![]() |
![]() |
Hankekoodi: A70591
Hankkeen nimi: Korkeammalle Korkeakouluyhteistyössä (KoKo)
Toimintalinja: 1. Pk-yritystoiminnan kilpailukyky
Erityistavoite: 1.1. Uuden liiketoiminnan luominen
Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.1.2015 ja päättyy 31.3.2018
Toiminnan tila: Toiminta päättynyt
Vastuuviranomainen: Pohjois-Pohjanmaan liitto
Hakijan virallinen nimi: Oulun Yliopisto
Organisaatiotyyppi: Yliopisto
Y-tunnus: 0245895-5
Jakeluosoite: PL 8000
Puhelinnumero: 0294 480 000
Postinumero: 90014
Postitoimipaikka: Oulun yliopisto
WWW-osoite: http://www.oulu.fi/yliopisto
Hankkeen yhteyshenkilön nimi: BLUEMINK JOHANNA MARIA
Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: Projektipäällikkö
Yhteyshenkilön sähköpostisoite: eura.neuvonta(at)gov.fi
Yhteyshenkilön puhelinnumero: 0503709505
Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:
Oulun alueen elinkeinoelämä on kohdannut voimakkaita rakenteellisia muutoksia ja lisäksi Oulun alueelle on syntynyt kansallisesti arvioituna korkea nuorisotyöttömyys. Muutoksiin reagoiminen edellyttää toimenpiteitä, jotka edistävät yrittäjyyden syntyä ja uutta liiketoimintaa sekä pk-yritysten kasvua erityisesti kansainvälisillä markkinoilla. Oulun yliopiston ja Oulun ammattikorkeakoulun yhteistyönä valmisteltu ”Korkeammalle Korkeakouluyhteistyössä” (KoKo) - hanke rakentaa uutta ajattelemisen ja työn tekemisen tapaa. Toiminta tähtää uusien liiketoimintaideoiden ja uuden liiketoiminnan luomiseen sekä kasvuliiketoiminnan kehittämiseen. Tässä hankkeessa tarjoamme Oulun korkeakoulujen osaamisvarannot ja verkostot kansainvälisen kasvuliiketoiminnan tueksi. Hankkeen pääkohderyhminä ovat yrittäjyydestä kiinnostuneet henkilöt sekä start-up ja PK-yritykset. Välillisesti hanke auttaa korkeakoulujen yrittäjyystoimintojen kehittymistä.
Hanke koostuu kolmesta työpaketista. Työpaketissa A (Uuden liiketoiminnan synnyttäminen korkeakouluyhteistyössä) kehitetään ideakiihdyttämön toimintamalli ”ideasta tuotteeksi” kehitysvaiheeseen. Toimintaa pilotoidaan Business Kitchen toiminta-alustalla yhtenä osatoimintona ja se pyrkii hyödyntämään Business Kitchen yhteisöä ja verkostoa laajana ”resurssivarantona”. Tuloksena ideoista syntyy nopeammin ja useammin kansainväliselle tasolle tähtäävää liiketoimintaa ja sitä kautta uusia yrityksiä.
Työpaketissa B (Liiketoiminnan kansainvälistyminen korkeakouluyhteistyössä) saatetaan korkeakoulujen kansainväliset verkostot kasvuhakuisten ja työllistävien yritysten saataville. Tavoitteena on luoda paikallisen Business Kitchen –yhteisön rinnalle kansainvälinen cross border –yhteisö. Tämän yhteisön kautta rakennetaan systemaattinen toimintamalli ja –ympäristö edistämään kansainvälistä potentiaalia omaavien toimialojen kasvua ja kansainvälistymistä. Uusi teknologiatuettu toimintaympäristö mahdollistaa kasvuun tähtäävien liiketoiminta-alueiden kansainvälisen yhteiskehittelyn eri maiden korkeakoulujen ja yritysten välisenä yhteistyönä ajasta ja paikasta riippumatta.
Työpaketissa C (Business Kitchen toimintamallin konseptoinnin valmistelu) valmistellaan Business Kitchen toimintamallin konseptointia kansainvälisesti levitettäväksi brändiksi ja tuotteeksi. Tuloksena syntyy tietoa konseptoinnin mahdollisuuksista ja kokemusta konseptin levittämisestä uuteen kaupunkiin ja toimintaympäristöön.
Hankkeen tuloksena pyrimme tukemaan 10 uuden yrityksen perustamista ja edesauttamaan 20 uuden työpaikan syntyä. Kymmenet Pk-yritykset tulevat osallistumaan hankkeeseen ja vahvistamaan kansainvälisiä toimintojaan. Yleisellä tasolla hanke luo uuttaa yrittäjyyskulttuuria niin korkeakouluihin kuin koko alueelle.
KoKo-hanke kohdistaa toimensa yrittäjyydestä kiinnostuneille korkeakoulutetuille nuorille, tutkijoille, start-up yrityksille, PK-yrityksille, sekä yrittäjätiimeille. Oulun Innovaatioallianssin ja erityisesti Business Oulun kanssa yhteistyössä suunnitellussa Oulun seudun yrittäjyyden toimintaympäristössä yhdistyvät 1) Protomo-tyyppinen toiminta erityisesti rakennemuutoksessa vapautuneiden asiantuntijoiden yrittäjyyden edistämiseen 2) Business Kitchen toiminta-alustalle sijoittuvat korkeakoulujen yrittäjyys- ja yritysyhteistyötoiminta sekä muut yrittäjyyden tukitoiminnat (mm. Uusyrityskeskus, Butterfly Ventures, Start-up yrityksiä) ja 3) Yrityskiihdyttämötoiminta, joka tähtää kaikille avoimen haun kautta valikoitujen yritysten 3-5kk intensiiviseen kehittämiseen ”tuotteesta rahoitukseen” kehitysvaiheessa. Korkeammalle Korkeakouluyhteistyössä (KoKo) -hankkeen sidosryhmiä ovat näin ollen alueella toimivat yrittäjyyteen ja liiketoiminnan kehittämiseen keskittyvät organisaatiot esim. Protomo-toiminta, Yrityskiihdyttämötoiminta, BusinessOulu, Oulu Student Entrepreneurship Society (OuluSES) ja Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjät, sekä start-up ja PK-yritykset. Hanke toteuttaa Oulun Innovaatioallianssin (OIA) strategiaa.
