![]() |
![]() |
Hankekoodi: A70053
Hankkeen nimi: Senioriaterioista liiketoimintaa ja elämänlaatua
Toimintalinja: 2. Uusimman tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen
Erityistavoite: 5.1. Yritysten innovaatiotoiminnan vahvistaminen
Suunnitelman mukainen toteutusaika: Alkaa 1.1.2015 ja päättyy 30.11.2016
Toiminnan tila: Toiminta päättynyt
Vastuuviranomainen: Pirkanmaan liitto
Hakijan virallinen nimi: Seinäjoen Ammattikorkeakoulu Oy
Organisaatiotyyppi: Ammattikorkeakoulu
Y-tunnus: 2539767-3
Jakeluosoite: PL 412
Puhelinnumero: 020 124 5000
Postinumero: 60101
Postitoimipaikka: Seinäjoki
WWW-osoite: http://seamk.fi
Hankkeen yhteyshenkilön nimi: PERTTULA MARJA KATARIINA
Yhteyshenkilön asema hakijaorganisaatiossa: päätoiminen tuntiopettaja
Yhteyshenkilön sähköpostisoite: eura.neuvonta(at)gov.fi
Yhteyshenkilön puhelinnumero: 040 830 2153
Hakijoiden lukumäärä tai tuen siirto -menettely:
Senioriaterioista liiketoimintaa ja elämänlaatua -hankkeen tavoitteena on kehittää ja uudistaa yritysten iäkkäille suuntaamia ateriointivaihtoehtoja ja luoda uudenlaisia senioriruokailun toimintamalleja. Näissä kaupalliset ja yhteisölliset toimijat kokeilevat ja luovat yhteistyössä liiketoimintakonsepteja, joilla voidaan a) edistää paikallisten lounastoimijoiden liiketoimintaa ja b) luoda uudenlaisia senioriystävällisiä lounaspalveluja. Hanke muodostuu kolmesta kokonaisuudesta: Kaupallisten lounaspaikkojen senioristrategioiden kartoituksesta, seniorinäkökulmien kartoituksesta sekä lounastoimijaverkostotyöskentelystä, jossa kehitetään ja pilotoidaan uusia liiketoimintamalleja senioriateriointiin.
Hankkeen kohderyhmänä ovat lounaspalveluita tuottavat kaupalliset ja yhteisölliset toimijat.
Välilliset kohderyhmät ovat seniorit, jotka hyötyvät uusista senioriväestölle suunnitelluista palveluista ja tuotteista. Iäkkäiden tarpeisiin suunnitellut ja toimivat ateriointivaihtoehdot parantavat iäkkäiden elämänlaatua ja tukevat näin heidän toimintakykyään.
Välillisenä kohderyhmänä voidaan pitää myös julkisia vanhuspalveluita. Kun kaupalliset lounastoimijat innovoivat aktiivisesti monipuolisia ja senioreiden tarpeet täyttäviä lounaspalveluita ja muita ateriointivaihtoehtoja, tämä mahdollisesti vähentää jopa julkisen sektorin ateriapalveluiden käyttöä tai ainakin myöhentää iäkkäiden tarvetta turvautua julkisiin ateriapalveluihin.
Myönnetty EU- ja valtion rahoitus: 90 664
Toteutunut EU- ja valtion rahoitus: 84 815
Suunniteltu julkinen rahoitus yhteensä: 129 520
Toteutunut julkinen rahoitus yhteensä: 121 164
Maakunnat: Etelä-Pohjanmaa
Seutukunnat: Kuusiokuntien, Suupohjan, Seinäjoen, Järviseudun
Kunnat: Kauhava, Karijoki, Lappajärvi, Alajärvi, Seinäjoki, Ähtäri, Lapua, Kurikka, Kauhajoki, Teuva, Soini, Vimpeli, Evijärvi, Isojoki, Ilmajoki, Alavus, Kuortane
Jakeluosoite:
Postinumero:
Postitoimipaikka:
Suunniteltu: 0, joihin työllistyvät naiset 0
Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joihin työllistyvät naiset 0.00
Suunniteltu: 0, joista naisten perustamia 0
Toteutunut seurantatietojen mukaan: 0.00, joista naisten perustamia 0.00
Välitön | Välillinen | |
Ekologinen kestävyys | ||
Luonnonvarojen käytön kestävyys | 0 | 0 |
Ilmastonmuutoksen aiheuttamien riskien vähentäminen | 0 | 0 |
Kasvillisuus, eliöt ja luonnon monimuotoisuus | 0 | 0 |
Pinta- ja pohjavedet, maaperä sekä ilma (ja kasvihuonekaasujen väheneminen) | 0 | 0 |
Natura 2000 -ohjelman kohteet | 0 | 0 |
Taloudellinen kestävyys | ||
Materiaalit ja jätteet | 0 | 0 |
Uusiutuvien energialähteiden käyttö | 0 | 0 |
Paikallisen elinkeinorakenteen kestävä kehittäminen | 4 | 3 |
