![]() |
![]() |
Hankekoodi: A70272
Hankkeen nimi: INKA - Räätälöidyt ravitsemusratkaisut ikäihmisten ravitsemuksen ja hyvinvoinnin parantamiseen (MAVIRE)
Toimintalinja: 2. Uusimman tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen
Erityistavoite: 5.1. Yritysten innovaatiotoiminnan vahvistaminen
Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.1.2015 ja päättyy 31.10.2016
Toiminnan tila: Toiminta päättynyt
Vastuuviranomainen: Innovaatiorahoituskeskus Business Finland
Hakijan virallinen nimi: Itä-Suomen yliopisto
Organisaatiotyyppi: Yliopisto
Y-tunnus: 2285733-9
Jakeluosoite: PL 1627
Puhelinnumero:
Postinumero: 70211
Postitoimipaikka: KUOPIO
WWW-osoite: www.uef.fi
Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Törrönen, Riitta
Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: N/A
Yhteyshenkilön sähköpostisoite: eura.neuvonta(at)gov.fi
Yhteyshenkilön puhelinnumero: 040 355 3565
Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:
INKA – Räätälöidyt ravitsemusratkaisut ikäihmisten ravitsemuksen ja hyvinvoinnin parantamiseen (MAVIRE)
Aliravitsemus tai sen riski on yleistä iäkkäässä väestössä. Se huonontaa ikääntyneen elämänlaatua ja aiheuttaa merkittäviä kustannuksia yhteiskunnalle. Hyvän ravitsemustilan ylläpitämiseksi ikäihmisten tulisi täydentää pääaterioita maukkailla, ravitsevilla, energiapitoisilla ja helposti nautittavilla välipaloilla. MAVIRE-projektissa suunniteltiin ja valmistettiin ikäihmisten tarpeisiin soveltuvia marja- ja maitopohjaisia välipalatyyppisiä tuotteita sekä tutkittiin niiden vaikutukset ravitsemustilaan, toimintakykyyn ja hyvinvointiin kotona tai palvelutalossa asuvien Kuopion kaupungin kotihoidon ja Servican ateriapalvelun asiakkailla. Projektin tulokset osoittavat, että ikäihmisten ravitsemuksellisia tarpeita varten räätälöityjen marja- ja maitopohjaisten välipalojen käytöllä voidaan parantaa ravitsemustilaa, toimintakykyä ja elämänlaatua tai ehkäistä niiden heikkenemistä. Hyödylliset vaikutukset olivat nähtävissä 3 kk:n säännöllisen käytön jälkeen. Sen sijaan vertailuryhmässä tapahtui samassa ajassa tilastollisesti merkitsevää tilanteen huononemista. Projektin tulokset kannustavat ravitsemuksellisesti laadukkaiden marja- ja maitopohjaisten välipalojen sisällyttämistä ikäihmisten ruokavalioon riittävän ajoissa ravitsemusongelmien ehkäisemiseksi ja korjaamiseksi. Se on yksinkertainen ja käytännössä helposti toteutettava ratkaisu, joka perustuu ikäihmisille tuttuihin ruokiin ja makuihin. Projektissa testattiin myös uusien objektiivisten mittausmenetelmien soveltuvuutta ikäihmisten hyvinvoinnin monitorointiin. Aktiivisuusrannekkeet soveltuivat hyvin ikäihmisten aktiivisuuden ja elämänlaadun arviointiin perinteisten menetelmien rinnalla. Projektin toteuttivat Itä-Suomen yliopiston kansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen yksikkö ja sovelletun fysiikan laitos yhteistyössä Kuopion kaupungin, Servica ruokapalvelujen sekä viiden yrityksen kanssa.
Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 342 000
Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 342 000
Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 361 000
Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 361 000
Hankkeen toiminta on valtakunnallista
Jakeluosoite: Yliopistonranta 1
Postinumero: 70210
Postitoimipaikka: Kuopio
Suunniteltu: 0, joihin työllistyvät naiset 0
Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joihin työllistyvät naiset 0.00
Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0
Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00
Välitön | Välillinen | |
Ekologinen kestävyys | ||
Luonnonvarojen käytön kestävyys | 0 | 7 |
Projekti lisää kotimaisten/paikallisten marja- ja maataloustuotteiden käyttöä ja hyödyntämistä terveyttä edistävissä elintarvikkeissa | ||
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen | 0 | 0 |
Ei liity projektiin | ||
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus | 0 | 0 |
Ei liity projektiin | ||
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) | 0 | 0 |
Ei liity projektiin | ||
Natura 2000 -ohjelman kohteet | 0 | 0 |
Ei liity projektiin | ||
Taloudellinen kestävyys | ||
Materiaalit ja jätteet | 0 | 3 |
Pyritään vähentämään ruokahävikkiä kohderyhmälle räätälöidyillä tuotteilla | ||
Uusiutuvien energialähteiden käyttö | 0 | 0 |
Ei liity projektiin | ||
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen | 5 | 0 |
Paikallisen alkutuotannon ketju aina loppukäyttäjälle saakka. Lähiruoan käytön lisääminen ateriapalveluissa. | ||
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen | 5 | 0 |
Palvelulogistiikan kehittäminen | ||
Liikkuminen ja logistiikka | 5 | 0 |
Palvelulogistiikan kehittäminen | ||
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus | ||
Hyvinvoinnin edistäminen | 8 | 0 |
Projektin keskeinen tavoite on ikäihmisten hyvinvoinnin edistäminen ravitsemusta parantamalla | ||
Tasa-arvon edistäminen | 3 | 0 |
Ikääntyneiden erityistarpeiden huomioiminen elintarvikekehityksessä | ||
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus | 0 | 0 |
Neutraali | ||
Kulttuuriympäristö | 0 | 0 |
Neutraali | ||
Ympäristöosaaminen | 0 | 0 |
Neutraali |
INKA – Räätälöidyt ravitsemusratkaisut ikäihmisten ravitsemuksen ja hyvinvoinnin parantamiseen (MAVIRE)
Aliravitsemus tai sen riski on yleistä iäkkäässä väestössä. Se huonontaa ikääntyneen elämänlaatua ja aiheuttaa merkittäviä kustannuksia yhteiskunnalle. Hyvän ravitsemustilan ylläpitämiseksi ikäihmisten tulisi täydentää pääaterioita maukkailla, ravitsevilla, energiapitoisilla ja helposti nautittavilla välipaloilla. MAVIRE-projektissa suunniteltiin ja valmistettiin ikäihmisten tarpeisiin soveltuvia marja- ja maitopohjaisia välipalatyyppisiä tuotteita sekä tutkittiin niiden vaikutukset ravitsemustilaan, toimintakykyyn ja hyvinvointiin kotona tai palvelutalossa asuvien Kuopion kaupungin kotihoidon ja Servican ateriapalvelun asiakkailla. Projektin tulokset osoittavat, että ikäihmisten ravitsemuksellisia tarpeita varten räätälöityjen marja- ja maitopohjaisten välipalojen käytöllä voidaan parantaa ravitsemustilaa, toimintakykyä ja elämänlaatua tai ehkäistä niiden heikkenemistä. Hyödylliset vaikutukset olivat nähtävissä 3 kk:n säännöllisen käytön jälkeen. Sen sijaan vertailuryhmässä tapahtui samassa ajassa tilastollisesti merkitsevää tilanteen huononemista. Projektin tulokset kannustavat ravitsemuksellisesti laadukkaiden marja- ja maitopohjaisten välipalojen sisällyttämistä ikäihmisten ruokavalioon riittävän ajoissa ravitsemusongelmien ehkäisemiseksi ja korjaamiseksi. Se on yksinkertainen ja käytännössä helposti toteutettava ratkaisu, joka perustuu ikäihmisille tuttuihin ruokiin ja makuihin. Projektissa testattiin myös uusien objektiivisten mittausmenetelmien soveltuvuutta ikäihmisten hyvinvoinnin monitorointiin. Aktiivisuusrannekkeet soveltuivat hyvin ikäihmisten aktiivisuuden ja elämänlaadun arviointiin perinteisten menetelmien rinnalla. Projektin toteuttivat Itä-Suomen yliopiston kansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen yksikkö ja sovelletun fysiikan laitos yhteistyössä Kuopion kaupungin, Servica ruokapalvelujen sekä viiden yrityksen kanssa.