![]() |
![]() |
Hankekoodi: A70300
Hankkeen nimi: Terveyttä edistävä moniaistinen ruokaympäristö
Toimintalinja: 2. Uusimman tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen
Erityistavoite: 4.1. Tutkimus-, osaamis- ja innovaatiokeskittymien kehittäminen alueellisten vahvuuksien pohjalta
Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.6.2015 ja päättyy 31.7.2017
Toiminnan tila: Toiminta päättynyt
Vastuuviranomainen: Innovaatiorahoituskeskus Business Finland
Hakijan virallinen nimi: Seinäjoen Ammattikorkeakoulu Oy
Organisaatiotyyppi: Ammattikorkeakoulu
Y-tunnus: 2539767-3
Jakeluosoite: PL 412
Puhelinnumero:
Postinumero: 60101
Postitoimipaikka: SEINÄJOKI
WWW-osoite: www.seamk.fi
Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Pitkäkoski, Tuija
Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: N/A
Yhteyshenkilön sähköpostisoite: eura.neuvonta(at)gov.fi
Yhteyshenkilön puhelinnumero: +358408302295
Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:
Hankkeessa tutkittiin, kuinka ympäristötekijöiden avulla voidaan vaikuttaa kuluttajien ruokailukokemuksiin ja ruokavalintoihin. Selvitettiin, kuinka ruoan esillepano, rakennetun ympäristön sekä tilan ominaisuudet, kuten värit ja äänet vaikuttavat asiakaskokemuksiin ja ruokavalintoihin ravintoloissa ja elintarvikeliikkeissä. Empiirisiä kokeita tehtiin sekä kaupunki- että laboratorioympäristössä, jonka jälkeen tuloksia verrattiin toisiinsa. Tutkimusalustat suunniteltiin ja toteutettiin yhteistyössä yhteistyökumppaneiden kanssa, jolloin tulosten sovellettavuus on joustavaa. Hankkeen tuloksena saatiin uusia luotettavia periaatteita ruokaympäristöjen suunnitteluun. Hankkeella on alan yritysten liiketoimintaa, kaupunkitilojen viihtyvyyttä ja kansalaisten hyvinvointia edistäviä vaikutuksia. Tutkimuksen tuloksia hyödyntäviä liiketoiminnan aloja voivat olla esimerkiksi julkiset ja yksityiset ruokapalvelujen tuottajat, tilojen ja kaupunkiympäristöjen suunnittelusta ja toteutuksesta vastaavat toimijat sekä ravintolat ja elämystuottajat.
Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 89 000
Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 65 905
Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 95 893
Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 71 047
Maakunnat: Etelä-Pohjanmaa
Seutukunnat: Seinäjoen
Kunnat: Seinäjoki
Jakeluosoite: Kampusranta 11
Postinumero: 60101
Postitoimipaikka: Seinäjoki
Suunniteltu: 3, joihin työllistyvät naiset 2
Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joihin työllistyvät naiset 0.00
Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0
Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00
Välitön | Välillinen | |
Ekologinen kestävyys | ||
Luonnonvarojen käytön kestävyys | 3 | 5 |
Lähiruuan käytön edistäminen. | ||
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen | 2 | 3 |
Ruoan logistiikkakuormituksen vähentäminen. | ||
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus | 0 | 0 |
Ei mainittua vaikutusta. | ||
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) | 0 | 0 |
Ei mainittua vaikutusta. | ||
Natura 2000 -ohjelman kohteet | 0 | 0 |
Ei mainittua vaikutusta. | ||
Taloudellinen kestävyys | ||
Materiaalit ja jätteet | 0 | 0 |
Ei mainittua vaikutusta. | ||
Uusiutuvien energialähteiden käyttö | 0 | 0 |
Ei mainittua vaikutusta. | ||
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen | 7 | 8 |
Kestävän kaupunkiympäristön ja paikallisen elinkeinotoiminnan edistäminen | ||
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen | 8 | 9 |
Ruoka- ja kulttuuripalvelut | ||
Liikkuminen ja logistiikka | 5 | 6 |
Ruoan logistiikkakuormituksen vähentäminen | ||
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus | ||
Hyvinvoinnin edistäminen | 8 | 9 |
Terveellisten ruokailutottumusten edistäminen | ||
Tasa-arvon edistäminen | 8 | 9 |
Terveydellinen tasa-arvo | ||
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus | 9 | 10 |
Alueelliset terveysvaikutukset ja hyvinvointi | ||
Kulttuuriympäristö | 9 | 10 |
Arjen ja juhlan monimuotoistuminen | ||
Ympäristöosaaminen | 0 | 0 |
Ei mainittua vaikutusta |
Hankkeessa tutkittiin, kuinka ympäristötekijöiden avulla voidaan vaikuttaa kuluttajien ruokailukokemuksiin ja ruokavalintoihin. Selvitettiin, kuinka ruoan esillepano, rakennetun ympäristön sekä tilan ominaisuudet, kuten värit ja äänet vaikuttavat asiakaskokemuksiin ja ruokavalintoihin ravintoloissa ja elintarvikeliikkeissä. Empiirisiä kokeita tehtiin sekä kaupunki- että laboratorioympäristössä, jonka jälkeen tuloksia verrattiin toisiinsa. Tutkimusalustat suunniteltiin ja toteutettiin yhteistyössä yhteistyökumppaneiden kanssa, jolloin tulosten sovellettavuus on joustavaa. Hankkeen tuloksena saatiin uusia luotettavia periaatteita ruokaympäristöjen suunnitteluun. Hankkeella on alan yritysten liiketoimintaa, kaupunkitilojen viihtyvyyttä ja kansalaisten hyvinvointia edistäviä vaikutuksia. Tutkimuksen tuloksia hyödyntäviä liiketoiminnan aloja voivat olla esimerkiksi julkiset ja yksityiset ruokapalvelujen tuottajat, tilojen ja kaupunkiympäristöjen suunnittelusta ja toteutuksesta vastaavat toimijat sekä ravintolat ja elämystuottajat.