Sidosryhmiä ja välillisiä kohderyhmiä ovat alueella toimivat yrittäjyyteen ja liiketoiminnan kehittämiseen keskittyvät organisaatiot BusinessOulu, Oulu Student Entrepreneurship Society ja Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjät, Technopolis.Lisäksi alueen muut oppilaitokset, ELY-keskus, TE-keskus ja heidän asiakkaansa.
Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 1 200 000
Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 1 187 611
Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 1 664 287
Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 1 654 713
Maakunnat: Pohjois-Pohjanmaa
Seutukunnat: Oulun
Kunnat: Oulu
Jakeluosoite: Torikatu 23, 4.krs
Postinumero: 90100
Postitoimipaikka: Oulu
Suunniteltu: 20, joihin työllistyvät naiset 8
Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joihin työllistyvät naiset 0.00
Suunniteltu: 10, joista naisten perustamia 3
Toteutunut seurantatietojen mukaan: 4.00, joista naisten perustamia 2.00
Välitön | Välillinen | |
Ekologinen kestävyys | ||
Luonnonvarojen käytön kestävyys | 0 | 0 |
Ei vaikutuksia | ||
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen | 0 | 0 |
Ei vaikutuksia | ||
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus | 0 | 0 |
Ei vaikutuksia | ||
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) | 0 | 0 |
Ei vaikutuksia | ||
Natura 2000 -ohjelman kohteet | 0 | 0 |
Ei vaikutuksia | ||
Taloudellinen kestävyys | ||
Materiaalit ja jätteet | 0 | 0 |
Ei vaikutuksia | ||
Uusiutuvien energialähteiden käyttö | 0 | 0 |
Ei vaikutuksia | ||
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen | 3 | 0 |
Hanke pyrkii edistämään kaikissa toiminnoissa monipuolisen yritysrakenteen tukemista sekä kestävän kehityksen arvojen huomioimista yritysideoiden kehittämisessä ja liiketoiminnan uudistamisessa. | ||
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen | 0 | 0 |
Hankkeessa huomioidaan sekä fyysisten että aineettomien tuotteiden ja palveluiden kehittäminen. Palveluliiketoiminta on vahvistuva trendi. | ||
Liikkuminen ja logistiikka | 0 | 0 |
Ei vaikutuksia | ||
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus | ||
Hyvinvoinnin edistäminen | 5 | 0 |
Hanke tuo aidon vaihtoehdon rakennemuutoksen alla oleville yksilöille. Se vahvistaa uskoa Oulun uusiutumiseen ja luo uutta yrittäjyyden ja yhdessä tekemisen kulttuuria. Se yhdistää opiskelijoita, tutkijoita, yrittäjiä ja uutta suuntaa hakevia asiantuntijoita. Kohtaamiset luovat optimismia ja parantavat siten hyvinvointia. | ||
Tasa-arvon edistäminen | 5 | 0 |
Hanke huomioi naisten mahdollisuuksien vahvistamisen kaikissa työpaketeissa ja pyrkii rakentamaan tilaa ja mahdollisuuksia naisvaltaisten alojen yrittäjyystarinoille. | ||
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus | 5 | 0 |
Hanke edistää useiden toimintakulttuurien välistä yhteistyötä ja kansainvälisyyttä. Toimintamme huomioi eri kohderyhmät ja pyrkii tuomaan eri taustoista olevia ihmisiä yhteen innovatiivisten ideoiden kehittämiseksi ja työstämiseksi yrityksiksi. Virtuaalialusta mahdollistaa osallistumisen paikasta riippumatta ja tukee osallistumismahdollisuuksia eri elämäntilanteissa. | ||
Kulttuuriympäristö | 0 | 0 |
Ei vaikutuksia | ||
Ympäristöosaaminen | 0 | 0 |
Ei vaikutuksia |
Korkeakoulut Korkeammalle (KoKo) -projektissa kehitettiin ja pilotoitiin korkeakoulujen uutta ja uudistuvaa liiketoimintaa palvelevia toimintamalleja, pyrkien kansainväliseen yhteistyöhön, jossa opiskelijat ja korkeakoulujen henkilökunta sekä yritykset toimisivat sujuvasti yhteistyössä.
Hankkeessa luotiin ns. Avanto-yritysideakiihdyttämömalli korkeakoulutettujen henkilöiden uuden liiketoiminnan luomisen tukemiseksi sekä Venturing Research Challenge (VRC) -toimintamalli uusien tutkimuslähtöisten tuote-, palvelu- ja yritysideoiden synnyttämiseksi ja kaupallistamiseksi.
Hankkeessa kehitettiin myös ns. International Business Corridor (IBC) -toimintamalli, tukemaan yritysten kansainvälistymistä hyödyntäen korkeakoulujen kansainvälisiä yhteistyöverkostoja. IBC toimintamallia pilotointiin hankkeen aikana neljä kertaa viiden kansainvälisen korkeakoulun kanssa Saksasta, Hollannista, Belgiasta, Ruotsista ja Norjasta.
Lisäksi hankkeessa kehitetty Business Kitchen kampuskonsepti integroitiin osaksi molempien korkeakoulujen perustoimintaa.