![]() |
![]() |
Hankekoodi: A70284
Hankkeen nimi: Rakennetun ympäristön vaikutus terveellisiin ruokavalintoihin
Toimintalinja: 2. Uusimman tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen
Erityistavoite: 4.1. Tutkimus-, osaamis- ja innovaatiokeskittymien kehittäminen alueellisten vahvuuksien pohjalta
Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.6.2015 ja päättyy 31.7.2017
Toiminnan tila: Toiminta päättynyt
Vastuuviranomainen: Innovaatiorahoituskeskus Business Finland
Hakijan virallinen nimi: TTY-säätiö sr
Organisaatiotyyppi: Säätiö
Y-tunnus: 2286106-3
Jakeluosoite: PL 527
Puhelinnumero: 03311511
Postinumero: 33101
Postitoimipaikka: TAMPERE
WWW-osoite: www.tut.fi
Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Hynynen, Ari
Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: Tutkimuspäällikkö
Yhteyshenkilön sähköpostisoite: eura.neuvonta(at)gov.fi
Yhteyshenkilön puhelinnumero: +358408398643
Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:
Hankkeessa tutkittiin kuinka ympäristötekijöiden avulla voidaan vaikuttaa kuluttajien ruokavalintoihin. Tutkimuksessa selvitettiin, kuinka ruoan esillepano, rakennetun ympäristön ja tilan ominaisuudet, kuten värit ja äänet vaikuttavat esimerkiksi kasvisten valintaan ravintoloissa ja elintarvikeliikkeissä. Hankkeessa toteutettiin empiirisiä kokeita sekä kaupunki- että laboratorioympäristössä. Tutkimusalustat suunniteltiin ja toteutettiin yhteistyössä yhteistyökumppaneiden kanssa, jolloin tulosten sovellettavuus liiketoimintaan ja kaupunkisuunnitteluun on joustavampaa. Hankkeen tuloksena saatiin uusia luotettavia periaatteita ruokaympäristöjen suunnitteluun. Hankkeella on alan yritysten liiketoimintaa, kaupunkitilojen viihtyvyyttä ja kansalaisten hyvinvointia edistäviä vaikutuksia. Tutkimuksen tuloksia hyödyntäviä liiketoiminnan aloja voivat olla esimerkiksi julkiset ja yksityiset ruokapalvelujen tuottajat, tilojen ja kaupunkiympäristöjen suunnittelusta ja toteutuksesta vastaavat toimijat sekä ravintolat ja elämystuottajat.
Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 138 000
Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 133 073
Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 149 406
Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 143 016
Maakunnat: Etelä-Pohjanmaa
Seutukunnat: Seinäjoen
Kunnat: Seinäjoki
Jakeluosoite: Kampusranta 9 C
Postinumero: 60320
Postitoimipaikka: Seinäjoki
Suunniteltu: 3, joihin työllistyvät naiset 2
Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joihin työllistyvät naiset 0.00
Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0
Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00
Välitön | Välillinen | |
Ekologinen kestävyys | ||
Luonnonvarojen käytön kestävyys | 3 | 5 |
Lähiruuan käytön edistäminen. | ||
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen | 2 | 3 |
Ruoan logistiikkakuormituksen vähentäminen. | ||
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus | 0 | 0 |
Ei mainittua vaikutusta. | ||
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) | 0 | 0 |
Ei mainittua vaikutusta. | ||
Natura 2000 -ohjelman kohteet | 0 | 0 |
Ei mainittua vaikutusta. | ||
Taloudellinen kestävyys | ||
Materiaalit ja jätteet | 0 | 0 |
Ei mainittua vaikutusta. | ||
Uusiutuvien energialähteiden käyttö | 0 | 0 |
Ei mainittua vaikutusta. | ||
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen | 7 | 8 |
Kestävän kaupunkiympäristön ja paikallisen elinkeinotoiminnan edistäminen | ||
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen | 8 | 9 |
Ruoka- ja kulttuuripalvelut | ||
Liikkuminen ja logistiikka | 5 | 6 |
Ruoan logistiikkakuormituksen vähentäminen | ||
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus | ||
Hyvinvoinnin edistäminen | 8 | 9 |
Terveellisten ruokailutottumusten edistäminen | ||
Tasa-arvon edistäminen | 8 | 9 |
Terveydellinen tasa-arvo | ||
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus | 9 | 10 |
Alueelliset terveysvaikutukset ja hyvinvointi | ||
Kulttuuriympäristö | 9 | 10 |
Arjen ja juhlan monimuotoistuminen | ||
Ympäristöosaaminen | 0 | 0 |
Ei mainittua vaikutusta |
Hankkeessa tutkittiin kuinka ympäristötekijöiden avulla voidaan vaikuttaa kuluttajien ruokavalintoihin. Tutkimuksessa selvitettiin, kuinka ruoan esillepano, rakennetun ympäristön ja tilan ominaisuudet, kuten värit ja äänet vaikuttavat esimerkiksi kasvisten valintaan ravintoloissa ja elintarvikeliikkeissä. Hankkeessa toteutettiin empiirisiä kokeita sekä kaupunki- että laboratorioympäristössä. Tutkimusalustat suunniteltiin ja toteutettiin yhteistyössä yhteistyökumppaneiden kanssa, jolloin tulosten sovellettavuus liiketoimintaan ja kaupunkisuunnitteluun on joustavampaa. Hankkeen tuloksena saatiin uusia luotettavia periaatteita ruokaympäristöjen suunnitteluun. Hankkeella on alan yritysten liiketoimintaa, kaupunkitilojen viihtyvyyttä ja kansalaisten hyvinvointia edistäviä vaikutuksia. Tutkimuksen tuloksia hyödyntäviä liiketoiminnan aloja voivat olla esimerkiksi julkiset ja yksityiset ruokapalvelujen tuottajat, tilojen ja kaupunkiympäristöjen suunnittelusta ja toteutuksesta vastaavat toimijat sekä ravintolat ja elämystuottajat.