamisen tuomiseen osaksi tuotekehitystä. Kärkiyritysten keskinäistä yhteistyötä ja toinen toisiltaan oppimista tuetaan.
Hankkeen toinen kohdejoukko on jo toimivat elintarvikeyritykset sekä uutta yritystoimintaa suunnittelevat henkilöt tai tuotteitansa jatkojalostavat maatilat. Tavoitteena on, että Pohjois-Savoon kasvaa uusia sekä innovatiivisia että alkutuotannosta ponnistavia elintarvikeyrityksiä ja että kasvuprosessissa pidemmällä olevat tukevat aloittavia yrityksiä. Hanke tulee kokoamaan seutukunnittain yhteen aloittavia ja pieniä elintarvikeyrityksiä ja tukemaan heitä sekä yritystoiminnan alussa että muutostilanteissa.
Hanke toteutetaan maakunnallisena siten, että hankkeen hallinnoinnista vastaa Kehitysyhtiö Savogrow Oy ja Savonia-ammattikorkeakoulu Oy ja Navitas Kehitys Oy ovat osatoteuttajia. Savogrow vastaa hankkeen koordinoinnista ja sillä on päävastuu tuotekehityksestä ja tuotetietoprosessin kehittämisestä. Savonia-ammattikorkeakoulu tuottaa tuoteanalytiikkaa ja kuluttajatutkimuksia sekä tuo osaamisensa kautta tukea kansainväliseen markkinointiin. Navitas järjestää koemarkkinointitilaisuuksia sekä tukee pienempiä yrityksiä tuotekehityksessä huomioiden alueelliset vähittäiskauppa- ja ravintolasektorin asiakkaat. Hankkeen toimijat tekevät tiivistä yhteistyötä hankkeen yhteisten päämäärien eteen, tavoitteena edistää elintarvikealan yritysten kehitystä sekä tuottaa markkinoille uusia hyvinvointia tukevia elintarvikkeita.
Hankkeen tasa-arvovaikutukset on arvioitu ja hanke tukee kestävän kehityksen mukaisia toimintatapoja.
Pohjois-Savon ja Keski-Savon toiminta-alueella toimivat maakunnan ulkopuoliset pk-elintarvikeyritykset, jatkojalostajat sekä elintarvikealan yrittäjyyttä suunnittelevat henkilöt.
Tutkimus- ja koulutusorganisaatiot, horeca-sektori (suurtaloudet ja ravintolat), raaka-aineiden tuottajat (maidon ja lihantuottajat, marjojen ja kasvisten viljelijät, kalastajat)
Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 700 740
Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 626 323
Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 967 069
Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 861 090
Maakunnat: Pohjois-Savo
Seutukunnat: Varkauden, Koillis-Savon, Kuopion, Sisä-Savon, Ylä-Savon
Kunnat: Siilinjärvi, Keitele, Suonenjoki, Kuopio, Rautavaara, Vesanto, Lapinlahti, Rautalampi, Sonkajärvi, Tuusniemi, Tervo, Kiuruvesi, Kaavi, Leppävirta, Varkaus, Vieremä, Pielavesi, Iisalmi
Jakeluosoite:
Postinumero:
Postitoimipaikka:
Suunniteltu: 20, joihin työllistyvät naiset 10
Toteutunut seurantatietojen mukaan: 13.50, joihin työllistyvät naiset 7.50
Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0
Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00
Välitön | Välillinen | |
Ekologinen kestävyys | ||
Luonnonvarojen käytön kestävyys | 5 | 3 |
Hankkeessa edistetään paikalliseen alkutuotantoon sekä kalastus- ja keruutuotteiden jalostamista ja kulutuksen lisäämistä suhteessa pitkiä kuljetusmatkoja vaativien raaka-aineiden käyttöön. | ||
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen | 0 | 3 |
Paikallisten raaka-aineiden käyttö vähentää kuljetustarpeita. | ||
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus | 0 | 5 |
Alkutuotanto edistää luonnon monimuotoisuuden säilymistä | ||
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) | 2 | 2 |
