![]() |
![]() |
Hankekoodi: A70270
Hankkeen nimi: Elintarviketalouden uudet prosessit
Toimintalinja: 2. Uusimman tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen
Erityistavoite: 5.1. Yritysten innovaatiotoiminnan vahvistaminen
Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.1.2015 ja päättyy 30.6.2017
Toiminnan tila: Toiminta päättynyt
Vastuuviranomainen: Innovaatiorahoituskeskus Business Finland
Hakijan virallinen nimi: Turun yliopisto
Organisaatiotyyppi: Yliopisto
Y-tunnus: 0245896-3
Jakeluosoite: Yliopistonmäki
Puhelinnumero:
Postinumero: 20014
Postitoimipaikka: TURUN YLIOPISTO
WWW-osoite: www.utu.fi
Hankkeen yhteyshenkilön nimi: Hopia, Anu
Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: N/A
Yhteyshenkilön sähköpostisoite: eura.neuvonta(at)gov.fi
Yhteyshenkilön puhelinnumero: +358503789919
Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:
Samalla, kun elintarviketalouden tehokkuusvaatimukset kasvavat, asetetaan sekä julkisille että yksityisille toimijoille yhä enemmän arvopohjaisia vaatimuksia, kuten tuoreutta, lähiruokaa, ekologisia tai sosiaalisia vaatimuksia. Näiden vaatimusten täyttäminen tuo toimijoille kilpailuetua, mutta niiden toteuttaminen kustannustehokkaasti on haastavaa ja vaatii prosessien avaamista, tutkimusta ja uudelleensuunnittelua. Projekti tuottaa kolmen eri tutkimusalustan avulla uutta tietoa suurten toimijoiden, teknologiakehittäjien sekä pientuottajien prosesseista. Tutkimuksen tuottamat uudet toimintamallit näkyvät yksityisten ja julkisten toimijoiden uudistuneissa, tehokkaissa, ekologisesti kestävissä, lisäarvoa tuottavissa prosesseissa sekä mahdollistavat myös pienten alueellisten toimijoiden liiketoiminnan laajenemisen tuottaen uusia liiketoimintamalleja alkutuotantoon, teknologiantarjoajille ja palveluntuottajille.
Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 136 000
Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 136 000
Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 146 400
Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 146 400
Maakunnat: Etelä-Pohjanmaa
Seutukunnat: Seinäjoen
Kunnat: Seinäjoki
Jakeluosoite: Vaasantie 1 C
Postinumero: 60100
Postitoimipaikka: Seinäjoki
Suunniteltu: 0, joihin työllistyvät naiset 0
Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joihin työllistyvät naiset 0.00
Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0
Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00
Välitön | Välillinen | |
Ekologinen kestävyys | ||
Luonnonvarojen käytön kestävyys | 6 | 7 |
Projektissa on tutkimuskohteena lähiruoan käytön edistäminen. | ||
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen | 3 | 5 |
Lähiruoan käyttö vähentää logistiikkatarvetta ja vähentää jätteiden määrää tuotannon oikea-aikaisuuden tehostumisen myötä. | ||
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus | 0 | 0 |
Ei mainittuja vaikutuksia. | ||
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) | 0 | 0 |
Ei mainittuja vaikutuksia. | ||
Natura 2000 -ohjelman kohteet | 0 | 0 |
Ei mainittuja vaikutuksia. | ||
Taloudellinen kestävyys | ||
Materiaalit ja jätteet | 4 | 5 |
Tuotannon oikea-aikaisuuden myötä hävikin määrä pienenee. | ||
Uusiutuvien energialähteiden käyttö | 0 | 0 |
Ei mainittuja vaikutuksia. | ||
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen | 9 | 10 |
Paikallisen tuotannon elinvoimaisuus on tutkimuksen tavoitteiden ytimessä. | ||
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen | 8 | 9 |
Hankkeessa kehitetään uusia palvelukonsepteja. Hankkeen tuottama lisäarvo koostuu pääasiassa aineettomista tuotteista. | ||
Liikkuminen ja logistiikka | 5 | 5 |
Lähiruoan käyttö vähentää logistiikkatarvetta tuotannon oikea-aikaisuuden tehostumisen myötä. | ||
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus | ||
Hyvinvoinnin edistäminen | 7 | 8 |
Yksi tutkimusalustoista kohdentuu sosiaalisen työllistämisen edistämiseen. | ||
Tasa-arvon edistäminen | 3 | 5 |
Sosiaalinen työllistäminen tutkimuskohteena | ||
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus | 6 | 7 |
Paikallisen elinkeinoelämän ja ruokaketjun kilpailukyvyn edistäminen | ||
Kulttuuriympäristö | 3 | 5 |
Paikallinen ruokakulttuuri vahvistuu | ||
Ympäristöosaaminen | 0 | 0 |
Ei mainittuja vaikutuksia. |
Samalla, kun elintarviketalouden tehokkuusvaatimukset kasvavat, asetetaan sekä julkisille että yksityisille toimijoille yhä enemmän arvopohjaisia vaatimuksia, kuten tuoreutta, lähiruokaa, ekologisia tai sosiaalisia vaatimuksia. Näiden vaatimusten täyttäminen tuo toimijoille kilpailuetua, mutta niiden toteuttaminen kustannustehokkaasti on haastavaa ja vaatii prosessien avaamista, tutkimusta ja uudelleensuunnittelua. Projekti tuottaa kolmen eri tutkimusalustan avulla uutta tietoa suurten toimijoiden, teknologiakehittäjien sekä pientuottajien prosesseista. Tutkimuksen tuottamat uudet toimintamallit näkyvät yksityisten ja julkisten toimijoiden uudistuneissa, tehokkaissa, ekologisesti kestävissä, lisäarvoa tuottavissa prosesseissa sekä mahdollistavat myös pienten alueellisten toimijoiden liiketoiminnan laajenemisen tuottaen uusia liiketoimintamalleja alkutuotantoon, teknologiantarjoajille ja palveluntuottajille.