Hankkeen keskeinen tavoite on monipuolistaa sisällöllisesti ravitsemisliiketoimijoiden palveluita,tämä toteutuessaan monipuolistaa elinkeinorakennetta. | ||
Aineettomien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen | 8 | 0 |
Senioriaterioinnin kehittämisessä on kyse liiketoimintaideoista ja tätä kautta aineettomasta innovointitoiminnasta. | ||
Liikkuminen ja logistiikka | 0 | 0 |
Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys sekä yhdenvertaisuus | ||
Hyvinvoinnin edistäminen | 2 | 8 |
Uudet liiketoimintamallit ja senioreille suunnatut palvelut lisäävät välillisesti senioreiden hyvinvointia.Näitä vaikutuksia on kuvattu jo kohdassa 5.1. ja 5.3. Näkökohtia voidaan täsmentää lisäksi seuraavasti: Kun seniorit käyttävät enemmän kodin ulkopuolisia lounasmahdollisuuksia, se lisää heidän sosiaalista kanssa käymistään ja osallistumistaan paikallisyhteisön toimintoihin. Tämä puolestaan voi parhaimmillaan ennaltaehkäistä senioreiden yksinäisyyttä ja eristäytymistä. Senioriaterioiden yleistyminen lisää ravitsemislan työvoimatarvetta, mikä lisää puolestaan ravitsemisalan työntekijäryhmien hyvinvointia ja toimeentuloa. | ||
Tasa-arvon edistäminen | 2 | 8 |
Kts- kohta 1. Hanke edistää eri väestöryhmien tasa-arvoa tarjoamalla myös senioreille aiempaa monimuotoisemmin heidän tarpeitaan vastaavia ateriointivaihtoehtoja. | ||
Yhteiskunnallinen ja kulttuurinen yhdenvertaisuus | 0 | 4 |
kts. edellinen vastaus | ||
Kulttuuriympäristö | 1 | 4 |
Kaupunkikeskustojen ongelmana on yleisesti, että keskusta-alueet tyhjenevät liiketoiminnoista, kun kaupat ja palvelut siirtyvät kauppakeskuksiin. Mm. hankkeen lounasverkoston toimintaan jo lupautuneet yritykset sijoittuvat Seinäjoen kaupunkikeskustan alueelle, jossa asuu paljon ikäihmisiä ja jotka tarvitsevat palveluita. Iäkkäät voidaan nähdä näin myös keskusta-aluetta elävöittävänä asiakasryhmänä. Sama pätee myös muihin eteläpohjalaisiin kuntiin. Seniorit ikääntyessään muuttavat usein kuntakeskuksiin, jossa heidät voidaan nähdä kuntakeskuksia elävöittävänä väestöryhmänä. | ||
Ympäristöosaaminen | 0 | 0 |
Senioriaterioista liiketoimintaa ja elämänlaatua –hankkeessa kehitettiin kaupallisten ja yhteisöllisten lounaspalvelutoimijoiden kanssa yhteistyössä uudenlaisia senioriystävällisiä lounaspalvelukonsepteja. Hanke muodostui käytännössä kolmesta kokonaisuudesta: kaupallisten lounaspaikkojen senioristrategioiden kartoituksesta, seniorinäkökulmien kartoituksesta sekä lounastoimijatyöskentelystä, jossa kehitettiin ja pilotoitiin uusia liiketoimintamalleja senioriateriointiin. Nämä toteutuivat suunnitellusti. Senioriystävällisiä palvelukonsepteja luotiin hankkeen aikana yhteensä kuusi. Luodut konseptit olivat seuraavat: 1) nopeasti edullista ja monipuolista arkiruokaa, 2) edullista kotiruokaa kodikkaassa ympäristössä, 3) viihteellistä ohjelmaa sisältävät lounaat, 4) lounas kotiin kuljetettuna, 5) kokataan yhdessä lounaat, 6) juhlavissa puitteissa fiinimmin syömään.
Tarkempi kuvaus hankkeen toteutuksesta on luettavissa hankkeen loppuraportista ”Arkiruokailua ja fiiniä ateriointia – Senioriaterioista liiketoimintaa ja elämänlaatua -hankkeen loppuraportti”. Raportti on luettavissa myös verkkojulkaisuna seuraavasta linkistä: http://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/122822/B123.pdf?sequence=1
Hankkeen aikana luoduista palvelukonsepteista on tehty myös palvelukortit, jossa konseptit on kuvattu tiivistetysti. Konseptit löytyvät seuraavasta linkistä: https://issuu.com/senioriateria/docs/senioriateria_lounaspavelukonsepti_?e=24252489/41405828