Raaka-aineiden mahdollisimman monipuolinen hyödyntäminen ja jätemäärän vähentäminen sekä kuljetusten minimointi vähentävät kasvihuonepäästöjä. | ||
Natura 2000 -ohjelman kohteet | 0 | 0 |
Ei vaikutusta. | ||
Taloudellinen kestävyys | ||
Materiaalit ja jätteet | 2 | 2 |
Jalostuksen tehokkuudella ja sivutuotteiden hyödyntämisellä vähennetään jätekuormaa. | ||
Uusiutuvien energialähteiden käyttö | 0 | 3 |
Maaseutuympäristössä uusiutuvia energianlähteitä käytetään yleisesti. Hanke edistää maaseudun asuttuna pysymistä. | ||
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen | 8 | 7 |
Maaseutuelinkeinojen edistäminen, paikallisen jalostuksen lisääminen, edistää myös alkutuotantoa alueella. | ||
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen | 3 | 3 |
Tavoitteena on kehittää alueen tutkimusosaamisesta palvelutuotteita. | ||
Liikkuminen ja logistiikka | 0 | 0 |
Raaka-ainekuljetuksia hanke voi vähentää, mutta kansainvälinen toiminta lisää valmiiden tuotteiden kuljetustarvetta. | ||
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus | ||
Hyvinvoinnin edistäminen | 7 | 5 |
Hanke tähtää hyvinvointia tukevien elintarvikkeiden kehittämiseen ja yritysten kiinnostuksen lisäämistä ravitsemussuositusten mukaisten elintarvikkeiden kehittämiseen | ||
Tasa-arvon edistäminen | 3 | 0 |
Elintarvikeala on naisvaltainen, mahdollisuus luoda uusia työpaikkoja. Naisvaltaisesta elintarvike- ja ravitsemustutkimuksesta voi syntyä palveluyrityksiä tai se voi johtaa työllistymiseen elintarvikeyritysten toimihenkilötehtäviin. | ||
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus | 4 | 4 |
Maahanmuuttajien kulttuurintuntemuksen hyödyntäminen hankkeessa helpottaa maahanmuuttajien integroitumista yhteiskuntaan ja yrityselämään. | ||
Kulttuuriympäristö | 0 | 4 |
Hanke edistää maaseudun elinkeinoja ja siten maaseudun asuttuna pysymistä | ||
Ympäristöosaaminen | 0 | 3 |
Kansainvälisessä elintarvikealan kaupankäynnissä ympäristöasiat ovat usein korostuneempia kuin Suomessa, jolloin kansainvälistyminen lisää kiinnostusta ympäristöasioihin. |
Hanke toteutettiin SavoGrown, Savonian ja Navitaksen yhteisesti toteuttamana. Hankkeessa kehitettiin yli 70 tuotetta, joista arviolta noin puolet on jo markkinoilla. Hankkeessa järjestettiin useita koulutuksia tuotekehityksestä sekä yksi koulutus viestinnästä. Tuotekehityksen tueksi laadittiin vinkkiopas pienten yritysten käyttöön. Hankkeessa pystytettiin akkreditoidut ravintoarvojen analyysipalvelut ja laadittiin kymmenien tuotteiden myyntipäällysmerkinnät. Hankkeen aikana toteutettiin kaksi messumatkaa (Köln ja Moskova) sekä kymmeniä kotimaassa toteutettuja opintoretkiä. Useissa pop up-myymälöissä ja paikallisten tuotteiden kauppakiertueilla testattiin tuotteiden menekkiä. Tuotetiedon hallinnan tueksi selvitettiin tarjolla olevia ohjelmistoja ja testattiin kahta ohjelmistoa yritysympäristöissä. Terveellisten elintarvikkeiden tuotekehitystä ja kulutusta edistettiin marjojen terveysvaikutuksiin liittyvien tutkimusten selvityksellä sekä panostamalla marjojen ja järvikalan tuotekehitykseen ja käyttöön. Yrityksiä verkotettiin toisiinsa ja hankeorganisaatioihin sekä opintomatkojen että yritystreffien avulla.
Hankkeen arviointikyselyjen mukaan hanke onnistui saavuttamaan asetetut tavoitteet hyvin ja osallistujat olivat tyytyväisiä toimenpiteisiin.